Jaki rower za 3500zł i wiecej?
#621 Gosc_Castor Troy_*
Napisano 18 lipiec 2009 - 14:24
Wczoraj byłem w sklepie Pro-Bike we Wrocławiu, dystrybutora Scotta. Pan zachwalał Scotta jak tylko mógł.
Dziś byłem w sklepie Robex na ul. Kromera, gdzie natomiast Pan zachwalał firmę Giant jako główny dystrybutor...
Na moje pytanie, o Treka, powiedział, że i owszem Trek to elita ale drogo, bo można mieć lepszy sprzęt innej firmy w cenie Treka. Ale mimo wszystko on poleca Gianta.
Szukałem dystrybutora Bianchi we Wrocławiu ale chyba nie ma z tego co się zdążyłem zauważyć.
I znowu pat... :-|
W poniedziałek podejdę jeszcze do sklepu Harfa-Harysson na ul. Ks. Witolda ale tam też z pewnością będą zachwalać swoje marki.
I co teraz? Jest ktoś z Wrocławia na forum, kto może pomóc i doradzić? Gdzie najlepiej iść aby nie zostać "naciągniętym" na swoją markę ale żeby ktoś szczerze doradził?
Z tego co widzę, to bez konkretnej pomocy będzie ciężko samemu kupić dobrze dopasowany rower szosowy, nie mając pojęcia na co zwrócić uwage. :-/
Napisano 18 lipiec 2009 - 17:05
W Harfa-Haryson pokażą Ci pewnie Felt'a. Felt to kolejna dobra marka, którą Stas niesłusznie postawił w jednym szeregu z Meridą czy Kellys'em. Jak wspomniałem model F2 za ok. 12.000 waży 6.5 kg :-) Mi osobiście te rowery bardzo podchodzą, chociaż mają specyficzną budowę / geometrię.
Odwiedź jeszcze sprzedawców Specialized'a / Canonndale'a - też kosmiczne sprzęty.
I nie można jednoznacznie powiedzieć "weź Scotta bo jest najlepszy". Każdy z tych rowerów prezentuje wysoki poziom, a który wybierzesz będzie zależało od Twoich preferencji m.in. estetycznych :-) Jak chesz konkretną poradę zapodawaj modele konkretnych marek, wtedy będzie można KONKRETNIE napisać który osprzęt / koła / rama są lepsze...
Napisano 18 lipiec 2009 - 17:15
Osobiscie majac taka gotowke przymierzyl bym sie do ramy Colnago Master X-Light i reszta na kola i osprzet.
Napisano 18 lipiec 2009 - 17:40
Giant - w Rabobanku nie ma chyba już kolarza który nie zaliczyłby gleby. Na zachodnich portalach już nawet podejrzewają czy to nie przypadkiem przejscie zawodików z ram klasycznych na slope powoduje to że Rabobank ciągle się wywraca.
powyższe spostrzeżenia proponuję traktowac w kategoriach zartu ale z tym Specializedem to dziwna sprawa bo ciągle coś z nimi się dzieje.
A z ciekawości spytam ; co skłania Cie do wydania takiej sumy na rower? Bo ja na twoim miejscu gdybym dyponował taką kwotą to kupiłbym rower za 3tyś, dołożyłbym kilka do tego co zostanie i dokupił SRM i miałbym wtedy rower z pełnym oprzyrządowaniem do pomiaru mocy o jakim marzy niejeden zawodowy kolarz w tym kraju.
Jak juz też chcesz bawić się drogie kolarstwo to może zainteresuj się tym
http://www.matuzmast...vintage-frames/
możesz kupić fenomenalną ramkę klasyczną. Dużo ludzi ze swiata u niego kupuje i nie narzeka. Do tego dołoż jakiś fajny osprzęt, dobre koła i masz rower jak marzenie.
Napisano 18 lipiec 2009 - 18:23
#626 Gosc_Castor Troy_*
Napisano 20 lipiec 2009 - 18:00
Dziś byłem po raz kolejny w jednym ze sklepów we Wrocławiu. Tym razem Pan proponował mi rower Felta F2 Pro z sezonu 2008 na osprzęcie Sram Force. Rama fajna itd. ale zastanawiam się nad osprzętem SRAM. I tu pytanie do znawców.
Czy osprzęt SRAM Force jest dobry i czy warto kupić rower z tym osprzętem?
Czy ktoś ma z Was rower Felta F2 Pro 2008 i czy ma jakieś uwagi bądź rady czy brać czy nie?
Dostałem dość dobrą ofertę i się zastanawiam... :->
Napisano 20 lipiec 2009 - 19:23
Jeden czlowiek na allegro ma do opchniecia rame Trek OCLV za 2k. To dosc dobra oferta. Zostaje Ci w takim przypadku 8 tys. na kola i osprzet. Mozez tutaj celowac w Dura-Ace albo Record 11s.
Co do SRAM, spotkalem sie z opinia, ze straszne miekiie kasety i lancuchy produkuja. Moze ktos potwierdzic ? Ja potwierdzam, ze lancuchy SRAM rewelacyjne nie sa.
