Może tu coś ciekawego znajdziesz https://www.sq-lab.c...-perfect-saddle
Napisano 30 marzec 2016 - 19:23
W przypadku Speca tabelkę można znaleźć tutaj: http://biketestrevie...cialized-romin/
Napisano 31 marzec 2016 - 20:46
Mam pytanie odnośnie Fizik Kurve niby oczywisty dobór wąż, kameleon i byk, ale jak mam to sprawdzić ? bo problemów z gibkością nie mam jak pewnie większość z was sięgnie do ziemi na prostych kolanach, tylko jest to wymuszone, swobodnie nie sięgam. I jak opinie na temat tego siodła? ogólnie zachęca mnie budowa prętów gorzej z brakiem rowka a wchodzę już w wiek, że jednak warto dbać o prostatę.
Napisano 31 marzec 2016 - 20:55
Miałem kiedyś prezentację oferty Fizika i ich zdaniem podczas sprawdzania należy się nie dociskać, tylko po prostu sprawdzić, na ile ciało ugnie się pod własnym ciężarem.
To rzekłszy, wg tak określonego kryterium jestem Kameleonem, a Antares jest dla mnie jakimś koszmarem Tylko Arione <3
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 31 marzec 2016 - 20:59
Albo było to dopiero w innym temacie albo znowu jakiś moderator pousuwał posty nie przestrzegając regulaminu, czyli nie informuje o tym.
https://youtu.be/LffbUXMubMI?t=4m28s
Napisano 31 marzec 2016 - 21:39
Rety!!!
Ten pomysł Fizika z dobieraniem szerokości siodełka to jakiś kompletny przypał. Typowy przykład gdzie praktyki tak zwanej 'fitness industry' są wprost szkodliwe dla nie znających się ludzików poszukujących wskazówek. Kropka.
'fitness industry' czyli że co ?
Napisano 31 marzec 2016 - 21:42
Właśnie ma to sens (w teorii). Człowiek mniej giętki w kręgosłupie, aby zająć pozycję szosową musi rotować miednicę. I tu dostaje wsparcie w postaci siodełka z podniesionym tyłem.
Selle Italia robi to samo, tylko w inny sposób - im ktoś mniej giętki tym większa 'dziura' w siodełku.
- mikroos lubi to
Napisano 31 marzec 2016 - 22:11
Otóż to. Dodatkowo osoba mniej giętka opiera większą część ciężaru na kroczu, a nie na kościach kulszowych, stąd konieczne jest bardziej miękkie wypełnienie nosa siodełka lub większa powierzchnia podparcia.
Napisano 31 marzec 2016 - 22:57
Otóż to. Dodatkowo osoba mniej giętka opiera większą część ciężaru na kroczu, a nie na kościach kulszowych, stąd konieczne jest bardziej miękkie wypełnienie nosa siodełka lub większa powierzchnia podparcia.
Kości kulszowe to duże kości i nie są tylko tam gdzie wystające guzy. Błędnie rozumujesz. Niezależnie od sposobu ustawienia miednicy zawsze masz opierać się na kościach nie na kroczu.
Napisano 01 kwiecień 2016 - 07:46
Gdybym rozumował błędnie, po treningu w bardzo pochylonej pozycji bolałyby kości, a wyraźnie bolą tkanki miękkie. Poza tym ból pojawia się dokładnie w osi ciała, a nie symetrycznie na bokach - w tym miejscu "pod spodem" nie ma kości.
#1492 Gosc_adazz_*
Napisano 01 kwiecień 2016 - 07:52
@ROZMIAR
mikroos sugeruje zwykłą zależność, że skoro nie możesz bardziej się pochylić - bo jesteś mniej porozciągany, to naturalnie przesuwasz się do przodu opierając się na "tkankach miękkich" a nie na kościach.
Mam podobnie jak mikroos, czyli nie jestem porozciągany - ale sugerowane siodełko od Fizika (dla "byka") czyli Aliante to jakaś kara, uwielbiam Antares i Arione bo dają mi możliwość szybkiej zmiany pozycji i dobranie w zależności od potrzeby.
Napisano 01 kwiecień 2016 - 08:47
Właśnie ma to sens (w teorii). Człowiek mniej giętki w kręgosłupie, aby zająć pozycję szosową musi rotować miednicę. I tu dostaje wsparcie w postaci siodełka z podniesionym tyłem.
