Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#1461 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 11 wrzesień 2015 - 20:24

A teraz mam nieodparte wrażenie, że zniknęło kilka postów i że mój się pojawił ni z gruchy ni z pietruchy  :D  - i jest nie wiadomo o czym.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1462 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 wrzesień 2015 - 12:42

Więcej jeździć - a nasze siedzenie przyjmie każde siodełko. :)
Mam trzy różne siodełka i nie widzę problemu.

#1463 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 12 wrzesień 2015 - 15:06

robo Twoje wrażenie Ciebie nie myli ;) Wywaliłem reklamę oferującą konkretnego producenta i sposobu doboru siodełka. Nic ciekawego tam nie było. Wszystko wiesz.

#1464 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 28 marzec 2016 - 19:54

Witam.

Jako, że zima się kończy, więc i powoli schodzę z trenażera w teren, to pojawił się problem. Rower mam już naprawdę fajnie ustawiony pod swoje wymiary. Jednak na trenażerze wyszedł problem z drętwiejącymi jajkami. Czasem 30 minut i już czuję, a właściwie jajek nie czuję. Czasem bliżej godziny, ale problem jest spory. 

Wcześniej przesunąłem siodełko do przodu, aby nie być za bardzo pochylonym na rowerze w różnych chwytach, i fakt było lepiej, jednak kolana czułem, więc wróciłem do pozycji wyjściowej. Rower mam już optymalnie ustawiony. W grę ewentualnie mogły by wchodzić wymiany korby, mam 170, więc można by było ciut pokombinować, ale obawiam, się że za nadto zbliżyłbym się czubkiem buta do kół przednich.

Więc wychodzi, że siodełko może być jedynym ratunkiem. W grę wchodzą zapewne siodełka z wycięciami na kroczę. I tak się zastanawiam, może ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia, albo jakieś ciekawe wypróbowane modele.

Tak się zastanawiam czy tak wycięte siodełko:

http://allegro.pl/is...5333789483.html

Czy tak wycięte siodełko, daje jakiś dodatkowy plus nad tradycyjnie wyciętym siodełkiem:

http://allegro.pl/si...6023109547.html

Jakieś spostrzeżenia, jak dobrać to wycięcie, bo tak widzę to różnie to wycięcie jest usytuowane, wyżej, niżej, szerzej.

#1465 szprot

szprot
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • Skądkatzenfurt

Napisano 28 marzec 2016 - 20:12

wez sobie jeszcze sprawdz sqlab 611 .

#1466 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 marzec 2016 - 20:47

Pierwsze to siodełko triathlonowe. Zupełnie inna pozycja, gdzie całe ciało jest obrócone do przodu i nie siedzisz na kościach kulszowych, tylko na zrotowanej miednicy i tkankach miękkich.

#1467 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 28 marzec 2016 - 23:43

Specialized S-works Toupe, na mój tyłek najlepsze... ale tyłki są różne

#1468 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 356 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 08:35

@Gorthin

Pierwsze co to znaj rozmiar jaki potrzebujesz... zmierz "rozstaw dupy" a potem szukaj siodła

Pozdrawiam

#1469 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 marzec 2016 - 10:15

Zrobiłem u siebie pomiar rozstawu kości kulszowych i wyszło mi 11cm. Mam zagwozdkę, bo z tego co znalazłem Spec przy takim rozstawie zaleca siodełka 143mm, ale już Pro zaleca 130mm. Jakie są wasze doświadczenia?

#1470 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marzec 2016 - 12:32

Doświadczenie mówi, że pomiar zależy od sposobu siadania. I jeśli już prawidłowo zostanie wykonany to jest tylko podpowiedzią. Szerokość siodła dobieramy również uwzględniając gibkość oraz pozycję na rowerze. Im bardziej komfortowa pozycja tym szersze siodła, im bardziej sportowa węższe.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1471 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 29 marzec 2016 - 18:07

@Gorthin

Pierwsze co to znaj rozmiar jaki potrzebujesz... zmierz "rozstaw dupy" a potem szukaj siodła

Pozdrawiam

Rozstaw mam 110 mm. Oczywiście nie profesjonalnymi metodami, gdyż nie miałem okazji spotkać takowych w sklepach.

