Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 3500zl?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1261 odpowiedzi w tym temacie

#321 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 czerwiec 2008 - 10:08

kubano_szos: wolałbym dopłacić do tego:
http://www.merlincyc...0&categoryId=83

#322 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 15 czerwiec 2008 - 10:32

Ta grupa musi byc ze starego rocznika ponieważ korba nie ht 2 a cena taka niska.

#323 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwiec 2008 - 10:36

kubano_szos, sam za jakiś czas przechodzę na campe 10s centaur/veloce i najprawdopodobniej zostawię w rowerze moją obecną korbę tiagry "ht2", dlaczego miałaby nie działać?

#324 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 15 czerwiec 2008 - 11:09

Jak wiadomo Tiagra jest 9s. Czy łańcuch Campy nie będzie się blokował na blacie Tiagry
przy biegu największa tarcza z przodu i 10 koronka z tyłu, łańcuch dość mocno będzie się krzywił a łańcuchy Campy nie są takie "miękke" jak Sh.

[ Dodano: 2008-06-15, 12:11 ]
Jak wiadomo Tiagra jest 9s. Czy łańcuch Campy nie będzie się blokował na blacie Tiagry
przy biegu największa tarcza z przodu i 10 koronka z tyłu, łańcuch dość mocno będzie się krzywił a łańcuchy Campy nie są takie "miękke" jak Sh.

#325 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwiec 2008 - 11:14

ostatnio @ndy przeszedł na veloce 10s, ale korby nie wymieniał, a z tego co pamiętam ma xenona/mirage na kwadrat 9s i nie słyszałem, aby narzekał że łańcuch mu się blokuje :mrgreen:

#326 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 czerwiec 2008 - 11:36

[ Dodano: 2008-06-15, 12:11 ]

Nie ma szans żeby łańcuch się blokował, to nie jest szeroki łańcuch do singla.
Inna sprawa że takich przełożeń się nie powinno stosować.

#327 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 15 czerwiec 2008 - 11:47

przy biegu największa tarcza z przodu i 10 koronka z tyłu (ta najmniejsza) , łańcuch dość mocno będzie się krzywił a łańcuchy Campy nie są takie "miękke" jak Sh.

Nie ma szans żeby łańcuch się blokował, to nie jest szeroki łańcuch do singla.
Inna sprawa że takich przełożeń się nie powinno stosować.

Dlaczego? Chyba źle przeczytałeś

#328 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 czerwiec 2008 - 11:55

kubano_szos: czemu miałby się blokować? Bo nadal nie widzę powodu dla którego łańcuch miałby to robić. Co za różnica czy na korbie Sh czy Campy czy Srama?

#329 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 15 czerwiec 2008 - 11:56

Podejrzewam, że koledze chodziło o to, dlaczego uważasz, że nie powinno się stosować przełożeń typu duży blat i najmniejsza koronka...
Pozdro!

#330 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 15 czerwiec 2008 - 12:30

Qba: właśnie o to mi chodziło.

#331 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 czerwiec 2008 - 13:47

przy biegu największa tarcza z przodu i 10 koronka z tyłu (ta najmniejsza) , łańcuch dość mocno będzie się krzywił a łańcuchy Campy nie są takie "miękke" jak Sh.

Jak coś cytujesz to nie dopisuj tekstu.

10 koronka to koronka największa.
Jeśli chodziło Ci o przełożenie duży blat - najmniejsza koronka, to jak ma Ci się łańcuch zablokować? :roll:
O co? Już pisano tutaj że łańcuch Campy świetnie działa z napędem Sh. Tak samo połączenie korby Sh z Campą.

#332 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwiec 2008 - 19:51

jeśli łańcuch jest na blacie i najmniejszej koronce to nie ma prawa się blokować, po co by w takim razie produkowano takie napędy? inna sprawa, że łańcuch idzie wtedy pod dużym kątem, ale takiego przełożenia używa się bardzo rzadko, ucieczki, finish, dokręcenie na zjeździe, nie zapominajmy, że łańcuch ma luzy na ogniwach, aby można było zmieniać biegi :roll:

#333 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 czerwiec 2008 - 20:08

kr1zje: blat + mała koronka = duży przekos łańcucha? :roll:
Nie pomyliłeś czasem z blat + duża koronka?

#334 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwiec 2008 - 20:18

dla mnie taki "przekos" jest już duży, łańcuch nie pracuje już tak płynnie jak przy prostopadłym kącie z kasetą

#335 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 17 czerwiec 2008 - 14:40

Pod koniec tego tygodnia kupuje rower (składam go sam czyli części) Moja konfiguracja co by jeszcze zmienić przed zakupem?:

Rama Poison Cyanit 599
Grupa Tiagra Shimano 920
Widelec Rdx Carbon/alu 250
Kierownica Rithey 65
Mostek accent 40
Sztyca Author alu 40
Opony Michelin Xenith+dętki 120
Siodełko Autor super sport 45
Torba podsiodłowa Author 21
Linki i pancerze Accent 25
Owijka Fizik 30
Licznik 50
Stery 80
Koła Wh rs 10 Shimano 369

Razem/Koszt 2694zł

Co do pedałów to zależy już ile będę jeżdził. (Narazie noski)

[ Dodano: 2008-06-19, 07:26 ]
Mam taki pomysł. Mianowicie na allegro pojawiły się klamoty 105 w cenie klamot tiagry 2007 i czy można by było dać kasetę 9s a klamki 10s i dokręcić tą śrubkę w przerzutce aby mi łańcuch nie spadł poza kasetę? Oczywiście na ostatnim biegu klakmi miały by zluzowaną linkę.

