Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zamówienie Koszulek W Jasnych Barwach

237 odpowiedzi w tym temacie

#181 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 maj 2016 - 20:09

U mnie klata 97, talia 88. Według tabelki jest to górny zakres rozmiaru M i dół rozmiaru L. M-ka jest obcisła - aero, L-ka jest dobrze dopasowana. Różnice między sąsiednimi rozmiarami nie są duże.

• Greek lubi to

#182 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 19 maj 2016 - 20:19

Pani z Martombike twierdziła, że siatka na tyle koszulki nie przepuszcza słońca. Wierzę jej na słowo, bo nie chciałbym się zjarać jak Froome 2 lata temu w swojej siateczkowej koszulce.

znaczy się filtr UV jest?

Akurat szukam ciuchów z filtrem UV i myślałem, że Martomy, Raso, Attiqi, Questy, itp. odpadają i pozostają jedynie topowe modele zagranicznych marek.

A komplecik bardzo ładnie się prezentuje. Szkoda, że nie wygrał jakiś inny kolor/wzór, bo sam bym się skusił.

@Greek będziesz jakoś grupowo zamawiał?

Z tego co widzę w sklepie Martoma pustki a designy na 2016, które rzekomo mają być dostępne, to totalne szkaradztwo.

Pozostaje zam. grupowe.

#183 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 maj 2016 - 20:47

Ja tam całe zeszłe lato jeździłem w ciuchach różnych producentów (min. Decathlon, Vitesse, Attiq) i wyglądałem potem tak:

935450_596810220329089_485670651_n.jpg

więc nie musisz wydawać 150E na koszulkę Castelli. Przy Martomie był to dla mnie znak zapytania, bo tył jest z siatki co widać na zdjęciu, które wrzuciłem.

#184 arekpio

arekpio
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądJarocin

Napisano 19 maj 2016 - 21:23

@arekpio, a mógłbyś napisać jakie są Twoje wymiary, tak jak to proponują mierzyć w Martombike (jeśli to nie tajemnica :) )? Chciałbym mieć porównanie.

Nie ma sprawy :)U mnie 90cm w talii,100 cm w klatce i 178cm wzrostu.

• Greek lubi to

#185 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 maj 2016 - 22:03

@Greek będziesz jakoś grupowo zamawiał?

Nie, wg indywidualnego wzoru spełniającego wymogi sponsorskie ;)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#186 diigii

diigii
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 20 maj 2016 - 09:08

Cześć wczoraj odebrałem przesyłkę i przyznam się szczerze, że nie spodziewałem się tak dobrych ciuchów. Materiały porównywalne z 4x droższą konkurencją. Jedyne do czego można się przyczepić to jak już większość pisała małe kieszonki i jak dla mnie wykończenie rękawów, osobiście lubię jak rękawy też są lekko podgumowane. Poza tym naprawdę baaardzo fajne ciuchy zobaczymy jak się sprawdza podczas jazdy i prania. Oby tak dobrze jak wyglądają.

#187 newjunior

newjunior
  • Użytkownik
  • 159 postów

Napisano 20 maj 2016 - 23:55

Dzięki sirkozi za organizację zamówienia i szybką wysyłkę. Sam produkt moim zdaniem na dobrym poziomie. Rozmiar L leży jak trza ☺ Moje wymiary: pas 86, biodra 96, udo 53, klatka 102

#188 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 maj 2016 - 08:21

Jakby komuś spodenki L okazały się za małe to mam na wymianę XL-ki.

#189 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 czerwiec 2016 - 13:44

Jakby jeszcze ktoś z zamawiających zechciał napisać jaki wziął rozmiar przy jakich wymiarach to byłbym bardzo wdzięczny :)

I oczywiście czy dobrze leży ;)

Aha i jak się sprawują w użytkowaniu te dość niskie kieszonki?

