Jump to content

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• This topic is locked This topic is locked
1583 replies to this topic

#201 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 24 May 2008 - 19:16

Szkoda, że to nie pomyłka w drugą stronę - rama za 7.99 zł ;)

#202 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 24 May 2008 - 19:28

od razu by poszła :-P

#203 w1n

w1n
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądWRo

Posted 04 June 2008 - 17:09

Witam. Jako, że chce zacząć trochę jeździć szosą postanowiłem kupić rowerek. Po krótcę przedstawie moje parametry ;d wzrost 187 cm, 90 kg wagi. Jako, że mój budżet jest ograniczony powiedzmy do 3000 zł,a nie mam akcesoriów i odzieży to na rowerek przeznaczę 2600 zł(skłaniam się ku nowemu rowerowi). Wybór padł na rower Trek 1.2 D, widziałem już go na żywo w sklepie, ramę prawdopodobnie wezmę 58cm (bo lekko slopingowa jest i boje się, że 60 to już będzie za duża). Jeżeli ktoś ma tego Treka to proszę niech coś więcej napisze o tym rowerze, bo ciężko na forach coś o nim znaleść.

Moje pytania:
Czy Sora + 2200 to dobry wybór? Mimo wszystko mógł bym kupić coś na tiagrze, ale wole mieć dobrą ramę, bo prawdopodobnie po jakimś czasie zmienię grupę na 105. Widziałem też rower B'Twin w decathlonie za 2700 z campą, nie wiem jaka to była grupa, ale mimo wszystko te klamki plastikowe nie wyglądały za solidnie, a w 2200 przesuwa się cała klamka hamulca.
Czy może szukać Treka 1000 z 2006/2007 roku?
Jest jeszcze co prawda Scott Speedster S60, jednak on nie ma nawet zwykłych nosków i musiał bym odrazu zainwestować w SPD i buty.
Proszę o waszą pomoc, może doradzicie jaki rower jeszcze mogę kupić w tej cenie :).
Pozdrawiam.

#204 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 04 June 2008 - 17:17

Witaj. IMHO jeżeli w grę wchodzi nowy rower to racje masz zwracając największą uwagę na ramę. Z podanych przez Ciebie Propozycji osobiście wybrałbym Scott'a, ramy tego producenta uchodzą za najbardziej zaawansowane technicznie. Sh sorę i 2200 z czasem wymienisz a materiał pod dalsze tuningi będziesz miał bardzo dobry.
Czy ja wiem czy od razu SPD? Jak byś wolał to na początku możesz kupić zwykłe koszyki i wyjdzie dużo taniej od SPD-ków.
Według tabeli rozmiarów dla Ciebie L-ka albo XL-ka by była.
Pozdro!

#205 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Posted 04 June 2008 - 17:34

IMO wez odrazu zatrzaski nawet kosztem roweru ( i to szosowe zatrzaski)

Nie sugeruj sie napisem na ramie bo w tej polce cenowej wiekszosc ram jest dosc zblizona technicznie.

Przeznacz raczej pieniadze na ciuchy, dobre buty, jakies okulary ze sredniej polki (warto dbac o wzrok) te elementy zwieksza niewspolmiernie do wydanych pieniedzy komfort jazdy, bardziej niz doinwestowanie nawet tysiaca ( !!) zlotych w rower

#206 w1n

w1n
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądWRo

Posted 04 June 2008 - 17:45

na ciuchy kasę mam, podobnie kask, a koszt zatrzasków z butami to ok 300 zł, i chciałem ten sezon na noskach przepękać

#207 Gosc_sewer_29_*

Gosc_sewer_29_*
  • Gość

Posted 06 June 2008 - 21:36

full karbon na 105 za 3200 nowy firmy leader fox ,co o tym sadzicie ??firma chyba slowacka ale zadnych wiadomosci na temat ich rowerow nie moge znalesc bardzo kuszaca cena.
http://amigo-bike.pl...rbtec-3064.html

#208 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 06 June 2008 - 21:45

No nie wiem... Jak dla mnie to od razu hamulce do wymiany. Piasty też nie są najwyższej klasy i przyznam się, że jeszcze nic nie słyszałem o takowych obręczach. Nie wiem czyjej to produkcji jest i czy to też nie jest przypadkiem jakaś "zapchajdziura" w całym rowerze żeby zelżyć na cenie... Pozdro!

#209 Gosc_sewer_29_*

Gosc_sewer_29_*
  • Gość

Posted 06 June 2008 - 21:57

no tak ale wartosc samej ramy,widelca i 105 to chyba warto dac ta kase??

