Jaki rower za 3500zł i wiecej?
Napisano 30 grudzień 2009 - 14:53
#862 Gosc_kobrys_*
Napisano 30 grudzień 2009 - 17:15
nie ramę wolę aluminium. z karbonem bym się bał że gdzieś stuknę i będzie problem
Też kilkakrotnie myślałem o kompozytach i stwierdziłem, że na moją 'amatorską' jazdę pozostanę jeszcze przez rok-dwa na alu.
Jeśli to ma być jazda rekreacyjna i cena do 3k to szukaj pancernego sprzętu, ale min shi105 - ten Giancik jeśli nie ma wad ukrytych przez właściciela to targuj go to 2,5k i bierz bo i mnie się podoba - rama odpowiedniej wielkości - nic dodać nic ująć - dobry osprzęt i naprawdę fajne koła.
Ja też swój pierwszy rower kupiłem używany od zawodnika. No i obecnie jeżdżę na 5letniej ramie (2lata zawodnika + 3moje) - na początku roku zrobiłem upragniony upgrade no i mam nowe super koła na mnie, nową ultegrę i resztę podzespołów - rama idealna dla mnie, a że 'nie ważę' to nie ma potrzeby zmieniać (wiem alu się męczy).
#863 Gosc_long_*
Napisano 31 grudzień 2009 - 08:03
Napisano 31 grudzień 2009 - 12:29
"Za dobry" nigdy nie będzie. Może być tylko niedopasowany do oczekiwań (za bardzo sportowy, a mniej wycieczkowy) lub (i) sylwetki. Wszystko zależy od geometrii ramy, rozmiaru rurek (mostek, kiera), a nawet od ilości podkładek pod mostkiem. Żeby coś więcej powiedzieć, to może wklej link do konkretnego roweru, bo na oficjalnej stronie są chyba w innej konfiguracji (z innym osprzętem). Z opisu wychodzi, że powinien być OK, choć nazwisko sławne, to rowery tej marki u nas raczej niespotykane.Czy może jest za dobry dla mnie?
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
#865 Gosc_long_*
Napisano 31 grudzień 2009 - 14:44
[ Dodano: 2010-01-01, 11:02 ]
oto adres strony http://cgi.ebay.de/R...=item3ca8138390
Napisano 04 styczeń 2010 - 17:56
Napisano 04 styczeń 2010 - 19:51
Napisano 04 styczeń 2010 - 20:41
a czy to nie ta sama ultegra 1/2 ceny o którą pytałem kilka postów wyżej(znajdziesz odpowiedź)
a ja jestem już posiadaczem Gianta TCR o którym też była mowa. dziś odebrałem osobiście 13 godzin w pociągu ale warto było, dzięki Dominik i dzięki wszystkim za rady.
pozdrawiam
Napisano 04 styczeń 2010 - 22:03
Na ramie slopingowej (jak Merida) - rozmiar MMam 176cm wzrostu jaki rozmiar ramy byłby dla mnie idealny 52? Czekam na opinie
Na ramie klasycznej - rozm. 54-56 (nie większy) - skłaniałbym się bardziej do 54.
52 trochę za mały.
Ale poszukaj - na forum był osobny temat jak dobrać rozmiar ramy do sylwetki.
Pierwszy link mi nie działa. Druga propozycja - jeżdżę Meridą Road 904, ale składaną na osprzęcie Campagnolo - więc powiem subiektywnie - mi pasuje :mrgreen: (choć mi się wydaje, że to starsza wersja niż 2009 - malowanie jakieś dziwne, ale mogę się mylić)
Napisano 04 styczeń 2010 - 22:10
Jeżdżę taką Meridą. Mam 180cm wzrostu, a rozmiar roweru M, tak doradził mi sprzedawca, na rowerku czuje się bardzo dobrze.
Napisano 05 styczeń 2010 - 09:01
Napisano 05 styczeń 2010 - 09:44
Napisano 05 styczeń 2010 - 14:22
Oliwier, To mowisz ze masz meride 903-18 ? dawno ja zakupiles zadowolony jestes z niego? jak ocenisz osprzed tiagra dobrze sie sprawuje? ja mam wzrost 178 wiec pewnie M bedzie tez odpowiedni?
Napęd chodzi cichutko, jeżeli jest dobrze nasmarowany i wyregulowany, biegi zmienia się bezproblemowo. Kupowałem go w okolicach kwietnia w 2009. Owijka trochę się brudzi, bo jest biała ale wystarczy woda z proszkiem i gąbeczka i znowu jest bialutka. Myślę że rozmiar M będzie Ci dobrze pasował, rower jest dość agresywny, przynajmniej mi się tak wydaje. Przez cały sezon nie miałem z nim żadnych problemów, wsiadałem i cieszyłem się jazdą podziwiając widoczki I jak dla mnie, malowanie super, nie przesadzone i takie mmmmmmrrr :-) :-) (przepraszam, za bardzo się podnieciłem na myśl że już niedługo znowu będzie można śmigać, w ciepłe pogodne dni)
Jak masz jakieś szczegółowe pytania to wal śmiało
Napisano 05 styczeń 2010 - 20:01
Co o tym sądzicie? Zastanawiam się co raz poważniej zwłaszcza, że ją zachwalacie. Ale jestem cały czas w rozterce. Ktoś poradził mi żeby kupić raz a porzadnie i mam zamiar tak zrobić. Tymczasem moge wydać na kolarkę nawet do 3500zł (nie wiecej!) Macie jakieś lepsze propozycje od meridy? Będę wdzieczny za pomoc:)
p.S ahh już to czuje Oliver Na razie czekam na śnieg żeby wypróbować nowe narty. Ale jak tylko przyjdzie wiosna.... rowerek
Napisano 05 styczeń 2010 - 20:27
Kwiecien to wlasciwie poczatek sezonu, ile wtedy za niego dałeś?