Ragazza Ravennesa

#190 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 czerwiec 2016 - 13:59

Tabelka na stronie dobrze oddaje rzeczywistość. Górny zakres będzie luźniejszy, ale dopasowany, dolny zakres to aero.

Z kieszonkami nie było problemu u mnie. Nawet pompka, której połowa wystawała nie wypadła na wybojach. Ale i tak wolałbym jakby były głębsze.

#191 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 czerwiec 2016 - 14:10

No ja właśnie dlatego tak dociekam, bo nie łapię się w ramy rozmiarówek :P Mimo tego, że ostatnio solidnie przytyłem to i tak jeśli "długościowo" dobieram odpowiednio to "szerokościowo" potrzebowałbym 2 rozmiary mniej. I odwrotnie - jak dobiorę odpowiednio szerokościowo to boję się, że strój będzie za krótki. A nie chcę też kupić stroju z dobrych materiałów o "ściskającym" charakterze i żeby na mnie wisiał.

Jakiego jesteś wzrostu i jaką masz długość nogi, jeśli mogę spytać?

Z tego co pisałeś to brałeś 2 rozmiary - jeśli mógłbyś zmierzyć kluczowe wymiary jak wysokość koszulki z tyłu i długość nogawek spodenek to byłbym mega wdzięczny.

Ragazza Ravennesa

#192 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 czerwiec 2016 - 15:32

181 cm wzrostu, noga 86 cm. Spodenki na długość L w sam raz, ale XL czy M też by były akceptowalne. Różnice między rozmiarami do pewnie max 2 cm. Koszulka na długość L i M są ok, też się prawie nie różnią. Kolega przy takim wzroście jak ja brał nawet koszulkę S i na długość też nie będzie problemu. Raczej bym patrzył tylko na szerokość, chyba, że jesteś bardzo nietypowy typu 190cm/70kg. W przypadku spodenek na pewno można poprosić i modyfikację długości nogawek i szelek. Wieczorem mogę dokładnie pomierzyć.

#193 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 czerwiec 2016 - 18:53

Aha, czyli mówisz, że rozmiarówka jest bardziej ukierunkowana właśnie na objętość, a nie długość. W sumie zazwyczaj bardziej w ten sposób wybierałem i koszulki nie były nigdy jakieś krótkie (a byłem jednak wyraźnie szczuplejszy niż teraz).

Ja mam wymiary:

talia - 80

klatka - 97

wzrost -188

Natomiast co do spodenek to:

udo - 46

noga - 93

biodra - 90
To co byś polecił? Koszulka opina bardziej w talii czy w klacie?

Muszę w sumie brać też pod uwagę, że obecnie mam nadmiary i trochę sadła zgubię.

Wieczorem mogę dokładnie pomierzyć.

Byłbym wdzięczny.

Ragazza Ravennesa

#194 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 02 czerwiec 2016 - 11:06

tak rada: mierzcie wymiary ciuchów a nie swoje.

Sprawdza się szczególnie przy koszulkach.

Jak macie pasujący ciuch, to sobie go zmierzcie, żeby wiedzieć na przyszłość czego szukać.

Ja tak mierzę:

Koszulki
  • szerokość pachy szew-szew: tył, przód (ważne)

• szerokość na dole (pas)

• długość koszulki od pachy w dół

• długość rękawa od pachy (ważna)

• długość rękawa od wszycia kołnierzyka

• długość całkowita z kołnierzykiem: przód (czyli długość zamka), tył (ważne)

• wysokość kołnierza

• szerokość rękawa (ważna)

Też mam problem jak Greek, chociaż nie do tego stopnia.

Tabele producentów są nic nie warte, bo przykładowy kolarz 180cm 70kg potrzebuje koszulki o długościach M, szerokości pod pachami S, dł rękawów L a ich szerokości XS.

Większość producentów robi paździerz i mierząc tak jak ja da się to wyhaczyć, a wg. tabeli kupisz Skę, pod pachami będzie ok a koniec koszulki będziesz miał na pępku. True story, ostatnio tak miałem u "topowej marki" Pearl Izumi, seria Elite.

