Jump to content

Photo

Kolarstwo a krwiodawstwo.

54 replies to this topic

#41 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 February 2013 - 10:08

Normy parametrów krwi dla dawców są zawyżone - są wyliczone tak, abyś po oddaniu jednostki krwi wciąż znajdował się w normie (a dokładniej: tzw. wartości referencyjnej, ale mniejsza o to :-) ). Tak naprawdę największym problemem i powodem np. zawrotów głowy (czyli objawu niedotlenienia mózgu) jest utrata nie krwinek, a wody, przez co mocno spada ciśnienie krwi.

Po uzupełnieniu braku wody (co trwa kilka-kilkanaście godzin) wracasz do normalnej dyspozycji i możesz bezpiecznie trenować. Głównym celem treningu jest - jak na pewno wiesz - wyćwiczenie serca i układu krążenia (a nie pompowanie krwi nie wiadomo jaką ilością krwinek, bo każdy organizm ma swój górny limit tego parametru), więc trening będzie się odbywał normalnie (a może nawet będzie nieznacznie intensywniejszy, bo skoro krew będzie przez tych pierwszych kilkanaście dni bardziej rozcieńczona, to serce będzie musiało jej podawać więcej). Jeżeli z kolei odtworzysz brakujące krwinki w odpowiednim momencie, zgodnie z harmonogramem zawodów, nie sądzę, abyś miał jakiekolwiek problemy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#42 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 07 February 2013 - 12:49

krzychoo, chłopie bez przesady, nie jesteś zawodowcem, a nawet im myślę, że oddanie krwi w niczym nie zaszkodziłoby (ew. biorcom ich krwi :lol: ale to inna sprawa).
Jesteś amatorem. Tylko, albo aż to już zależy za kogo się uważasz. Nawet gdyby po tym miał nastąpić powiedzmy tydzień lżejszego treningu i nie obciążania organizmu to warto. Właśnie wróciłem w donacji i czuję się wspaniale.
Pozdrawiam wszystkich oddających!

#43 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 07 February 2013 - 14:17

mikroos , ok, teraz to jakoś ogarniam i faktycznie nie ma co się za wiele martwić

freeq , jestem aż amatorem i się z tego cieszę bo jeszcze niedawno pierdziałem w kanapę przed telewizorem :lol:
pytam dlatego tutaj bo nie chcę rezygnowac z oddawania krwi a tylko tak to wkomponowac w treningi aby i jedno i drugie nie kulało

#44 eth

eth
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 08 February 2013 - 17:38

Wracając do hematokrytu, od zawsze mam go na dość wysokim poziomie- średnio 51-52%. Krew oddaję poza sezonem regularnie (na tę chwilę 4,5l), nie zauważyłem by miało to wpływ na mój HCT.
Natomiast trzeba pamiętać o uzupełnianiu żelaza, bo czeste donacje mogą spustoszyć zasoby hemoglobiny ;-)

#45 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 10 March 2013 - 22:33

Eth, masz rację, w piątek byłem w punkcie kwiodawstwa i lekarz mnie nie dopuścił. Przyczyna to zbyt niska hemoglobina. Zmierzono mi 13,1. Co prawda jest to w normie dla zdrowego człowieka bo te normy to od 11 do 17, ale dla krwiodawcow podnieśli do 13,5. Lekarz zasugerował suplementację w żelazo. Jutro robię morfologię itp i zobaczę jak to ze mną jest bo w sumie niska hemoglobina pogarsza możliwości wydolnościowe.
W razie czego ascofer już czeka więc trzeba będzie go łykać wraz z wit.C, która poprawia wchlanialność żelaza

#46 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 March 2013 - 07:34

Przede wszystkim zadbaj o żelazo w diecie, a dopiero potem tabletki...
Więcej czerwonego mięsa, wątróbka, tatar itd...
pzdr

#47 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 March 2013 - 07:39

W razie czego ascofer już czeka więc trzeba będzie go łykać wraz z wit.C, która poprawia wchlanialność żelaza

Ascofer zawiera już witaminę C (stąd człon "Asco" w nazwie - szczerze i bez złośliwości radzę czytać ulotki, bo to potrafi uratować życie!!), więc branie jeszcze większej dawki wit. C co najwyżej Ciebie przeczyści i utrudni wchłanianie.

