Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze NIEszosowe rowerki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
759 odpowiedzi w tym temacie

#201 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 08 lipiec 2012 - 19:18

Proponuję, żebyś tak wystartował w jakichś zawodach, np. czasówce (jeśli to możliwe - z przyczyn regulaminowych) i .... dowalił IM (wszystkim) - udowadniając, że nie ważne jakim sprzętem kto dysponuje. To by było niezłe :-D .

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#202 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 08 lipiec 2012 - 19:34

...cos w stylu Mad Max.
A tak powaznie, to nie lepiej zwykla szose...?

#203 anu

anu
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipiec 2012 - 23:07

Ja myślę, że baranek nie czyni szosy.

Szosa to nie tylko rower, którym można rozwijać duże prędkości, ale można te duże prędkości utrzymywać na długich dystansach. To co widać na filmie, to duże prędkości chwilowe. Ale z czasem byłoby je znacznie trudniej utrzymać niż na szosie - rower cięższy, opory toczenia większe, to po x kilometrach by wyszło itd.

#204 PEDRO86

PEDRO86
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądBeuthen / Ossy

Napisano 08 lipiec 2012 - 23:39

Dzięki hehe. No uwielbiam Mad Maxowy i falloutowy klimat ;). No szosówka super sprawa, tylko zeby szosową przerobić tak, żeby wyglądała jak torówka to będzie ciężko. Żeby nie skaszanić jej to tylko drogie ori części bym musiał pakować, bo takiego kapsla bym przecież nie zapodał :-?

Wiem, że to nigdy nie będzie szosa. To się zgadzam z Wami w stu procentach. Baranka dałem nie dlatego bo chcę żeby rower był tylko szosówką z wyglądu tylko ze względów wygody. A szosówki bardzo mi się podobają to druga sprawa :-P . Przeróbką bardziej zblizającą Meridę pod szosę to raczej danie 11 zębów z tyłu albo lżejszego koła z tyłu niż sama szosowa kierownica (jest alu a miałem stalową, więc zbliżenie do szosy kolejne)

Tak, niestety chwilowe są te prędkości. Aczkolwiek i tak teraz szybciej jeżdżę odnośnie średniej prędkości, bo gdy po sprincie odpoczywam to między 20 a 25 km/h jadę więc jest lepiej. w zależności od zmęczenia ale ja z reguły robię krótsze dystanse ale sprinty wolę niż stała prędkość 30 km/h i 50 km dystansu ;). No i przy takich zębatkach pokonywanie ulicznych wzniesień i zjazdów to bajka! Z górki 3/7 i cisnę i pod górkę potem nie muszę pedałować. a na 44/14 musiałem mielić jak głupi. Więc poprawa pod względem performance`u jest znaczna.

Ja jestem mega happy, że wogle udało mi się to w końcu pożenić i że to DZIAŁA i do tego wygląda. Kapsel... hmm śliczne są torowe rowery. Wzorowałem się troszku na nich, wcale nie widać co nie?;). Grunt, że nie przeszkadza a poprawia wygląd, tak przynajmniej mi się wydaje, aczkolwiek wiem, że nie wygląda jak carbonowy oryginał;). Jak byście się przyjrzeli jakbym stał, to pewnie maniaki by poznały, że to samoróbka, ale w jezdzie i jeszcze do tego ktoś mniej rozeznany i by patrzył NIE po stronie szprych.... Niektórzy pokazują - "patrz jaka kolażówka". Fakt faktem, że kapsel to nieco kontrowersyjny zabieg ;). Do gry w polo na rowerach je montują tylko z plastiku ale nie wygląda to aż tak super, bo oni z reguły mocują je do szprych za pomocą opasek nelonowych i to wg mnie nie wygląda. Na pewno spójniej i bardziej zjawiskowo wyglądają Teny rimsy + kapsel niż teny i zwykła szprycha. Choć możecie mieć odmienne zdanie ;).

#205 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 październik 2012 - 08:30

1. Lemondka
2. Tam powinno sie dac wsadzic koła szosowe 28" tylko trezba dorobić adaptery do hamulcy

#206 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 02 październik 2012 - 23:30

Albo zamontować szosowe hamulce starszego typu (z długą śrubą i nakrętką) w otworach montażowych na błotniki w widelcu i tylnej poprzeczce. Tylko wtedy trzeba przestawić mocowanie linki hamulca w manetkach na canti (ten model klamkomanetek (ST-EF51?) chyba ma taką możliwość).
Też miałem kiedyś klamkomanetki z górala zamontowane na stalowym wąskim baranku, tylko że niżej, na dolnym prostym odcinku kierownicy. Ładnych parę lat tak przejeździłem i w dolnym chwycie było całkiem wygodnie.
Mnie osobiście takie kombinacje nie rażą i doceniam wszelką inwencję twórczą.

