Skocz do zawartości

Zdjęcie

PIERWSZY "PRAWDZIWY" ROWER:)

91 odpowiedzi w tym temacie

#61 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 21 luty 2010 - 14:09

fan911, nie zbierasz znaczkow z Papiezem ??? A FEEEEE.......

:lol:

Na pierwszą szosówkę zawsze najlepsze będą stare stalowe kolarzówki z manetkami na ramie.

Taaa... To tak jak z samochodem. Jak macie 100.000 na samochód to kupcie zdezelowanego Malucha, bo on jest najlepszy na początek, takiego max. za 500 PLN. Za 10 lat, jak nauczycie się mechaniki samochodowej, możecie przesiąść się do czegoś lepszego, a za 15 lat może będziecie mogli po "wymęczeniu" się kupić wreszcie jakieś BMW albo Audi :-D

Tak samo z rowerem. Jak stać Was na Campę Record i ramę Colnago - nie kupujcie tego jako pierwszy rower :!: Najlepiej wejść na allegro i wybrać coś... coś mało "zardzewiałego" najlepiej :lol:

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać, ale... jakoś czasem ciężko mi odnaleźć sens niektórych stwierdeń. Mam wrażenie, że w niektórzy "fanatycy" rozwodzący się, czy "czerwony rower jest lżejszy od niebieskiego" tak się zatracili w mało istotnych szczegółach, że zatracili sens i logikę :-)

Pozdrawiam :roll:

#62 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 21 luty 2010 - 15:23

Rzecz nie jest w tym ile wydać na pierwszą szosówkę ,tylko czy rower stiicte czasowy nadaję się do codziennej jazdy. Ile ktoś chce wydać na pierwszy rower to jego sprawa ale czasówka się nie nadaje i tyle. Kiedyś Cancellara powiedział , że trenuje czasówki najwyżej raz w tygodniu , bo częściej na tym rowerze nie da się jeżdzić.
Ale jego sprawa i jego pieniądze. Miłego jeżdżenia życzę - cokolwiek kupisz.

#63 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 21 luty 2010 - 15:25

Stara rama stalowa...mój Boże mam nadzieje że nie mówiłeś tego na poważnie

Mimo że przygode z kolarstwem szosoym zaczynałem od rometa, przygote z fotografia od zenia a przygode z motoryzaja od CC900 ( jeździłem na rajdy) to uważam że jeżeli tylko cię stac to lepiej zaczynac od rzeczy nowych. Po cholere się meczyc na jakims cięzkim stalowym starym rowerze z dzwigienkami na ramie. Kompletny bezsens...
Natomiast zaczynając z czymś przygodne nie ma sensu odrazu kupowac wyspecjalizowanego sprzetu.
To tak jak bym przygode z samochodem zaczynał od Renault williams, Subaru impreza STI, z fotografią od Cannona 1Ds mark III albo Alphy 900 czy też w kolarstwie od Czasówki... Laik nie dośc że nie będzie umiał wykorzystac nawet 20% tego co dają owe sprzęty ale wręcz może to grozic zrażeniem się do danego hobby.
We wszystkim trzeba miec umiar i myślec... początkujący nie jest w satnie wykorzystac możliwości dawanych przez wyspecjalizowany sprzęt ale to wacale nie zanczy ze ma sobie kupowac jakiegoś złoma.
Kupowac trzeba z głową i na chłodno, nigdy pod wpływem impulsu (no prawie nigdy)
Każdy z nas zaczyna przygode z kolarstwem troszke inacze ale jednoczy nas chęc przemierzania kolejnych kilometrów bez względu czy dosiadamy starej stalóki czy nowoczesnego karbonu.. pozdrawiam wszystkich wiosna już tuż tuż

ps. kolega qpal już nie śledzi tematu szkoda...

#64 qpal

qpal
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • Skądczestochowa/ Italia

Napisano 21 luty 2010 - 18:23

Sledze kolego "Pacek", zagladam kazdego dnia na to forum ,czytam uwaznie jak podchodzicie do tego tematu ale to nie znaczy ze zawsze cos na klikam niech teraz wypowiedza sie goscie obeznani w temacie a na zaczepki ze stronny pewnych gosci z tego forum szkoda czasu i lepiej wykorzystac go na znalezienie jakiejs wypasnej "szosy" ( pod uwage biore cos z "cervelo", "orbea", " Pinarello" moze jeszcze "Bianchi")

A jeszcze moze na temat tego czemu akurat ten sport ,przedewszystkim to nie bedzie jedyna aktywosc fizyczna ktora sie zajmuje i bedzie ona zankomicie sie wpisywala w moj trening aerobowy.