Teraz jest do kupienia za 2.600, nie wiem jak bedzie blizej wiosny.
A warzyłeś go z ciekawosci ile dokładnie ma?
Tutaj jest sprzedawany za 3.300 moze dlatego ze L wiekszy.
http://allegro.pl/it..._18_l_2009.html
A tutaj tak jak pisalem 2.600 dlaczego taka różnica w cenie :/
http://allegro.pl/it...ull_tiagra.html
A i powiedz jeszcze cos o siodełku to które fabryka dała jest ok czy zmieniałes na inne?
Mowisz ze masz 180 cm dobrze sie czujesz na tej M nie za duza i nie za mała?
Napisano 05 styczeń 2010 - 22:06
Dopiero na zdjęciach BIKESERWIS widać szczegóły.
Skąd różnica w cenie, w porównaniu do drugiego sprzedającego - ???? Może jakaś wyprzedaż, ale lepiej nie dzwoń ze skargą, że gdzie indziej jest drożej :mrgreen: .
Może lepiej się zapytaj, czy rower jest nowy i czy daje gwarancję (z zakładki "o mnie" wynika, że to sklep, więc nie powinno być problemów).
Siodełko ocenisz jak się na nim przejedziesz. Wyprofilowane podobnie jak Fizik Aliante - nie płaska deseczka. Ale czy TOBIE będzie pasowało, to ocenisz po przejechaniu kilka razy z rzędy powiedzmy 50 km - ewentualnie wtedy będziesz się martwił (i wymieniał).
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 05 styczeń 2010 - 22:15
Zapłaciłem równe 3000 zł. Katalogowo kosztował 3300zł albo 3200 zł, ale kupowałem od razu buty, licznik i coś tam jeszcze i zrobili mi 3000zł (podobno wziąłem ostatnią M`ke z magazynu :mrgreen:) I to właśnie w tym sklepie który podałeś w linku, bikeserwis. Musieli zamówić bo nie mieli na stanie takiego akurat. Obsługa w sklepie bardzo miła, nawet mnie i tatę kawą poczęstowali, przymierzałem buty itd, wszystko ładnie wytłumaczyli.
Nie ważyłem go ale myślę ze w granicach 10 kg, może troszeczkę poniżej ale wątpię, w każdym bądź razie jak go chwyciłem 1 raz to byłem nieźle zaskoczony że rower może być tak lekki. (Wiem, wiem 10 kg to dużo ale nigdy wcześniej nie miałem roweru szosowego, a inne ważyły z 15 kg wiec...)
Do siodełka nie mam żadnych zastrzeżeń, jak kupisz dobre spodenki to myślę, że żadnego dyskomfortu być nie powinno.
Napisano 09 styczeń 2010 - 15:32
Dzieki panowie, to jak juz pytam to jeszcze dopytam tutaj o pedały w związku z merida 903 nowy rower to i nowe pedały :-)
Co powiecie o Shimano 105 PD-R540 jaki kolor pasowałby na taki rowerek ciemny, sa widzialem białe czarne i srebrne,
Za butami jeszcze nie patrzyłem ale tez pewnie jakies shimano moze tez jakies propozycje, tzn buty nie konicznie drogie ;-)
Napisano 09 styczeń 2010 - 21:23
Ja bym brał pedały albo czarne pod kolor roweru, albo srebrne, co by pasowały do korby.
Białe nie, bo nie pasowałyby do niczego.
Mam te pedałki (jedyny wyrób Shimano w moim rowerku) i są OK.
Buty mam zupełne tanioszki, kupione na próbę, czy będę umiał jeździć w zatrzaskowych (wcześniej jeździłem w noskach), ale się nie zużywają, nie odczuwam potrzeby kupienia lepszych, więc ich nie zmieniam. Ale nie będę ich Tobie reklamował.
Napisano 10 styczeń 2010 - 11:32
Hej tak juz zakupiłem tylko jeszcze czekam az przyjdzie :->
Gadałem z tym sprzedawcą przed zakupem cena taka bo mial ja z jakiejs wyprzedaży rozmiar M wziałem tak jak mi radzono tutaj i ogolnie do mojego wzrostu 178.
Gosc konkretnie gadał ma sklep wiec mysle ze wsio powinno byc ok, a wtedy pomysle ze taka okazja mogla by sie juz nie powtorzyc, bo katalogowo taki 3.300. No i gwarancja tez jest na niego jak dobrze pamietam 2 lata rama 5.
http://allegro.pl/it...ull_tiagra.html
Dla upewenienia pytałem sie wczesniej czy to idento taka jak ta tutaj
http://allegro.pl/it..._18_l_2009.html
potwierdził ze to jest to samo.
No moze i racja z tymi białymi jedynie pasowaly by do kiery bo owijka biała :mrgreen:
ale moze raczej pomysle o srebrych lub czarnych.
Do nich bede chciał dokupic jakies buty shimano z blokami,
kurcze te mi sie podobaja ale to napewno nie sa do spd-sl
http://allegro.pl/it..._m086_r_40.html
wiec pewnie bede szukal cos ciemnego do tych pedałow.
http://allegro.pl/sh...366&gr_id=16472
Ale chyba cos takiego znalazlem juz komplet.
http://allegro.pl/it...ly_pd_r540.html
[ Dodano: 2010-01-12, 15:11 ]
Rowerek juz jest
Pedały zamowione SHIMANO PD-5610 105 SPD-SL black
Buty Shimano R075 black