U mnie klata 97, talia 88. Według tabelki jest to górny zakres rozmiaru M i dół rozmiaru L. M-ka jest obcisła - aero, L-ka jest dobrze dopasowana. Różnice między sąsiednimi rozmiarami nie są duże.
Zamówienie Koszulek W Jasnych Barwach
Napisano 19 maj 2016 - 20:19
Pani z Martombike twierdziła, że siatka na tyle koszulki nie przepuszcza słońca. Wierzę jej na słowo, bo nie chciałbym się zjarać jak Froome 2 lata temu w swojej siateczkowej koszulce.
znaczy się filtr UV jest?
Akurat szukam ciuchów z filtrem UV i myślałem, że Martomy, Raso, Attiqi, Questy, itp. odpadają i pozostają jedynie topowe modele zagranicznych marek.
A komplecik bardzo ładnie się prezentuje. Szkoda, że nie wygrał jakiś inny kolor/wzór, bo sam bym się skusił.
@Greek będziesz jakoś grupowo zamawiał?
Z tego co widzę w sklepie Martoma pustki a designy na 2016, które rzekomo mają być dostępne, to totalne szkaradztwo.
Pozostaje zam. grupowe.
Napisano 19 maj 2016 - 20:47
Ja tam całe zeszłe lato jeździłem w ciuchach różnych producentów (min. Decathlon, Vitesse, Attiq) i wyglądałem potem tak:
więc nie musisz wydawać 150E na koszulkę Castelli. Przy Martomie był to dla mnie znak zapytania, bo tył jest z siatki co widać na zdjęciu, które wrzuciłem.
Napisano 19 maj 2016 - 22:03
@Greek będziesz jakoś grupowo zamawiał?
Nie, wg indywidualnego wzoru spełniającego wymogi sponsorskie
Napisano 20 maj 2016 - 09:08
Napisano 01 czerwiec 2016 - 13:44
Jakby jeszcze ktoś z zamawiających zechciał napisać jaki wziął rozmiar przy jakich wymiarach to byłbym bardzo wdzięczny
I oczywiście czy dobrze leży
Aha i jak się sprawują w użytkowaniu te dość niskie kieszonki?
Napisano 01 czerwiec 2016 - 13:59
Tabelka na stronie dobrze oddaje rzeczywistość. Górny zakres będzie luźniejszy, ale dopasowany, dolny zakres to aero.
Z kieszonkami nie było problemu u mnie. Nawet pompka, której połowa wystawała nie wypadła na wybojach. Ale i tak wolałbym jakby były głębsze.
Napisano 01 czerwiec 2016 - 14:10
No ja właśnie dlatego tak dociekam, bo nie łapię się w ramy rozmiarówek Mimo tego, że ostatnio solidnie przytyłem to i tak jeśli "długościowo" dobieram odpowiednio to "szerokościowo" potrzebowałbym 2 rozmiary mniej. I odwrotnie - jak dobiorę odpowiednio szerokościowo to boję się, że strój będzie za krótki. A nie chcę też kupić stroju z dobrych materiałów o "ściskającym" charakterze i żeby na mnie wisiał.
Jakiego jesteś wzrostu i jaką masz długość nogi, jeśli mogę spytać?
Z tego co pisałeś to brałeś 2 rozmiary - jeśli mógłbyś zmierzyć kluczowe wymiary jak wysokość koszulki z tyłu i długość nogawek spodenek to byłbym mega wdzięczny.
Napisano 01 czerwiec 2016 - 15:32
181 cm wzrostu, noga 86 cm. Spodenki na długość L w sam raz, ale XL czy M też by były akceptowalne. Różnice między rozmiarami do pewnie max 2 cm. Koszulka na długość L i M są ok, też się prawie nie różnią. Kolega przy takim wzroście jak ja brał nawet koszulkę S i na długość też nie będzie problemu. Raczej bym patrzył tylko na szerokość, chyba, że jesteś bardzo nietypowy typu 190cm/70kg. W przypadku spodenek na pewno można poprosić i modyfikację długości nogawek i szelek. Wieczorem mogę dokładnie pomierzyć.
Napisano 01 czerwiec 2016 - 18:53
Aha, czyli mówisz, że rozmiarówka jest bardziej ukierunkowana właśnie na objętość, a nie długość. W sumie zazwyczaj bardziej w ten sposób wybierałem i koszulki nie były nigdy jakieś krótkie (a byłem jednak wyraźnie szczuplejszy niż teraz).
Ja mam wymiary:
talia - 80
klatka - 97
wzrost -188
Natomiast co do spodenek to:
udo - 46
noga - 93
biodra - 90
To co byś polecił? Koszulka opina bardziej w talii czy w klacie?
