Jump to content

Photo

Doping Mechaniczny I Chemiczny W Kolarstwie

224 replies to this topic

#161 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 April 2016 - 07:47

Popatrz sobie na dowolny raport WADA porównujący liczbę testów w poszczególnych sportach. Albo na dowolne informacje o postępach we wdrażaniu paszportu biologicznego przez poszczególne federacje.

Bystry jesteś, na odpowiedź sam szybko wpadniesz po lekturze danych.

• Greek likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#162 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 15 April 2016 - 08:05

Myślisz że on tą kokainę jako doping stosował? :D

• mikroos likes this

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#163 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 15 April 2016 - 08:18

Jak zatem widać, 4 dni i Clenu nie wykryjemy. To co znaleźli u Contadora to istny przypadek, zabrakło pewnie kilku godzin, a może minut? Najgorsze są Nandrolony, ale już chyba nikt rozsądny ich nie bierze w sporcie wyczynowym, za łatwo wpaść.

Tak ty już tam wiesz. Sam mu to podawałeś.

Ciekawostak przy okazji http://ofsajd.onet.p...portowcow/hgemx

Ilość clenbuterolu w organizmie Contadora wyniosła 50 pikogramów (to jest 0,000 000 000 05 gramów na mililitr), to jest 400 razy mniej niż ilość, którą laboratoria akredytowane przy WADA mogą wykryć
sprecyzowała Unia Kolarska.

Poza tym Contador ma papiery na astmę więc szprycuje się legalnie :D

#164 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 15 April 2016 - 09:11

Faktem jest, że Contador, od czasu wpadki nie potrafi już odjechać przeciwnikom, tak jak to robił wcześniej.

#165 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 15 April 2016 - 09:21

Cancellara też już tak nie odjeżdza odkąd zaczeli go o silniki pomawiać ale może zwyczajnie już się zestarzał podobnie jak Boonen.

#166 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 15 April 2016 - 10:30

Na astmę może i tak, ale jak widać nie na Clena

Myślisz że on tą kokainę jako doping stosował?  :D

Nie wiem, nie znam się. Koka min. powoduje:

• rozkurcz mięśniówki oskrzeli
  • w mniejszych dawkach – pobudzenie psychoruchowe

#167 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 15 April 2016 - 11:08

Pisałem już kiedyś o tym - różne są postaci astmy, mniej lub bardziej ciężkie w przebiegu i leczeniu oraz przyczynach. Ale niezależnie od rodzaju astmy nie da się - jeżeli ma się rzeczywiście to schorzenie,wyczynowo uprawiać sportu.

#168 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 15 April 2016 - 13:13

Nie wiem jak tam z jego zdrowiem więc pisałem tylko o papierach ;)

#169 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 15 April 2016 - 14:30

On nie był w stanie udźwignąć ciężaru odpowiedzialności. Koka wyluzowuje :)

#170 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 15 April 2016 - 15:08

Nie do końca, bo działa wręcz odwrotnie. Wywołuje stany euforyczne, podwyższa tętno i ogólnie człowiek jest jak zbyt mocno nakręcona zabawka. 

Od luzu jest maryśka i LSD.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#171 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 15 April 2016 - 15:34

Koka wyluzowuje 

A ja dziś taki spięty przed treningiem, chyba też się koką wyluzuję :D

O ile dobrze pamiętam, to bokserzy byli dyskwalifikowani, a walki uznawane za nieodbyte, bo wykrywano u nich właśnie kokę

#172 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 136 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 April 2016 - 11:19

U bokserów to zdecydowanie częściej amfetamina. :)

#173 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 17 April 2016 - 19:06

Pisałem już kiedyś o tym - różne są postaci astmy, mniej lub bardziej ciężkie w przebiegu i leczeniu oraz przyczynach. Ale niezależnie od rodzaju astmy nie da się - jeżeli ma się rzeczywiście to schorzenie,wyczynowo uprawiać sportu.

Kiedyś czytałem bardzo techniczny wywiad z lekarzem związanym z badaniami nad wydolnością, poprawą wydolności, a także całym układem metabolicznym człowieka w sporcie.

Powiedział on wprost - sportowcy trenujący profesjonalnie sporty wysiłkowe o bardzo dużych objętościach jednostek treningowych i długich przebiegach samych konkurencji przez lata, doprowadzają swój organizm do pewnych rodzajów astmy nabytej lub chorób układu oddechowego dających takie same efekty jak astma.