Jeżeli już szukasz "wspomagaczy wchłaniania" żelaza, polecam kwas foliowy. Jest sporo droższy jako suplement, ale można go łatwo uzupełnić przez stosowanie odpowiedniej diety.

Poza tym przyswajalność żelaza z Ascoferu jest bardzo niska, tak więc proponowałbym pomyśleć raczej nad zmianami w diecie, tak jak napisał Virenque.

rowerplus-logo-2.png

#48 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 11 March 2013 - 12:07

ulotki czytam zawsze ale przyznam się, ze tym razem zmyliło mnie to, że w ulotce od Ascoferu nie ma słowa o witaminie C. Teraz dopiero doczytałem, że jest kwas askorbowy czyli właśnie wit.C :)
dzięki za czujność, zatem zakładam, że tej wit.C jest w tabletce akurat tyle ile potrzeba do wchłonięcia żelaza z jednej tabletki.

Co do diety to wiem doskonale, że najpierw dieta a potem apteka ale muszę powiedzieć, że w swojej diecie mam na codzień sporo dań zawierających żelazo, w miarę często jem wołowinę i wątróbkę wieprzową, jeszcze częściej kaszę gryczaną i płatki owsiane. Wynika z tego, że jednak to wciąż za mało i pewnie także poprzez oddawanie krwi ubytek żelaza jest na tyle spory, ze nie mogę go odbudować z pożywienia. Zresztą na razie teoretyzuję, jutro mam lekarza, pewnie po jutrze morfologię i wtedy sięzobaczy co będzie w wynikach.

Ciekawy jestem skąd info, że przyswajalność żelaza z Ascoferu jest niska ?

#49 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 March 2013 - 13:11

Ascofer to glukuronian żelaza, który należy co prawda do lepiej wchłanialnych form żelaza dwuwartościowego, ale żelazo jest w nim mocno "obudowane" resztą kwasu glukuronowego (w celu ograniczenia efektów ubocznych przyjmowania), przez co jest trudniej wchłanialny np. od siarczanu żelaza, choć rzeczywiście jest nieco łagodniejszy dla przewodu pokarmowego (mimo to i tak potrafi zaszkodzić - nie przekraczaj zalecanej dawki, jeśli wychodzisz z domu :lol: ).

Absolutnie najlepiej wchłanialną formą żelaza jest natomiast żelazo hemowe, czyli przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego na czele z wątróbką i mięsem.

Gdybyś chciał poczytać więcej, polecam np. tę publikację: http://tnij.org/uwa5

Co do Ascoferu - zgadza się, nie ma potrzeby łykania jeszcze dodatkowej wit. C.

rowerplus-logo-2.png

#50 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 14 March 2013 - 20:48

no i jestem po morfologii, biochemii i lipidogramie,
generalnie wszystko w bdb wartościach, ..........ale:
- hemoglobina 13,3 g/dl
- hematokryt 40,2%

wychodzi na to, że nie jest to efekt niskiego poziomu żelaza bo mam je 124ug/dl przy normie 59-158.

Byłem ponadto w centrum krwiodawstwa aby odszukać moje wyniki z donacji z 2012 roku i hemoglobinę miałem kolejno 14,0 ; 14,6 ; 13,6 ; 14,0 ; 13,6 no i te 13,1 ostatnio po czym odesłano mnie z kwitkiem. Hematokryt zawsze w granicach 40-41%. Chyba tak już mam albo tak się wolno odbudowuję po tych donacjach, zobaczę co będzie za 2-3 miesiące jak tyle odczekam.

#51 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 18 March 2013 - 14:03

Panowie,

Co Wy o tych moich wynikach sądzicie ? Dzisiaj byłem z nimi u lekarza no i nic mi nie jest w stanie poradzić. Taki mój urok - stwierdził.

