#702 Gosc_Zawisza_*
Napisano 10 marzec 2011 - 16:11
Co myslicie o takiej deseczce?
Nie polecam, jedno z najgorszych o ile nie najgorsze siodełko full carbon jakie miałem. Potwierdzają też moja opinie moi koledzy. A dlaczego ono takei złe/ Juz nie chodzi o kształt bo moze i by uszło ale o właściwosci. Ono wogole nie amortyzuje, zero ugiecia. Dobre carbonowe siodelko musi miec bardzo duzą elastcyznosc. Moj flite evolution z 1997 roku !!! ugina się ponad 1 cm mam je zamontowane w góralu na maratony górskie.
Nie polecam, chyba ze .. cchesz się o tym sam przekonać
pozdrawiam
Napisano 10 marzec 2011 - 18:40
#705 Gosc_Bullet_*
Napisano 10 marzec 2011 - 19:26
Co do jazdy - po ok. 40 km mi tyłek cierpnie. Myślę, że ono jest - jak dla mnie, trochę za wąskie. Ale ugina się ładnie, przyjmuje wstrząsy i amortyzuje je. Jak za cenę 120 zł - tyle za nie dałem - jest bardzo dobre.
Napisano 10 marzec 2011 - 23:32
Jak chcesz, bo mam ciągle to siodeko, to mogę CI je podesłać i przetestujesz sobie, a jak nie podpasuje Ci, to mi je odeslesz. Jakbyś był zainteresowany, to daj cynka na PW.
Napisano 10 marzec 2011 - 23:58
Napisano 11 marzec 2011 - 14:53
Próbowałem skręcać siodełko, żeby spodenki się nie przekręcały, ale nic to nie dało. Sam juz nie wiem czy ja jakoś krzywo siedzę czy jest jakiś inny powód.
Czytam ten temat bo również poszukuje siodełka. Moje odecne SI X0 Gel Flow jest do niczego - po kilkunastu km siedzi sie na nim twardo :-|
Napisano 11 marzec 2011 - 15:10
Napisano 11 marzec 2011 - 15:57
temu. Dobrej firmy, lekkie siodełka są bardzo drogie i tak - jak
piszesz - nie ma się pewności czy pieniędzy wylądują w
błocie. Rozwiązaniem są jedynie testy siodełek - szkoda, że tak mało
sklepów oferuje możliwość sprawdzenia wersji testowych przed zakupem.
Ja rok temu kupiłem sobie dwa siodełka Prologo w wersji testowej jedno
Scratch Pro, a drugie Nago Gel. Najpierw próbowałem to pierwsze
podczas kilku jazd okazało się, że jest OK, potem raz założyłem to
drugie i niestety różnica w wygodzie kolosalna. Najlepsze jest to, że
trudno mi powiedzieć dlaczego jedno jest lepsze od drugiego, bo oba
siodła wymiary (dł. i szer.) maja takie same, oba się lekko poddaja
pod wpływem nacisku, a jednak coś je różni. Jedyny minus tych siodeł
to ich zielony kolor . Jednak cena orginału - ok 500 zł skutecznie
mnie zniechęca, więc nadal jeżdzę na siodełku testowym, które kupiłem
okazyjnie za trochę ponad 100 zł. Tak czy inaczej w głowie siedzi, że
czeka mnie prędzej czy później zakup nowego siodła i już widzę
zrzędzenie żony, "po co ci kolejne siodełko skoro masz już jedno ..." :-P
Napisano 13 marzec 2011 - 22:08
Pierwsze kupione - San Marco Concor Light (gniótł się na nim Lance przez lata) nie do końca mi podpasowało, choć przed zakupem przejrzałem internet i wiele osób je chwaliło. Podobno konsumenci wymogli na SM wznowienie produkcji tego siodła na rynek, bo przez pewien czas było produkowane wyłącznie na drużyn.
Drugie, które zaryzykowałem to Selle Italia SLR XC Gel Flow i jak na razie - po parunastu godzinach na stojaku i 3 godzinach w terenie pasuje do mojego tyłka bardzo - otwór w siodełku i jego 'płaskość' dramatycznie poprawiły mój komfort na rowerze :-D .
Zanim je zajeżdżę minie pewnie sporo czasu, a kosztowało mnie mniej niż połowę ceny sklepowej. Z kolei SM Concor Light niedługo wyląduje na forumowej giełdzie i jeśli na nim stracę to jakieś grosze - w przypadku nowego na pewno bym stracił dużo więcej.
#712 Gosc_Karuzelek_*
Napisano 19 marzec 2011 - 13:52
Co sądzicie o siodłach Tune? Warto?
Zastanawia mnie jeszcze to siodło: http://smud-carbon.eu/siodlo.html
Prosiłbym o szybkie odpowiedzi
Dziękuje
Napisano 19 marzec 2011 - 16:17
Ja w ten sposób dowiedziałam się, że mam szeroki tyłek, co stało się w ogóle kawałem miesiąca wśród tych, którzy mnie znają
Wg badań firmy Specialized z rozstawem kości do 10cm zaleca się siodełka do 130mm;
10-13cm - 143milimetrowe;
powyżej 13cm - 155mm.
Są to zalecenia dla pochylonej pozycji, jaką przyjmuje się na rowerze szosowym.
Napisano 19 marzec 2011 - 20:39
Kowalski_vp, teraz chyba jest jedna wersja SKN-a i kosztuje ponad 200,-.
Wcześniej robili SKN-Pro - i była to droga wersja, a ja mam tą tańszą wersję, za ok. 70,- zł można ją było kupić:
Obrazek
Śmigam na takim siodle już 3 sezon i jak bym nie regulował jest niewygodne...
Napisano 22 marzec 2011 - 15:51