Przerzutka tył - w pigułce
#23 Gosc_tobo_*
Napisano 11 sierpień 2017 - 22:08
Jesli dobrze rozumiem to zmiana zębatki z przodu wpływa na pracę tyłu. Naprężenie linki przerzutki przedniej "ciągnie" tył i kopie ustawienia.Takie objawy to najczęściej problem z brudnymi, zardzewiałymi linkami i pancerzami - może pomóc wlanie kilku kropel oleju do pancerza.
Albo krzywy wózek.
Jest jeszcze opcja złego prowadzenia pancerzy lub ich zagięcia.
Po doregulowaniu tyłu z łańcuchem na blacie zrzucenie na małą z przodu luzuje linkę tyłu I jest on rozregulowany.
Taki problem jest w Trekach przy wadliwym montażu linek przerzutki.
Napisano 22 grudzień 2020 - 16:14
Skakanka fajna, jedna noga trochę dostała i lyda boli
Jak wyglądają kółeczka w przerzutce 11s kazdy wie. Wrzuciłem nowe 12T i 14T i mam pewne obawy co do tego czy łańcuch powinien sie stykac z dwoma kołkami naraz?
Kółeczka sa na lozyskach maszynowych i chodzą lepiej niz ceramiszne stokowe.
Zastanawiałem się jak szybko anoda bedzie schodzić i juz widzę że są ubytki.
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
Czytałem, że jakoś przerzucania spada w stosunku do stockowych kółeczek. Jak twoje odczucia co do jakości przerzucania?
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 22 grudzień 2020 - 17:52
Skakanka fajna, jedna noga trochę dostała i lyda boli
Jak wyglądają kółeczka w przerzutce 11s kazdy wie. Wrzuciłem nowe 12T i 14T i mam pewne obawy co do tego czy łańcuch powinien sie stykac z dwoma kołkami naraz?
Kółeczka sa na lozyskach maszynowych i chodzą lepiej niz ceramiszne stokowe.
Zastanawiałem się jak szybko anoda bedzie schodzić i juz widzę że są ubytki.
Chodzą lepiej- sprawdź jakie smarowanie jest w obu zestawach.
Napisano 22 grudzień 2020 - 19:38
Tobo nie sprawdziłem jeszcze co jest w kółeczkach stockowych. Kupilem ostatnio smar Fenwick's do łożysk wysokoobrotowych. Wyczyszcze te ceramiczne i smarne.
Przetestuje je dzis na trenażerze. Na dniach mam dostać jeszcze kółeczka Token'a na ceramicznych łożyskach.
Napisano 22 grudzień 2020 - 21:48
Do tej pory myślałem, że łożysk ceramicznych z założenia się nie smaruje (ewentualnie odrobina oliwki).
Czy to oznacza, że są jakieś wyjątki - po czym rozpoznać kiedy takie łożysko wymaga smarowania?
Np lozyska ceramicspeed sie smaruje podobnie jak ceramike sram...
Napisano 22 grudzień 2020 - 22:34
- zbrozin lubi to
Napisano 22 grudzień 2020 - 23:13
Chodzi mi o fabryczne kółeczko shimano'wskie - nie maszynowe, nie kulki, można by powiedzieć 'cierne' gdzie w ceramicznym wnętrzu tego kółeczka obraca się ceramiczna tuleja. Nie ma tam zbyt miejsca na żaden smar, jednak brud się potrafi zebrać.
Nie chcę robić śmietniku w tym wątku, więc jeśli temat w opinii moderacji się zbyt rozwlekł to uprzejma prośba o przeniesienie.
Napisano 22 grudzień 2020 - 23:23
Do tej pory myślałem, że łożysk ceramicznych z założenia się nie smaruje (ewentualnie odrobina oliwki).
Czy to oznacza, że są jakieś wyjątki - po czym rozpoznać kiedy takie łożysko wymaga smarowania?
Ceramiczne łożyska nie są stosowane w rowerówce. Przynajmniej te, z którymi się zetknąłem były hybrydami (suporty aerozine, stery fsa, suporty sram). Hybrydy są smarowane. Jedyne ceramiki jakie mi się trafiły to łożyska w kółkach z Ali. Ale były tragiczne, luźne osadzenie w kółku, duże luzy boczne. Ryzyko że kółko się urwie przekrzywione łańcuchem
Napisano 22 grudzień 2020 - 23:25
Fabrycznie smaru tam nie ma. Jeśli jest brudne to wyczyść i załóż.Chodzi mi o fabryczne kółeczko shimano'wskie - nie maszynowe, nie kulki, można by powiedzieć 'cierne' gdzie w ceramicznym wnętrzu tego kółeczka obraca się ceramiczna tuleja. Nie ma tam zbyt miejsca na żaden smar, jednak brud się potrafi zebrać.
Nie chcę robić śmietniku w tym wątku, więc jeśli temat w opinii moderacji się zbyt rozwlekł to uprzejma prośba o przeniesienie.
- zbrozin lubi to
Napisano 23 grudzień 2020 - 00:03
Chodzi mi o fabryczne kółeczko shimano'wskie - nie maszynowe, nie kulki, można by powiedzieć 'cierne' gdzie w ceramicznym wnętrzu tego kółeczka obraca się ceramiczna tuleja. Nie ma tam zbyt miejsca na żaden smar, jednak brud się potrafi zebrać.
Swoją drogą jakiś czas temu mnie to zastanawiało, czy w 105, Ultegrze i DuraAce oba jockey wheels-y są z kuleczkami? A może tylko jeden? A może w którejś niższej grupie? Jak to jest podzielone? I czemu?
Napisano 23 grudzień 2020 - 05:33
Kółka, na litość! A jak już musisz być "światowy", warto zadbać o poprawny zapis anglicyzmu.
System od lat jest taki sam i jest podany w specyfikacji:
- pierwsza grupa od góry: maszynowe
- druga: maszynowe niższej klasy (wg deklaracji producenta)
- trzecia i niższe: tuleje/ślizgi
Dlaczego? Bo nie brakuje ludzi wierzących, że kółka Shimano są warte swojej ceny.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 23 grudzień 2020 - 07:48
- Marcin321 lubi to
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany