Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#621 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 18 lipiec 2009 - 14:24

Hi,

Wczoraj byłem w sklepie Pro-Bike we Wrocławiu, dystrybutora Scotta. Pan zachwalał Scotta jak tylko mógł.

Dziś byłem w sklepie Robex na ul. Kromera, gdzie natomiast Pan zachwalał firmę Giant jako główny dystrybutor...

Na moje pytanie, o Treka, powiedział, że i owszem Trek to elita ale drogo, bo można mieć lepszy sprzęt innej firmy w cenie Treka. Ale mimo wszystko on poleca Gianta.

Szukałem dystrybutora Bianchi we Wrocławiu ale chyba nie ma z tego co się zdążyłem zauważyć.

I znowu pat... :-|

W poniedziałek podejdę jeszcze do sklepu Harfa-Harysson na ul. Ks. Witolda ale tam też z pewnością będą zachwalać swoje marki.

I co teraz? Jest ktoś z Wrocławia na forum, kto może pomóc i doradzić? Gdzie najlepiej iść aby nie zostać "naciągniętym" na swoją markę ale żeby ktoś szczerze doradził?

Z tego co widzę, to bez konkretnej pomocy będzie ciężko samemu kupić dobrze dopasowany rower szosowy, nie mając pojęcia na co zwrócić uwage. :-/

#622 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 18 lipiec 2009 - 17:05

Castor Troy - trudno mówić, że ktoś Cię naciąga. Tak się składa, że Giant robi na prawdę dobre karbonowe ramy i na nich jeszcze fajniejsze rowery. Scott to też klasa sama w sobie. Rację mają sprzedawcy co do Trek'a. Gdzieś kiedyś czytałem/słyszałem, że te wyzsze ramy są mało sztywne w porównaniu do konkurencji. Trek jest drogi głównie ze wzgledu na dużą kasę wydaną na marketing.

W Harfa-Haryson pokażą Ci pewnie Felt'a. Felt to kolejna dobra marka, którą Stas niesłusznie postawił w jednym szeregu z Meridą czy Kellys'em. Jak wspomniałem model F2 za ok. 12.000 waży 6.5 kg :-) Mi osobiście te rowery bardzo podchodzą, chociaż mają specyficzną budowę / geometrię.

Odwiedź jeszcze sprzedawców Specialized'a / Canonndale'a - też kosmiczne sprzęty.

I nie można jednoznacznie powiedzieć "weź Scotta bo jest najlepszy". Każdy z tych rowerów prezentuje wysoki poziom, a który wybierzesz będzie zależało od Twoich preferencji m.in. estetycznych :-) Jak chesz konkretną poradę zapodawaj modele konkretnych marek, wtedy będzie można KONKRETNIE napisać który osprzęt / koła / rama są lepsze...

#623 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 18 lipiec 2009 - 17:15

Poprostu za ta kwote nie da sie kupic kiepskiego roweru. Kellys IRC 9.9 tez ma w opiniach nienajgorsza rame i pelen osprzet Dura-Ace + Ritchey WCS Carbon.

Osobiscie majac taka gotowke przymierzyl bym sie do ramy Colnago Master X-Light i reszta na kola i osprzet.

#624 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 18 lipiec 2009 - 17:40

tak sobie czytam.. oglądam Tour De france z tego roku i takie mam spostrzeżenia. Specialized - kolarze ciągle coś poprawiają. Boonen ciągle albo leży albo majstruje przy siodełkach i hamulcach. Saxo to samo - ciagle coś nie tak. Schlecka na każdym niemal etapie ma awarie lub wymienia rower.
Giant - w Rabobanku nie ma chyba już kolarza który nie zaliczyłby gleby. Na zachodnich portalach już nawet podejrzewają czy to nie przypadkiem przejscie zawodików z ram klasycznych na slope powoduje to że Rabobank ciągle się wywraca.

powyższe spostrzeżenia proponuję traktowac w kategoriach zartu ale z tym Specializedem to dziwna sprawa bo ciągle coś z nimi się dzieje.
A z ciekawości spytam ; co skłania Cie do wydania takiej sumy na rower? Bo ja na twoim miejscu gdybym dyponował taką kwotą to kupiłbym rower za 3tyś, dołożyłbym kilka do tego co zostanie i dokupił SRM i miałbym wtedy rower z pełnym oprzyrządowaniem do pomiaru mocy o jakim marzy niejeden zawodowy kolarz w tym kraju.
Jak juz też chcesz bawić się drogie kolarstwo to może zainteresuj się tym
http://www.matuzmast...vintage-frames/

możesz kupić fenomenalną ramkę klasyczną. Dużo ludzi ze swiata u niego kupuje i nie narzeka. Do tego dołoż jakiś fajny osprzęt, dobre koła i masz rower jak marzenie.

#625 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 18 lipiec 2009 - 18:23

wunderfaust, ta strona... toż to mekka youngtimerowca :-D Ramy przyprawiają o mrowienie tu i ówdzie... Aż się boję zapytać o ceny De Rosa... Zwłaszcza Acciaio na Columbusie...

#626 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2009 - 18:00

Hi,

Dziś byłem po raz kolejny w jednym ze sklepów we Wrocławiu. Tym razem Pan proponował mi rower Felta F2 Pro z sezonu 2008 na osprzęcie Sram Force. Rama fajna itd. ale zastanawiam się nad osprzętem SRAM. I tu pytanie do znawców.

Czy osprzęt SRAM Force jest dobry i czy warto kupić rower z tym osprzętem?

Czy ktoś ma z Was rower Felta F2 Pro 2008 i czy ma jakieś uwagi bądź rady czy brać czy nie?

Dostałem dość dobrą ofertę i się zastanawiam... :->

#627 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 20 lipiec 2009 - 19:23

SRAM Force to srednia grupa osprzetu SRAM dla szosy.

Jeden czlowiek na allegro ma do opchniecia rame Trek OCLV za 2k. To dosc dobra oferta. Zostaje Ci w takim przypadku 8 tys. na kola i osprzet. Mozez tutaj celowac w Dura-Ace albo Record 11s.

Co do SRAM, spotkalem sie z opinia, ze straszne miekiie kasety i lancuchy produkuja. Moze ktos potwierdzic ? Ja potwierdzam, ze lancuchy SRAM rewelacyjne nie sa.

#628 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 20 lipiec 2009 - 22:04

haha :!: Wiedziałem, że trafisz na FELT-a. Widziałem taką sztukę w Łodzi i ... jestem pod wrażeniem. Mi się bardzo podoba wygląd Felt-ów, chociaż zaraz pewnie wypowie się co najmniej 10 osób, że im się nie podoba... Kwestia gustu.

Jasne, można złożyć / sprowadzić lepszy rower ze "zgniłego Zachodu"... Możesz pół roku dzwonić po importerach i pytać się o dostawę super-wypasionych karbonowych komponentów, które są tak drogie, że nigdzie w tym kraju ich nie będzie... Na tym forum jest 85% takich maniaków, którzy mając 12.000 zł mieliby przednią zabawę w konstruowaniu absolutnie niepowtarzalnego sprzętu. Zajęłoby to kupę czasu i energi, a efekt byłby piorunujący. Jeśli należysz do tej grupy osób - składaj rower.

Ale jeśli chcesz po prostu pojeździć na czymś lepszym, bo po prostu CIę stać, kup ... tak na prawdę cokolwiek. Zgadzam się z gibber-em, "za te pieniądze nie kupisz kiepskiego roweru". Ten FELT to będzie kosmos jeśli nie masz doświadczenia z innymi "wyczynowymi sprzętami". Jak masz dobrą cenę na model z 2008 roku, to urwij jeszcze tysiaka i ciesz się z jazdy chociaż przez połowę sezonu.

pozdrawiam i życzę płaskich asfaltów :-)

#629 Danny

Danny
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 21 lipiec 2009 - 09:05

Hi,
Szukałem dystrybutora Bianchi we Wrocławiu ale chyba nie ma z tego co się zdążyłem zauważyć.:-/

Zobacz w sklepie Skiteam http://www.skiteam.pl/ , w ich oddziale w Warszawie jest skromny wybór Bianchi aczkolwiek w nieco niższej cenie niż ta jaką Ty przeznaczyłeś na zakup. Ale może są w stanie coś dla Ciebie sprowadzić...

#630 eye_lip

eye_lip
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • Skąd\\//\\//|P|R|

Napisano 22 lipiec 2009 - 15:59

Koledzy na przyszły sezon przymierzam się do czegoś i zastanawiam się m.in. nad:

Caad 9 105 compact

lub

Allez Elite Int C2

Czy w tej kwocie jest sens się bawić w składanie czegoś samemu?

Czy ewentualnie dorzucilibyście coś do tej dwójki?

#631 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 22 lipiec 2009 - 17:34

Hi,

Koniec końców dziś znowu zawitałem do salonu... :->

Ooglądałem Felta F55 z 2008 roku na Shimano Dura Ace / Ultegra SL. Rower z ramą Custom Cieniowane Super-light 7005 Aluminum z karbonowymi widełkami tylnymi. Tak się wczoraj w nocy zastanawiałem nad tym carbonem i w sumie to sam nie wiem. W ramach promocji salon dołoży mi koła Elite zamiast tych Aksium i opony Micheline.

Tak się zastanwiam czy nie lepiej kupić ten rower i dołożyć 1500zł na osprzęt typu buty, pedały itd. Jak kupię rower za 9900zł. to czeka mnie jeszcze spokojnie 2000zł. na zakup wszystkich pierdółek. A to już się robi prawie 12000zł. Trochę dużo... :-?

Jestem bardzo zadecydowany na tego Felta F55.

http://www.bikekatal...rowery&pid=1883

Dziękuję za wszystkie informację i za pomoc, którą od Was otrzymałem ale proszę, o jeszcze... :->

Co o tym rowerku myślicie?

#632 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 22 lipiec 2009 - 19:39

a za ile ten felt konkretnie?

#633 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 14:41

Mimo że nie przepadam za Felt-ami ten rower jest ładny i chyba to dobry wybór z Twojej strony.

Stas

#634 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 14:52

Hi,

Zaliczka wpłacona - jutro, o 11:00 odbieram sprzęt. :-D

Miało być na samiuteńkim początku za 5000zł (zanim jeszcze pisałem na forum), potem za 10000zł ale koniec końców skończyło się na 6500zł + o wiele lepsze obbręcze (Elite). Całkowity koszt (rowerek + wyposażenie) wyszedł mnie 8100zł.

Chciałem podziękować wszystkim za pomocne uwagi. :-D

#635 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 17:52

Jak już odbierzesz to zrób foto i nam go pokaż.
Gratuluję pasji, dociekliwości i szybkiego działania.

Stas

#636 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2009 - 19:49

Hi,

Zgodnie z obietnicą chciałem zaprezentować mój nowy rowerek. Przy okazji jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne uwagi tutaj w temacie oraz na privie. Dzięki chłopaki. Pełną gamę zdjęć zaprezentuję w odpowiednim do tego wątku a tu na zachętę 1 fotka szczęśliwego posiadacza. :mrgreen:

Załączone pliki

• Załączony plik  1b.jpg   186,16 KB   434 Ilość pobrań

#637 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 25 lipiec 2009 - 21:14

Castor Troy, bardzo sympatyczna maszynka :-)

#638 carlos82

carlos82
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądwlkp

Napisano 26 lipiec 2009 - 20:58

witam zastanawiam się nad zakupem nowego roweru co myślicie o tym
http://www.allegro.p..._wyprzedaz.html
mi poprostu się on bardzo podoba ale może ktoś mi by polecił coś innego

#639 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 26 lipiec 2009 - 21:52

carlos82 - poszukaj na forum, ba, nawet w tym temacie informacji o Kellysie 5.9. Sam pisałem o nim wypracowanie gdzieś. Wiem, że wątek ma ...-set stron, ale warto się przemęczyć. Albo wykorzystać wyszukiwarkę.

O ten rower już kilka / kilkanaście osób się pytało.
pozdrawiam ;-)

#640 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 27 lipiec 2009 - 04:06

fan911, tylko ze to nie jest kellys 5.9... to jest kellys urc 6.9, na carbonowej ramie. Wiec roznica jest spora ;-) a co do roweru (urc 6.9) to niezaufalbym tej ramie. nie jezdzilem na niej, ale jakos nie ma zaufania do karbonu od kellysa... byc moze jest to dobra rama, ale ja bym osobiscie nigdy jej nie kupil :-P