Jump to content

Photo

Budowa ciała u kolarza

264 replies to this topic

#141 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 July 2012 - 23:00

Wychudzenie? Nie przesadzajmy. Ja mam wrażenie, że im więcej siedzę w siodle tym jestem szerszy w barach i mam większe uda. Nie wiem o co biega, bo waga stała 56kg przy wzroście 180cm. Może śmigać pod górę więcej? W tamtym sezonie, pierwszy raz zacząłem trenować ostro i raz w tygodniu jeździłem na jedynej górze u mnie z takim nachyleniem średnim(10procent, max 13) ponad 4h. góra-dół i tak w koło. musiało być 4h z groszami raz w tygu, inaczej nie wracałem do domu. w tym roku odpuściłem sobie takie specjalistyczne treningi na rzecz budowy porządnej bazy i dalej ją robię, ale chyba wrócę na podjazdy, to może zgubię te uda. co myślicie? lubię taką dyskusję :-D .

#142 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 23 July 2012 - 23:14

Co się przejmujesz udami :-) kiedyś mi się zdawało, że od kiedy jeżdżę na rowerze to mnie rozwaliło w nogach... póki nie zobaczyłem Andre Greipela z bliska. SŁODKI JEZU! :shock: przecież on mógłby tymi nogami w fabryce jakąś prasę obsługiwać.
A co do chudzinek i nóg jak patyki, nie powiem fajnie to wygląda szczególnie jak już łydka wyrzeźbiona. Zdarzyło mi się nawet być już blisko czegoś takiego w zeszłym roku (191cm, i było poniżej 70 kg) ale nie powiem żebym dobrze wtedy się czuł, coś było wtedy ze mną nie halo.

#143 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 July 2012 - 23:18

No Andre ma kopyto :-) . Ale ja mimo wszystko zrobię wszystko żeby uzyskać sylwetkę Brice'a Feillu czy Schlecka. Tylko muszę wiedzieć JAK! oczywiście, że każdy ma inną budowę itd, ale na pewno da się jakoś ukierunkować rozwój organizmu poprzez dietę i odpowiedni trening żeby osiągnąć taką sylwetkę właśnie. mi się zdaje, że muszę więcej pod górę jeździć i tyle filozofii. no ale czekam na opinie innych ;-) .
http://1.bp.blogspot...lly09-check.jpg
Popo też ewidentnie przegiął :lol: http://3.bp.blogspot...popovych220.jpg
Nie wierzę w te łydki :lol:

#144 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 July 2012 - 23:36

Jeżeli ktoś pomoże mi ułożyć dietę i odpowiednie treningi do osiągnięcia sylwetki w stylu Feillu/Schleck zobowiązuję się do prowadzenia takiego dzienniczka z wymiarami, samopoczuciem itd. Może komuś się przyda do zrzucenia wagi/ukształtowania sylwetki. Tylko sęk w tym czy da się nagiąć tak organizm czy on sam nas w pewien sposób kształtuje i nie mamy na to większego wpływu :roll: .

#145 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 July 2012 - 08:07

Na moje to musisz szybciej kręcić :-)
ja jeżdżę z kadencją 105-110 i nogi w ogóle mi nie przybierają na obwodzie.
trening siłowy powoduje wzrost masy mięśniowej.
A to chyba właśnie robisz na górce.
Może to też kwestia fizjologii. Kiedyś trenowałem żeglarstwo i był taki moment ok 20-21 lat że wiele się nie starając bardzo szybko urosły mi bicki :mrgreen:

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#146 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Posted 24 July 2012 - 08:46

Ale ja mimo wszystko zrobię wszystko żeby uzyskać sylwetkę Brice'a Feillu czy Schlecka

Chcesz być takim chudzielcem?
http://es.wikipedia....aux_faucons.jpg
co ci się w tym podoba?
on jest tak chudy że jak ma wywrotke to juz sie musi wycofac z wyścigu bo odrazu jest połamany.

#147 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 24 July 2012 - 09:05

Łukasz to mi się podoba, że ja jestem taki chudy tylko mam uda jak maszyna i wygląda to niekorzystnie, a nie chcę wyglądać jak sprinter. Poważnie, podoba mi się taka anoreksja. Mamy już kilka propozycji
1. Więcej h na siodełku
2.Więcej podjazdów
3.Wyższa kadencja.
Co do kadencji jeszcze to nie wiem jaki mieć do tego stosunek, bo kolarze torowi ćwiczą właśnie wysoką kadencję na wysokich przełożeniach i skutki widać :lol:

#148 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 24 July 2012 - 09:49

Kadencja to jest sposób, przyjrzyj się jak jeżdżą Ci najbardziej wycieniowani - sprawnie pod górę na wysokiej kadencji, nie sądzę żeby na treningach jeździli inaczej.

#149 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 24 July 2012 - 09:51

Ok, ale na wysokiej kadencji jeździć tylko pod górę czy cały czas?

#150 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 24 July 2012 - 10:06

Generalnie fajnie mieć tą wysoką kadencje cały czas, ponoć ideał to avg cad na poziomie 90-95. Działa to mniej więcej tak, że na małej kadencji musisz trochę mocniej deptać na pedały co pobudza mięśnie do wzrostu, zwiększając kadencje a zmniejszając trochę siłę nacisku na pedały generujesz tą samą moc ale mięśnie nie próbują rosnąć (działają tylko te czerwone - wolnokurczliwe włókna mięśni). Ale nie chce się tu mądrować bo w liceum miałem lufę z biologii, a teraz szkolę się na inżyniera ;-) Może jest ktoś kto lepiej to wyjaśni :-D

#151 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 24 July 2012 - 10:08

A czy jeżeli będę teraz śmigał na wysokiej kadencji to uda powrócą do pierwotnej(chudszej) formy czy już nic się nie da zrobić?

