Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#1221 homzic

homzic
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądBędzin

Napisano 27 czerwiec 2010 - 12:01

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich zapaleńców kolarstwa.
Na wstępie coś o mnie. Tak więc na rowerze jeździłem od małego do około 15 roku życia bardzo regularnie dopóki mi nie ukradli roweru. Niestety biedne to były czasy i nie było kasy na drugi a w międzyczasie weszły komputery i tak straciłem kolejnych naście lat na siedzenie przy kompie i szare nudne pozbawione sensu życie. Zmieniło się to kiedy dostałem dobrą pracę i przypomniałem sobie na co to ja kiedyś nie miałem pieniędzy, a no właśnie na rower. I tak 2 lata temu kupiłem sobie Krossa na 28" kołach jako, że nie byłem pewien w którym kierunku mnie bardziej pociągnie czy MTB czy szosa.
Po 2 latach stwierdzam, że zdecydowanie szosa! Po prostu wolność jak dla niektórych latanie.
Niestety dostrzegłem w moim obecnym rowerze spore wady w tym mojej pozycji i braku ergonomii, co mnie pomału wkurza. Dlatego też postanowiłem poszukać czegoś o czym marzyłem od zawsze.
Oto moje typy:
Ghost - cena 4300zł W miarę dobry osprzęt no i rama. Brakuje mi tu informacji czy posiada karbonowy trójkąt.

Kellys - cena 3000zł niestety brak karbonowego trójkąta. Wiem, że osprzęt klasę niżej ale i cena sporo niższa.

Moje dane:
Wzrost 184cm
Waga 83 k
I tu pytanie do Was, czy warto wpakować kasę w tego Ghosta czy wystarczy ten Kellys?
Rozważałem możliwość złożenia roweru samemu ale nie wiem czy w cenie do 4k jestem w stanie uciułać lepszą konfigurację.
Kolega mi doradzał abym koniecznie brał ramę z karbonowym trójkątem i widelcem ze względu na większy komfort nawet kosztem osprzętu.
Pozdrawiam.

#1222 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 27 czerwiec 2010 - 13:16

homzic, jeżeli miałbym wybierać rower wyłącznie spośród tych dwóch wolałbym raczej ghosta.
Kellys fajnie wygląda, osprzęt słabszy, a koła kellysów są do d**y! Poważnie.

Ze Słowacji w ubiegłym roku załatwiałem ściąganie kumplowi Kellysa IRC 3.9 (miał być '08, przysłali '09) za 2700zł.

Jest wiele fajnych rowerów w tych cenach. Nie ograniczaj się wyłącznie do tych dwóch - poszperaj jeszcze po necie. Są jeszcze Treki, Gianty, Authory, Meridy, może jakiś Lemond i wiele różnych.

Jeśli chodzi o tylny trójkąt w carbonie, to nie zauważyłem jakichś większych różnic pomiędzy jego kellysem, a moim alu. Ważny jest raczej dobry carbon na przodzie.

Ja zawsze polecam używkę do 3 tys.(jakieś dobre alu na ultegrze i dobrych kółkach ;>), ale pogrzeb po necie też za innymi rowerami, jeśli chcesz nowy sprzęt.

#1223 Abede

Abede
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądGorzyce

Napisano 27 czerwiec 2010 - 20:27

Witam

Mam prośbę o opinie o moim wyborze pierwszego roweru szosowego , do tej pory jeżdżę na Autor Synergy ,w rowerach szosowych jestem kompletnym dyletantem

Tutaj

Z góry dzięki.

