Jump to content

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• This topic is locked This topic is locked
1583 replies to this topic

#221 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 18 June 2008 - 22:23

Korba i RD to Ultegra, FD 105. Tyle udało mi się zobaczyć na zdjęciu.
Według sprzedającego rower jest na sprzęcie najwyższej klasy; koleś albo mało się zna albo chce komuś kit wcisnąć...
Pozdro!

#222 Skeeball

Skeeball
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 June 2008 - 22:26

cena wydaje mi się BARDZO atrakcyjna. Podejrzanie, rzekłbym...

Nie ma klamkomanetek, tylko prztyczki na lemondce - są tańsze.

#223 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2008 - 22:27

Otóż to - opis ogólnie budzi wątpliwości. Poza tym ze zdjęć trudno wnioskować o zużyciu maszyny, to TEŻ jest pewien problem.

Eh, paradoks: gdyby mnie nie było w tym momencie stać miałbym święty spokój :D
Muniek, w międzyczasie sprawdziłem jakie podzespoły. Niby nie najgorzej z tą Ultegrą, ale chyba zrezygnuję i spokojnie, spokojniutko poszukam czegoś nowszego.
Co nagle to po diable...

#224 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 posts
  • SkądPszczyna

Posted 18 June 2008 - 22:27

Von Munchhausen: może to nie jest jakieś odkrycie, ale ja przerzutkę tylną i korbę widzę wyraźnie Ultegrę. Przerzutka przód to 105.

Ten rower ma już swoje lata... - 2004 rok. Ogranicza go nieco 9 rzędowy napęd.

http://www.trekbikes...rchive/equinox9

[ Dodano: 2008-06-18, 23:28 ]
Skeeball: pokaż mi w kierze do czasówki klamkomanetki.

#225 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 June 2008 - 20:34

No i w porządku, odpuszczam. Sprzedawca jak na razie się nie odezwał i to przeważa szalę. Zwłaszcza, że w międzyczasie trochę pogrzebałem w necie. Jak dobrze pójdzie, będę mógł w ciągu dwóch miesięcy ściągnąć sobie Equinoxa 7. Co prawda cena nieco wyższa, ale nowiutki sprzęt i rama jakby lepsza...

#226 Skeeball

Skeeball
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 June 2008 - 20:44

Skeeball: pokaż mi w kierze do czasówki klamkomanetki.

Miałem na myśli różnicę w cenie w porównaniu z klasyczną szosówką.

#227 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2008 - 15:03

Hm... RAZ w necie widziałem czasówkę z klamkomanetkami, zdjęcie było zrobione w Japonii. Całość wyglądała DZIWNIE, muszę przyznać. Jak z funkcjonalnością, nie wiem. Opis pod zdjęciem podawał tylko dane właściciela z informacją, że koleś samodzielnie zmodyfikował maszynę wykorzystując klamki DA.

Allegro sobie odpuściłem, znalazłem za to dostawcę w ... Rumunii. W tej chwili sprawdzam co, jak, gdzie, kiedy, za ile. Na pewno dam znać jak się sprawa skończy, zwłaszcza że całość wygląda obiecująco.

EDIT: Oczywiście, jak przyszło co do czego okazało się że to próba wyłudzenia kasy.
W związku z tym, chciałbym wszystkich ostrzec przed jedną metodą wyłudzenia kasy: gdy się skontaktowałem, koleś napisał że tak, jak najbardziej ma rower taki jak na zdjęciu, chce go sprzedać ( były zdjęcia, a jakże ) i żeby się zabezpieczyć proponuje przesłanie kasy za pośrednictwem Western Union, przesyłka zabezpieczona przez Square Trade.
Faktycznie, gdy powiedziałem że OK, jestem zainteresowany zgłosił się do mnie koleś ze Square Trade informując że tak, jest zabezpieczenie, kasę mogę wycofać itd itd.
Na szczęście coś mnie tknęło i wysłałem maila z zapytaniem do Square Trade, czy faktycznie jest tak, jak pisze w mailu.

Po dwóch dniach dostałem odpowiedź z której wynikało jednoznacznie, że cała sprawa jest oszustwem.
Piszę o tym, ponieważ całość zorganizowana jest dość sprytnie i wygląda całkiem przekonująco. Najlepiej od razu sprawdzić w firmie, na którą delikwent się powołuje, czy jest tak, jak pisze.
Mam nadzieję, że dzięki temu ostrzeżeniu ktoś uniknie utopienia kasy.
Krótka instrukcja jak sobie ułatwić życie:
1. BARDZO, SUPER, NIEMOŻLIWIE dobra oferta - prawdopodobnie oszustwo.
2. 'ceny bardzo dobre, bo koleś likwiduje sklep w Rumunii, Albanii czy innym Zimbabwe', ale ma pełen wybór najbardziej wypasionych maszyn i zorganizowany transport za grosze. - prawdopodobne oszustwo.
3. Sposób płatności - nie PayPal ale Np. Western Union czy inne błyskawiczne przekazy gotówki. Uwaga.
4. Warto zapytać kolesia o nr telefonu, namiary na firmę transportową itd. Jeśli nie odpowiada, ściemnia, nie udziela konkretnej odpowiedzi/podane namiary są fałszywe to na 99% oszustwo.
5. Jeśli koleś powołuje się na jakąkolwiek firmę zabezpieczającą płatność ( a jest to możliwe i jest możliwe że odezwie się rzekomy przedstawiciel takiej firmy, informując że wszystko jest w porządku ) - KONIECZNIE należy sprawdzić firmę w necie i wysłać maila z zapytaniem, czy faktycznie zabezpieczają transakcję, czy koleś jest im znany itd.