#152 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 24 July 2012 - 10:15

Pytanie czy na udach jest tłuszcz czy muskle :-D tłuszcz się wypali przy odpowiednim odżywianiu, z mięśniami gorzej i to już chyba trzeba specjalisty do takich eksperymentów.

#153 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 24 July 2012 - 10:17

Dzięki za info. Idę szaleć z kadencją. :-o

#154 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 posts
  • SkądWierzbica

Posted 24 July 2012 - 10:30

Dzięki za info. Idę szaleć z kadencją.

No nie wiem, zamiast skupić się na treningu i osiąganiu lepszych wyników na wyścigach skupiasz się na niedoskonałej (wg. Ciebie) sylwetce. Zapisz się na fitness może, a jak chcesz mieć w udzie 35 cm to przestań jeść i tyle.

#155 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 24 July 2012 - 10:47

a jak chcesz mieć w udzie 35 cm to przestań jeść i tyle.

Może od tego się chudnie ale nie sądzę żeby to był sposób... szczególnie, że uprawiana jest jakaś aktywność fizyczcna :-D
PS. Nie każdy jeździ żeby się ścigać.

#156 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 July 2012 - 11:01

Masz 56kg przy 180cm i chcesz się pozbywać mięśni które masz ??
Twoje BMI jest absolutnie na skraju. Za chwilę zaczniesz wycieńczać organizm.
Ja mam budowę górala i mam 178cm przy 60-61kg i chętnie przyjmę z 2 kg mięśni.
Nie masz problemów na płaskim jak Ci powieje wiatr ?

Przede wszystkim sprawdź ile masz procent tkanki tłuszczowej i przestrzegaj zdrowej diety.
Moim zdaniem jak jeszcze schudniesz w mięśniach obudzisz się z ręką w nocniku...

Jasne, że najistotniejsza w kolarstwie jest moc przeliczana na wagę zawodnika, ale trzeba tez pamiętać o odpowiednim BMI.

pzdr

#157 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 July 2012 - 11:10

Mniej żarcia - jeśli mięśnie są rozbudowane tylko na udach, to chcąc "zlikwidować" część komórek mięśniowych należy utrzymywać organizm na ujemnym bilansie energetycznym, organizm nie mając dostatecznej ilości pożywienia do "spalenia" sięgnie po jedyne możliwe zasoby, czyli białko mięśniowe. Oczywiście należy z tym uważać, żeby nie przegiąć tak w niedożywieniu (niewielki ujemny bilans), jak i w treningu. Zwłaszcza przy 180cm/56kg! Szczerze mówiąc, to chyba etiopscy maratończycy wiele mniej nie ważą (zwłaszcza, że z takim wzrostem to ich chyba dużo nie ma?)

Ja to mogę się zastanawiać jak zmniejszyć obwód ud, bo w dolnym chwycie prawie obijają mi się o klatkę - kiedyś jak się trójbój siłowy ćwiczyło to obwód ud sięgał prawie 70 cm, teraz nieco poniżej 65 ale i tak trochę za dużo, choć tłuszczu na nich niewiele (ot wartość fizjologiczna). Inna sprawa, że z pasa trochę tłuszczu przydałoby się zrzucić ;-)

Oczywiście najlepszym sposobem jest polubienie siebie takiego, jakim się jest, zwłaszcza gdy ten "nadmiar" to nie zwały tłuszczu, a mięśnie.

Aha, coś na szybko znalazłem: Jak zabezpieczyć organizm przed utratą masy mięśniowej. - przeczytaj i rób wszystko na odwrót :lol:

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#158 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 24 July 2012 - 11:49

karolm92, BMI masz 17,3 - wychudzenie (nawet nie niedowaga, a wychudzenie). Chcesz jeszcze z wagi schodzić?? Przemyśl wizytę u lekarza.

teraz nieco poniżej 65

mam udo 65cm i w ogóle mi na wygląd to nie przeszkadza. Fakt, że i górę mam "rozbudowaną" :) .

#159 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 posts
  • SkądWierzbica

Posted 24 July 2012 - 12:11

Może od tego się chudnie ale nie sądzę żeby to był sposób... szczególnie, że uprawiana jest jakaś aktywność fizyczcna

No ja właśnie piłem do tego, że kolega jest już bardzo chudy i jakąś anoreksją tutaj pachnie.

Co do zbyt masywnych nóg to jest to pewnie jakiś Twój wymysł. Podobają Ci się 'wychudzeni' kolarze, a młodszy Schleck np. ma 186cm/68 kg. BMI większe od Twojego...
Chyba, że w klacie masz poniżej 90cm to już warto poziom teścia sobie zbadać np.

#160 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 posts
  • Skąddolnośląskie

Posted 24 July 2012 - 12:31

Łukasz to mi się podoba, że ja jestem taki chudy tylko mam uda jak maszyna i wygląda to niekorzystnie, a nie chcę wyglądać jak sprinter. Poważnie, podoba mi się taka anoreksja. Mamy już kilka propozycji
1. Więcej h na siodełku
2.Więcej podjazdów
3.Wyższa kadencja.
Co do kadencji jeszcze to nie wiem jaki mieć do tego stosunek, bo kolarze torowi ćwiczą właśnie wysoką kadencję na wysokich przełożeniach i skutki widać :lol:

Jeśli "podoba ci się anoreksja" to radzę się nad sobą zastanowić.
Ważysz 56 kg przy 180 cm i chcesz schudnąć? Z całym szacunkiem, ale mi to już pachnie jakimiś skrzywieniami psychicznymi...

Reply to this topic