W zasadzie te 6 wymiarów, które oznaczyłem "ważne/a" wystarcza.

P.S. Krój Martoma nie wygląda na paździerzowaty. Jakby ktoś był tak miły i zmierzył tak jak napisałem koszulki S i M.

• Greek lubi to

#195 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 czerwiec 2016 - 15:53

Przykładowy kolarz 180cm/70kg akurat doskonale dopasowuje się do tabelek producentów. Problem się pojawia jak ktoś jest nietypowy.

Raczej bym z tym polemizował, bo nie uwzględniasz zupełnie kroju koszulki czy jak bardzo się ona rozciąga. Chociażby przykład z tematu obok - Santini. Koszulki na oko wyglądają jak dla dziecka, ale o dziwo mieszczą się w nich dorośli ludzie. Kupując taką koszulkę sugerując się wymiarami jakiegoś "paździerza", który może i dobrze na ciebie pasuje, ale jest zrobiony z mało elastycznego materiału prosisz się o kłopoty. Tak samo informacja o długości rękawków w zasadzie nic nie mówi - w Martomie są one po prostu długie, bo tak te ciuchy zaprojektowali. Długość koszulki to też kwestia założenia producenta - zobacz chociażby zdjęcia Kwiata z Etixxu - może nie jest to koszulka do pępka, ale niewiele brakuje.

Koszulka M

długość zamka 53,5cm

długość tył 64cm

kołnierz ma około 3 cm wysokości (jest wliczony w pomiary wyżej)

szerokość na dole 34cm

szerokość pod pachą 47cm

Szerokości rękawów nie mierzyłem, ale jak nie masz 40 w bicu to będą pasować, bo są bardzo rozciągliwe.

• Greek lubi to

#196 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 03 czerwiec 2016 - 07:05

Widziałem różne koszulki, ale przyznam że faktycznie niedużo.

Pearlowi nawet rozciągliwość by niewiele pomogła. Jest kiepsko zaprojektowana

Dzięki za wymiary.

Masz rację, że w przypadku rozciągliwych wymiary ciucha to nie wszystko.

Aczkolwiek też coś mówi, dla przykładu:
W zeszłym sezonie miałem 180/67.5 kg i dla szerokości 47cm to miałbym pod pachami latawiec, podczas gdy przód 53.5 byłby ok.

Rozciągliwość efektu "latawca" mi nie zniweluje, wręcz przeciwnie.

Co do bicka 40: Z rękawami jest odwrotny problem i dlatego zawsze chcę znać szerokość i dł.
W bicu mam 27 a teraz ważę 74kg. Przy 67kg to było pewnie 20 jak nic.

Teraz mam Skę top-topów: Giordana FRC, która ma dość opinający krój i nawet przy niej rękawy mogłyby nieco łopotać.

Nie mówiąc już o długościach: W koszulkach bez wydłużanych rękawów w S-ce rękawy nawet nie wchodzą na biceps.

I nie dotyczy to tylko dziadostwa typu koszulki z "demobilu" po 20zł na allegro. Kallisto czy Attiq generalnie nie są uważane za złe, ale rękawy mają bardzo krótkie

#197 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 czerwiec 2016 - 09:11

Mam na sprzedaż koszulkę rozmiar M. Nówka. Jak ktoś zainteresowany to zapraszam na PW.

#198 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwiec 2016 - 22:24

niech ktos wrzuci fote w tych ciuchach ! raz do roku zamawiacie?

#199 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 czerwiec 2016 - 19:29

Pierwszy raz zamawiałem. Wyszło całkiem fajnie, więc być może na przyszły sezon też się uda.

#200 superfrog

superfrog
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 25 październik 2016 - 10:01

sirkozi, może jakieś zimowo-wiosenne zamówienie? Planuję bluzę, mierzyłem Martombike i jest ok. Interesują mnie jasne, widoczne kolory.

Dodaj odpowiedź