#207 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 03 październik 2012 - 08:47

Zamiast klamkomanetek można też samemu zrobić i wstawić patent a'la Retroshift - czyli indeksowane manetki szosowe starego typu założyć na klamki hamulcowe (tak, na klamki tj. dźwignie!). Wygoda w chwycie górnym bardzo dobra powinna być. ;-) No ale z szosowymi klamkami hamulce V-brake mogą inaczej współgrać - niekoniecznie gorzej.
Generalnie to się kurczę zastanawiam, czemu 30 lat temu nie wpadli na te Retroshifty? Albo Suntour Commander? W ogóle, jaka idea przyświecała konstruktorom i kontynuatorom pomysłu manetek na dolnej rurze? Może mi ktoś to powiedzieć?

Ale ogólnie Twój projekt fajny. Chwali się, że coś kombinujesz wykonać samemu. ;-)

#208 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 październik 2012 - 20:56

ja pierd....... to wszystko pikuś , ja sie pytam gdzie masz kask :!:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#209 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 październik 2012 - 00:12

Jestem zagorzałym zwolennikiem rękodzieła i eksperymentów, jednak ten rower wygląda biednie. Nie chcę tu nikogo obrażać, to jedynie moja opinia, ale jeśli już składamy jakiś rower to niech jego całokształt będzie spójny. Ten "twór" wygląda źle, mam jednak nadzieję, że daje Twórcy wiele przyjemności z jazdy.
A tak na marginesie: Szlifuj diament dopóty, dopóki nie zmieni się w brylant.

A tak na marginesie 2: Za cenę tego roweru i przeróbki miałbyś już całkiem fajną "prawdziwą" szosę.

#210 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 październik 2012 - 13:26

Mój nowy nieSzosowy
Dołączona grafika
W sam raz na jesienną pluchę. Ponoć waży tylko 13,7 kg. po wymianie kokpitu, sztycy i siodła chcę zejść do ok 13,2. Potem będę się bawił dalej...

#211 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2013 - 01:36

Mój góral w wersji zimowej świeżo po przejażdżce.
Dołączona grafika
Mała rama (15 cali) w zimie jest zaletą, gdy trzeba się podeprzeć nogą. Platformowe pedały również. Opony kolcowane samoróbki.

#212 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 luty 2013 - 21:19

no to i ja wkleje rowerek mojego "kolegi " , dobry ścigant z niego , ale jak dzisiaj zapodał na tym to mnie rozłozył na maxa

Dołączona grafika

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#213 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 05 luty 2013 - 16:38

Dołączona grafika

moj nieszosowy ninerek ;)

#214 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 05 luty 2013 - 20:52

LoveBeer, masz 2 talenty. Jak zbudować spasiony sprzęt. I jak go ładnie ukazać ;)
Prosimy o więcej

#215 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 20 luty 2013 - 12:40

Chcę trochę spersonalizować rower tzn. żeby by (przynajmniej wizualnie) różnił się od nowego ze strony producenta. W tm celu kupiłem niebieską taśmę izolacyjną i mam zamiar owinąć nią pancerze.
Nie wiem tylko czy owinąć pancerz na całej długości czy przeplatać niebieski - czarny.
Rzucam zdjęcie poglądowe co by lepiej wyglądało. Oczywiście robiłem to na szybko do zdjęcia, przy całości bardziej się przyłożę :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Co sądzicie, cały pancerz czy z odstępami ?

kupiłem także niebiesko czarną owijkę, i założę ją zamiast gripów
wrzucę niedługo zdjęcia efektu ostatecznego
pod zaciskiem sztycy to nie jest ozdoba tylko ochrona lakieru, bo tam mam lampkę przymocowaną ; )

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#216 Alex2310

Alex2310
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądCzarne/Szczecinek

Napisano 20 luty 2013 - 12:58

Chcę trochę spersonalizować rower tzn. żeby by (przynajmniej wizualnie) różnił się od nowego ze strony producenta. W tm celu kupiłem niebieską taśmę izolacyjną i mam zamiar owinąć nią pancerze.
Nie wiem tylko czy owinąć pancerz na całej długości czy przeplatać niebieski - czarny.
Rzucam zdjęcie poglądowe co by lepiej wyglądało. Oczywiście robiłem to na szybko do zdjęcia, przy całości bardziej się przyłożę :)