Muszę w sumie brać też pod uwagę, że obecnie mam nadmiary i trochę sadła zgubię.
Wieczorem mogę dokładnie pomierzyć.
Byłbym wdzięczny.
Napisano 02 czerwiec 2016 - 11:06
tak rada: mierzcie wymiary ciuchów a nie swoje.
Sprawdza się szczególnie przy koszulkach.
Jak macie pasujący ciuch, to sobie go zmierzcie, żeby wiedzieć na przyszłość czego szukać.
Ja tak mierzę:
Koszulki
-
szerokość pachy szew-szew: tył, przód (ważne)
-
szerokość na dole (pas)
-
długość koszulki od pachy w dół
-
długość rękawa od pachy (ważna)
-
długość rękawa od wszycia kołnierzyka
-
długość całkowita z kołnierzykiem: przód (czyli długość zamka), tył (ważne)
-
wysokość kołnierza
-
szerokość rękawa (ważna)
Też mam problem jak Greek, chociaż nie do tego stopnia.
Tabele producentów są nic nie warte, bo przykładowy kolarz 180cm 70kg potrzebuje koszulki o długościach M, szerokości pod pachami S, dł rękawów L a ich szerokości XS.
Większość producentów robi paździerz i mierząc tak jak ja da się to wyhaczyć, a wg. tabeli kupisz Skę, pod pachami będzie ok a koniec koszulki będziesz miał na pępku. True story, ostatnio tak miałem u "topowej marki" Pearl Izumi, seria Elite.
W zasadzie te 6 wymiarów, które oznaczyłem "ważne/a" wystarcza.
P.S. Krój Martoma nie wygląda na paździerzowaty. Jakby ktoś był tak miły i zmierzył tak jak napisałem koszulki S i M.
- Greek lubi to
Napisano 02 czerwiec 2016 - 15:53
Przykładowy kolarz 180cm/70kg akurat doskonale dopasowuje się do tabelek producentów. Problem się pojawia jak ktoś jest nietypowy.
Raczej bym z tym polemizował, bo nie uwzględniasz zupełnie kroju koszulki czy jak bardzo się ona rozciąga. Chociażby przykład z tematu obok - Santini. Koszulki na oko wyglądają jak dla dziecka, ale o dziwo mieszczą się w nich dorośli ludzie. Kupując taką koszulkę sugerując się wymiarami jakiegoś "paździerza", który może i dobrze na ciebie pasuje, ale jest zrobiony z mało elastycznego materiału prosisz się o kłopoty. Tak samo informacja o długości rękawków w zasadzie nic nie mówi - w Martomie są one po prostu długie, bo tak te ciuchy zaprojektowali. Długość koszulki to też kwestia założenia producenta - zobacz chociażby zdjęcia Kwiata z Etixxu - może nie jest to koszulka do pępka, ale niewiele brakuje.
Koszulka M
długość zamka 53,5cm
długość tył 64cm
kołnierz ma około 3 cm wysokości (jest wliczony w pomiary wyżej)
szerokość na dole 34cm
szerokość pod pachą 47cm
Szerokości rękawów nie mierzyłem, ale jak nie masz 40 w bicu to będą pasować, bo są bardzo rozciągliwe.
- Greek lubi to
Napisano 03 czerwiec 2016 - 07:05
Widziałem różne koszulki, ale przyznam że faktycznie niedużo.
Pearlowi nawet rozciągliwość by niewiele pomogła. Jest kiepsko zaprojektowana
Dzięki za wymiary.
Masz rację, że w przypadku rozciągliwych wymiary ciucha to nie wszystko.
Aczkolwiek też coś mówi, dla przykładu:
W zeszłym sezonie miałem 180/67.5 kg i dla szerokości 47cm to miałbym pod pachami latawiec, podczas gdy przód 53.5 byłby ok.
Rozciągliwość efektu "latawca" mi nie zniweluje, wręcz przeciwnie.
Co do bicka 40: Z rękawami jest odwrotny problem i dlatego zawsze chcę znać szerokość i dł.
W bicu mam 27 a teraz ważę 74kg. Przy 67kg to było pewnie 20 jak nic.
Teraz mam Skę top-topów: Giordana FRC, która ma dość opinający krój i nawet przy niej rękawy mogłyby nieco łopotać.
Nie mówiąc już o długościach: W koszulkach bez wydłużanych rękawów w S-ce rękawy nawet nie wchodzą na biceps.
I nie dotyczy to tylko dziadostwa typu koszulki z "demobilu" po 20zł na allegro. Kallisto czy Attiq generalnie nie są uważane za złe, ale rękawy mają bardzo krótkie