#228 studius

studius
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądokolice Szczecina

Posted 21 July 2008 - 10:15

Witam wszystkich serdecznie!

Do tej pory jeździłem na MTB ale teraz głownie jeźdże po szosie i ciężko idzie. Z zazdrościa patrzyłem jak mkną szosowcy lekko mnie wyprzedzając. No i ten odgłos - wspaniały.
Stąd moja decyzja.
Za kilka dni odbieram zamówiony rower Merida ROAD 904. Jest to moja pierwsza szosówka. Udało mi się ją dostać w promocji po dobrej cenie 30% taniej.

Mam kilka pytań w związku z tym:
1. Zamówiony rozmiar M a ja mam 181 cm wzrostu. Jak stanąłem nad ramą to przerwa jakieś 7 cm. Długośc górnej rury wydaje sie własciwa robiłem pomiary i dla mnie powinna oscylowac w granicach 54-56 cm. Czy dokonałem własciwego wyboru?
2. Czy taki rowerek jest dobrym wyborem na początek przygody? W planach mam okazjonalne starty w Masters.
3. Czy osprzęt Shimano 105 wystarczy na okazjonalne wyścigi? Wiem, że w moim modelu korba nie jest z grupy 105 (jest gorsza), czy w związku z tym warto ją wymienić?

Mam nadzieję że ilość pytań was nie przeraziła.

#229 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądPołudnie

Posted 21 July 2008 - 16:18

Jedyne co ci moze nie spasowac w tym rowerze to...rozmiar. Ja jezdze na klasycznej ramie 56cm i jest ok jak jezdzilem na meridzie slopingowej od znajomego (rozm. M) wydawala mi sie rowniez dobra, a mam tyle samo wzrostu co ty:-) jednak to juz sam okreslisz czy rozmiar jest dobry czy nie, bo wg tebelek powinienes miec 56cm(a M to 54). pozatym gratuluje zakupu :lol:

#230 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2008 - 20:11

Von Munchhausen, jeśli chodzi o zagraniczne zakupy to tylko ebay lub popularne, sprawdzone sklepy, płatność jedynie paypalem.

#231 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2008 - 15:44

kr1zje, wiem - dlatego w tej chwili mam na celowniku popularny sklep i płatność via PayPal :)

Ale nie zaszkodzi o tym przypominać...

#232 Gosc_Tomciox_*

Gosc_Tomciox_*
  • Gość

Posted 24 July 2008 - 00:34

Planuję kupić szosówkę! Niestety moja wiedza rowerowa w tym segmencie jest dość kiepska. Zastanawiam się, czy składać, czy kupić gotowy-nowy, czy też może skusić się na jakiś używany rower z Allegro. Na chwilę obecną, najbardziej skłaniam się ku składaniu roweru od podstaw, ale wypatrzyłem na Allegro taki oto rower: http://allegro.pl/it...sci_okazja.html Co o nim sądzicie?
Na oku mam także ramy Principii z chainreaction, a dokładniej takie modele:
http://www.chainreac...x?ModelID=27977
http://www.chainreac...x?ModelID=24222
http://www.chainreac...x?ModelID=24216
http://www.chainreac...x?ModelID=24220
Możecie powiedzieć, która z tych ram byłaby najlepsza? Mam 193cm wzrostu, ważę 83kg, długość nóg 89cm. Przypuszczam, że rozmiar 59cm byłby dla mnie odpowiedni, prawda?

Edit:
Linki naprawione:)

#233 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 24 July 2008 - 12:47

napraw te linki bo trzy z nich nie dzialaja!

#234 rw

rw
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 August 2008 - 18:18

Witam,

Mam możliwość kupienia:

1. Cannondale Synapse Carbon SL 105 Compact Rozmiar ramy tylko 56 (geometria pod podanym linkiem).
2. Orbea Onix (geometria).

Będę bardzo wdzięczny za opinie na temat tych rowerów i pomoc w doborze rozmiaru ramy dla Orbei (zakładam, że Cannondale jest niestety trochę za duży i będzie trzeba sobie odpuścić mimo okazyjnej ceny?).

Dokonałem stosownych pomiarów i wrzuciłem do kalkulatora competitivecyclist. Z góry dziękuję za pomoc.

