Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#701 eib8

eib8
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądŚwidwin \ Szczecin

Napisano 10 marzec 2011 - 13:48

Witam i prosze o opinie o selle italia filante i tylko o tym modelu.

#702 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2011 - 16:11

Co myslicie o takiej deseczce?

Nie polecam, jedno z najgorszych o ile nie najgorsze siodełko full carbon jakie miałem. Potwierdzają też moja opinie moi koledzy. A dlaczego ono takei złe/ Juz nie chodzi o kształt bo moze i by uszło ale o właściwosci. Ono wogole nie amortyzuje, zero ugiecia. Dobre carbonowe siodelko musi miec bardzo duzą elastcyznosc. Moj flite evolution z 1997 roku !!! ugina się ponad 1 cm mam je zamontowane w góralu na maratony górskie.

Nie polecam, chyba ze .. cchesz się o tym sam przekonać :P

pozdrawiam

#703 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądKobyłka

Napisano 10 marzec 2011 - 18:40

Ja prawie cały zeszły sezon przejeździłem na SLR Kit Carbonio Flow (ok 4000km). To najlepsze siodło jakie miałem i nie zamieniłbym na inne. Nawet po 8 godzinnej jeździe żadnych problemów. Siodło mocno pracuje i chyba dzięki temu go prawie nie czuć. Jeśli ktoś szuka naprawdę lekkiego siodła to warto je sprawdzić. Pewnie nie każdemu podpasuje ze względu choćby na różnice anatomiczne ale mi się trafiło idealnie. Do tego waga niecałe 130g. Myślałem kupując że będzie lipa ale siodło się sprawdziło.

#704 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 10 marzec 2011 - 19:00

Czy ktoś miał może styczność z tym siodłem lub podobnym modelem ? Wiem, że Zawisza pisał o VELO, że lipne jest, ale to na zdjęciu co zapodał Dedi to jakby zupełnie inny model, czysty karbon bez żadnego pokrycia...

#705 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2011 - 19:26

Ja mam takie w rowerze górskim. Bardzo dobre wykonanie, mam to siodło od chyba 3 czy 4 sezonów. Mimo opierania roweru o różne rzeczy nie ma oznak przetarc, jestem dośc cięzki, prety - jak podaje producent z tytanu - nie pękają. Mimo że to ,,tylko'' Velo jest w lepszym stanie niż Selle Italia które mam w szosie, a było używane częściej.

Co do jazdy - po ok. 40 km mi tyłek cierpnie. Myślę, że ono jest - jak dla mnie, trochę za wąskie. Ale ugina się ładnie, przyjmuje wstrząsy i amortyzuje je. Jak za cenę 120 zł - tyle za nie dałem - jest bardzo dobre.

#706 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 10 marzec 2011 - 23:32

wicklowman, mój tyłek ujeżdżał to siodełko w zeszłym sezonie (do momentu, kiedy zanabyłem od Ciebie Toupe). Żadnych problemów z nim nie miałem, żadnej niewygody nie odczuwałem. Jednym słowem - sprawdziło się. Ale sprawdziło się w przypadku mojego tyłka, a jak wiadomo, siodełko to sprawa czysto indywidualna, więc moje zdanie (i pewnie zdanie innych, kugela też) niewiele wniosą, bo to opinie czysto subiektywne. Musisz poprostu je przetestować.
Jak chcesz, bo mam ciągle to siodeko, to mogę CI je podesłać i przetestujesz sobie, a jak nie podpasuje Ci, to mi je odeslesz. Jakbyś był zainteresowany, to daj cynka na PW.

#707 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 10 marzec 2011 - 23:58

travisb dzięki, że się troszczysz o mój zad i chcesz by miał wygodnie ;-) ale ja już to siodło kupiłem (ryzyk-fizyk jak to się mawia). Jutro ma przyjść, jak nie przyjdzie to pech bo w niedzielę wyjeżdżam potrenować na dłużej i będę musiał się męczyć na obecnym. Wiadomo jak jest, każdy tyłek będzie miał wygodniej na innym modelu, ale opinie się zawsze przydają. Jak z jakością wykonania czy jak z amortyzacją. Cały czas mam nadzieję, że tym razem trafie. Żelowe odpadają (testowałem już dwa). Kombinowałem także z ustawieniem (delikatnie czubek w dół i siodło ciut do przodu) i nieco lepiej ale pozycja już mniej komfortowa.

