Posted 14 August 2015 - 23:58
Posted 15 August 2015 - 12:54
Nie. Możesz śmiało jeździć.
Czy łańcuch powinienem być pod kasetę(8 rzędowy) czy pod korbę(10 rzędowy) ?
Pod kasetę. Czyli 8-rzędowy.
Czy coś jeszcze powinienem wymienić wraz z wymiana korby?
Będziesz potrzebował dłuższego łańcucha - stary ma odpowiednią szerokość, ale nie poradzi sobie z większą tarczą, tzn. będzie niepotrzebnie napinał przerzutkę. Dlatego proponuję wymianę.
Pamiętaj jeszcze, żeby ustawić manetkę w taki sposób, aby tarcze korby odpowiadały pozycjom 1 i 2 na lewej manetce (mała i średnia), a NIE 2 i 3 (duża i średnia). Dzięki temu nie będzie Tobie powstawał luz na lince w razie przypadkowego zrzucenia biegu, a duży bieg sam sie odetnie, bo naprężona linka uniemożliwi jego wrzucenie.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 15 August 2015 - 20:40
Czy nie będę miał żadnych problemów jeżeli będę używał jej ze stara kaseta 8 rzędową ?
Nie. Możesz śmiało jeździć.
Czy łańcuch powinienem być pod kasetę(8 rzędowy) czy pod korbę(10 rzędowy) ?
Pod kasetę. Czyli 8-rzędowy.
Tak się tylko zastanawiam czy szerokość wewnętrzna łańcucha 8 rzędowego nie będzie za duża aby zastosować go do korby 10rz? Innymi słowy, czy poprzecznie nie będzie za luźno?
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Posted 15 August 2015 - 21:15
Posted 17 August 2015 - 10:38
Jeździłem krótko z dokładnie taką konfiguracją. Nie widziałem żadnej różnicy. Zresztą, w czym ten luz miałby Twoim zdaniem przeszkadzać?
Tak tylko sobie gdybam. Sam miałem podobne wątpliwości zakładając do napędu Ultegry 6800 korbę 6700. Shimano upiera się że profil tarcz do napędów 10 i 11rz jest nieco inny, a w tym przypadku mamy różnicę 2 rzędów a nie jednego, stąd moje wątpliwości.
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Posted 17 August 2015 - 10:54
3/4 z tego to kompletne bzdury, a technicy Shimano Polska to w większości osoby, które od dawna nie miały styczności ze składaniem rowerów w realistycznych warunkach, więc ich wiedza ogranicza się do katalogów, bo wiedzy z życia i praktyki serwisowej mają często bardzo niewiele.
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: tiagra, korba
Giełda →
Sprzedam - linki do allegro, olx, itp. →
Sram Axs Red / Force Grupy Osprzętu, Kasety, Klamkomanetki, ItpStarted by adamDi2 , 07 Jan 2025 sram, red, axs, force, grupa and 5 more... |
|
||
Rowery oraz części →
Osprzęt, podzespoły →
Korby - kasety - łańcuchy - suporty →
Pytanie O Korby I Blat 46TStarted by gnom , 22 Nov 2023 korba, 46T, ultegra, 105 |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Korba Praxis Alba M24 50/34 T BlackStarted by MaciekTu , 04 Aug 2023 korba, praxis |
|
||
Giełda →
Kupię →
Kupię Korbę 46/30 Lub 48/30 (Lub Podobną) Ht2Started by kurchuck , 24 Jun 2023 korba, grx, 30T |
|
||
Warsztat →
Warsztat →
Łańcuch Ociera O Większą Tarcze Na KorbieStarted by robsmok , 01 May 2023 korba |
|