Mam te 110mm, i jakoś będziemy pod to szukać. Przesiadłem się na nową szosę ze starym dobrym siodełkiem pode mnie, ale okazało się, że jednak do mnie nie pasuje. A miałem siodełko bez wycięcia. Stąd wydaje mi się, że jedynym wyjściem aby nie uciskało na nerwy i naczynia krwionośne pomiędzy kośćmi kulszowymi to właśnie siodełko z wycięciem. Poszukam czegoś z opcją oddania za darmo, może się uda. 

Szkoda, że w okolicznych sklepach nie ma wyboru w siodełkach. W sumie żadnego nie ma w niczym, a przez internet to więcej problemów z rozmiarami niż przyjemności z zakupów :D

#1472 Tomaszek

Tomaszek
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 19:03

Samo wycięcie nie gwarantuje jeszcze że nie będzie ucisku. Szczególnie, że każdy marny nawet producent siodełek robi teraz jakiś model z wycięciem tyle, że to wycięcie nie ma nic wspólnego z anatomią.

Podobnie, możesz mieć siodełko bez wycięcia, które nic Ci nie będzie uciskać i będzie komfortowe. Niestety wybranie dobrego, wygodnego siodełka nie zawsze jest łatwe i może zabrać kilka podejść i niestety kilka nieudanych zakupów.

#1473 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 29 marzec 2016 - 19:41

Niestety wiem to i nie użalam się nad tym. Na poprzednim rowerze miałem siodełko bez wycięcia, i nie miałem problemu. Po przejściu na nowy, zostałem ze starym siodełkiem, bo myślałem, że będzie ok. Ale niestety nie jest dobrze, a ustawienie reszty ciała mam już bardzo wygodne, pozostał tyłek i rower będzie perfekt skrojony.

Przy okazji. Mam te 110mm, gdzie można znaleźć zestawienie rozmiarów siodełek różnych firm? Bo ciężko dobrać jakieś, czy 130 czy 135, a może pójść w górę i dać 140?

#1474 Tomaszek

Tomaszek
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 19:53

Jak siodełko było raz dobre to powinno być nadal dobre. Problem jest raczej z dopasowaniem roweru (bike-fit) a nie z samym siodełkiem, tak sobie myślę.

#1475 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 marzec 2016 - 20:59

Niekoniecznie. Jeździłem wcześniej na fajnym siodełku na mtb i było bardzo wygodnie. Przeniosłem je do szosy licząc na to samo i jest masakra.

#1476 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marzec 2016 - 21:03

Inna geo ramy inna pozycja na siodle.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1477 Tomaszek

Tomaszek
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 21:19

No między MTB a szosówą to jasne. Ale pomiędzy dwoma rowerami szosowymi...?

#1478 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 21:28

Przy okazji. Mam te 110mm, gdzie można znaleźć zestawienie rozmiarów siodełek różnych firm? Bo ciężko dobrać jakieś, czy 130 czy 135, a może pójść w górę i dać 140?

Sprawdź co dany producent poleca dla twojego rozstawu kości. Przykładowo od Speca odpowiada mi 143 mm (to co polecają) a od SQlab 120 mm. Szerokość podawana przez producenta nie zawsze odpowiada szerokości rzeczywistej na której się siada. Mam podobny problem. Zmiana roweru i poprzednie idealne siodło przestało mi pasować. Przetestowałem kilka nowych siodełek i wybrałem Romin Evo Pro z serii 2016. Polecam przetestować siodełka Selle SMP (jest taka możliwość przez allegro).

#1479 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 marzec 2016 - 21:42

Jakie to siodełko masz w tej chwili. pozdr

#1480 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 30 marzec 2016 - 16:26

Aktualnie mam Ritchey Vector Evo. 132 mm bodaj siodełko. Brałem dość na oko. Ale w starym rowerze pasowało super.

A co tych rozmiarów różnych firm. Macie gdzieś to? Bo co wejdę na stronę producenta, to guzik tam jest. Nie mogę znaleźć rozmiarów odnoszących się do rozstawu kości. 

Jedynie Selle mają, ale jak widzę to bez zrobienia tego idmatch to i tak człowiek nie za bardzo wie, które siodełko wziąć.

Dodaj odpowiedź