#210 Gosc_sewer_29_*

Gosc_sewer_29_*
  • Gość

Posted 06 June 2008 - 22:02

zerknijcie na to chyba warto??http://amigo-bike.pl/sklep-produkt-leader-fox-2008-rower-l-fox-carbtec-3064.html

#211 gambiting

gambiting
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądOświęcim

Posted 08 June 2008 - 19:13

Witam! Mam pytanie - chciałbym kupić nową kolażówkę. Zastanawiam się pomiędzy Trekiem 1.2 a 1.5 - 1.2 kosztuje 2.6k,a 1.5 kosztuje 3.4k. Nie znam się aż tak bardzo żeby stwierdzić czy różnice w osprzęcie są znaczne a co dopiero czy warte tej różnicy ceny. Jeżdzę amatorsko,tzn. dziennie 30km,w weekendy tak 100-150km. No więc chciałbym wiedzieć czy warto dopłacić do wersji 1.5 czy 1.2 jest wystarczająca.Linki do stron z detalami technicznymi:

http://www.trekbikes...d/1_series/12e/
http://www.trekbikes...ad/1_series/15/

Pozdrawiam i proszę o radę 8-)

#212 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 posts
  • SkądPszczyna

Posted 08 June 2008 - 21:49

gambiting: nie widzę sensu dopłaty. Za różnicę w cenie wolałbym kupić lepsze koła, a ze sprzedaży tych które tutaj są zmodernizować nieco osprzęt. Lepiej na tym wyjdziesz.

#213 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądJózefów

Posted 13 June 2008 - 18:02

Przymierzam sie do zakupu szosowki. Co prawda dopiero po wakacjach ale juz zaczynam przegladac sprzet. Moj wstepny wybor padl na olsha. Czy ktos mial okazje uzywac rowerow tej firmy, jakie wrazenia??. Rower mozna dowolnie konfigurowac wiec postanowilem lekko zmodyfikowac ich propozycje. Rama jesli dobrze pamietam to taka jak ta z linka ale pewny nie jestem bo roweru ktory ogladalem nie widze na ich stronie ale rama jest chyba ta sama:
http://www.olsh.pl/r...etails.php?id=7
Osprzet to niemal kompletne campagnolo mirage (kaseta, korba, przerzutka przod, linki pancerze, hamulce, piasty, lancuch) za wyjatkiem manetek i tylnej przerzutki (campagnolo veloce) i sterow (campagnolo record). Siodło velo PROLITE titanium z tytanowymi pretami. Widelec karbonowy ITM. Opony modelu nie pamietam ale byly to kendy.
Cena okolo 3500zl (Moze byc troche mniej lub troszke wiecej ale raczej bedzie mniej- wstepna wycena byla tak z duzym przyblizeniem obstawiam tak 3200-3300)
Waga w granicach 9-9,5kg
Co sadzicie o takim zestawie w takiej cenie? Czy ktorys z elementow warto wymienic na lepszy jesli tak to na jaki zeby cena nie wiele wzrosla. Chcialbym sie zmiescic w budzecie do 3500 wiec jesli moja konfiguracja bedzie tansza to moze uda sie jakis element wziac z wyzszej grupy. Czy warto ewentualnie targowac sie zeby w miare nie duzym kosztem wymienic przerzutke przod, korby i ewentualnie kasete na veloce czy dzialanie jest zblizone i glowna oszczednosc to waga (na ktorej tak bardzo mi nie zalezy)?

#214 kamikaze

kamikaze
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 June 2008 - 00:01

Witam. Ja również poczułem zew natury :lol: Śmigam trochę na mtb, jest to mój drugi sezon bo wcześniej to były raczej okazjonalne przejażdżki, co nie zmienia faktu, że mtb to ja mam rower ale z ulic/ścieżek zjeżdżam rzadko. Pierwszy plan był taki żeby inwestować w to co mam i trochę przystosować maszynę do takiej jazdy ale ponieważ kolega miał ten sam problem stwierdziliśmy, że nie ma innej opcji jak kupno prawdziwego roweru ;-)

