Jaki rower za 3500zł i wiecej?
Napisano 27 czerwiec 2010 - 12:01
Na wstępie coś o mnie. Tak więc na rowerze jeździłem od małego do około 15 roku życia bardzo regularnie dopóki mi nie ukradli roweru. Niestety biedne to były czasy i nie było kasy na drugi a w międzyczasie weszły komputery i tak straciłem kolejnych naście lat na siedzenie przy kompie i szare nudne pozbawione sensu życie. Zmieniło się to kiedy dostałem dobrą pracę i przypomniałem sobie na co to ja kiedyś nie miałem pieniędzy, a no właśnie na rower. I tak 2 lata temu kupiłem sobie Krossa na 28" kołach jako, że nie byłem pewien w którym kierunku mnie bardziej pociągnie czy MTB czy szosa.
Po 2 latach stwierdzam, że zdecydowanie szosa! Po prostu wolność jak dla niektórych latanie.
Niestety dostrzegłem w moim obecnym rowerze spore wady w tym mojej pozycji i braku ergonomii, co mnie pomału wkurza. Dlatego też postanowiłem poszukać czegoś o czym marzyłem od zawsze.
Oto moje typy:
Ghost - cena 4300zł W miarę dobry osprzęt no i rama. Brakuje mi tu informacji czy posiada karbonowy trójkąt.
Kellys - cena 3000zł niestety brak karbonowego trójkąta. Wiem, że osprzęt klasę niżej ale i cena sporo niższa.
Moje dane:
Wzrost 184cm
Waga 83 k
I tu pytanie do Was, czy warto wpakować kasę w tego Ghosta czy wystarczy ten Kellys?
Rozważałem możliwość złożenia roweru samemu ale nie wiem czy w cenie do 4k jestem w stanie uciułać lepszą konfigurację.
Kolega mi doradzał abym koniecznie brał ramę z karbonowym trójkątem i widelcem ze względu na większy komfort nawet kosztem osprzętu.
Pozdrawiam.
Napisano 27 czerwiec 2010 - 13:16
Kellys fajnie wygląda, osprzęt słabszy, a koła kellysów są do d**y! Poważnie.
Ze Słowacji w ubiegłym roku załatwiałem ściąganie kumplowi Kellysa IRC 3.9 (miał być '08, przysłali '09) za 2700zł.
Jest wiele fajnych rowerów w tych cenach. Nie ograniczaj się wyłącznie do tych dwóch - poszperaj jeszcze po necie. Są jeszcze Treki, Gianty, Authory, Meridy, może jakiś Lemond i wiele różnych.
Jeśli chodzi o tylny trójkąt w carbonie, to nie zauważyłem jakichś większych różnic pomiędzy jego kellysem, a moim alu. Ważny jest raczej dobry carbon na przodzie.
Ja zawsze polecam używkę do 3 tys.(jakieś dobre alu na ultegrze i dobrych kółkach ;>), ale pogrzeb po necie też za innymi rowerami, jeśli chcesz nowy sprzęt.
#1224 Gosc_Bullet_*
Napisano 27 czerwiec 2010 - 20:49
Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich zapaleńców kolarstwa.
Na wstępie coś o mnie. Tak więc na rowerze jeździłem od małego do około 15 roku życia bardzo regularnie dopóki mi nie ukradli roweru. Niestety biedne to były czasy i nie było kasy na drugi a w międzyczasie weszły komputery i tak straciłem kolejnych naście lat na siedzenie przy kompie i szare nudne pozbawione sensu życie. Zmieniło się to kiedy dostałem dobrą pracę i przypomniałem sobie na co to ja kiedyś nie miałem pieniędzy, a no właśnie na rower. I tak 2 lata temu kupiłem sobie Krossa na 28" kołach jako, że nie byłem pewien w którym kierunku mnie bardziej pociągnie czy MTB czy szosa.
Po 2 latach stwierdzam, że zdecydowanie szosa! Po prostu wolność jak dla niektórych latanie.
Niestety dostrzegłem w moim obecnym rowerze spore wady w tym mojej pozycji i braku ergonomii, co mnie pomału wkurza. Dlatego też postanowiłem poszukać czegoś o czym marzyłem od zawsze.
Oto moje typy:
Ghost - cena 4300zł W miarę dobry osprzęt no i rama. Brakuje mi tu informacji czy posiada karbonowy trójkąt.
