Jaki rower do 3500zl?
#501 Gosc_tozik_*
Napisano 15 październik 2008 - 21:54
Napisano 04 listopad 2008 - 09:57
Jestem nowym forumowiczem, chociaż czytam Was od kilku tygodni. Dotychczas jeżdżę na rowerze MTB. Coraz bardziej rajcuje mnie jednak jazda szosą. Od ubiegłego sezonu pomykam na slickach 1,5 cala. Ale widzę, że to nie to co prawdziwa szosówka. Przymierzam się do jej zakupu. Przeglądam oferty na allegro, głównie patrzę na rowery używane w cenie 2000-2500 zł.
Poradźcie czy lepiej kupić nowy na Sh Sora czy np. używany na Sh105? Czy naprawdę jest taka duża różnica w jeździe pomiędzy tymi grupami?
W przypadku MTB ja jeżdżę na rowerku z Sh Deore a żona na Sh Alivio i prawdę mówiąc nie czuć różnicy podczas jazdy.
Na allegro pojawiła się oferta :
http://allegro.pl/it...per_okazja.html
oceńcie ten rower fachowym okiem. Cena tylko nieznacznie przekracza mój budżet a osprzęt jest dużo lepszy.
pozdrawiam
madziar
Napisano 04 listopad 2008 - 10:38
tu masz ten sam rower w sklepie http://www.sklep.bik...roducts_id=1812
generalnie to żadna rewelacja poza tym że ma ultegrę. Polecam złozenie samemu roweru. i przyjemnie i ekonomiczniej zwykle. kupisz rower a zaraz będziesz latał do warsztatu żeby koła podciągnęli, mostek wymienić, siodło i koszty rosną... no i ta rama to zdaje sie nie wiadomo co
a czy lepiej sorę cy 105? Sora jest praktycznie nieupgradowalna - zmieniając liczbę koronek musisz zmienić łapy. poza tym opinie o trwałości nie są najlepsze. 105 jest po prostu trwałą i bardziej elastyczną grupą.
Wydaje mi się że złożenie roweru na veloce jest optimum jak chodzi o stosunek cena/jakość. możesz np Olsha takiego złożyć w dowolnej konfiguracji i z dobrymi mocnymi kołami
#504 Gosc_Stas_*
Napisano 04 listopad 2008 - 10:58
Bo nie warto. Sklad sie wzielo okreslenie Cannondale tez nie wiem, moze to chwyt reklamowy :-). Dzisiaj aby sprzedac towar, nie wystarczy juz napisac: made in Germany, i to nawet u nas na Śląsku.
- Producent rowerka nie jest powszechnie znany.
- Nie wiadomo jak z jakością ramy.
- Ultegra ? ale korba na 3 (brr!!!)
- Koła przecietne
- Inne komponenty ... to też nie rewelacja
- ...
- ...
Nie będę marudził, powiem tylko nie podoba mi się.
Stas
Napisano 06 listopad 2008 - 08:13
A czy może ktoś z Was wie gdzie można kupić obecnie Meridy na wyprzedaży - takie jak opisał Deadhorse w wątku "Jaki rower do 2500zl?" na stronnie 32 - 2 post od góry.
Przeczytałem cały ten wątek i mam takie same wnioski jak Deadhorse
Napisano 06 listopad 2008 - 08:55
Napisano 06 listopad 2008 - 09:16
Faktycznie nie spieszy mi się, mogę poczekać,mam zamiar zacząć śmigać dopiero wiosną ale jak widziałem w linku z allegro (fakt, że po czasie) jak przeceniono te Meridy to dostałem na nie apetytu.
Napisano 06 listopad 2008 - 10:13
Napisano 06 listopad 2008 - 16:39
Przeceny zaczęły się już dawno. 3.11. ceny wzrosły o ~5% ze zwględy na kursy walut. Nie liczyłbym, że ceny spadną. A jeśli już to pod wpływem kursów walut. Teraz jest tak tanio, ze taniej się nie da. Te rowery, które miały się sprzedać to się sprzedają, a w styczniu do sklepów trafią nowe roczniki.madziar, Lepiej kupić lepszą ramę z widelcem a gorszy osprzęt. Sam składałem rower i musze przyznać że się mi to troszkę nie opłaciło. Do rzeczy, jeśli Ci się nie spieszy to poczekaj do powiedzmy grudnia/stycznia i będą napewno duże przeceny. Wtedy wyrwiesz napewno dobry sprzęt za niższą cenę. To co zaoszczędzisz wydasz na naprzykłąd lepsze oponki albo coś.
