Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#521 mirabik

mirabik
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądSzn

Napisano 24 marzec 2009 - 21:08

Dzięki za odpowiedź. Temat ciekawy jednak bardzo rozległy...

Nadal mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w tym temacie.
Interesuje mnie nowy rower do 5 tysięcy.

Co sądzicie o szosach Meridy?

#522 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądsochaczew/łódź

Napisano 24 marzec 2009 - 21:27

ehh sora za 2500zl albo tiagra za 2800? moim zdaniem to zadne okazje, a raczej wygorowane ceny. Tyle, ze jest jedno ale - mamy rok 2009 i slaba zlotowke i dlatego nie potrafie ocenic czy te rowery warte swych cen. W stosunku do 2008 poszlo to wszystko w gore.

#523 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 marzec 2009 - 21:52

Dzięki za odpowiedź. Temat ciekawy jednak bardzo rozległy...

Nadal mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w tym temacie.
Interesuje mnie nowy rower do 5 tysięcy.

Co sądzicie o szosach Meridy?

Może i jest rozległy, ale to nie znaczy że można co chwilę wyskakiwać z nowym tematem typu "jaki rower za ...?".

Nikt też nie zmusza do czytania całego tematu od deski do deski. Wystarczy zadać tutaj konkretne pytanie, a odpowiedzi od innych użytkowników na pewno się pojawią.

#524 mirabik

mirabik
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądSzn

Napisano 25 marzec 2009 - 13:30

Co powiecie na temat Gianta Defy 1? Czy może dla początkującego wystarczy Defy2?
Zastanawiam się również nad ofertą Meridy...

Z chęcią sam bym złożył rowerek skoro tak jest taniej z tym, że do tego trzeba posiadać na pewno nie małe umiejętności...

#525 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 25 marzec 2009 - 17:11

mirabik, Jeśli kół nie składasz sam to to żadna filozofia tylko trzeba mieć kilka narzędzi i poczytać sobie artykuły w necie np. te z działu na tym forum "warsztat" którego autorem jest nasz admin Malik. Sam składałem rower i jedyne co zespułem to była owijka na kierownice ponieważ ją uciąłem w złym miejscu i teraz to nie ładnie wygląda.

#526 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 25 marzec 2009 - 18:01

No ale powiedzmy uczyć to sie mozna na jakimś złomie ale jak się już coś porzadniejszego chce to każdy błąd sporo kosztuje. Chyba bym się nie odważył sam składać.

u2250y2014v3.gif

#527 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 25 marzec 2009 - 18:21

Tu masz rower za 700 EUR na 105..........
http://www.jehlebike...-zing-2007.html

#528 mirabik

mirabik
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądSzn

Napisano 25 marzec 2009 - 18:52

Poczytam, zastanowie się... Jedyne czego jestem pewien to to że zakupiłbym 105 ;)
Co do ramy - nie mam pojęcia...
Co do kół - nie mam pojęcia...

Co powiecie na coś takiego:

www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.php?products=product&prod_id=361
www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.php?products=product&prod_id=165
?

jarek996 dzięki za propozycje jednak ciężko by było ze sciąganiem roweru zza granicy...

#529 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 06 kwiecień 2009 - 14:51

moglby mi ktos pomoc w okresleniu wartosci tego roweru ?

http://img9.imagesha...ge=trekoclv.jpg

pelna grupa recorda 10s, kola przod campagnolo proton, tyl nucleon. opony schwalbe stelvio plus. kiera i mostek carbon.

Prosilbym o podanie chociaz w przyblizeniu wartosci tego roweru :)

#530 Danny

Danny
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 08 kwiecień 2009 - 15:58

co myślicie o rowerze Felt F85

http://bikekatalog.p...=Felt&mname=F85

??