#1224 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 27 czerwiec 2010 - 20:49

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich zapaleńców kolarstwa.
Na wstępie coś o mnie. Tak więc na rowerze jeździłem od małego do około 15 roku życia bardzo regularnie dopóki mi nie ukradli roweru. Niestety biedne to były czasy i nie było kasy na drugi a w międzyczasie weszły komputery i tak straciłem kolejnych naście lat na siedzenie przy kompie i szare nudne pozbawione sensu życie. Zmieniło się to kiedy dostałem dobrą pracę i przypomniałem sobie na co to ja kiedyś nie miałem pieniędzy, a no właśnie na rower. I tak 2 lata temu kupiłem sobie Krossa na 28" kołach jako, że nie byłem pewien w którym kierunku mnie bardziej pociągnie czy MTB czy szosa.
Po 2 latach stwierdzam, że zdecydowanie szosa! Po prostu wolność jak dla niektórych latanie.
Niestety dostrzegłem w moim obecnym rowerze spore wady w tym mojej pozycji i braku ergonomii, co mnie pomału wkurza. Dlatego też postanowiłem poszukać czegoś o czym marzyłem od zawsze.
Oto moje typy:
Ghost - cena 4300zł W miarę dobry osprzęt no i rama. Brakuje mi tu informacji czy posiada karbonowy trójkąt.

Kellys - cena 3000zł niestety brak karbonowego trójkąta. Wiem, że osprzęt klasę niżej ale i cena sporo niższa.

Moje dane:
Wzrost 184cm
Waga 83 k
I tu pytanie do Was, czy warto wpakować kasę w tego Ghosta czy wystarczy ten Kellys?
Rozważałem możliwość złożenia roweru samemu ale nie wiem czy w cenie do 4k jestem w stanie uciułać lepszą konfigurację.
Kolega mi doradzał abym koniecznie brał ramę z karbonowym trójkątem i widelcem ze względu na większy komfort nawet kosztem osprzętu.
Pozdrawiam.

Na Twoim miejscu rozglądnąłbym się w necie za Trekiem 5000 z 2007 r. Jestem pewny, że jeszcze parę dni temu widziałem taki w jakimś sklepie netowym w rozm. 56 za 4, 5 tyś.
Jak nie znajdziesz, to brałbym to:

http://rower.com.pl/...ducts_id=294482

#1225 kkingstoun

kkingstoun
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKalisz

Napisano 29 czerwiec 2010 - 10:31

Witam zastanawiam się nad zakupem szosówki, zastanawiam się nad, tym Authorkiem ponieważ trochę się z tą marką związałem. http://www.velo.com.pl/rowery/?id=412

Chciałem się spytać czy ten rowerek jest warty swej ceny, czy lub może polecacie coś innego.

Chciałem poprosić o pomoc także przy wycenie mojego aktualnego roweru - Author Classic 2008 - kilka rysek jest, ale jest bardzo zadbany, przejechał przez te dwa lata z 3000 km.

#1226 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2010 - 10:56

Velo przesadza z cenami za te markę - Authory sa przeszacowane. W tym konkretnym modelu sztyca Ritcheya jest do d.... Taka cena za osprzęt Sory ? Hamulce też takie sobie.
Nie wiem czy jeszcze mają - brałbym np. coś takiego:

http://pro-bike.pl/p...aix___56cm.html

#1227 kkingstoun

kkingstoun
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKalisz

Napisano 29 czerwiec 2010 - 11:01

Odrobinkę za dużo, bo mój budżet to 2500 zł.

#1228 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 czerwiec 2010 - 11:30

No rzeczywiście trochę przeginka z tą cena jak na sprzęt na sorze. Chyba żeby się udało stargować coś :mrgreen:

#1229 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 29 czerwiec 2010 - 12:01

kkingstoun, jedna rada - zwróć uwagę na geometrię. Oznaczenia rozmiarów ram są całkiem inne niż długość górnej rury. Kumpel w ten sposób zamówił złą ramę, bo był przekonany, że 58 jest dla niego dobra. W sumie miał rację, tylko chodziło o długość rury, a nie oznaczenie ramy.

To rada odnośnie tej marki. Ja bym jednak wybierał inną ;]

#1230 11Andre11

11Andre11
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądSLASk

Napisano 29 czerwiec 2010 - 12:31

Witam!

