Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki Klucz Do Bębenka Shimano?

bębenek główka piasty grzechotka shimano klucz do bębenka klucz do grzechotki odkręcanie

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Joseline

Joseline
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 10:33

Witam,

potrzebuję pomocy z doborem klucza do bębenka (głowicy piasty) shimano.

Chciałbym wymontować główkę piasty (grzechotkę) przedstawioną na zdjęciach.

Klucz imbusowy 10 mm  jest zdecydowanie za mały. Wygląda na to że potrzebny jest dość specjalistyczny klucz 'gwiadzką'.

Gdzie mogę kupić i jakie parametry powinien mieć ten klucz?

Jaki tam jest gwint lewy czy prawy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Załączone pliki

• Załączony plik  beb02.jpg   124,1 KB   15 Ilość pobrań
  • Załączony plik  beb01.jpg   139,07 KB   14 Ilość pobrań

#2 Kuba

Kuba
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 sierpień 2015 - 10:49

Do odkręcenia bębenka zwykły imbus jest potrzebny, większy niż 10 - chyba 14. A do rozkręcenka taki http://www.nusiu.pl/...benka-p-13.html

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 sierpień 2015 - 11:23

Klucz do rozkręcania bębenka można dostać dużo taniej na Allegro.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 Joseline

Joseline
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 14:13

Do odkręcenia bębenka zwykły imbus jest potrzebny, większy niż 10 - chyba 14. A do rozkręcenka taki http://www.nusiu.pl/...benka-p-13.html

14-ka niestety nie wejdzie do otworu. Podejrzewam że będzie to raczej 11 lub 12 leć nie mam jak tego zmierzyć. Suwmiarka nie wejdzie w tak głęboki otwór.

Poza tym ze zwykłym imbusem będzie kłopot. Krótkie ramie typowego imbusowego klucza tam nie dosięgnie więc należałoby go wsadzić dłuższa stroną do środka co generuje kolejny problem - za krótka dźwignia do odkręcania. Wtedy trzeba kombinować coś z imadłem, którego nie mam pod ręką lub z przedłużką dźwigni (kawałek rury czy coś w tym stylu).

#5 Joseline

Joseline
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 14:17

Klucz do rozkręcania bębenka można dostać dużo taniej na Allegro.

Czy mogę prosić o jakieś konkrety, link lub inne namiary.

Chodzi mi przede wszystkim o klucz do odkręcania całego bębenka od piasty a nie odkręcania jego części czyli bieżni łożyska.

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 sierpień 2015 - 14:26

Do zdjęcia całego bębenka potrzebny jest tylko imbus.
  • Joseline lubi to

rowerplus-logo-2.png

#7 Kuba

Kuba
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 sierpień 2015 - 15:03

14-ka niestety nie wejdzie do otworu. Podejrzewam że będzie to raczej 11 lub 12 leć nie mam jak tego zmierzyć. Suwmiarka nie wejdzie w tak głęboki otwór.

Poza tym ze zwykłym imbusem będzie kłopot. Krótkie ramie typowego imbusowego klucza tam nie dosięgnie więc należałoby go wsadzić dłuższa stroną do środka co generuje kolejny problem - za krótka dźwignia do odkręcania. Wtedy trzeba kombinować coś z imadłem, którego nie mam pod ręką lub z przedłużką dźwigni (kawałek rury czy coś w tym stylu).

Sprawdziłem, standardowo powinna wejść dziesiątka. I nie ma opcji, żeby krótsza strona imbusa nie weszła. Odkręcasz od strony bębenka w lewo. A jak krótsza strona nie wchodzi to imbus chwyć płaskim kluczem + ewentualnie przedłużka.

#8 Joseline

Joseline
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 15:58

Sprawdziłem, standardowo powinna wejść dziesiątka. I nie ma opcji, żeby krótsza strona imbusa nie weszła. Odkręcasz od strony bębenka w lewo. A jak krótsza strona nie wchodzi to imbus chwyć płaskim kluczem + ewentualnie przedłużka.