Czemu nie opłacało Ci się składać? Porównujesz cenowo do tych ochłapów po 2500 zł na Ultegrze? Przecież tam nie ma nic poza osprzętem.
Napisano 06 listopad 2008 - 20:18
Czemu nie opłacało Ci się składać?
Jeśli to pytanie do mnie to powiem że póżnie zobaczyłem meridę 906 nowe malowanie ze 105 za 2700zł z za swój dałem 2500zł na Tiagrze z ramą Poisona i widelcem alu/carbon rdx. I jeszcze to że w tej meridzie były lepsze opony (Xenity ja mam Detonatory).
#511 Gosc_Stas_*
Napisano 06 listopad 2008 - 21:13
Z Meridy jest wszysko. Mają chyba więcej niz w nie jednym sklepie w Taipei. :-)
A do tego w sklepie mozna uzyskac poradę w serwisie u mechanika z prawdziwego zdarzenia. Szalenie kompetentny i kulturalny człowiek.
Taki wybór rowerow Merida jak nigdzie. Szkoda, bo ja niestety nie przepadam za tą marką rowerów.
Stas
Napisano 08 listopad 2008 - 22:44
W najbliższym czasie mam zamiar kupić sobie szosówkę. Przeglądałem forum oraz oferty rowerów i zastanawiam się na kupnem Meridy 880 albo 901. Jeżeli ktokolwiek jeździ na którym którymkolwiek z tych rowerów, od którego z tych rowerów powinienem zacząć przygodę z szosówką, a jeśli zna ktoś jakieś lepsze rowery pisać śmiało. Jeszcze jedno dodam ze budżet mam ograniczony do 2 tys.
Napisano 08 listopad 2008 - 23:05
Mam Meridę 880, jeżdżę na tym rowerku od maja 2007. Rama sztywna, mocna, ale też nie nalezy do lekkich. Problemów żadnych nie miałem. W modelu 901 będziesz miał chyba widelec karbonowy. Doradzam kupno samej ramy - lepszej i co za tym idzie droższej i złożenie roweru pod siebie. Ja popełniłem ten błąd, że kupiłem rower gotowy i teraz ani go ulepszać, bo szkoda w niego pchać kasy, ani go sprzedać, bo wezmę za niego marne grosze. Moja kolejna maszyna bedzie przemyślana w każdym calu.
Pozdrawiam Brać Szosową.
Napisano 08 listopad 2008 - 23:32
750519 o składaniu roweru czy kupowaniu gotowych na tym forum pisano już nie raz, jeśli jak pisze Mucus12 budżet ma ograniczony do 2 tyś to raczej wielkiego pola manewru tu nie ma. W tym wypadku wydaje mi się lepszym wyjściem będzie kupno nowego roweru zwłaszcza że teraz przeceny.
A jeszcze jedno słowo o naszych rowerach bo sam też mam meride. Nie uważam, że to był błąd. Masz solidna ramę jako bazę do dalszej rozbudowy. Stary osprzęt zawsze można na jakiejś aukcji sprzedać i kupić coś lepszego. W ten sposób dojdziesz do momentu aż będziesz z rowerka całkowicie zadowolony. A jeśli kiedyś postanowisz jednak zmienić ramę na karbon załóżmy to kupujesz nową ramę, stara sprzedajesz albo składasz sobie drugi rower, a wszystkie części dajesz do nowej ramy. Ja taki właśnie mam plan co do mojego roweru.
Pozdrawiam!
Napisano 09 listopad 2008 - 18:56
Napisano 09 listopad 2008 - 20:38
Napisano 09 listopad 2008 - 22:00
Napisano 09 listopad 2008 - 22:21