Chciałem sie przedstawić ponieważ jestem tutaj nowy, tak wiec Witam Wszystkich

Planuje zakupić mój pierwszy rower szosowy, dużo szukałem tak więc moje propozycje:

Willer Triestina

WILLLER TRIESTINA > 3,5tys

lub

No-name? ale jaki osprzęt. niemiecka rama?
KOMPLETNA ULTEGRA??_ ALE JAKA CENA!!!!!!!!

czy możecie mi poradzić który rowerek będzie lepszym wyborem?
poszukuje rowerka w granicy 3,5 tys zł, czym tanszy tym lepiej

Chyba ze całkiem inny? co powiecie o tym na ultegra ??
czy polecice cos innego

Na rowerze planuje robic 400km tygodniowo~~
dodam iż mój wzrost to
182cm- przy wadze 70kg

Może ktoś sprowadza rowery z zagranicy, jestem ze Sląską, proszę dać znać

Pozdrawiam

#1231 gj5

gj5
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwiec 2010 - 14:46

Jaką ramę mi radzicie do tego Authora A4400 ? zastanawiam się pomiędzy 520 a 540.
mam 175cm wzrostu

W załączniku mój wynik na competitivecyclist

Załączone pliki

#1232 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 29 czerwiec 2010 - 14:59

http://www.authorbic...id=625961&mid=2

Tutaj masz ich rozmiarówkę - najmniejsza rama to 550 mm. Możnaby było wtedy wziąć ją i mostek dać krótszy albo rozglądnij się za innymi, co bym bardziej polecał.

#1233 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwiec 2010 - 15:06

Oznaczenia rozmiarów ram są całkiem inne niż długość górnej rury

Otóż to - oznaczenia bardzo często odpowiadają długości rury podsiodłowej (tak jest właśnie w przypadku Authora).

fs-userbar-blog-white.png

#1234 gj5

gj5
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwiec 2010 - 15:18

To trochę dziwne, że nie mają rowerów poniżej 550...a co z ludźmi, którzy mają poniżej 1,75m?

Już myślalem, że w końcu znalazłem rower...;/
Wszystko już wyprzedane i akurat Authory są.
Co możecie polecić do 3400zł?
Mogę jeszcze kupić ostatniego Scotta S40 w rozmiarze 52 z 27 biegami za 2700zł.

#1235 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 czerwiec 2010 - 15:52

co wy gadacie za kocopały - tak Author nie produkuje ram poniżej 550. Raczej wątpie, to na pewno pomyłka, lub akurat ten model tak ma nie wiedzieć czemu. Ja sam mam rozmiar 54 i jest ok.

Najprościej zapytać w velo czy mają 54 długość poziomej (nie rozmiar) i tyle

#1236 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 czerwiec 2010 - 16:19

Bartosz to nie pomyłka i nie żadne kocopały. Przejrzyj geometrię i zobacz jak wygląda rozmiarówka authora. Niestety ten producent tak ma.

http://velo.pl/img/r...author-road.gif

#1237 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 czerwiec 2010 - 16:55

No tak jak podejrzewałem - ten model akurat tak ma, wyższe mają 54,3cm więc by pasowały, ale nie zmienia to faktu że kolegi na wyższe pewno nie stać...

Swoją droga to bardzo dziwne, każdy model ma w tym samym rozmiarze inną długość rury górnej. Jakaś niedorzeczność. Już nie mówiąc o tym że 55,5 to najmniejszy z niższych modeli. Głupota niezła.

To ja mam zapewne rozmiar 48 w długości 54,3.

#1238 kkingstoun

kkingstoun
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKalisz

Napisano 02 lipiec 2010 - 13:24

Są nowe promocje w velo ;) Mogę kupić ten rower za 2400? Opłaca się teraz?

#1239 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 02 lipiec 2010 - 18:46

Mając 2,5 tyś zamiast tego Authora na Sorze wolałbym ten Decathlon:

http://www.decathlon...54-57-77639808/

#1240 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 02 lipiec 2010 - 20:13