Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#981 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2012 - 12:51

Dla mnie komfort jest najważniejszy. Ważę sporo bo prawie 90 kg. Testowałem ponad 10 siodeł i w końcu staneło na Selle Italia Flite Genuine Gel za 300 złotych. Zauważyłem żę jeżdzi na nim wielu starszych kolarzy co jest chyba dobrą rekomendacją. Jeśli masz blisko do Decathlonu to możesz zrobic to co ja zrobiłem. Kupujesz siodło, oklejasz rurki w miejsach styku z jarzmem sztycy podsiodłowej tasmą klejącą i ujeżdzasz. Jak oddasz w stanie nie wskazującym na zużycie to masz 30 dni na zwrot. W ten sposób ćwiczyłem tam kilka siodeł. Poza tym warto zwrócić uwagę na to że siodło z naturalnej skóry z czasem "rozbija się" i układa się do anatomii twojego siedzenia podczas gdy siodło ze sztucznej skóry nie ma tej właściwości co nie znaczy że jest złe. Mam dwa trekingowe siodła Speca, Sonoma i Rival i bardzo je sobie chwalę ale na długie jazdy 6h+ wolę Flite. Jeśli chodzi o szerokość to przy mojej wadze weższe niż 143 się nie sprawdzają, są zbyt niewygodne. A pachwiny też mi się obcierały dopóki nie zainwestowałem w spodenki z dobrą wkładką, najlepiej żelową.

A tak przy okazji rama full carbon z bardzo grubym supportem na dobrych kołach dramatycznie poprawiła komfort w moim przypadku w porównaniu do zestawu rama alu/carbon na kiepskich kołach alu. Mój tyłek znacznie to odczuł. Bezzmęczeniowy zasięg zwiększył mi się od razu o 50km.

#982 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 02 sierpień 2012 - 13:42

Więc jestem po pierwszej jeździe na Specu Romin Com Gel.
Mam wprawdzie na swoim trekkingu speca avatar gel 143mm, ale jakis poprzednich generacji - inna bajka nieco.
Na szosowym miałem (tzn do dzisiaj) Selle Italia SLC (nie gel, ale dość miękkie).
Wrażenia ...
Po pierwsze, wygląda na to, ze te Spece BG zakłada się jednak nie w jakimś poziomie, ale - poniewaź przypominają położoną dużą litere "S" - trochę tak, że nos jest nieco zadarty w górę. Swoja droga muszę gdzie polookać jak firmowo jest zalecane ustawianie tego siodełka (a może ktos zna jakieś linki?).
Po drugie - odczucie po usadowieniu się na tym siodełku w porównaniu do Selle Italia jest takie, jakbym tu siedział w ... siodle , a na Selle Italia, jechał na grzbiecie konia :lol:
Romin jakby okalał moje cztery litery, siodełko jakby starało się jak największą swoją powierzchnią rozłożyć mój ciężar na sobie ... dość przyjemne odczucie.
Takiego wrażenie nie ma się przy nowym siodełku Selle Italia - no może gdy już siodełko kształtem tyłka nieco zmieni swój profil.

Nie będę na razie zachwalał czy ganił tego mojego nowego nabytku - za szybko po jednorazowej jeździe 65km ...
Ale być może lepiej sprawdzić się na długich dystansach ...

Co do rozmiarów kości kulszowych - ja wg przymiaru Speca mam 120mm, siodełko 143mm jest dla 100-130mm.
Tak logicznie mysląc - siodełka np 130mm i rozstaw kości kulszowych 120mm ... stanoooowczo za mało, przecież te kości naciskają na praaawie krawędzie siodełka ... po 5mm od krawędzi.
To moje Selle Italia SLC ma (mierząc tak trochę na oko linijką) 135mm ...

#983 valdio561

valdio561
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • SkądOsielec

Napisano 04 sierpień 2012 - 22:25

Czy można gdzieś w Polsce południowej testować za opłatą siodełka Selle Italia jak to jest w przypadku firmy Fizik ? Siodełka Fizik są do testów za 5 zeta na dzień w MBIKE w Krakowie.

#984 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 05 sierpień 2012 - 20:23

valdio
Siodełka SI do testowania ma - http://bdc-bike.pl

Na ich stronie jest lista sklepów, z którymi wspólpracują. Byc może mają te siodełka do testów. Podzwon, napisz maila:)
U mnie sa 2 sklepy i wygląda to tak, że musisz zapłacić za siodełko i wtedy możesz ja potestować kilka dni. Jesli nie podpasuje to oddajesz, a oni zwracają kasę. Minusem jest to, że ceny sklepowe są dośc wysokie w porównaniu z netem lub allegro.

#985 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 05 sierpień 2012 - 20:59

Nic nie stoi na przeszkodzie aby przetestowac i zwrocic, a jak spasuje do zamowic w necie.

#986 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpień 2012 - 23:22

Czy ktoś może używa siodełka Selle Italia Max Flite Gel Flow? Czy naprawdę jest takie super wygodne? A może ktoś ma do polecenia siodełko które było by:
a) szerokie (ok. 143 mm)
B) z wielką dziurą (obecnie mam siodełko z dziurą (selle italia slr xc flow) i jest lepiej niż na tym bez dziury, ale zauważyłem, że mimo wszystko im więcej jeżdżę tym większe mam problemy z prostatą)
c) było super wygodne (waga i estetyka specjalnie mnie nie interesują)
d) nie kosztowało 1000 zł

Dzięki

#987 valdio561

valdio561
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • SkądOsielec

Napisano 22 sierpień 2012 - 09:54

Siodełka Selle Italia testcenter w Zakopanem.
http://www.airbike.p...akopane-Centrum

#988 Gotenks

Gotenks
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 23 sierpień 2012 - 23:25

Może ktoś mnie oświecić i powiedzieć czym się różnią siodła Selle Italia z serii SLR ?
Mianowicie:
SLR XC Flow / SLR XC Gel Flow
SLR Flow / SLR Gel Flow

Oczywiście wiem, że "Gel" to dodatkowa warstwa żelu ale jak to się ma do zwykłego flow i jak ta różnica przekłada się w użytkowaniu ?