Measurements
-------------------------------------------
Inseam: 83.9
Trunk: 63.1
Forearm: 33.8
Arm: 65.2
Thigh: 61.1
Lower Leg: 53.8
Sternal Notch: 145
Total Body Height: 178.2

The Competitive Fit (cm)
-------------------------------------------
Seat tube range c-c: 54.3 - 54.8
Seat tube range c-t: 56.0 - 56.5
Top tube length: 53.2 - 53.6
Stem Length: 11.2 - 11.8
BB-Saddle Position: 71.8 - 73.8
Saddle-Handlebar: 52.4 - 53.0
Saddle Setback: 6.0 - 6.4

#235 Gosc_321konio_*

Gosc_321konio_*
  • Gość

Posted 23 August 2008 - 18:50

Witam!
Mam dylemat dotyczący roweru szosowego.
Jeżdżę na rowerze górskim i chciałbym zakupić rower szosowy do treningów.
I tu pojawia się problem.. Jaki?
Na oku mam dwa modele:
Fort Sprint MR - 2820zł
Merida Road 903-18 - 3199zł
Ale, że nie znam się zbytnio na szosie, nie wiem jaki byłby dobrym wyborem.
Mogę przeznaczyć na rower ok 3000zł. A może złożyć coś?
W każdym razie liczę na pomoc forowiczów.
PS. Jaki rozmiar byłby dobry dla wzrostu 188cm.
Pozdrawiam!

#236 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 23 August 2008 - 19:02

jako ze na szosówce spędza sie zwykle wiecej czasu na większych dystansach i w dość specyficznej pozycji to rozmiar ramy i dopasowanie roweru gra nieporównywalnie większa role niż w mtb. Niestety tutaj trzeba od razu powiedzieć że każdy producent ma swoje specyfikacje i w zależności od producenta bedą inne rozmiary. Pi razy drzwi to jesli to slope to elka a jesli lubisz większe lub masz dłuższe ręce to xl
Najlepiej złożyć. wyjdzie taniej i lepiej tylko musisz znaleźć dobrego składacza który ci doradzi podpowie i skasuje normalna kasę anie jakies krocie. W seryjnych rowerach zwykle sztyce, mostki, siodełka, opony, kierownice to części które są w pierwszym rzędzie do wymiany chyba ze kupujesz jakiś topowy model ale za 3000 koła to seryjnego dobrego roweru to raczej nie kupisz a jak kupisz to parę rzeczy bedzie do wymiany.
Niemniej jednak są tu osoby które kupiły seryjny rower ale czy im się na tym dobrze jeździ to jużmusisz się sam dopytać.
Jeśłi mogę coś doradzic to (nie znając twego doświadczenia) weź kup dobrą ramę, pomieszaj Campę Veloce z Xenonem, dodaj przyzwoite obręcze i będziesz mial przyzwoity rower za nieduże relatywnie pieniądze.
Ewentualnie jak masz kogoś w niemczech lub jeszcze lepiej w USA to kupuj tam - w polsce nowe rowery są dalej drogie. Ewentualnie rozejrzyj się na allegro za dobrą uzywką

#237 Gosc_321konio_*

Gosc_321konio_*
  • Gość

Posted 24 August 2008 - 19:20

Złożenie roweru będzie w takim razie chyba najlepszym wyjściem.
Choć przyznam, że miałem za parę dni kupować Fort Sprint MR w cenie 2820zł
Fort Sprint MR
Więc jeśli chodzi o składanie, jaka rama byłaby najlepsza.
Przypominam, że chciałbym na rower przeznaczyć ok 3000zł - 3300zł max.
A może przykładowa konfiguracja?
Przeglądałem ramy na allegro.
Może któraś z tych:
Fort Sprint
Fort Team
Fort Peleton
Nie wiem ile przeznaczyć na ramę, żeby zamknąć się w w/w kwocie.
Dodam, że jest to kwota tylko na rower. Odzież, obuwie itd to osobna sprawa.

#238 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 24 August 2008 - 21:33

Czemu uparłeś się na Fort'a? Na Allegro jest kilka znacznie lepszych ofert:
http://allegro.pl/sh...?item=416775277
http://allegro.pl/sh...?item=423240429
http://allegro.pl/sh...?item=424566973

Ewentualnie:
http://allegro.pl/sh...?item=421104073
No i OCR http://allegro.pl/sh...?item=419069859 - co by o niej nie pisać, o jej geometrii będącej w cieniu TCR to jest to i tak lepsza rama od tych Fort'ów.

#239 Gosc_321konio_*

Gosc_321konio_*
  • Gość

Posted 25 August 2008 - 07:19

tylko że każda z tych ram ma mały rozmiar jak dla mnie. A myślałem o fort'cie, bo mam możliwość zakupu na dniach w dobrym rozmiarze

#240 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 August 2008 - 19:18

Meridek też jest kilka w różnych rozmiarach - zapomniałem dodać.
Jeśli chcesz składać na Fort'cie to lepiej kup gotowca. Składa się po to, żeby było lepiej w tej samej cenie. Cena gotowca jest niezła i jest mądrze złożony na niezawodnych częściach.