Kompatybilność przerzutki i klamek
Napisano 04 marzec 2010 - 08:54
Napisano 11 marzec 2010 - 19:01
Witam. Posiadam przerzutkę RD7700 i chciałbym się dowiedzieć czy będzie ona współpracowała z klamkomanetkami 10 rzędowymi. Według moich przemyśleń powinno to działać, w końcu przerzutka nie jest indeksowana. Wolałbym jednak otrzymać odpowiedzi od osób znających się na rzeczy. Z góry dziękuje. Pozdrawiam
kupiłes od Perepeczkowej za 255zł?
#6 Gosc_xsnailx_*
Napisano 11 marzec 2010 - 20:49
Napisano 12 marzec 2010 - 13:31
jedno co zdazylem juz niestety na sobie sprawdzic ze przerzutki do tripla (fd-6503) + manetki na 2 biegi (st-7700c) + korba kompakt, nie wspolgra ze soba - klamkomanetka wybiera "zaduzo" linki co jest spowodowane dluzsza dzwignia w przerzutce
Kurka, nabyłem korbe ultegre FC-6603 to jest triple. Planowałem kupić używane klamki 105-tki nie pamietam teraz dokładnie modelu i zdjąć najmniejszą zębatke. Ale Panowie Mam rozumieć że to mi nie zadziała?
Ten model manetek 105 był na dwa biegi.
Napisano 12 marzec 2010 - 14:08
Musisz sprawdzić czy odległość pomiędzy tarczami będzie taka sama jak w normalnych korbach, jak tak to zakładasz klamki regulujesz przerzutkę i działa, jeżeli odległość jest inna to dodajesz podkładki takie aby doprowadzić do prawidłowej odległości i już
#13 Gosc_Dominik_*
Napisano 12 marzec 2010 - 14:14
jedno co zdazylem juz niestety na sobie sprawdzic ze przerzutki do tripla (fd-6503) + manetki na 2 biegi (st-7700c) + korba kompakt, nie wspolgra ze soba - klamkomanetka wybiera "zaduzo" linki co jest spowodowane dluzsza dzwignia w przerzutce
a próbowałeś ograniczyć przerzutkę przednią śrubkami regulacyjnymi z obu stron? Ogranicz tak ciasno jak się da, tzn przy najmniejszej z tyłu żeby nie obcierało przy dużej z przodu i przy małej z przodu i największej z tyłu analogicznie. Powinno być ok wtedy.
Napisano 07 maj 2010 - 21:30
Podepnę się pod temat bo mam podobny problem.
Zamieniłem przerzutkę przód (na trzy tarcze) ze 105 9 speed na Campagnolo Veloce 10 speed. I nie bardzo mogę to teraz ustawić żeby idealnie działało.
Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy da się to ustawić tak żeby to pracowało, czy lepiej wrócić do starej 105?
Będę wdzięczny za radę. Pozdro