#708 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 11 marzec 2011 - 14:53

wiki - mam podobny problem z pozycja na rowerze do Twojego. Jadąc, po pewnym czesie, spodenki i wkładka przesuwa się (przekręca) na jedną stronę tyłka. We wczesniejszych spodenkach z pampersem miałem jeszcze gorzej i min z tego powodu zmieniłem na te, które obecnie posiadam. Dodam, że spodnie cywilne (wszystkie pary:) od siedzenia mam powycierane w okolicach pachwin..
Próbowałem skręcać siodełko, żeby spodenki się nie przekręcały, ale nic to nie dało. Sam juz nie wiem czy ja jakoś krzywo siedzę czy jest jakiś inny powód.

Czytam ten temat bo również poszukuje siodełka. Moje odecne SI X0 Gel Flow jest do niczego - po kilkunastu km siedzi sie na nim twardo :-|

#709 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 11 marzec 2011 - 15:10

Damiano jest ból z wyborem co ? To jest jedyna rzecz chyba w rowerze z tych, co trzeba testować parę (czasami kilkanaście) dni zanim się stwierdzi, że zakup był udany. Najgorsze jet to, że siodełka tanie nie są, kupować ileś sztuk z rzędu (dopóki się nie trafi), poprzednie sprzedawać często gęsto po dużo niższej cenie do przyjemnych nie należy. Chyba masz tak jak ja, bo piszesz, że żelowe Ci nie leżą. Wychodzi na to, że musi być jakaś twarda skorupa z poszyciem i to wszystko. Ja takie kupiłem, zobaczymy.

#710 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 marzec 2011 - 15:57

wicklowman, ja również miałem (i mam) taki problem, jak składałem rower rok
temu. Dobrej firmy, lekkie siodełka są bardzo drogie i tak - jak
piszesz - nie ma się pewności czy pieniędzy wylądują w
błocie. Rozwiązaniem są jedynie testy siodełek - szkoda, że tak mało
sklepów oferuje możliwość sprawdzenia wersji testowych przed zakupem.
Ja rok temu kupiłem sobie dwa siodełka Prologo w wersji testowej jedno
Scratch Pro, a drugie Nago Gel. Najpierw próbowałem to pierwsze
podczas kilku jazd okazało się, że jest OK, potem raz założyłem to
drugie i niestety różnica w wygodzie kolosalna. Najlepsze jest to, że
trudno mi powiedzieć dlaczego jedno jest lepsze od drugiego, bo oba
siodła wymiary (dł. i szer.) maja takie same, oba się lekko poddaja
pod wpływem nacisku, a jednak coś je różni. Jedyny minus tych siodeł
to ich zielony kolor ;). Jednak cena orginału - ok 500 zł skutecznie
mnie zniechęca, więc nadal jeżdzę na siodełku testowym, które kupiłem
okazyjnie za trochę ponad 100 zł. Tak czy inaczej w głowie siedzi, że
czeka mnie prędzej czy później zakup nowego siodła i już widzę
zrzędzenie żony, "po co ci kolejne siodełko skoro masz już jedno ..." :-P