Żelazo mam ok więc nim nie podniosę sobie poziomu hemoglobiny, chyba, że zapodawać żelazo aż podskoczy pod górną granicę ?

Oczywiscie inne sposoby typu kilka dwutygodniowych pobytów w górach, nie mówiąc już o tym czymś na E nie wchodzi w grę.

Tak w ogóle czy dużo tracę, nazwijmy to sportowo, mając hemoglobinę na poziomie 13-13,5 w stosunku gdybym miał ją np. 15-16 ?

p.s. przepraszam za pisanie posta pod postem ale chciałem podbić do góry aby moje pytanie zostało zauważone.

#52 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 March 2013 - 15:12

Sprawa jest prosta: wyniki masz w normie, więc nie ma powodu do obaw o Twoje zdrowie.

Jeżeli natomiast chcesz poprawić wyniki sportowe, po prostu trenuj ciężej (nie więcej, a ciężej). Intensywny wysiłek = niedotlenienie = naturalna produkcja EPO = więcej hemoglobiny.

Popróbuj przede wszystkim interwałów, staraj się skracać treningi, ale stawiać na większą intensywność - baza też jest ważna, ale jak widać problemem u Ciebie jest raczej niski VO2max (a przynajmniej tak sugerują wyniki, dokładne pomiar VO2max to oczywiście osobne badanie) i wg mnie na tym warto byłoby się skupić.

rowerplus-logo-2.png

#53 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 18 March 2013 - 20:28

Jeżeli natomiast chcesz poprawić wyniki sportowe, po prostu trenuj ciężej (nie więcej, a ciężej). Intensywny wysiłek = niedotlenienie = naturalna produkcja EPO = więcej hemoglobiny.

Popróbuj przede wszystkim interwałów, staraj się skracać treningi, ale stawiać na większą intensywność - baza też jest ważna, ale jak widać problemem u Ciebie jest raczej niski VO2max (a przynajmniej tak sugerują wyniki, dokładne pomiar VO2max to oczywiście osobne badanie) i wg mnie na tym warto byłoby się skupić.

Dzięki za odzew. Dobrze się składa bo właśnie kończę podstawę 3 (trening ułożyłem sobie wg biblii kolarza górskiego - Friela) i zaraz zaczynam rozbudowę 1 a co się z tym wiąże schodzić będę z objętością a zwiększać będę intensywność m.in. poprzez interwały na i powyżej progu mleczanowego.
Muszę przyznać, że na tą chwilę bardzo trudno wchodzę na tętna zdecydowanie powyżej mojego progu mleczanowego o HRmax nie wspominając. Nie wiem czy to efekt długiego robienia bazy czy coś innego. W zeszłym roku byle kiedy i byle gdzie i już łapałem 175-180

#54 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądRawicz

Posted 24 April 2013 - 09:47

wczoraj testowałem siły po oddaniu krwi (450ml)
udałem się do punktu krwiodawstwa rowerem 35 km w jedną stronę
tempo średnie/wolne ok 26/28 km/h, aby się nie zmachać, puls do 130
tam mało ludzi i szybko załatwiłem sprawę i heja do domu
następne 35 km pokonałem jadąc już szybciej, średnia 30 km/h, puls 145
cały czas przeszkadzał boczny wiatr oraz tiry raz trochę popchną, raz zatrzymają

nie zauważyłem w czasie jazdy ani też potem w domu jakiegoś osłabienia
zapewne dysponowałem mniejszą mocą w czasie jazdy ale nie był to problem duży

można więc (zapewne nie u wszystkich tak jest) w dniu oddania krwi trenować

#55 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 25 April 2013 - 04:15

Sprawa jest prosta: wyniki masz w normie, więc nie ma powodu do obaw o Twoje zdrowie.

gościu rozwalasz mnie tą wypowiedzia a dokładne jej cześcią na atomy........................... a twa diagnoza z VO2 max. ....................... rekord świata

Tompoz

Reply to this topic