Jako właśnie królowe dyscyplin patogennych tego typu wymienione zostały wszelkiego rodzaju biegi narciarskie (temperatura + dystans) oraz kolarstwo - właśnie ze względu na bardzo dużą powtarzalność bardzo dużych jednostek wysiłkowych.

Oczywiście mógł to być ukryty adwokat złych procederów, ale wszędzie jest ziarno prawdy.

#174 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 April 2016 - 19:39

Taka ciekawostka z wiosennych wyścigów.

Dziennikarze zabrali ze sobą kamerę termowizyjną i znaleźli kilka podejrzanie "ciepłych" rowerów, które mogły być wyposażone w silniki: http://www.corriere....2a7a5f049.shtml

• Kekacz and Greek like this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#175 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 17 April 2016 - 20:41

Kiedyś czytałem bardzo techniczny wywiad z lekarzem związanym z badaniami nad wydolnością, poprawą wydolności, a także całym układem metabolicznym człowieka w sporcie.

Powiedział on wprost - sportowcy trenujący profesjonalnie sporty wysiłkowe o bardzo dużych objętościach jednostek treningowych i długich przebiegach samych konkurencji przez lata, doprowadzają swój organizm do pewnych rodzajów astmy nabytej lub chorób układu oddechowego dających takie same efekty jak astma.

Jako właśnie królowe dyscyplin patogennych tego typu wymienione zostały wszelkiego rodzaju biegi narciarskie (temperatura + dystans) oraz kolarstwo - właśnie ze względu na bardzo dużą powtarzalność bardzo dużych jednostek wysiłkowych.

Oczywiście mógł to być ukryty adwokat złych procederów, ale wszędzie jest ziarno prawdy.

Ktoś, kto ma astmę może na rowerze jeździć dla przyjemności - ja tak robię.Można nawet jednorazowo zrobić nawet ostrym tempem długi dystans, ale jest w tym już pewne ryzyko. Serce nie jest tak natlenione jak u zdrowego człowieka, po takim ostrym rajdzie organizm astmatyka dochodzi dłużej do siebie niż u zdrowych - łatwo wtedy złapać jakiekolwiek infekcje. Mówię to z perspektywy kogoś, kto ma stosunkowo lekką astmę, a przy tym pojemność płuc i wydolność wysiłkową większą niż spora część ludzi zdrowych.

Tak jak piszesz - w zależności od dnia astmatyk może czuć się gorzej - inna czystość powietrza, inna wilgotność, większy wiatr, inne ciśnienie, do tego jakiś czynnik uczulający i ze sprawnego człowieka robi się dziadzio ledwo dychający. Nigdy nie uwierzę, że ktoś kto ma coś takiego jest w stanie bez ryzykowania życia jeździć wyczynowo wyścigi - zwłaszcza wieloetapowe.

Inna niż astma choroby układu oddechowego to nie astma - być może to właśnie slogan, który ma dać przykrywkę dla koksu, stosowanego jako rzekome lekarstwo.

#176 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 April 2016 - 21:03

Taka ciekawostka z wiosennych wyścigów.

Dziennikarze zabrali ze sobą kamerę termowizyjną i znaleźli kilka podejrzanie "ciepłych" rowerów, które mogły być wyposażone w silniki: http://www.corriere....2a7a5f049.shtml

W skrócie: pięć przypadków wykrycia starej technologii - silniczków wspomagające suport, dwa w nowszej - w tylnej piaście.
A jeszcze zdjęcie ciepłej obręczy sugerujące użycie koła napędzanego indukcją elektromagnetyczną dającą ok 60W mocy

Grafika z La Gazzetta dello Sport

motore_ruota2_mediagallery-page.jpg

Technologia załata czego nie zrobił tata.

• Greek likes this

Trzepak 

"MAMIL"

#177 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 17 April 2016 - 21:20

200tys euro? :o

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#178 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 17 April 2016 - 22:51

No jak to aż tyle? 

A już miałem odłożona stówę! :D 

• mburs likes this
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#179 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 April 2016 - 06:14

To dlatego na stożkach się jeździ tak szybko.
Trzeba to podlinkować kolegom z działu "Nasze Zakupy", oni to bardziej docenią.

#180 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 18 April 2016 - 10:11

jw. 

Może przyjdzie taki dzień, że ktoś się pochwali takim zakupem :P 

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

Reply to this topic