No i najważniejsze czym się rożni zwykły SLR od SLR XC ?

#989 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 wrzesień 2012 - 14:32

Witam, znajdzie się jakieś siodełko warte uwagi do 200 zł? Obecnie ujeżdzam siodło Rolls San Marco, dość retro ;) Wygodne ale chciałbym coś 'nowego'

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#990 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 01 wrzesień 2012 - 15:03

Ja mam San Marco SKN-a i sobie chwalę.

#991 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 01 wrzesień 2012 - 15:09

a ja mogę już po 1500km (w tym maraton 245km i 411km) powiedzieć że chyba znalazłem w końcu coś odpowiedniego dla moich 4liter ... tzn wyżej opisywane przeze mnie Spec Romin Comp Gel.
Pierwszy raz od dłuższego czasu (tzn maratonów) nie miałem żadnych problemów po ...
Szczególnie obawiałem się Łobeskiego 411km (opisywany jako 405km) - 4litery zniosły super dystans w tym siodle :-)
No i w dolnym chwycie mogę nawet 20km przejechać i spoko - nic nie uwiera, nie drętwieje ... więcej - kształt siodełka "zachęca" do dolnego chwytu ;-)
Więc szczerze mogę polecic to siodełko - oczywiście po dobraniu rozmiaru dla siebie ...

#992 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 10 wrzesień 2012 - 20:22

dziś zaliczyłem pierwszą jazdę na Adamo Road (53 km)
wcześniej było Selle Italia Max Flow super wygodne ale co nieco drętwiało
dziś nie czułem niczego, zobaczę jeszcze jak na dłuższych trasach
choć zawsze wydawało mi się, że siodełka są za długie i ten nosek mi przeszkadza
teraz go nie mam, siodełko ma 245 mm - polecam więc Adamo
to już jakieś 5 moje siodełko .... mam nadzieję, że ostatnie

#993 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 11 wrzesień 2012 - 19:42

emer, zdecydowałem się ba to siodełko. Jak dobierałeś rozmiar?? Podpasuje pod każdą sztycę?? Gdzie kupowałeś i ile dałeś??

#994 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 11 wrzesień 2012 - 19:49

we wcześniejszych postach w tym topicu pisałem o tym, tzn dobór rozmiaru siodełka - jak było w moim przypadku (zmierzyłem 4litery w sklepie specialized).
A cena nieco nizsza niż sugerowana przez Speca ... (nówka z małym otarciem na allegro)

#995 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 wrzesień 2012 - 20:07

Z tym mierzeniem tylka, tez bym uwazal.
Wydawalo mi sie, ze szerokosc 130 bedzie dla mnie dobra. Po zmierzeniu wyszlo na 143. Siodlo spec toupe, nie uzywam go, bo jest mniej wygodne od tych ktore sa w uzytku: 130mm i 120mm szerokosci.

#996 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 11 wrzesień 2012 - 20:15

A jeszcze mam pytanie szyny siodła podpasują pod każde mocowanie??

I zaczyna się komplikacja z rozmiarem. Ktoś ma info gdzie w Warszawie można się pomierzyć??

#997 gibon12

gibon12
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • Skądmars

Napisano 12 wrzesień 2012 - 19:04

Witajcie,

Potrzebuje rady doświadczonych kolarzy... moje siodełko Bontrager Race Lite jest bardzo niewygodne. Kombinowałem z ustawieniami i niestety ale na czymś tak twardym nie jestem w stanie siedzieć kilka godzin, bo mam wręcz sparaliżowany tyłek z jajkami włącznie, a to na pewno źle wpływa na te części ciała.Potrzebuje coś mega wygodnego, cena nie gra roli... nawet bym powiedział, że nie musi być to siodełko na rower szosowy tylko może być prawie jak na konia, tylko żebym mógł jechać w pozycji leżącej nie jak boss na rowerze trekingowym.Byłbym skłonny do czegoś większego a nie jakiegoś podłużnego kawałka twardej pianki z naszywką skóry bo to bardzo boli.Jeżeli widzieliście coś wygodnego bardzo prosiłbym o radę...

#998 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 12 wrzesień 2012 - 21:42

Bontrager Race Litenie nie ma dziury, więc zapewne Cie uciska tam gdzie nie powinno
spróbuj coś z dziurą, Selle Italia Max Flow jest uważane za b.wygodne i miękkie
ja nie narzekałem ale trochę mi drętwiało co nieco zwłaszcza w dolnym uchwycie
teraz na Adamo Road jest już zdecydowanie lepiej a w dolnym uchwycie nawet wygodniej
choć na razie na nim przejechałem 150 km

#999 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 13 wrzesień 2012 - 08:04

emer, zamówiłem białe 143 za 319zł. Nie będę na zdrowiu oszczędzał.

#1000 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 13 wrzesień 2012 - 14:21

Na alledrogo natrafiłem na siodełko RAVX RACE X GEL Titanium. Czy "X" oznacza damskie?
Przejechał ktoś na tym chociaż ze trzy treningi? Jakieś informacje, recenzje, doświadczenia?
Będę wdzięczny :-)

Dodaj odpowiedź