Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#1761 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 posts

Posted 17 December 2019 - 12:08

Czy użytkuje ktoś może siodełko -> https://www.centrumr...el-flow-pd5731/ ?

Chodzi mi głównie o jakość wykonania + jak się zachowuje przy wysokich temperaturach na zewnątrz (w sensie czy mam się spodziewać że będę się cały pocił czy też powinno być spoko )? O to czy wygodne nie pytam bo wiadomo, zad każdy ma inny...

Bielsko-Biała Cycling

#1762 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 17 December 2019 - 12:25

Ja akurat w jednym z rowerów mam to siodełko - https://www.decathlo...id_8302971.html jestem bardzo zadowolony, zero nadpotliwości, zaliczyłem nawet szlifa i nie przetarło się do końca :) w sumie tyle moge napisac bo stylistyka podobna, wykonanie pewnie naet dużo lepsze, nie obawiałbym się. 

#1763 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 17 December 2019 - 12:35

A wiesz w ogóle jaki rozmiar? Rozstaw guzków kulszowych?

#1764 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 posts

Posted 17 December 2019 - 12:54

A wiesz w ogóle jaki rozmiar? Rozstaw guzków kulszowych?

Ok. 125mm. Z tego co wyczytałem to siodełko 145-150mm.

Bielsko-Biała Cycling

#1765 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 17 December 2019 - 13:08

Hmmm u mnie wyszło 103 mm i wg Retul powinienem mieć siodło 143 mm.

#1766 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 705 posts

Posted 17 December 2019 - 13:17

Dobór szerokości zależy jest też zależy od kształtu siodła i rzeczywistego podparcia jakie oferuje. Np Romin Speca ma mocno zaokrąglone boki i z 143 mm które deklaruje producent rzeczywiste podparcie to coś pomiędzy 12-13 cm. Jest to mniej więcej tyle samo co Selle SMP 128 mm.

#1767 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 posts

Posted 17 December 2019 - 14:08

Teraz mam San Marco Monza 141 mm. Jest mega twarde i wydaje się być dla mnie trochę za wąskie, chce przetestować inne bo niestety dość często tyłek mnie boli, a wkładkę testowałem z Deca, Martoma i Rogelli.

Bielsko-Biała Cycling

#1768 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 17 December 2019 - 16:20

Hmmm u mnie wyszło 103 mm i wg Retul powinienem mieć siodło 143 mm.

Szerokość dobieranego siodełka może również zależeć od pozycji na rowerze. Jeśli mocno pochylona to siodełko powinno być węższe. Tak przynajmniej dobierano mi swego czasu siodełko Specialized.

• Bzyk likes this

#1769 Majk66

Majk66
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 17 May 2020 - 23:05

Cześć,
Chciałbym zapytać o opinię na temat siodła Selle Smp model Well.
  • Majk66 likes this

#1770 fragdancer

fragdancer
  • Użytkownik
  • 54 posts

Posted 21 May 2020 - 20:25

Używa może ktoś Fizik Antares r3 evo lub San Marco Mantra SUPERCOMFORT RACING i moze dac jakas opinie?  Obecnie mam Selle Italia Flie Flow, które przyszło z rowerem ale średnio mi podeszło, testowe Power Comp od specialized tez jakos specjalnie mi nie pasuje (wszystkie rozmiary obcieraja mi jedna noge).

#1771 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 29 May 2020 - 10:57

Ktoś z rozstawem kości 135-140mm może polecić za czym warto się rozejrzeć?
Myślę o szerokości 160. Rozważam też może krótkie. Wcięcie mile widziane.
Możliwe jak najbardziej czarne.
Waga nie jest jakoś kolosalnie ważna, ale nie chcę cegły.

Wpadło mi w oko Fizik Tempo Argo R3 albo R5. Ciężko z dostępnością, nie mówiąc o przymierzeniu się.

Edit:

Po dokladym pomiarze wyszlo mi 136. Zaryzykowalem i wzialem na probe Pro Stealth 152.

#1772 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 09 June 2020 - 13:01

U mnie pojawił się nowy sklep rowerowy sprzedający głównie rowery Romet - zaciekawiły mnie tam siodełka Fizik Antares Versus Evo, które wiszą na hakach, ale z etykietami (kartonem) z logiem Rometu. Zawsze chciałem pomacać dokładnie te siodełka, ale gdy je wziąłem do ręki byłym w szoku - złapałem dłonią za pręty i skorupę po czym zgniotłem jak świeżą, miękką bułkę..., czasem bułki są twardsze i mniej się uginają...

Czy to jakaś przycięta kosztowo wersja, taka legalna replika Fizika dla Rometu, czy też te siodełka naprawdę mają tak elastyczne skorupy? Kilka lat temu miałem przez chwilę siodełko Arione VS (pierwsza wersja z kanałem) i było ono sztywne jak skała, niemal się nie uginało - a ten pometowski Antares jest jak z waty, raczej na pewno dobijałbym spodem takiego siodełka do jarzemka sztycy... O co tu chodzi?

#1773 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 June 2020 - 13:38

Zależy od modelu. Antares jest sztywny, a np. Arione ma Wing Flex, czyli jest zaprogramowany na uginanie się.

