Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#721 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 marzec 2011 - 16:07

Jak będziesz chciał to mogę Ci je oddać za hmmm za połowę ceny jaką dałem czyli 49 zł, wersja kolorystyczna biała z czerwono-czarnymi wstawkami, stan idealny, jedyny minus to lekkie wybarwienia i przebarwienia od czerwonych gaci, ale jest to raczej znikomowidoczne, najważniejsze, że poszycie bez ubytków, a pręty bez rys.

Nie to żebym je zachwalał, ale w niedziele gdy w końcu założyłem gacie Nalini i przy okazji zmieniłem siodło z kanapkowego na owe SI to pierwsze słowa po pierwszych sekundach siedzenia "ja pie.... co za wygoda". I tak w sumie było cały 3h trening, dopiero na drugi dzień wsiadając poczułem, że coś mi się odcisneło na tyłku i poczułem ból. Być może było to za sprawą zbyt mocnego pochylenia w dół, lub też złego ustawienia siodła przód tył.

Niemniej jednak po pierwszym treningu byłem zachwycony i juz się cieszyłem, że nie musze wydawać kasy na siodło. Dziś z ciekawości zejdę do piwnicy i zobaczę czy w ogóle dobrze miałem je ustawione, czyli linka, ciężarek i zobaczymy gdzie spadnie.

#722 haskien

haskien
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądPiotrkó Trybunalski

Napisano 22 marzec 2011 - 23:00

Witam.Czy ktos z forumowiczow mial jakies doswiadczenie z siodelkami,San Marco ponza arrowhead,lub siodelko BBB ANATOMICDESIGNE,bardzo bylbym wdziecznym za jakomkolwiek opinie.Obecnie jezdze na orginalnym AUTHORA i moje cztery litery nie moga sie przyzwyczaic.Z gory wiellkie dzieki.

#723 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 30 marzec 2011 - 14:57

Dziś testuję Max Flite Gel Flow :)

#724 Gosc_oscar_*

Gosc_oscar_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2011 - 18:28

a ja dziś przykręciłem Selle SMP composit...
jutro testy, hehe.

San Marco Aspide Team Replica czeka na nowego właściciela;)

#725 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 05 kwiecień 2011 - 15:34

To siodło jest twarde i bez dziury. W sumie takie potrzebuje. Mam tylko pytanko. Zastanawiam się także nad Fizik Arione. Chodzi mi tylk0o i wyłącznie o twardość. Czy jest ono twarde jak SLR czy może polecicie coś z siodełek Fizik-a, twardych i bez dziury. Z góry dzięki.

p.s. san marco jeszcze jest do sprzedania tutaj na forum, martwi mnie tylko to wycięcie z tyłu, czy nie będzie czasami podobnie jak w przypadku siodełek z klasyczną dziurą.

#726 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 kwiecień 2011 - 18:06

Fizik Arione jest bardzo wygodne, jak dla mnie wystarczająco twarde, ale nie mogę porównać do SLR, bo nie miałem przyjemności :/ Bardzo fajne wydaje się to nowe siodełko Fizika - Arione VS , bo zmniejsza ucisk na prostatę.

pzdr

#727 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 05 kwiecień 2011 - 19:09

W zasadzie to jestem napalony konkretnie na siodło Fizik. I tutaj ostatnie pytanie: Arione czy Antares ? Jak jest różnica ? Pytam bo Antares mogę kupić w komplecie z owijkami (owijkę muszę kupić i tak, na razie mam tymczasowo białą, która pasuje fatalnie do całości) za niespełna 500 zł (dwie owijki są w komplecie czarne).

#728 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 kwiecień 2011 - 02:10

Arione czy Antares ?

http://www.fizik.it/...mal-in-you.html

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#729 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 kwiecień 2011 - 10:38

ROZMIAR podziękował.
Wyszło na to, że Antares, czyli tak jak chciałem. Teraz muszę uciułać :)

#730 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 kwiecień 2011 - 11:00

Tak z ciekawości. To rozciągnięcie sprawdza się tak luźno się pochylając czy sprawdzając swoje maksymalne rozciągnięcie?
Stawiałbym, że to pierwsze, bo przecież na rowerze nie wyciągamy się na maksa, ale może źle myślę przy tym teście.