Przyłączam się do prośby woody'ego. Kilka stron wcześniej pytałem o ten sam model

#531 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 08 kwiecień 2009 - 18:45

Ja sie niedoczekałem odpowiedzi ale ostatecznie kupiłem ten rower::)

u2250y2014v3.gif

#532 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 08 kwiecień 2009 - 19:40

Ja "prawie" kupiłem ten rower... Zrezygnowałem ze względu na kompaktową korbę, której sprzedawca nie chciał mi wymienić. Podobał mi sie ze względu na klasyczną ramę (nie lubię slopingu).

#533 Danny

Danny
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 09 kwiecień 2009 - 07:18

Ja sie niedoczekałem odpowiedzi ale ostatecznie kupiłem ten rower::)

Możesz napisać o nim coś więcej?Wrażenia z jazdy no i ew. podać cenę i okoliczności zakupu (nowy, używany, etc.) ?

#534 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 09 kwiecień 2009 - 22:05

nowy 3100 kosztowal przejechalem sie nazmim ze 4 km ze sklepu do domu nie mam butków jeszcze wiec stoi sobie jzu 3 dni:D

u2250y2014v3.gif

#535 Danny

Danny
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 10 kwiecień 2009 - 08:36

Ok, więc daj znać ja go już trochę poznasz. Mogę wiedzieć gdzie go kupiłeś?

#536 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 10 kwiecień 2009 - 12:47

witam,

ja również po pół eoku wybierania roweru kupiłem wczoraj FELTA F85. Z tego miejsca chcę oficjalnie podziękować uzytkownikowi KARBON'OWI który przez ostatnie pół roku przekazał mi kawał wiedzy na temat sprzętu sosowego. WIELKIE DZIĘKI :)

Teraz trochę o rowerze:
cena:
3000 zł, do tego w cenie wytargowałem zwykłe pedały, koszyk i jakiś bidon.

przebieg:
ok. 100 km

poprzedni sprzęt:
przez ostatnie 7 lat "stalak" na ramie moser, z klamkami przy ramie.

wrażenia:
z wyglądu klasyczna szosa, prosta rama beż żadnego sloopingu dla tych, którzy lubią klasykę. ładnie pospawana, co prawda widać spawy, ale za te pieniądze nie można oczekiwać cudów. I tak moim zdaniem jest bardzo dobrze. Ładny, błyszczący lakier, wszystkie loga i grafiki są namalowane a nie ponaklejane jak w niektórych rowerach. Co prawda rama jest "made in Taiwan", jak większość teraz, ale za to cały rower został zmontowany w Niemczech. Jakość montażu nie pozostawia nic do życzenia.

Widelec karbonowy, sztyca wygląda na karbonową (jest bardzo ładna), ale ma druty stalowe w środku, więc na wyglądzie się jej "fajność" kończy. Co nie zmienia faktu, że i tak lepsza niż aluminiowa. Siodełko NIEWYGODNE JAK CHOLERA, przynajmniej w porównaniu do mojego starego "stalaczka". Rama ma kąty 73 i 74,5 stopnia, czyli raczej wyczynowe. Przy dobrze dobranym rozmiarze (u mnie 54) prowdzi sie pewnie, chociaż jak wstanę na pedałach to trochę "rzuca", co jest jak najbardziej zaletą.
kolejna cecha: rama jest sztywna jak nie wiem co. Każdy kamyczek czuć na ciele (na d**** w szczególności :) ).
Osprzęt jaki jest każdy widzi. Specyfikacja jest dostępna w necie. Klamki 105, jak dlamnie wzrór wygody, trochę ultegry, kilka rzeczy pozagrupowych + korba FSA, ważne, że nie na kwadrat. Nie napiszę więcej, bo dla mnie to jest kosmiczna technologia w porównaniu ze starym wysłużonym Shimano w "stalaczku".
Koła to jedna z większych zalet. Nie są najlżejsze, ale jak to Karbon powiedział: "wytrzymałe i łatwe w centrowaniu". Jeśli ktoś chce mieć bardziej pancerny sprzęt na nasze drogi, a nie zależy mu na kilku gramach mniej, to dobry wybór.
kierownica i mostek... standardowe aluminiowe z napisem "FELT" :) szału nie ma, ale nie ma się do czego przyczepić.
Ważyłem ten rower w sklepie na wadze specjalnej, 8.9 kg w rozmiarze 54. Czyli tyle, ile podaje producent.