Kellys - cena 3000zł niestety brak karbonowego trójkąta. Wiem, że osprzęt klasę niżej ale i cena sporo niższa.
Moje dane:
Wzrost 184cm
Waga 83 k
I tu pytanie do Was, czy warto wpakować kasę w tego Ghosta czy wystarczy ten Kellys?
Rozważałem możliwość złożenia roweru samemu ale nie wiem czy w cenie do 4k jestem w stanie uciułać lepszą konfigurację.
Kolega mi doradzał abym koniecznie brał ramę z karbonowym trójkątem i widelcem ze względu na większy komfort nawet kosztem osprzętu.
Pozdrawiam.
Na Twoim miejscu rozglądnąłbym się w necie za Trekiem 5000 z 2007 r. Jestem pewny, że jeszcze parę dni temu widziałem taki w jakimś sklepie netowym w rozm. 56 za 4, 5 tyś.
Jak nie znajdziesz, to brałbym to:
http://rower.com.pl/...ducts_id=294482
Napisano 29 czerwiec 2010 - 10:31
Chciałem się spytać czy ten rowerek jest warty swej ceny, czy lub może polecacie coś innego.
Chciałem poprosić o pomoc także przy wycenie mojego aktualnego roweru - Author Classic 2008 - kilka rysek jest, ale jest bardzo zadbany, przejechał przez te dwa lata z 3000 km.
#1226 Gosc_Bullet_*
Napisano 29 czerwiec 2010 - 10:56
Nie wiem czy jeszcze mają - brałbym np. coś takiego:
http://pro-bike.pl/p...aix___56cm.html
Napisano 29 czerwiec 2010 - 11:01
Napisano 29 czerwiec 2010 - 11:30
Napisano 29 czerwiec 2010 - 12:01
To rada odnośnie tej marki. Ja bym jednak wybierał inną ;]
Napisano 29 czerwiec 2010 - 12:31
Chciałem sie przedstawić ponieważ jestem tutaj nowy, tak wiec Witam Wszystkich
Planuje zakupić mój pierwszy rower szosowy, dużo szukałem tak więc moje propozycje:
Willer Triestina
WILLLER TRIESTINA > 3,5tys
lub
No-name? ale jaki osprzęt. niemiecka rama?
KOMPLETNA ULTEGRA??_ ALE JAKA CENA!!!!!!!!
czy możecie mi poradzić który rowerek będzie lepszym wyborem?
poszukuje rowerka w granicy 3,5 tys zł, czym tanszy tym lepiej
Chyba ze całkiem inny? co powiecie o tym na ultegra ??
czy polecice cos innego
Na rowerze planuje robic 400km tygodniowo~~
dodam iż mój wzrost to
182cm- przy wadze 70kg
Może ktoś sprowadza rowery z zagranicy, jestem ze Sląską, proszę dać znać
Pozdrawiam
Napisano 29 czerwiec 2010 - 14:46
mam 175cm wzrostu
W załączniku mój wynik na competitivecyclist
Załączone pliki
Napisano 29 czerwiec 2010 - 14:59
Tutaj masz ich rozmiarówkę - najmniejsza rama to 550 mm. Możnaby było wtedy wziąć ją i mostek dać krótszy albo rozglądnij się za innymi, co bym bardziej polecał.
Napisano 29 czerwiec 2010 - 15:18
Już myślalem, że w końcu znalazłem rower...;/
Wszystko już wyprzedane i akurat Authory są.
Co możecie polecić do 3400zł?
Mogę jeszcze kupić ostatniego Scotta S40 w rozmiarze 52 z 27 biegami za 2700zł.
Napisano 29 czerwiec 2010 - 15:52
Najprościej zapytać w velo czy mają 54 długość poziomej (nie rozmiar) i tyle
Napisano 29 czerwiec 2010 - 16:19
http://velo.pl/img/r...author-road.gif
Napisano 29 czerwiec 2010 - 16:55
Swoją droga to bardzo dziwne, każdy model ma w tym samym rozmiarze inną długość rury górnej. Jakaś niedorzeczność. Już nie mówiąc o tym że 55,5 to najmniejszy z niższych modeli. Głupota niezła.
To ja mam zapewne rozmiar 48 w długości 54,3.
Napisano 02 lipiec 2010 - 13:24
#1239 Gosc_Bullet_*
Napisano 02 lipiec 2010 - 18:46
http://www.decathlon...54-57-77639808/
Napisano 02 lipiec 2010 - 20:13