Selle Italia robi to samo, tylko w inny sposób - im ktoś mniej giętżyki tym większa 'dziura' w siodełku.
Czy zatem użytkując Smp selle hybrid błędem jest podnoszenie przodu wyżej ? bo jak umieściłem względem prętów to w czasie jazdy czułem że przeciążam dłonie.
Napisano 01 kwiecień 2016 - 08:53
Każdy producent ma inne zalecenia, dodatkowo każdy użytkownik ma inne preferencje.
Z siodełkami nie ma prawd uniwersalnych. Można tylko testować różne ustawienia i ostatecznie zdecydować, które jest najlepsze. Można też próbować dostosować się poprzez ćwiczenia (głównie rozciąganie oraz wzmacnianie pleców i ramion).
Inna sprawa, że ciężar gdzieś musi spoczywać. Zależnie od środka ciężkości albo będzie większy nacisk na tyłek, albo na ramiona i nadgarstki, nie jest łatwo być kolarzem
Napisano 01 kwiecień 2016 - 10:34
Gdybym rozumował błędnie, po treningu w bardzo pochylonej pozycji bolałyby kości, a wyraźnie bolą tkanki miękkie. Poza tym ból pojawia się dokładnie w osi ciała, a nie symetrycznie na bokach - w tym miejscu "pod spodem" nie ma kości.
@ROZMIAR
mikroos sugeruje zwykłą zależność, że skoro nie możesz bardziej się pochylić - bo jesteś mniej porozciągany, to naturalnie przesuwasz się do przodu opierając się na "tkankach miękkich" a nie na kościach.
Mam podobnie jak mikroos, czyli nie jestem porozciągany - ale sugerowane siodełko od Fizika (dla "byka") czyli Aliante to jakaś kara, uwielbiam Antares i Arione bo dają mi możliwość szybkiej zmiany pozycji i dobranie w zależności od potrzeby.
To po prostu źle dobrane siodło. Nie ma co sobie wmawiać że tak musi być, da się tak dobrać siodło żeby tego nie było.
Napisano 01 kwiecień 2016 - 10:44
Przede wszystkim nie pisałem o sobie. Ja na ból nie narzekam, tylko napisałem, że ogólnie ludzi w takiej sytuacji bolą tkanki miękkie, a nie kości, bo kości w miejscu podparcia przy takiej pozycji zwyczajnie nie ma.
#1499 Gosc_adazz_*
Napisano 01 kwiecień 2016 - 11:18
To po prostu źle dobrane siodło. Nie ma co sobie wmawiać że tak musi być, da się tak dobrać siodło żeby tego nie było.
Wiesz myślę że dobrze dobrałem, przerobiłem następujące siodła (podkreślam że jestem bardzo źle porozciągany);
- Prologo NagoEvo,
- Fizik Antares,
- Fizik Arione,
- Fizik Aliante (było najgorsze dla mnie)
- Selle Italia SL,
- San Marco Ponza,
- San Marco Regale,
testy to nie pojedyncze jazdy po 50km, tylko kilka po 100-120, "wygrywają", w kolejności 1. Fizik Antares, 2. Fizik Arione, 3. San Marco Regale.
wychodzi na to że "dupa" jest jak gust, każdy ma swój
Napisano 01 kwiecień 2016 - 12:50
Ja właśnie zamontowałem do szosy Fizik Antares, tak na próbę. Do tej pory jeździłem na Arione, 4 godziny w siodle nie było problemem, ale może Antares będzie lepszy? Zobaczymy :-)
W/g testu gibkości Fizika to właśnie Antares powinien być dla mnie najlepszy. Z drugiej strony Arione ma 130mm szerokości a Antares 140mm, a zmierzony rozstaw kości kulszowych to 110mm (domowym sposobem odcisku zadka na tekturze falistej). Wydaje się że siodło o szerokości 140mm powinno być lepsze.
I to mnie u Fizyka mocno zastanawia, są modele w zależności od gibkości, ale szerokość jest dla danego modelu narzucona. Nie ma przykładowo Arione o szerokości innej niż 130mm (chyba).
Żeby nie było, w MTB jeżdżę na fizik gobi, szerokość 130mm, mocno wyprofilowana/uniesiona tylna część siodła i jest bardzo wygodnie nawet po 8 czy 10 godzinach.