Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#1501 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 kwiecień 2016 - 12:51

100km to mało i weź sobie do testu Antaresa w wersji versus może poprawić sprawę, ale zależy jak będzie pasował do Twoich kości.

Co do tego, że każdy na inny zad to na pewno się zgodzę, mój nie pasuje do adamo.

Ale mówienie, że ucisk musi być, możemy traktować jako żart prima aprilisowy. ;)

Ja również jestem źle porozciągany, w najgorsze dni wysokość kolan, ale nawet przy najlepszym ćwiczonym nigdy nie dosięgnąłęm do palców.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1502 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 01 kwiecień 2016 - 14:38

Niestety ustawienie siodełka jest wypadkową wielu innych czynników jak np. długość nóg, długość ramion, tułowia, dlatego jeśli ktoś chciałby w miarę szybko wiedzieć co potrzebuje musi zrobić porządny bike fitting (ale porządny, nie że w jakimś sklepie część na sprzęcie, część na oko itp.).

Chyba że ktoś ma czas i kasę na kupowanie różnych siodełek, po iluś jazdach znajdzie swoje, temat siodełek jest niestety niewdzięczny bo nie ma uniwersalnej porady "jak" dobierać, jak ustawiać itd.

#1503 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 01 kwiecień 2016 - 17:14

Mój "problem" polega na tym że każde siodełko muszę mieć zamontowane z zadartym noskiem, niezależnie od marki i modelu, jeszcze nie trafiłem na takie które ustawione neutralnie byłoby OK. 

Zastanawiam się jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy. Obecnie od trzech lat mam Antaresa 00 i w takim ustawieniu jak na zdjęciu jeździ mi się dobrze, przy ustawieniu neutralnym podczas tzw testu siadu pionowego mam wrażenie że ześlizguję się do przodu. Może ktoś ma lub miał podobny "problem" ?

Załączone pliki

#1504 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 kwiecień 2016 - 17:18

Nie masz przypadkiem za długiej ramy? To by mogło tłumaczyć, dlaczego zjeżdżasz z siodełka do przodu.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1505 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 01 kwiecień 2016 - 17:23

Nie, ramę wybrałem najmniejszą z możliwych, pasuje b.dobrze.

#1506 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 kwiecień 2016 - 19:54

Patrząc po wysunięciu sztycy wygląda na przydużą.

#1507 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 01 kwiecień 2016 - 22:10

Patrząc po wysunięciu sztycy wygląda na przydużą.

Mam 166 cm a rozmiar ramy to 49, górna rura ma 505 mm, tak więc na pewno nie jest za duża, raczej przeciwnie. Odnosisz takie wrażenie bo sloping jest umiarkowany. Poprzednia miała rozm 51 z górną rurą 535, sztyca była bardziej wysunięta bo sloping był dużo większy, czułem się na niej zbyt rozciągnięty. 

#1508 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 10 kwiecień 2016 - 08:02

Wiesz myślę że dobrze dobrałem, przerobiłem następujące siodła (podkreślam że jestem bardzo źle porozciągany);

- Prologo NagoEvo,

- Fizik Antares,

- Fizik Arione,

- Fizik Aliante (było najgorsze dla mnie)

- Selle Italia SL,

- San Marco Ponza,

- San Marco Regale,

testy to nie pojedyncze jazdy po 50km, tylko kilka po 100-120, "wygrywają", w kolejności 1. Fizik Antares, 2. Fizik Arione, 3. San Marco Regale.

wychodzi na to że "dupa" jest jak gust, każdy ma swój ;)

Też skłaniam się do zakupu Fizik Antares. Tylko który model wybrać: http://www.fizik.it/...s/#road-saddles

• wasto lubi to

#1509 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 10 kwiecień 2016 - 18:44

Z Fizika Antares, na którym jazda była dla mnie torturą, przesiadłem się na Prologo Scratch - siodełko ciężkie, ale komfort wyśmienity.

Jak na razie jestem bardzo zadowolony,

#1510 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 11 kwiecień 2016 - 06:02

Czyli wszystko trzeba przetestować na własnej ......
Szkoda tylko, że każde takie podejście to około 500zł :).

#1511 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2016 - 07:21

Na allegro są oferty na używane siodła często w bdb cenie. Jeśli nie masz dostępu do pozyczenia w sklepie możesz kupić i tak przetestować, zostawić albo ponownie sprzedać.

#1512 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 kwiecień 2016 - 09:46

Jak jesteś słabo rozciągniety, to spróbuj taniej opcji np WTB Comp.  pozdr

#1513 BartekTS

BartekTS
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 11:50

Jeździ ktoś z was na siodełku Pro Falcon? 

#1514 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 15:37

Niektóre sklepy rowerowe dysponują matami z sensorami , które pokazują czy siodełko pasuje czy nie. W moim wypadku mata idealnie odzwierciedła na ekranie komputera gdzie są nieprawidłowe punkty nacisku.

#1515 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 11 kwiecień 2016 - 18:45

Niektóre sklepy rowerowe dysponują matami z sensorami , które pokazują czy siodełko pasuje czy nie. W moim wypadku mata idealnie odzwierciedła na ekranie komputera gdzie są nieprawidłowe punkty nacisku.

To już jest coś. Dzisiaj siedziałem na desce z żelem i mam tylko rozstaw kości.

#1516 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 11 kwiecień 2016 - 19:20

To już coś. Korzystałem z tego w sklepie Specialized. Po pomiarze rozstawu kości kulszowych I krótkim wywiadzie zaproponowano mi kilka opcji. Wypróbowałem kilka siodełek i dopiero trzecie mi podpasiło. W przypadku niedopasowania po kilku jazdach po prostu zwraca się siodełko i wymienia na inne bądź dostaje zwrot pieniędzy.

#1517 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 11 kwiecień 2016 - 19:34

Zostawię po sobie ślad. Niedawno dobierałem siodełko, bo mi jajka drętwiały.

Wybrałem Selle Italia X0 Flow. Dobrałem je do rozstawu kości 110mm. Kilka prób na trenażerze i mam w końcu wygodne siodło do obecnej geometrii roweru. Wygodne i już nie uciska mi krocza, i nic nie drętwieje. Na asfalcie powinno być zdecydowanie lepiej. 

Do obecnego roweru wiem już co kupić. Ewentualnie nosek mógłby być ciut mniejszy, aby za bardzo o uda nie ocierać, ale nie jest źle.

#1518 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 21 kwiecień 2016 - 05:54

Znajomy od lat jeździ na siodełkach San Marco. Poleca gorąco: Concor Carbon FX Protek.

Czy ktoś na nim jeździł?

#1519 Lukeskywalker

Lukeskywalker
  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 21 kwiecień 2016 - 06:58

Kupiłem ostatnio uzywkę speca toupe na Prętach Ti. Ja tu licze chociaż na lekką miękkość, a tu straszna deska przyszła. Mam już obawy co do niego, przetestuje napewo ale już szukam kolejnego. Co mozecie powiedziec na temat siodła ergon SR3 ? Ktoś wie jaką ma szer w wersji M ?

#1520 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 kwiecień 2016 - 08:28

Jeździsz w gaciach z dobrą wkładką? Może tu warto poszukać rozwiązania.

Swoją drogą, jakiś admin albo mod mógłby się zainteresować nawą wątku - Sidełka, to chyba takie małe sidła :D

Dodaj odpowiedź