Akurat musli z Lidla jest świetne
czy to chodzi o te płatki?
http://www.tabele-ka...umble-Lidl.html
Napisano 01 kwiecień 2016 - 20:01
Nie liczy się sprzęt tylko serce.
Napisano 01 kwiecień 2016 - 20:19
CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych
Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie
Sklep - obręcze, piasty, szprychy
Wrocław
Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04
Napisano 01 kwiecień 2016 - 21:55
O, a przepis na batoniki na rower też mogę polecić Od 2 lat sobie robię i są zarąbiste. Dają kopa. Mają też fajną konsystencje i się nie rozlatują w rękach co jest ważne podczas jazdy Przepis zasłyszany od GCN ale lekko zmieniony.
Sposób przygotowania oraz fotki na blogu:
http://piotrkol.blog...tyczne-diy.html
Składniki:
120ml oleju
Zrobiłem dzisiaj z małymi modyfikacjami - zamiast oleju masło i dodatek orzechów laskowych... na pierwszy gryz - fajne! :-) Dzięki serdeczne za przepis. W niedzielę dłuższa jazda, więc będzie test praktyczny.
Pozdrawiam
Napisano 02 kwiecień 2016 - 06:26
Pytanko do tego przepisu - kawa mielona czy rozpuszczalna?
Ja daje mieloną
Napisano 02 kwiecień 2016 - 07:25
Identyczny mix jest właśnie w Tesco, w tym nie ma przetworzonych płatków kukurydzianych czy innych tylko zwykłe, które byśmy zmieszali osobno.czy to chodzi o te płatki?
http://www.tabele-ka...umble-Lidl.html
Napisano 02 kwiecień 2016 - 08:18
Wczoraj zrobione, dzisiaj test. Największa modyfikacja to dodane dwa "rozbełtane" banany, do tego masło zamiast oleju, miód, cukier brązowy. Z suchych składników - słonecznik, sezam, pestki dyni i płatki owsiane. Wszystkie proporcje na oko, wyszła bardzo fajna konsystencja - ciastka nie rozwalają się i są miękkie.
Napisano 02 kwiecień 2016 - 09:05
Jeżeli smakują równie dobrze co wyglądają, to gratuluję
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 04 kwiecień 2016 - 15:30
To nie chodzi o tłuszcz płynny, ale o różne nasiona typu pestki dyni, słonecznika, orzechy... Moim zdaniem bez sensu, bo i tak nam podczas treningu z tych tłuszczów wiele nie przyjdzie, a to tylko dodatkowe kalorie.
Napisano 04 kwiecień 2016 - 16:37
To może zrobimy Granola Dust - road edition?
Jakieś sugestie co do modyfikacji przepisu?
CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych
Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie
Sklep - obręcze, piasty, szprychy
Wrocław
Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04
Napisano 04 kwiecień 2016 - 19:54
Dobrze, a czy ktoś ma sprawdzony przepis z mniejszą ilością tłuszczów, a większą ilością węglowodanów? Najważniejsze żeby się to trzymało "kupy" po przygotowaniu
To bardzo proste, wywalasz nasiona słonecznika, sezam, migdały i olej, jako "klej" dorzucasz mleko skondensowane i heja Proporcje dobierz metodą prób i błędów, opieranie się ilościowo na gotowych przepisach jest bez sensu w przypadku naturalnych produktów, bo te różnią się od siebie i wychodzi inna konsystencja. Chociażby nasiąkliwość płatków owsianych ma tu znaczenie
Zresztą same płatki owsiane można zastąpić takimi z mniejszą ilością tłuszczy, np. pszennymi czy żytnimi.
Napisano 04 kwiecień 2016 - 20:26
Kleić można też nasionami chia, to w sumie win-win (bo i węglowodany, i klej). Ja eksperymentalnie robię właśnie z przepisu Michała - tyle że bez czekolady, a z paroma łyżkami chia właśnie i syropem klonowym częściowo zastępującym miód.
A - znalazłem coś takiego - wprawdzie wegańskie no i z tą fasolą tak średnio - ale daje trochę pojęcie co z czym mieszać. Tyle że to wersja do pieczenia raczej.
Napisano 04 kwiecień 2016 - 21:57
Dzisiaj zrobiłem wg przepisu z bloga. Moim zdaniem porażka, za dużo oleju i ciastka się sypią przez to niepotrzebnie.
No i to jest właśnie to o czym pisałem - nie można opierać się ślepo na przepisach. To, że Tobie nie wyszło, nie znaczy że przepis Piotra jest beznadziejny, bo zależy jakich produktów użyjesz, nawet jeżeli to będą "te same" w "tych samych proporcjach".
To właśnie odróżnia kucharza od odtwórcy - cała zabawa w kuchni polega na eksperymentowaniu.
Napisano 04 kwiecień 2016 - 22:19
Następnym razem będzie tylko łyżka oleju i ze dwie masła orzechowego. Tyle wystarczy w zupełności, a karmel z cukru i tak wszystko zwiąże.
PS. Ostatnio czytałem jakiś art. na temat tego brązowego cukru, ponoć ściema na maksa. To jest zwykły cukier tylko zabarwiony czymś tam. I nie ważne czy pochodzi z buraków cukrowych, trzciny czy czegoś jeszcze, dalej to dalej ta sama sacharoza mająca negatywny wpływ na organizm. Tu dajemy aż 200g, to sporo i prawdę mówiąc z fajnego musli robimy truciznę.
Napisano 04 kwiecień 2016 - 23:38
Nie wiem czy zabarwiony, ale nawet jeśli nie to oczywiście, że to ściema, zwykła sacharoza, a zawartość minerałów w melasie jest tak śladowa, że można sobie je wsadzić Ma wszystkie negatywne cechy białego cukru.
Powód wiary ludzi w ten mit jest oczywisty - chęć przekąszenia słodkiego z czystym sumieniem