Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 3500zl?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1261 odpowiedzi w tym temacie

#381 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 502 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 10 lipiec 2008 - 19:58

Witam. Mam szybkie pytanie :)

http://www.allegro.p..._mala_rama.html

Ile toto może być warte? I jaką ta rama może mieć długość? Sprzedawca nie odpowiada coś...

#382 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 10 lipiec 2008 - 20:02

Fajna ta rama. Tak na oko 510 -520 długości. Ile masz wzrostu?

#383 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 502 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 10 lipiec 2008 - 20:19

Hm szukając po jakichś dziwnych stronkach znalazłem jakiegoś starego vinera, w rozmiarze 470 rura pozioma miała 500mm podobno. Własnie szukam czegoś mikroskopijnego dla imponujących 156cm :P ale chyba na całym swiecie nie ma aż tak małych bików, a przynajmniej nie starych używek a na nic więcej sobie nie pozwolę :)

W każdym razie mój górski to scott scale 15,5", 555mm długości + mostek 90mm -12* czyli efektywnie jakieś 100mm i jest dobrze.

#384 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 10 lipiec 2008 - 21:13

Zastanawiam się nad kupnem czegoś taniego do 1400zł. Myślałem tez żeby złożyć coś samemu, jak myślicie co sie bardziej opłaca, składać taki rower do 1400zł czy kupić jakaś używkę?

#385 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 11 lipiec 2008 - 05:45

Przy 1400 zł możesz mieć problem ze złożeniem. Jest to możliwe, ale byłoby naprawdę ciężko.
Na początku tygodnia będę miał na sprzedaż przerabianego Gianta SCR 4 (czerwony, rozmiar M-50ka) w dobrym stanie za ok 1200zł.
Dokładną specyfikację zapodam w poniedziałek/wtorek.

#386 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 11 lipiec 2008 - 08:57

A jezeli mam 177cm w zrostu to jaki rozmiar nadaje sie dla mnie. Napiszcie ten numerowy (50 czy cos) i literowy (np. M czy jak tam jest).

#387 Tommy

Tommy
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądŻory

Napisano 11 lipiec 2008 - 15:19

Witam

Chcialbym kupic w najblizszym czasie szosowke za okolo 1000zl. Moze byc to sprzet uzywany(ale tylko ze slaska-musze ja zobaczyc), moze byc nowy. Jedyny wymog wlasciwie to aby posiadal klamkomanetki. Musze kupic szosowke do treningow (uprawiam kolarstwo gorskie), nie mam duzego budzetu, ale na sprzecie sie dosyc dobrze znam, z tym, ze nie sledze rynku szosowek, wiec prosze was o pomoc w wyborze jakiegos niezlego sprzetu.Dodam ze mam okolo 180cm wzrostu

pozdrawiam

#388 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipiec 2008 - 16:21

Hm... ja mam 176 cm i na mnie powinny pasować 54 lub 56 cm. W przypadku oznaczeń literowych - miałem okazję porównać jakiś czas temu i wyszło, że na mnie pasuje M.

Oczywiście, pozostaje jeszcze kwestia odpowiedniej długości mostka...

#389 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipiec 2008 - 16:23

Od razu powiem, że nowa maszyna za ok. 1000 zł to niemal mission impossible. Nawet, jeśli coś dostaniesz, to najprawdopodobniej będzie to sprzęt kiepskiej jakości.

Pomyśl raczej o sprzęcie używanym, być może z Allegro. Możesz zastanowić się nad czymś na ramie stalowej, chromo-molibdenowej. Zdarzają się używane maszynki z klamkomanetkami i całkiem sensownym osprzętem za takie pieniądze.

PS: http://aukcja.onet.p...?item=395328390 - aukcja jeszcze się nie zakończyła...

#390 Tommy

Tommy
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądŻory

Napisano 11 lipiec 2008 - 16:41

Od razu powiem, że nowa maszyna za ok. 1000 zł to niemal mission impossible. Nawet, jeśli coś dostaniesz, to najprawdopodobniej będzie to sprzęt kiepskiej jakości.

Pomyśl raczej o sprzęcie używanym, być może z Allegro. Możesz zastanowić się nad czymś na ramie stalowej, chromo-molibdenowej. Zdarzają się używane maszynki z klamkomanetkami i całkiem sensownym osprzętem za takie pieniądze.

