Skocz do zawartości


Zdjęcie

Granola Dust - Szybkie Śniadanie

granola śniadanie

50 odpowiedzi w tym temacie

#21 sts

sts
  • Użytkownik
  • 290 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 01 kwiecień 2016 - 20:01

Akurat musli z Lidla jest świetne 

 

czy to chodzi o te płatki?

http://www.tabele-ka...umble-Lidl.html


Nie liczy się sprzęt tylko serce.


#22 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8625 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 kwiecień 2016 - 20:07

Tak, o tym mówię.


rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#23 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwiecień 2016 - 20:19

Pytanko do tego przepisu - kawa mielona czy rozpuszczalna?
  • Arturzenhabit lubi to

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04


#24 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 kwiecień 2016 - 21:55

 

O, a przepis na batoniki na rower też mogę polecić :) Od 2 lat sobie robię i są zarąbiste. Dają kopa. Mają też fajną konsystencje i się nie rozlatują w rękach co jest ważne podczas jazdy :) Przepis zasłyszany od GCN ale lekko zmieniony. 

 

Sposób przygotowania oraz fotki na blogu:

http://piotrkol.blog...tyczne-diy.html

 

Składniki:

 

120ml oleju 
 

 

 

Zrobiłem dzisiaj z małymi modyfikacjami - zamiast oleju masło i dodatek orzechów laskowych... na pierwszy gryz - fajne! :-) Dzięki serdeczne za przepis. W niedzielę dłuższa jazda, więc będzie test praktyczny.

 

Pozdrawiam



#25 Arturzenhabit

Arturzenhabit
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądRZ

Napisano 02 kwiecień 2016 - 06:26

Pytanko do tego przepisu - kawa mielona czy rozpuszczalna?

Ja daje mieloną



#26 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 02 kwiecień 2016 - 07:25

czy to chodzi o te płatki?
http://www.tabele-ka...umble-Lidl.html

Identyczny mix jest właśnie w Tesco, w tym nie ma przetworzonych płatków kukurydzianych czy innych tylko zwykłe, które byśmy zmieszali osobno.

#27 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 02 kwiecień 2016 - 08:18

Wczoraj zrobione, dzisiaj test. Największa modyfikacja to dodane dwa "rozbełtane" banany, do tego masło zamiast oleju, miód, cukier brązowy. Z suchych składników - słonecznik, sezam, pestki dyni i płatki owsiane. Wszystkie proporcje na oko, wyszła bardzo fajna konsystencja - ciastka nie rozwalają się i są miękkie.

 

yx772_IMG_8479.jpg


  • mikroos lubi to

#28 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8625 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwiecień 2016 - 09:05

Jeżeli smakują równie dobrze co wyglądają, to gratuluję :)


rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#29 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 02 kwiecień 2016 - 14:06

Dzięki. Zjedzone, nieskromnie powiem, że wyszły super ;)



#30 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 02 kwiecień 2016 - 15:45

Piotrkol91, mam pytanie. Widziałem już wcześniej ten przepis na GCN ale jestem trochę zdziwiony tym dlaczego w ich przepisie jest tyle tłuszczów? Czy taki baton nie powinien mieć zdecydowani większej ilości węglowodanów? 

 

 



#31 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 kwiecień 2016 - 11:32

Pewnie bez tłuszczu byłby kamień, a tak te ziarna trochę nim nasiąkną i staną się bardziej miękkie/zjadliwe.



#32 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwiecień 2016 - 15:30

To nie chodzi o tłuszcz płynny, ale o różne nasiona typu pestki dyni, słonecznika, orzechy...  Moim zdaniem bez sensu, bo i tak nam podczas treningu z tych tłuszczów wiele nie przyjdzie, a to tylko dodatkowe kalorie.


"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 


#33 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 kwiecień 2016 - 16:37

To może zrobimy Granola Dust - road edition?

Jakieś sugestie co do modyfikacji przepisu?


45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04


#34 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 04 kwiecień 2016 - 19:00

Dobrze, a czy ktoś ma sprawdzony przepis z mniejszą ilością tłuszczów, a większą ilością węglowodanów? Najważniejsze żeby się to  trzymało "kupy" po przygotowaniu :)



#35 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwiecień 2016 - 19:54

Dobrze, a czy ktoś ma sprawdzony przepis z mniejszą ilością tłuszczów, a większą ilością węglowodanów? Najważniejsze żeby się to  trzymało "kupy" po przygotowaniu :)

To bardzo proste, wywalasz nasiona słonecznika, sezam, migdały i olej, jako "klej" dorzucasz mleko skondensowane i heja ;) Proporcje dobierz metodą prób i błędów, opieranie się ilościowo na gotowych przepisach jest bez sensu w przypadku naturalnych produktów, bo te różnią się od siebie  i wychodzi inna konsystencja. Chociażby nasiąkliwość płatków owsianych ma tu znaczenie ;)

Zresztą same płatki owsiane można zastąpić takimi z mniejszą ilością tłuszczy, np. pszennymi czy żytnimi.


"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 


#36 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 kwiecień 2016 - 20:00

Dzisiaj zrobiłem wg przepisu z bloga. Moim zdaniem porażka, za dużo oleju i ciastka się sypią przez to niepotrzebnie.



#37 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 04 kwiecień 2016 - 20:26

Kleić można też nasionami chia, to w sumie win-win (bo i węglowodany, i klej). Ja eksperymentalnie robię właśnie z przepisu Michała - tyle że bez czekolady, a z paroma łyżkami chia właśnie i syropem klonowym częściowo zastępującym miód.

 

A - znalazłem coś takiego - wprawdzie wegańskie no i z tą fasolą tak średnio - ale daje trochę pojęcie co z czym mieszać. Tyle że to wersja do pieczenia raczej.

 

energy-bar-recipe-infographic.jpg



#38 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwiecień 2016 - 21:57

Dzisiaj zrobiłem wg przepisu z bloga. Moim zdaniem porażka, za dużo oleju i ciastka się sypią przez to niepotrzebnie.

 

No i to jest właśnie to o czym pisałem - nie można opierać się ślepo na przepisach. To, że Tobie nie wyszło, nie znaczy że przepis Piotra jest beznadziejny, bo zależy jakich produktów użyjesz, nawet jeżeli to będą "te same" w "tych samych proporcjach".

To właśnie odróżnia kucharza od odtwórcy - cała zabawa w kuchni polega na eksperymentowaniu.


  • Monowiec i Jastrzi lubią to

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 


#39 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 kwiecień 2016 - 22:19

Następnym razem będzie tylko łyżka oleju i ze dwie masła orzechowego. Tyle wystarczy w zupełności, a karmel z cukru i tak wszystko zwiąże.

 

 PS. Ostatnio czytałem jakiś art. na temat tego brązowego cukru, ponoć ściema na maksa. To jest zwykły cukier tylko zabarwiony czymś tam. I nie ważne czy pochodzi z buraków cukrowych, trzciny czy czegoś jeszcze, dalej to dalej ta sama sacharoza mająca negatywny wpływ na organizm. Tu dajemy aż 200g, to sporo i prawdę mówiąc z fajnego musli robimy truciznę.



#40 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwiecień 2016 - 23:38

Nie wiem czy zabarwiony, ale nawet jeśli nie to oczywiście, że to ściema, zwykła sacharoza, a zawartość minerałów w melasie jest tak śladowa, że można sobie je wsadzić :) Ma wszystkie negatywne cechy białego cukru.

Powód wiary ludzi w ten mit jest oczywisty - chęć przekąszenia słodkiego z czystym sumieniem ;)


"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 




Dodaj odpowiedź