Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koga Miyata Road Winner Frame

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 elessar

elessar
  • Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 22 listopad 2015 - 11:28

Witam,

chciałbym zaprezentować rower jaki złożyłem sobie w lutym tego roku na bazie ramy marki Koga Miyata, model Road Winner. Ze skąpych danych w sieci wynika, iż rower był produkowany w 1992 r. i wyposażony został w osprzęt Shimano 600 Tricolor (Ultegra). Rama to cro-mo, potrójnie cieniowana (Hardlite FM1), a oryginalny widelec aluminiowy został zastąpiony przeze mnie karbonowym. Cały frameset waży ok. 2,5 kg.
Ramka spodobała mi się ze względu na kolorystykę oraz chromowane tylne widełki. Zarówno lakier jak i chrom są w bardzo dobrym stanie.
Osprzęt praktycznie jest całkowicie nowy. Wygląda to następująco:

- rama Koga Miyata Road Winner 560 mm (cc 550 cm)
- widelec karbonowy Aprebic, ahead 1”
- stery Tecora
- mostek Thomson Elite X2 (road stem)
- kierownica PRO LT Compact II
- klamkomanteki Shimano Ultegra ST 6600
- korba Shimano Ultegra FC 6600 53/39
- pedały Shimano 105
- przerzutka przednia Shimano 105 FD 5600
- przerzutka tylna Shimano 105 RD 5600
- kaseta Shimano 105 CS 5700 10 rz. 12-25
- łańcuch Shimano Ultegra CN 6600
- piasty Shimano Tiagra 4600 (zaciski Dura Ace)
- obręcze Remerx Aero, szprychy DT Swiss
- opony Victoria Rubino Pro III
- hamulce: Shimano Dura Ace BR 7800
- sztyca vintage Campagnolo Record (lub Athena) Aero
- siodełko Selle Italia C2 Gel Flow
- owijka z Decathlonu
- koszyki Elite Ciussi Gel

Cały rower waży ok. 9,3 kg

• Malik i B25CX lubią to

#2 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 listopad 2015 - 12:08

Ładnie to wygląda. Jeszcze zmieniłbyś kierownicę na srebrną, wymienił podkładki pod mostkiem na srebrne i założył stylowe siodełko, to byłby ideał.

#3 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 22 listopad 2015 - 12:50

Poprzedniego widelca się nie pozbywaj,może rower doczeka się pierwotnej rekonstrukcji. Ultegra 6600 to jednak nie lata 90. Szkoda że nie zdecydowałeś się na całościowe skompletowanie grupy. 

Dlaczego zastosowałeś pedały z noskami, obawa przed zatrzaskowym systemem?

#4 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 listopad 2015 - 12:57

Trochę się gryzą ze sobą niektóre elementy, rower wyglądałby lepiej na chromowanym widelcu.

Co to za pedały?

#5 zales

zales
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądGrójec

Napisano 22 listopad 2015 - 16:53

Fajnie Ci wyszło... i wygląda prawie jak nowy

Małymi krokami uparcie do celu...

Dd 7 lutego 2017r szczęśliwy tatuś

#6 elessar

elessar
  • Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 22 listopad 2015 - 17:29

Witam ponownie,

widelec został zmieniony, gdyż oryginalny aluminiowy miał już swoje lata i zrobiłem to profilaktycznie, ze względów bezpieczeństwa (i komfortu jazdy), choć z pewnością lepiej zgrywał się z ramą. Szukałem nowego chromowanego ahead 1 cal, ale ciężko coś sensownego, w rozsądnej cenie dostać. Robiłem przymiarki do srebrnej kierownicy, ale po porównaniu stwierdziłem, że dla mnie czarna, z widelcem w tym samym kolorze, lepiej się prezentuje. Poza tym odpowiada mi jej kompaktowa ergonomia.

Clavdivs - bardzo ciężko jest kupić całą nową grupę Ultegra 6600. Mi udało się nabyć tylko korbę i klamki. Ale reszta, tzn. przerzutki (105 5600) i hamulce (DA 7800) pochodzą z tego samego okresu i są podobne stylistycznie. Nie było moją intencją odbudowywać rower wg pierwowzoru z lat 90-tych. Klamki 6600 wybrałem, gdyż cieszyły się zawsze bardzo dobrą opinią. Cóż, zdaję sobie sprawę, iż rower to trochę taki misz-masz, ale decydowały względy praktyczne. Na żywo prezentuje się lepiej, a czerwony lakier ma perlistą powłokę.

Co do pedałów - kupiłem je ponad 20 lat temu jako nowe i służą mi wiernie do dziś (model Shimano 105 PD 1055). W tzw. międzyczasie robiłem kilkukrotnie przymiarki do zatrzaskowych, jednak mnie nie przekonały.

#7 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 23 listopad 2015 - 10:49

Rowerek fajny - klasycznie wygląda pomimo ultegry

#8 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 18:24

Mi też się podoba. Klasyka jest ważna ale jeśli ma być to sprzęt do jazdy a nie do oglądania użyteczność jest dla mnie ważniejsza. Stare komponenty można zawsze zostawić i założyć jak rower będzie użytkowany okazjonalnie i traktowany jako zabytek.

#9 qusiu7

qusiu7
  • Użytkownik
  • 222 postów
  • SkądBochnia

Napisano 28 listopad 2015 - 12:47

Co to za koszyczki jeśli można spytać :)

#10 elessar

elessar
  • Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 29 listopad 2015 - 10:49

Witam,

informacja o koszyczkach jest w opisie roweru.

#11 qusiu7

qusiu7
  • Użytkownik
  • 222 postów
  • SkądBochnia

Napisano 29 listopad 2015 - 11:52

Faktycznie umknęła mi ta informacja. Co do samego roweru to bardzo stylowo wyszło i ten czarny widelec z kierownicą wcale jakoś wielce się nie gryzie z resztą :)