Obrazek
Obrazek

Co sądzicie, cały pancerz czy z odstępami ?

kupiłem także niebiesko czarną owijkę, i założę ją zamiast gripów
wrzucę niedługo zdjęcia efektu ostatecznego
pod zaciskiem sztycy to nie jest ozdoba tylko ochrona lakieru, bo tam mam lampkę przymocowaną ; )

Na twoim miejscu owinąłbym całość, lepiej to będzie wyglądać. Białe gripy lepiej niech zostaną.

#217 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 20 luty 2013 - 14:46

też mi się wydaje, że całość będzie wyglądać lepiej
pancerz link od blokady amortyzatora już owinąłem. Super efekt, lepszy niż się spodziewałem. Wrzucę foty jak skończę wszystko.
A owijkę spróbuję dać niebiesko czarną, kosztowała mnie 12zł :) więc jak przyjdzie to założę najwyżej wyrzucę )

max dst:

#218 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 20 luty 2013 - 21:10

ok wszystko gotowe, mi osobiście bardzo się to podoba, mojej mamie zresztą też :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

max dst:

#219 Basler

Basler
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądGrójec

Napisano 22 luty 2013 - 14:29

ścigant Hajbajk:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#220 PEDRO86

PEDRO86
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądBeuthen / Ossy

Napisano 06 marzec 2013 - 13:06

Witam.
Całą zimę przygotowuje się do sezonu 2013. Zamierzam więcej jeździć a mniej przerabiać, toteż rzeźbię przez zimę. W tamtym sezonie przejechałem raptem 400km :/. Tym razem zamierzam więcej szaleć i jeździć bikiem do pracy (nie codziennie ale często). 22 km w jedną stronę (obrzeża Katowic->Bytom). Za niecałe 500zł zakupiłem kompletny strój rowerowy - rękawki Rogelli, długie spodnie na szelkach rogellli lekko ocieplane, kominiarka, krókie gacie z wkładką, koszulka, bielizna termo, rękawiczki nieprzemakalne wszystko w tonacji czarno białej pod kolor bika. Do tej pory miałem jedynie rękawiczki bez palców i koszulke rowerową po bracie ;-).

ROWER:
- Kartonowy kapsel wywalony - w hurtowni tworzyw sztucznych Stanplex za 8 zł wycięli mi laserowo koło z dziurką i przecięciem po promieniu. Materiał nazywa się tajemniczo - AXPET 0,5 mm grubości. Brak informacji na jego temat :-/ . Niebieskawo przeźroczysty kolor. Okleiłem go na czarno (tu jeszcze pole do popisu do odchudzenia - malowanie kapsla może da lżejszą wagę, albo w ogóle jego wywalenie)

- Koło przód zmienione na 36 szprych Saiko - duuużo lżejsze niż 6cioszprych Teny rims. Szybciej się rower zbiera. A po przeróbkach wygląda super a nawet lepiej.

- Wywaliłem metalową stopkę, metalową osłonkę przerzutki, siodełko ze sprężynami ze składaka zmieniłem na ori sportowe Meridy - oryginalnie był zamontowany przy kupnie roweru. Kiedyś mnie bardzo uwierało, ale będę mieć wkładkę, to komfort może będzie większy.

- Klamkomanetki przerobione na czarny kolor.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

LUSTERKO:

Zrobiłem lusterko rowerowe i to wypukłe :).

- 4 opaski nelonowe zaciskowe
- drut nawojowy (0,5m; fi 1,7mm)
- kopułka głośnikowa czarna
- kopułka głośnikowa chromowana
- koszulka termokurczliwa
- igła, nici ;-)

KOSZT dla śmiertelnika: niecałe 8 zł
KOSZT mój: 3zł

Waga: 14g :-P

Będę testować. Drut złożyłem na pół i skręciłem go aby sztywność była duża - mogę je dowolnie modelować. Jeśli podwójna nić wytrzyma deszcze to powinno przejść testy.

Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

A tutaj filtr przeciwko owadom z klocków Lego ;-) <żarcik>. Bardziej ozdoba pokoju. Do jazdy na rowerze może zrobię podobnie ale zastosuję kominiarkę.
Dołączona grafika
Dołączona grafika