Moje staaare Arione jest bardzo elastyczne, pracuje i kiwa się na boki, ale uwielbiam je za to. Kwestia gustu.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1774 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 09 June 2020 - 15:00

A to Antares nie ma Wing Flexa? Nie sądziłem, że takie siodełko może się tak bardzo uginać i stąd wątpliwości, czy to nie jest tylko "podobnie wyglądająca replika" i np. zamiast "carbon reinforced nylon" jest sam "nylon". Na etykietach nie oznaczono jaki to "R", czy np. R3 czy może coś innego. Chętnie bym pomacał takie siodełko (np. R3) w oryginalnym opakowaniu Fizika, czyli nie przyczepione do kartonu z wielkim napisem "Romet". Co ciekawe na stronie Rometu nie ma informacji, że sprzedają takie siodełka.

#1775 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 posts

Posted 09 June 2020 - 15:34

U mnie pojawił się nowy sklep rowerowy sprzedający głównie rowery Romet - zaciekawiły mnie tam siodełka Fizik Antares Versus Evo, które wiszą na hakach, ale z etykietami (kartonem) z logiem Rometu. [...]

A jesteś pewny, że to namaszczone przez Fizika? 

A nie jakiś chińczyk? Jest tam gdzieś jakieś logo?

Kiedyś kross miał rower czasowy i była tam podróba ISM Adamo. 

#1776 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 09 June 2020 - 18:30

A jesteś pewny, że to namaszczone przez Fizika? 

A nie jakiś chińczyk? Jest tam gdzieś jakieś logo?

Kiedyś kross miał rower czasowy i była tam podróba ISM Adamo. 

Ja mam chińskie ISM Adamo. Zmieniłem z Montrose Elite. Zmiana na lepsze. Po którymś ustawieniu udało mi się wszystko dobrze ustawić i nie siedziałem na wygodniejszym siodle. Tyłek przyzwyczaił się po kilku 30 kmowych jazdach.

Zamierzam zamówić drugie "na wszelki wypadek". 100 zł to nie majątek.

#1777 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 posts

Posted 09 June 2020 - 18:40

Ja mam chińskie ISM Adamo. Zmieniłem z Montrose Elite. Zmiana na lepsze. Po którymś ustawieniu udało mi się wszystko dobrze ustawić i nie siedziałem na wygodniejszym siodle. Tyłek przyzwyczaił się po kilku 30 kmowych jazdach.

Zamierzam zamówić drugie "na wszelki wypadek". 100 zł to nie majątek.

Mi bardziej chodzi o to, że wypuścili rower z podróbą ISM adamo ale oczywiście bez logo. Już znalazłem. Siodło nazywa się Velo VL-9093 ISM. Więc może w romecie to nie "fizik antares" i "fizik arione" tylko "romet antare" i "romet arion".

Edit: Choć nie wiem czy jednak nie muszę odszczekać. Tak patrząc na zdjęcia to siodełko z krossa wygląda na licencjonowane przez ISM.

#1778 Majk66

Majk66
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 June 2020 - 21:21

Cześć,
Chciałbym zapytać o opinię na temat siodła Selle Smp model Well.

Up

#1779 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 June 2020 - 21:31

Sprzedaliśmy dotąd kilkadziesiąt sztuk, więc piszę na podstawie dość sporej liczby obserwacji.

Reklamacji jakościowych idealne zero. Opinie o komforcie zdecydowanie pozytywne - o ilu lubisz raczej twarde siodełka i z oczywistą korektą na indywidualne odstępstwa, aczkolwiek zwrotu z powodu komfortu czy tym bardziej narzekań nie mieliśmy ani razu.

Dodatkowo osobiście ujeżdżałem krótko wersję żelową - byłem zachwycony, choć jednocześnie nie przejeździłem tyle, żeby dać sobie rękę uciąć za tę opinię.

Waga nie zachwyca, ale dla osób z problemami z krążeniem czy drętwieniem jest to bardzo, bardzo dobry wybór.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1780 Majk66

Majk66
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 June 2020 - 22:52

Sprzedaliśmy dotąd kilkadziesiąt sztuk, więc piszę na podstawie dość sporej liczby obserwacji.

Reklamacji jakościowych idealne zero. Opinie o komforcie zdecydowanie pozytywne - o ilu lubisz raczej twarde siodełka i z oczywistą korektą na indywidualne odstępstwa, aczkolwiek zwrotu z powodu komfortu czy tym bardziej narzekań nie mieliśmy ani razu.

Dodatkowo osobiście ujeżdżałem krótko wersję żelową - byłem zachwycony, choć jednocześnie nie przejeździłem tyle, żeby dać sobie rękę uciąć za tę opinię.

Waga nie zachwyca, ale dla osób z problemami z krążeniem czy drętwieniem jest to bardzo, bardzo dobry wybór.

Jeżeli to do mnie to bardzo dziękuję za odpowiedź, jak dotychczas miałem problem z większością siodełek na dłuższych jazdach więc myślę, że to będzie dobry wybór.

Reply to this topic