DZIEKI ZA ZAINTERESOWANIE SIE TEMATEM I POMOC !!! ;)

#65 imp

imp
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 21 luty 2010 - 19:42

Sledze kolego "Pacek", zagladam kazdego dnia na to forum ,czytam uwaznie jak podchodzicie do tego tematu ale to nie znaczy ze zawsze cos na klikam niech teraz wypowiedza sie goscie obeznani w temacie a na zaczepki ze stronny pewnych gosci z tego forum szkoda czasu i lepiej wykorzystac go na znalezienie jakiejs wypasnej "szosy" ( pod uwage biore cos z "cervelo", "orbea", " Pinarello" moze jeszcze "Bianchi")

A jeszcze moze na temat tego czemu akurat ten sport ,przedewszystkim to nie bedzie jedyna aktywosc fizyczna ktora sie zajmuje i bedzie ona zankomicie sie wpisywala w moj trening aerobowy.

DZIEKI ZA ZAINTERESOWANIE SIE TEMATEM I POMOC !!! ;)

to teraz bys chyba musial przejsc do tego tematu -> http://forumszosowe....der=asc&start=0

#66 qpal

qpal
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 21 luty 2010 - 21:09

Panowie widze ze problemem przy wyborze rowerka po przeczytaniu pary fajnych tematow jest to ze kazdy ktorego sobie nie zlozysz sam a to w moim przypadku odpada ma zawsze jakas slaba ceche.

Czy istnieja dla was jakies rowerki po ktore bez zastanowienia pobiegniecie do sklepu (8 do 10 tys.) gdzie wszystko jest do przyjecia i obylo by sie bez wymiany czego kolwiek? Ewentualnie same kola bo tylko to bym chcial zmienic,ale nie koniecznie.

Uwzglednijcie prosze moje warunnki fizyczne 186cm 97 kg i ewntualne uwagi czym powinien sie charakeryzowac rowerek w terenie gorskim patrzac na podzespoly.

#67 imp

imp
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 21 luty 2010 - 21:29

wg mnie zaden rower nawet w tym przedziale cenowym nie bedzie idelany pod kazdym wzgledem, z drugiej strony za taka cene dla amatorskiej jazdy wiecej nie trzeba, a cod o zmian to i tak i tak bedziesz zmienial ;))
na Twoim miejscu znalazl bym jedna osobe ktora cos fjnego poleci bo jak bedziesz pytal wszystkich to tyle ile osob tyle sugestii i zamiast na wiosne juz jezdzic to dalej bedziesz sie zastanawial jaki rower wybrac

#68 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 luty 2010 - 21:37

Kolejna sprawa, możesz składać rower przy pomocy jakiegoś serwisu, doradzimy Ci po kolei części potem możesz je zakupić i np zlecić złożenie rowerka SPIKE'owi (do Krakowa daleko nie masz). W ten sposób masz maszynę bez "słabych" punktów. Dolicz jeszcze akcesoria, które także swoje kosztują.

#69 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 21 luty 2010 - 21:41

maciej1986, kolega mieszka w Italii - pochodzi z moich rejonów częstochowskich...

#70 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 21 luty 2010 - 21:42

za 8 tyś? Przecież za tyle to można mieć rowerek na dobrej karbonowej ramie z osprzętem Red (ewentualnie DA jeśli ktoś woli) i komponentami 3T a na koła zostanie jeszcze jakieś 2tyś. Czego chcieć więcej?

#71 qpal

qpal
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 21 luty 2010 - 21:44

Nie tu o idealy nie chodzi budzet nie ten ;) a propozycje wiecej niz jedna poszerza tylko moja wiedze na ten temat ;) a tak bardzo mi sie nie spieszy bo jak wiadomo we Wloszech sezon caly czas ;)