#711 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 13 marzec 2011 - 22:08

sewi, innym rozwiązaniem jest kupowanie używanych siodełek jak poszukuje się tego właściwego - przynajmniej ja wyszedłem z takiego założenia.
Pierwsze kupione - San Marco Concor Light (gniótł się na nim Lance przez lata) nie do końca mi podpasowało, choć przed zakupem przejrzałem internet i wiele osób je chwaliło. Podobno konsumenci wymogli na SM wznowienie produkcji tego siodła na rynek, bo przez pewien czas było produkowane wyłącznie na drużyn.
Drugie, które zaryzykowałem to Selle Italia SLR XC Gel Flow i jak na razie - po parunastu godzinach na stojaku i 3 godzinach w terenie pasuje do mojego tyłka bardzo - otwór w siodełku i jego 'płaskość' dramatycznie poprawiły mój komfort na rowerze :-D .
Zanim je zajeżdżę minie pewnie sporo czasu, a kosztowało mnie mniej niż połowę ceny sklepowej. Z kolei SM Concor Light niedługo wyląduje na forumowej giełdzie i jeśli na nim stracę to jakieś grosze - w przypadku nowego na pewno bym stracił dużo więcej.

#712 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2011 - 13:52

Witam.

Co sądzicie o siodłach Tune? Warto?
Zastanawia mnie jeszcze to siodło: http://smud-carbon.eu/siodlo.html

Prosiłbym o szybkie odpowiedzi

Dziękuje

#713 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 19 marzec 2011 - 14:37

Moje siodełko od Smudka waży 66 gram :lol: Napiszę o nim więcej za parę dni, jak tylko śnieg stopnieje. Nie wydaje mi się jednak, żeby było bardzo komfortowe...

#714 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2011 - 15:56

hmm a wizualnie jak? nie wygląda jak kartka papieru? Potrzebuje lekkiego siodła i tak w miare średnio komfortowego gdyż mam duży tyłek i raczej nie znajde siodła odpowiednie dla mnie (a juz pare modeli przerobiłem).

#715 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 marzec 2011 - 16:17

wicklowman, a może przydałoby Ci się przymierzyć do szerszego siodełka? W moim przypadku lekarstwem okazało się szersze podparcie kości kulszowych i dzięki temu ciężar rozłożył się bardziej równomiernie, a nie na sam przód. Specialized wymyśliło specjalne urządzenie do pomiaru rozstawu kości kulszowych. Równie dobrze jednak można sobie usiąść na warstwie piasku czy czymkolwiek, na czym da się zostawić ślad i zmierzyć odległość między najgłębszymi wgnieceniami C-C.
Ja w ten sposób dowiedziałam się, że mam szeroki tyłek, co stało się w ogóle kawałem miesiąca wśród tych, którzy mnie znają ;)
Wg badań firmy Specialized z rozstawem kości do 10cm zaleca się siodełka do 130mm;
10-13cm - 143milimetrowe;
powyżej 13cm - 155mm.
Są to zalecenia dla pochylonej pozycji, jaką przyjmuje się na rowerze szosowym.

#716 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 marzec 2011 - 20:39

Kowalski_vp, teraz chyba jest jedna wersja SKN-a i kosztuje ponad 200,-.
Wcześniej robili SKN-Pro - i była to droga wersja, a ja mam tą tańszą wersję, za ok. 70,- zł można ją było kupić:
Obrazek

Śmigam na takim siodle już 3 sezon i jak bym nie regulował jest niewygodne... :(

#717 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 marzec 2011 - 11:13

Wczoraj zamówiłem kanape MAX FLITE GEL FLOW TE

moja dupa po ostatnich dwóch długich wypadach miała dość.

#718 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marzec 2011 - 14:02

Dead a jakie miałeś wcześniej tzn jakie masz teraz?
A czy ktoś może jeździł na Selle Italia Q-bike jakie odczucia?

#719 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 marzec 2011 - 14:44

Selle Italia Q-BIK by Cube

W sumie nie jest ono złe, ale po obniżeniu nosa czuję ból w okolicy prostaty

#720 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marzec 2011 - 15:51

Jeździłem na MAX FLITE GEL FLOW kilka razy nie było złe ale ma podobną budowę do mojego obecnego, a widziałem w sklepie Q-bika i jest całkiem płaskie w części tylnej, i tak się zastanawiam nad nim, bo ostatnio jakoś mniej wygodnie mi się jeździ... a zobaczę

Dodaj odpowiedź