Po podjęciu decyzji co do półki cenowej i delikatnym rozpoznaniu rynku (katalogi, fora internetowe, wizyty w sklepach z różnymi markami, zamęczanie sprzedawców setkami pytań) kolega się jeszcze waha (obstawiam, że skończy się na Speedsterze S40), natomiast ja po dzisiejszej wycieczce, obejrzeniu i przymierzeniu się do jednej z potencjalnych możliwości po prostu straciłem dla niej głowę. Wybór mój padł na zeszłoroczny model BH L31. W związku z tym chciałem się dowiedzieć czy może z tego zauroczenia wyniknąć jakaś poważniejsza znajomość czy też powinienem poszukać innego obiektu ;-)

Problemem w tym przypadku jest (jakżeby inaczej) kwestia doboru rozmiaru ramy. Otóż w sklepach ze Scottami, Trekami i Cannonami na mój wzrost (178-179cm) panowie zgodnie reagowali - "54", natomiast rozmiarówka BH prezentuje się następująco: ME / LG / XL / XX. Sprzedawca zasugerował eMkę do której się przymierzyłem. Siedziało się fajnie ale przecież na niej nie jeździłem, poza tym jestem laikiem więc skąd ja mogę wiedzieć. Pytanie brzmi - czy sprzedawca dobrze zasugerował rozmiar ramy? Jeśli potrzeba, dodatkowe pomiary zrobię jutro i uzupełnię. Dodam jeszcze, że ważę koło paczki (wprawdzie rowerek powoli to zmienia, ale jeszcze trochę będę ciężki) i z tego co udało mi się wyczytać powinienem zwrócić szczególną uwagę na koła. L31 stoi na obręczach Rodi Stylus. Ujdą?

Z góry dzięki za wszelką pomoc
Pzdr

#215 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 posts
  • SkądPszczyna

Posted 17 June 2008 - 09:19

kamikaze: rozmiar ramy "na oko" jest średnim pomysłem. Zmierz długość nogi - tj. wysokość od podłogi do krocza.

#216 kamikaze

kamikaze
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 June 2008 - 16:14

Ok - to jak wrócę, bo wychodzę właśnie. Interesują mnie natomiast wasze opinie na temat sprzętu o którym pisałem

edit: Nie mam pojęcia skąd różnica ale z obiema stopami na podłodze od pachwiny do pięty wychodzi 80cm, natomiast z mierzoną nogą na desce do prasowania wychodzi 82 cm

#217 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 18 June 2008 - 16:17

Coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem lepszego, nowego roweru. Wakacje się zaczynają, więc ożna iśc do pracy - zawsze trochę groszy wpadnie do kieszeni. Przeglądając internet doszedłem do wniosku, że niestety, ale w Polsce rowery są za drogie! Nie chcę przepłacać, w związku z czym muszę kupić rower za granicą. Kwota jaką będę dysponować to w przeliczeniu na "zagraniczne" ok. 3000 $. W tej cenie jest wiele neizłych rowerów, jednak nie potrafię zdecydować, który wybrać. I tu moja prośba, gdybyście mieli czas, to przejrzyjcie zagraniczne oferty i dajcie znać co jest godne uwagi.
pzdr

#218 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2008 - 21:44

A ja mam ciężki orzech do zgryzienia.

Trafiłem na następującą aukcję:

http://allegro.pl/it...bie_krakow.html

I się zastanawiam. Dlaczego:
Equinox generalnie łazi za mną od dawna. Podana cena jest dość atrakcyjna, co więcej - stać mnie, żeby w tej chwili wyłożyć te pieniądze. Nic, tylko brać.

Z drugiej strony... no właśnie, po pierwsze zarówno opis jak i zdjęcia nie zawierają zbyt dużo informacji. Po drugie, nie znam sprzedawcy, nie wiem czy to jednak nie jest kot w worku, zwłaszcza że cena wydaje mi się BARDZO atrakcyjna. Podejrzanie, rzekłbym...

Byłbym wdzięczny za informację, jeśli ktoś zna sprzedawcę lub mógłby powiedzieć, czy ta cena jest w normie. Sam szukam informacji w necie w tej chwili, ale myślę że nie zaszkodzi zapytać bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam!

#219 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 posts
  • SkądPszczyna

Posted 18 June 2008 - 22:01

Von Munchhausen: a ty szukasz roweru do czasówek? Bo jak na szosę to możesz mieć zbyt mocno wyciągnietą pozycję...

#220 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2008 - 22:04

Może nie konkretnie do czasówek, ale tak, szukam sprzętu dokładnie tego rodzaju. I teraz zastanawiam się - okazja jest, mogę z niej skorzystać. Z drugiej strony, może się okazać że to nie do końca to. Rama alu, to sprawdziłem w międzyczasie. Reszta - najwyraźniej 105. Hmmm.