Podsumowanie:
Ci, którzy chcą wygodny rower, niech sobie kupią trekinga z bagażnikiem. Ten rower jest niewygodny, sztywny, szybki i kiepsko się prowadzi, czyli jest taki, jaka powinna być prawdziwa szosa. Oprtymalny wybór w okolicach 3.000 dla tych, którzy chcą mieć fajny napis na ramie. Jeśli to będzie pierwszy rower szosowy, to kopara opadnie przyszłemu nabywcy. Z resztą po przesiadce ze starego "stalaka" (jak ja) też opadnie.
Za te pieniądze warto.

aha:
no nie wiem, czy kompaktowa korba to taka wada... ja nawet z ostrej górki nie wrzuciłem "ostatniego przełożenia". No chyba, że ktoś jest PRO albo zawodowym kolarzem ;)

#537 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • Skąd20 km od granicy

Napisano 10 kwiecień 2009 - 16:20

Po pierwsze korba na kwadrat to nie jest takie zlo wcielone jak sie potocznie mowi ;-)
Po drugie kompaktowa korba dla wiekszosci ludzi nie-wycinakow jest po prostu lepsza, mimo ze nie od wczoraj jezdze na rowerze i mocy raczej nie brakuje :mrgreen: to kompakt mi lepiej podchodzi. Mozna jezdzic po miescie na blacie, start spod swiatel nie jest taki mozolony, a i jak sie jedzie z kims na mtb w okolicach 30 to nie ma dziury w przelozeniach. Dla mnie wiekszej koronki zaczyna brakowac w okolicach 58-60 km/h czyli raczej rzadko, aczkolwiek skoro na 44-11 da sie zrobic 75 to na 50-11 na pewno wiecej :lol:

Prawdziwym dramatem jest 3 rzędowa korba w szosie, kto to wymyslil w ogole :-/

p.s
wszystkie pierwsze wyjscia na nowych siodelkach sa dla mnie katorga, ale z reguly tydzien intensywnej jazdy i tylek zaprzyjaznia sie z nowym nabytkiem ;)

#538 bikej50

bikej50
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwiecień 2009 - 17:00

Mi F85 udało się w październiku kupić za niecałe 3 koła. Z tym że jeszcze utargowałem zamianę korby na ultegrę. Co do kół to może i ciężkie ale faktycznie pancerne. Mimo 95 kg. i jazdy po dziurach po prawie 3 tys. km. nic się z nimi nie dzieje. jedyne co to piasty z napisem felt nie napawają zbytnim optymizmem, chociaż na razie nie ma z nimi problemu. Siodełko to sprawa indywidualna, zresztą kupując gotowy rower trzeba liczyć się z jego wymianą. {jak dla mnie to na 100, 150km może być}. Rama sztywna, przy moim wzroście i wadze przy stawaniu na pedały nie wykazuje zbytniego zginania.
Reasumując: za taką kasę, gotowy rower,{kupiony w sklepie nie składany} do jazdy amatorskiej w zupełności wystarczający.
No i ten czarny nie krzykliwy kolor.....

#539 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 10 kwiecień 2009 - 17:39

Ja kupiłe m swój w łodzi w sklepie u Sujki Fan911 może ty tez tam kupowałeś bo widziałem że został rozmiar 54 z tym że czarny bo ja mam wersje białą.

Dołączona grafika

o taką

u2250y2014v3.gif

#540 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 10 kwiecień 2009 - 20:15

To właśnie Sujka nie chciał mi wymienić korby i zrezygnowałem ;-) . W kwestii kompaktowej korby - jedno jest w niej fajne - blat 50. Dla mnie mógłby być nawet 48. Natomiast małą tarczę zmieniłbym na 39.