Jak już pisałem 10-ka jest zdecydowanie za mała. Próbowałem - obraca się swobodnie w otworze i w ogóle nie łapie śruby.

Poza tym śruba jest osadzona dość głęboko i krótsze ramię standardowego imbusu 10 nawet nie dosięga główki (wypustek) tej śruby.  

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 sierpień 2015 - 20:16

W takim razie użyj długiego końca, a krótkim możesz obracać za pomocą rurki założonej na krótki koniec albo np. klucza nastawnego lub ścisku stolarskiego. Kombinuj! :)

rowerplus-logo-2.png

#10 Joseline

Joseline
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 24 sierpień 2015 - 21:39

W takim razie użyj długiego końca, a krótkim możesz obracać za pomocą rurki założonej na krótki koniec albo np. klucza nastawnego lub ścisku stolarskiego. Kombinuj! :)

Narazie nie mam nawet krótkiego klucza który by pasował. Dziś zakupiłem imbus 12 mm, w ogóle nie wchodzi do otworu :-(

Pytałem się już w kilku sklepach o imbus 11mm, chociaż też nie mam pewności że będzie pasował. Niestety 11-ki nie mieli.

Podejrzewam że powinien to być klucz ZXN (obrazek poniżej).

http://archiwum.alle...3106779529.html

Załączone pliki

• Załączony plik  klucze.jpg   106,76 KB   9 Ilość pobrań

#11 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 25 sierpień 2015 - 06:19

Imbus 11,nietypowy dość bo w 3 warsztatach i sklepach samochodowych których pytałem nie mieli. Ew. 12 od drugiej strony Piasty. Najlepiej włożyć w imadlo i kręcić kołem bo przynajmniej u mnie ktoś nie szczędzil siły dokrecajac. Jazda zaczęła się jednak dopiero jak próbowałem odkręcić nakrętke bębenka . BTW to nie jest przypadkiem Piasta joytech?

#12 Joseline

Joseline
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 25 sierpień 2015 - 08:15

Imbus 11,nietypowy dość bo w 3 warsztatach i sklepach samochodowych których pytałem nie mieli. Ew. 12 od drugiej strony Piasty. Najlepiej włożyć w imadlo i kręcić kołem bo przynajmniej u mnie ktoś nie szczędzil siły dokrecajac. Jazda zaczęła się jednak dopiero jak próbowałem odkręcić nakrętke bębenka . BTW to nie jest przypadkiem Piasta joytech?

12 nie wchodzi ani z jednej ani z drugiej strony do otworu.

Co do producenta to nie mam żadnego pojęcia ponieważ piasta nie ma żadnego oznakowania. Przypuszczam że jeżeli i był jakiś nadruk to mógł być wytarty przez poprzedniego właściciela.

#13 a_mich5

a_mich5
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 25 sierpień 2015 - 08:52

Miałem ten sam problem z piastą joytech'a - potrzebny klucz 11, do kupienia na allegro. U mnie skończyło się na zeszlifowaniu taniego klucza 12 mm zrobionego z gównolitu. Problem rzeczywiście pojawia się przy odkręcaniu bieżni. W przypadku dedykowanego klucza problemu nie ma. W moim przypadku blacha przycięta na wymiar włożona w imadło i kręcenie kołem zdało egzamin.

• Joseline lubi to

#14 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 sierpień 2015 - 17:31

a ja boszką podszlifowałem sobie tą wąską część starego młotka, dych oryginał powstał ;)

#15 Joseline

Joseline
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 18:13

Do rozkręcania samego bębenka używam zwykłej stalowej płytki (ok. 3.9-4mm grubość oraz 29.5mm szerokość) oraz regulowanego kłucza z długim (ok. 40cm) ramiem. Rozkręcałem na kole. Nie miałem z tym jakichkolwiek probłemów. W ten sposób odkręca się elegancko pod warunkiem że pamiętasz o lewym gwincie i kręcisz we właściwą stronę.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bębenek, główka piasty, grzechotka, shimano, klucz do bębenka, klucz do grzechotki, odkręcanie