#72 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 21 luty 2010 - 23:03

qpal, skoro juz ostygnołeś z chęci zakupienia czasówki to twój potencjalny wachlarz rowerów jest w zasadzie nieskończony. W tym przedziale cenowym jest na tyle ciekawie że możesz mniec w zasadzie co chcesz. Rama karbon, prosze bardzo, topowoy osprzęt czemu nie, ciekawa dizajnerska (co za paskudne słowo) rama nie ma sprawy. Możliwości masz naprawde sporo i tak naprawde ciężko wskazac jeden konkretny model, bo tych będzie tyle ile jest firm produkujących szosy.
Merida (tańsza rama lepszy osprzęt), Trek(lepsze ramy renomowana marka, sprzęt z póki niżej) , Cannondale (dobre ramy, za pokładzie ultegra), Colnago, Orbea (ciekawe zaprojektowane ramy) Orłowski lub inny producent z włoch małe manufaktury (stalowe ramy, ręcznie tworzone majstersztyki) naprawde wybór jest kolosalny! (o złożeniu własnego roweru na rzadkiej ramie nie wspominam)
Jeżeli kasa nie stanowi problemu to dla ciebie każdy rower będzie dobry (oprócz czasówek) bo nie wiesz czego oczekiwac od rowerku.
Miekszasz w mekkce kolarstwa, we włoszech... jedź do sklepów, oglądaj, przymierzaj, pytaj, dosiadaj..wybierz ten na którym siedzi ci sie wygodnie a potem wejdz na forym i pochwal sie co wybrałeś. Jestem ciekawy

Wiem że moje wcześniejsze posty na to nie wskazywały ale życze ci żebyś znalazł swój jedyny rower na którym przemierzysz niejedną alepjską przełęcz.
Pozdrawiam i życze powodzenia...

#73 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 22 luty 2010 - 07:14

OPAL
Mam piękne ramki ala czerwone CANNONDALE SIX do zbudowania roweru dla ciebie lub ramę LUXTECH'A w wybranych kolorach pod indywidualne zamówienie. Każda z konfiguracji ram z gwarancją 36 miesięcy. Reszta do dogadania się na temat osprzętu i oczekiwań.
Nie ukrywam, że ramę LUXTECH'A chciałbym aby ujrzeli we Włoszech rodacy i makaroniarze w lini prostej.
Jarek-LT
LUXTECH ;-)

#74 qpal

qpal
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 22 luty 2010 - 12:24

Dziekuje za propozycje "Jarek-LT" ale nie biore pod uwage kupna a tym bardziej skladania roweru w Polsce ;) bede szukal tutaj czegos na miejscu bedzie mi latwiej a wizyt w Polsce nie planoje szybciej jak na sierpien ale to tez nic pewnego tagze mylse ze do tej pory juz cos kupie ;)

#75 Gosc_**bartek_*

Gosc_**bartek_*
  • Gość

Napisano 28 luty 2010 - 16:39

Witam! Panowie chcę kupić pierszą szosówkę. W grę wchodzi tylko NOWY sprzęt. Jestem laikiem w tym temacie ale z tego co zdążyłem sie oczytać, podobają mi się te modele:

- GIANT DEFY 4 MODEL 2010r.

- KELLYS ARC 1.9 MODEL 2009r.

- SCOTT SPEDSTER S60 MODEL 2009r.

CO MYŚLISIE O TYM SPRZĘCIE? Który jest najlepszy ? ?

#76 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 28 luty 2010 - 20:16

**bartek, ile masz na ten rower ??????????

http://www.angelucci...p_image&pID=256

http://www.angelucci...up_image&pID=41

#77 Gosc_**bartek_*

Gosc_**bartek_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2010 - 06:45

W granicach cenowych jak tamte czyli ok 2500 max. Ten co podales podoba mi się ale nie znam tej firmy..

#78 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 01 marzec 2010 - 09:57

**bartek, Olympia jest wloska . Ten pierwszy kosztuje 720 , a drugi 805 EUR

#79 Gosc_**bartek_*

Gosc_**bartek_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2010 - 18:20

chciałbym coś co jest ogolnodostępne w Polsce, a najlepiej W moich okolicach, nie urządza mnie ściąganie czegos z zza granicy :)

#80 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 01 marzec 2010 - 18:31

**bartek, przeciez Szamotuly to juz prawie Wlochy ;-)
Pojedz sobie do Berlina , do sklepu ktory nazywa sie STADLER

http://www.zweirad-s...Charlottenburg.

To najwiekszy sklep rowerowy w Niemczech i tam masz mase pieknych okazji nie tylko rowerow , ale ciuchow , butow , kaskow ITP ( szczegolnie teraz zima ). Na ich stronie nie ma 10% tego co maja w sklepie .......
Na oddziale szosowek stoi chyba ze 100 rowerow.

Dodaj odpowiedź