Link do 105 cena 430zł :!: http://allegro.pl/it...cena_430zl.html
lub wsadzić ultegry
Link do ultegry 2007 439zł :!: :?:
http://allegro.pl/it..._6600_2x10.html

#336 Mateo

Mateo
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądRadom

Napisano 21 czerwiec 2008 - 19:32

Witam. Od razu zaznaczam, że z rowerami szosowym, czy jak to sie u mnie częściej nazywa "kolarzówkami", nigdy do czynienia nie miałem i jako takie pojęcie mam o nich blade. Jak większość rowerzystów w tym kraju jeżdzę zwykłym góralem, na którym jazda jest dość męcząca i powolna. Chciałbym spróbować czegoś nowego, ostatnio nawet sie zainteresowałem szosówkami. Jako że środki mam mocno ograniczone nie mogę marzyć nawet o rowerze ze średniej półki, ale też żaden typowo wyczynowy sprzęt nie jest mi potrzebny. Chodzi mi o o stricte rekreacyjny i amatorski rower. Maksymalna kasa, jaką ewentualnie mógłbym wydać to 1500 zł (no, może 2000, ale to już nie zależy ode mnie ;)). I tu pojawia sie moje pytanie. Czy warto za tą cenę kupować nowy rower, czy raczej używany? Może składany? Bardzo prosiłbym o radę i wyrozumiałość, bo jak już wcześniej pisałem w tej materii jestem kompletnym dyletantem, a zależy mi na opiniach ludzi, którzy sie na tym znają.
Z góry dzięki, pozdrawiam. :)

PS Gdyby ktoś miał trochę czasu i ochoty, byłbym wdzięczny za krótką rozmowę na GG: 8581553.

#337 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 czerwiec 2008 - 20:06

czy można by było dać kasetę 9s a klamki 10s i dokręcić tą śrubkę w przerzutce aby mi łańcuch nie spadł poza kasetę?

Nie manetki 10 nie działają dobrze z kasetą 9.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#338 Gosc_magda_*

Gosc_magda_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2008 - 20:12

Witam!
Jaki rower szosowy byłby dla mnie dobry?
Mam 17 lat, 166cm wzrostu, długość nogi to 77cm.
Rower potrzebny do amatorskiej jazdy oczywiście po asfalcie ze srednia predkoscia a odległość to ok 50km, czasem troche wiecej.
mozliwie jak najtaniej!
rower zamierzam kupić, ale jeszcze nie teraz. chce sie zorientowac jaki rozmiar ramy i tak mniej wiecej wizualnie. to byłby pierwszy rower szosowy. Teraz jeżdzę na górskim, ale po asfalcie.
pozdrawiam ;)

#339 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądPołudnie

Napisano 21 czerwiec 2008 - 21:49

kubano jak juz chcesz klamki 10s to musisz kupic sobie kasete 10s lancuch 10s a przerzutka tiagry po drobnej konfiguracji mysle ze poradzi sobie rowniez z 10tka. jesli jestes poczatkujacy to tiagra ci i tak wystarczy na co najmniej 2 sezony. ja juz jezdze 3ci sezon na tiagrze nic sie nie psuje wiec jestem zadowolony i na razie nie mysle o zmianie osprzetu bo ten jest po prostu wystarczajacy. pzdr

#340 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2008 - 14:15

Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum.

Chciałbym w końcu się wyposażyć w rower szosowy. Budżet do ok. 2500 więc mam nadzieję że to dobre miejsce dla mojego postu. Jeżdżę od lat na trekkingu i jak widzę niuanse na szosówce są trochę inne niż dla grup z MTB.

Moje wstępne ustalenia są takie i proszę o ewentualne skorygowanie:

1. Wygląda na to że Campagnolo jest znacznie trwalsze i wymagające mnie obsługi niż Shimano. Więc wybór raczej na tego producenta.

2. Rama alu lub alu z tylnymi widełkami carbonowymi. Czy jest istotna różnica w tłumieniu i czy warto dopłacić całkiem sporo do takiej ramy? Przedni widelec oczywiście carbon.

3. Na grupę wstępnie planuję Veloce. Czy warto oszczędzić i kupić Mirage?

4. Czy warto szukać kierownicy, mostka i sztycy z carbonu? Czy tłumienie będzie zauważalne przy zmianie któregoś z tych komponentów? Komfort wzrośnie?

Z rowerów nowych rozważam kupić z Niemiec taki:
http://cgi.ebay.pl/R...1QQcmdZViewItem
albo z Polski ewentualnie taki:

http://allegro.pl/it...o_warszawa.html
Czy warto waszym zdaniem rozważyć zakup używki z Allegro? I jakie są z tym wasze doświadczenia?