PS: http://aukcja.onet.p...?item=395328390 - aukcja jeszcze się nie zakończyła...

napisales wszystko to co juz wiem :) napisalem ze moze byc sprzet uzywany, i prosilbym o jakies konkrety (linki do aukcji itd).

Co do linku podanego przez Ciebie, to nie wiem co miales na celu podajac to, chyba jest jasne ze nie zamknie sie w 1000zl, za tyle to ja tam moglbym kupic chyba siodelko jedynie :)

#391 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipiec 2008 - 18:11

No, wiesz, to link, który znalazłem właściwie od razu. A że cena przekroczy 1000zł - ostatecznie pewnie tak. Ale jakiś punkt zaczepienia jest.

http://allegro.pl/it...105_rigida.html - rama może być za duża. W dodatku aukcja, więc trudno przewidzieć koniec.
http://allegro.pl/it...pro_kellys.html -również raczej duża maszyna i aukcja.

#392 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 11 lipiec 2008 - 21:09

http://www.allegro.p...ja_raty_0_.html
A czy ten rower nadalby sie dla mnie na 178 cm wzrostu ale mysle ze jeszcze podrosne do tych 180cm?

#393 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipiec 2008 - 00:22

Z tego, co widziałem na stronie Gianta, może być trochę za duża - lepiej pasowałby rozmiar M.

#394 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 12 lipiec 2008 - 19:30

A moglby ktos wypisac wszystkie czesci ktore sa przy rowerze i ktore trzeba kupic jak sie go sklada? Ja bym sobie podliczyl ile to kosztuje . Chodzi mi zeby ktos wypisal np. klamkomanetki itd. ja sie nie znam na tym zbyt dobrze.

#395 Tommy

Tommy
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądŻory

Napisano 12 lipiec 2008 - 20:08

jezeli sie nie znasz to nawet nie masz po co zabierac sie za skladanie, poniewaz na pewno nie wyjdziesz na tym lepiej. Sklada sie rower tylko wtedy jesli naprawde dobrze sie znasz i wiesz dokladnie czego chcesz, bo sklada sie rower idealnie pod siebie.

#396 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 12 lipiec 2008 - 20:13

Mozę masz racje, ale chciałbym się dowiedzieć ile by mnie to wyszło z części czasem używanych, ponieważ nie mam dużo pieniędzy na rower.

#397 arkanoid

arkanoid
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 lipiec 2008 - 20:35

Do kosztu czesci musisz sobie doliczyc niektore narzedzia lub serwis jesli nie bedziesz go skladal sam. To bedzie na pewno dodatkowy koszt.

Postaram sie wymienic wszystkie czesci, jesli o czyms zapomne prosze o uzupelnienie:

- kolo przednie (piasta, szprychy, felga, tasma, detka, opona)
- widelec
- 2 x hamulec
- stery
- podkladki dystansowe (dla sterow ahead)
- mostek
- kierownica
- obwijka
- klamkomanetki
- pancerze
- linki (2 x hamulec, 2 x przerzutka)
- rama (z hakiem przerzutki, zaciskiem sztycy, regulatorami naciagu linek przerzutki, na spodzie plastikowa prowadnica do linek, sruby na bidon, bidon)
- kordy (+ lozyska)
- pedaly (+ buty :) )
- przerzutka przednia
- sztyca
- siodelko
- lancuch
- kolo tyl (piasta, kaseta, szprychy, felga, tasma, detka, opona)

Do tego pewnie licznik, pompka...

Teraz sobie policz ze nie wszystko kupisz w jednym miejscu: czyli wielokrotnie placisz za przesylke. Oczywiscie musisz miec troche pojecia o sprzecie zeby nie kupic czesci nie pasujacych do siebie.

#398 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 12 lipiec 2008 - 20:46

Wielkie dzięki. Teraz troszkę popatrzę po rożnych sklepach internetowych.

#399 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 lipiec 2008 - 22:28

- obwijka

owijka...

#400 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 13 lipiec 2008 - 10:33

Jak nie masz dużo pieniędzy, to nie masz co sie brać za składanie, lepiej zrobisz jak poszukasz używanegi roweru ;-) Nie wiem ile pięniędzy chcesz przeznaczyć, ale już za 400-500zł mozna kupic naprawde fajny rower.