Napisano 20 lipiec 2009 - 22:04
Jasne, można złożyć / sprowadzić lepszy rower ze "zgniłego Zachodu"... Możesz pół roku dzwonić po importerach i pytać się o dostawę super-wypasionych karbonowych komponentów, które są tak drogie, że nigdzie w tym kraju ich nie będzie... Na tym forum jest 85% takich maniaków, którzy mając 12.000 zł mieliby przednią zabawę w konstruowaniu absolutnie niepowtarzalnego sprzętu. Zajęłoby to kupę czasu i energi, a efekt byłby piorunujący. Jeśli należysz do tej grupy osób - składaj rower.
Ale jeśli chcesz po prostu pojeździć na czymś lepszym, bo po prostu CIę stać, kup ... tak na prawdę cokolwiek. Zgadzam się z gibber-em, "za te pieniądze nie kupisz kiepskiego roweru". Ten FELT to będzie kosmos jeśli nie masz doświadczenia z innymi "wyczynowymi sprzętami". Jak masz dobrą cenę na model z 2008 roku, to urwij jeszcze tysiaka i ciesz się z jazdy chociaż przez połowę sezonu.
pozdrawiam i życzę płaskich asfaltów :-)
Napisano 21 lipiec 2009 - 09:05
Zobacz w sklepie Skiteam http://www.skiteam.pl/ , w ich oddziale w Warszawie jest skromny wybór Bianchi aczkolwiek w nieco niższej cenie niż ta jaką Ty przeznaczyłeś na zakup. Ale może są w stanie coś dla Ciebie sprowadzić...Hi,
Szukałem dystrybutora Bianchi we Wrocławiu ale chyba nie ma z tego co się zdążyłem zauważyć.:-/
Napisano 22 lipiec 2009 - 15:59
Caad 9 105 compact
lub
Allez Elite Int C2
Czy w tej kwocie jest sens się bawić w składanie czegoś samemu?
Czy ewentualnie dorzucilibyście coś do tej dwójki?
#631 Gosc_Castor Troy_*
Napisano 22 lipiec 2009 - 17:34
Koniec końców dziś znowu zawitałem do salonu... :->
Ooglądałem Felta F55 z 2008 roku na Shimano Dura Ace / Ultegra SL. Rower z ramą Custom Cieniowane Super-light 7005 Aluminum z karbonowymi widełkami tylnymi. Tak się wczoraj w nocy zastanawiałem nad tym carbonem i w sumie to sam nie wiem. W ramach promocji salon dołoży mi koła Elite zamiast tych Aksium i opony Micheline.
Tak się zastanwiam czy nie lepiej kupić ten rower i dołożyć 1500zł na osprzęt typu buty, pedały itd. Jak kupię rower za 9900zł. to czeka mnie jeszcze spokojnie 2000zł. na zakup wszystkich pierdółek. A to już się robi prawie 12000zł. Trochę dużo... :-?
Jestem bardzo zadecydowany na tego Felta F55.
http://www.bikekatal...rowery&pid=1883
Dziękuję za wszystkie informację i za pomoc, którą od Was otrzymałem ale proszę, o jeszcze... :->
Co o tym rowerku myślicie?
Napisano 22 lipiec 2009 - 19:39
#633 Gosc_Stas_*
Napisano 23 lipiec 2009 - 14:41
Stas
#634 Gosc_Castor Troy_*
Napisano 23 lipiec 2009 - 14:52
Zaliczka wpłacona - jutro, o 11:00 odbieram sprzęt. :-D
Miało być na samiuteńkim początku za 5000zł (zanim jeszcze pisałem na forum), potem za 10000zł ale koniec końców skończyło się na 6500zł + o wiele lepsze obbręcze (Elite). Całkowity koszt (rowerek + wyposażenie) wyszedł mnie 8100zł.
Chciałem podziękować wszystkim za pomocne uwagi. :-D
#635 Gosc_Stas_*
Napisano 23 lipiec 2009 - 17:52
Gratuluję pasji, dociekliwości i szybkiego działania.
Stas
#636 Gosc_Castor Troy_*
Napisano 25 lipiec 2009 - 19:49
Zgodnie z obietnicą chciałem zaprezentować mój nowy rowerek. Przy okazji jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne uwagi tutaj w temacie oraz na privie. Dzięki chłopaki. Pełną gamę zdjęć zaprezentuję w odpowiednim do tego wątku a tu na zachętę 1 fotka szczęśliwego posiadacza. :mrgreen:
Załączone pliki
Napisano 25 lipiec 2009 - 21:14
Napisano 26 lipiec 2009 - 20:58
http://www.allegro.p..._wyprzedaz.html
mi poprostu się on bardzo podoba ale może ktoś mi by polecił coś innego
Napisano 26 lipiec 2009 - 21:52
O ten rower już kilka / kilkanaście osób się pytało.
pozdrawiam ;-)
#640 Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 27 lipiec 2009 - 04:06