#731 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 kwiecień 2011 - 11:04

PsYhOl wydaje mi się, że luźno. Tak jak mówisz, na rowerze nie jest się tak wyciągniętym. Nie wiem na ile ten "test" jest miarodajny, szczerze mówiąc pierwszy raz o nim czytałem.

#732 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 kwiecień 2011 - 12:11

Ktoś już kiedyś to wklejał, ale później nie mogłem tego znaleźć. W tym może chodzi o wyprofilowanie siodełka w celu wyeliminowania nacisku na prostatę, ale nie wiem - tak zgaduję. Bo przecież różnice w rozstawie kości miednicy też mają wpływ na dobór siodełka..

#733 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 11 kwiecień 2011 - 22:28

[quote]"The code on the back of the assometer specifies a 130 saddle for a sitbone center to center width of 100 mm or less, a 143 saddle for a sitbone center to center of 100 mm to 130mm and a 155 for a sitbone center to center of 130 or more."[/quote]

Maciej mi podrzucił takie info. U mnie wymierzyłem 110 mm, tak więc siodło powinienem mieć według tego info o szerokości 143 mm. Zamówiłem dzisiaj Antares. Podrzucę jakieś uwagi po kilku dniach jeżdżenia.[/quote]

#734 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 12 kwiecień 2011 - 08:11

jestem ciekaw jakie beą Twoje odczucia względem Selle Italia, bo też polowałem na Anatresa ewentualnie Aliante, ale kanapowy charakter Max Gel Flow mnie przekonał ;-)

#735 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 kwiecień 2011 - 08:38

Max Gel Flow

to jest kanapa przecież szeroka na 146, to nic dziwnego że ci wygodnie.

wicklowman, 2011-03-10, 13:24 wklejałem co jest ważne przy doborze siodła, trzeba było czytać :mrgreen: może byś już miał takie jak potrzeba :-)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#736 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 kwiecień 2011 - 13:39

ROZMIAR nie mogłem wczoraj tego znaleźć co wklejałeś, więc dorwałem co było pod ręką;p Po moich pomiarach utwierdziłem się w przekonaniu, że siodło 130mm to strzał w dziesiątkę.

#737 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 13 kwiecień 2011 - 08:28

Max Gel Flow

to jest kanapa przecież szeroka na 146, to nic dziwnego że ci wygodnie.

wicklowman, 2011-03-10, 13:24 wklejałem co jest ważne przy doborze siodła, trzeba było czytać :mrgreen: może byś już miał takie jak potrzeba :-)

No widzisz, jakbym przeczytał :-P I tak to nic by nie dało bo po 10 marca to ja już nie kupiłem żadnego siodła. Na szczęście przed zakupem Antaresa już poczytałem trochę, pomierzyłem co trzeba i wszystkie znaki na niebie mówią, że to będzie wreszcie to siodło. Zobaczymy.

#738 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 kwiecień 2011 - 12:26

Czy miał ktoś do czynienia z siodełkiem tej firmy?
http://allegro.pl/si...1555569769.html

#739 Jenas

Jenas
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 kwiecień 2011 - 22:50

Witam!

Szukam lekkiego i wygodonego siodełka na szose do 300zł.
Na razie najbardziej skłaniam się ku temu:
http://allegro.pl/si...1540271038.html
prosze o opinie o tym siodle i ewentualne inne propozycje.

#740 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 13 kwiecień 2011 - 23:12

Jenas mój tata jeździ na modelu SLR (bez XP), generalnie różnice są w wadze i rurki są z innego materiału. Pokrycie to samo, twardość, profil siodła także. Jest mega zadowolony, przyzwyczajanie u niego trwało parę dni. To tyle, jeżeli chodzi o ten konkretny model. Jeżeli chodzi o inne propozycje to poczytaj, wcześniej w tym temacie są linki, tam można się dowiedzieć czym się kierować w doborze siodła.

BTW: przyszedł Fizik Antares, mam nadzieję, że jutro dam radę przetestować w boju :)

Dodaj odpowiedź