Skocz do zawartości

Zdjęcie

Opony Do Przełajówki

220 odpowiedzi w tym temacie

#121 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2017 - 19:42

Zdecydowałem się ostatecznie na X-One, ale wersje zwykłą z linii performance - uznałem, że lepiej 200 zł za komplet niż 400 zł + mleczko, taśma itp. skoro bardzo możliwe, że i tak po pewnym progu temperaturowym wrzucę rower na trenażer.

Dzisiaj przyszły, nie padało po niemal całym tygodniu opadów no to założyłem i do lasu. Błota od groma, w sumie wszędzie wilgotno choć były i miejsca ubite (i wilgotne). W porównaniu do wcześniej używanych Conti (Race oraz Speed, oba w rozmiarze 35c) to jak niebo a ziemia. Opona wybacza o wiele więcej, nie mam co chwilę wrażenia że zaraz będzie uślizg i polecę na bok - najpierw bardzo zachowawczo, powoli, potem nieco szybciej i mimo to super. Jakieś przejazdy po błocie, leśnych "kałużach" też bez problemu. Oczyszcza się bardzo dobrze i tylko nieco z syfu leci na mnie więc jestem tym bardziej zadowolony. Mimo 33c zamiast 35c trakcja to zupełnie inny poziom. Używane na ~45 PSI. Ciekawe ile mogę zejść na dętkach (producent zaleca minimum 40)...

Jak na jedną jazdę 30 km to zdecydowanie zadowolony jestem i wiem, że teraz ograniczeniem jestem przede wszystkim ja, bo technicznie to jest jednak kiepściutko póki co ;)

Aha, wady.. no na asfalcie czuć, ze nie jest do tego stworzona. Nie jest wolna, ale "diamentowy" bieżnik w Conti Speed to jednak co innego - pewnie G-One są dlatego takie szybkie.

#122 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2017 - 20:32

jak wylodzone, to idź na piwo, albo załóż kolce (wiem co mówię, zwykle robię inaczej ;D )

Nie jeździłem nigdy na kolcowanych oponach cx, ale wiele opon 26 cali zakolcowałem i różnica jest kolosalna, choć wciąż twierdzę, że na lodzie i tak jest dość niebezpiecznie i trzeba naprawdę uważać, zwłaszcza w zakrętach i koleinach. Ale to uczucie przy przyspieszaniu, gdy można stanąć na pedały i rower nie ucieknie spod tyłka, tylko drze lód i napędza jest niezastąpione. 

Może takie tanie Kendy nadałyby się na D.I.Y pod kolce: http://allegro.pl/op...6984969446.html

Jakieś malutkie wkręty chyba by weszły w te klocki, co?

• mburs lubi to

#123 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 październik 2017 - 20:53

A uczucie jak na wylodzonym szlaku nadwarciańskim na zwykłych oponach jedziesz kolejny zakręt w sekwencji i nie leżysz... genialne ćwiczenie na balans i wymyślanie idealnej "racing line".
Ale na koniec i tak wyłożysz się w sumie 20 razy przy czym 10 na 20 metrowym odcinku (że ja tego nie przejadę...!? Łuups!) po czym tyłek wygląda jak artykuł ze sklepu mięsnego*.

*i wcale, absolutnie wcale, nie mieliście wtedy żadnego gojącego się złamania

#124 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 październik 2017 - 21:07

@lukasmd jeździłem na x-one z dętką na 2,5bar bez przebić (jedyne jakie miałem na tych oponach to 2x dziura z dobicia przy 3,5 bar, w zjezdzie po kamieniach pow 40km/h) ale za sweet spot uważam 3-3,5 bar. Parę osób na tym forum pisze że jeżdżą na połowiie tego, ale IMO to raczej ciśnienie na szytki, ryzyko dobicia duże a do tego czuje jak mi tylne koło myszkuje jak staję w korbach.

#125 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 październik 2017 - 21:43

Dokładnie, na dętkach nie ma co szaleć z ciśnieniem, choć zależy to od nawierzchni po której się jedzie. Parę kamieni może nieźle poszatkować dętkę przy ciut za niskim ciśnieniu. Stąd pójście w bezdętkowce uważam za jedyny sensowny wybór zwłaszcza dla komfortu jazdy, kiedyś (czytaj: na dętkach) nie cierpiałem bruków, na 20/25 psi (przód/tył) szybkie (z)jazdy po bruku to bułka z masłem, na dodatek opona trzyma się wszystkiego jak przyklejona, żadnych problemów z trakcją, po piasku jedzie się całkiem komfortowo. 

Uważam, że pójście w dętkę było błędem, ale to Twój wybór. Za swoje opony dałem 2x144zł, taśma 25 (60m), mleczko 0,5l ok. 5 dych. Doliczając koszty przesyłki to i tak było <4 stów. No fakt, mleczko po 3 miesiącach do uzupełnienia, ale na oponę wlewam ok. 80 ml, tak więc na trochę pojemnik starczy. Za różnicę 2 stów miałbym się męczyć na dętkach? Nigdy.

• mburs lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#126 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2017 - 21:48

Spróbować zalać nikt mi nie zabroni, ale jak pisałem, jak temperatura spadnie poniżej pewnego poziomu to i tak wrzucam na trenażer. Kwestia bruku nie rozumiem nieco. Dla mnie nie ma problemu aby jechać np. 30 km/h po naprawdę niezłych kocich łbach na slickach 700x28c nabitych na około 105 PSI . Nie próbowałem na mokro czy zimą tym bardziej, ale jak jest sucho, nie ma problemu. Kwestia przyzwyczajenia, a im szybciej się jedzie tym mniej to czuć.

#127 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 październik 2017 - 22:04

Tłumaczę bruk na niskim ciśnieniu: wygładza się. Zresztą trzeba spróbować, żeby zrozumieć. Pamiętam jak mi Malik tłumaczył, że bruki to kwestia właściwego (niskiego) ciśnienia. Nie rozumiałem. Do czasu. Teraz rozumiem. Może i Ty zrozumiesz kiedyś różnicę.

Zalać nikt Ci nie broni, ale preformance nie bardzo nadają się do konwersji na bezdętkowe, producent wyraźnie zaleca zastosowanie wersji EVO (Evolution Line) jako Tubeless Easy. Co prawda nawet przy oponach z EVO można usłyszeć/przeczytać marudzenia, że MicroSkin nie radzi sobie dobrze i mleczko potrafi przeciskać się przez boki opony, tym bardziej mogą być problemy z preformance.

• Malik lubi to

#128 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 październik 2017 - 22:09

Lukasamd- oczywiście, można po bruku na 100PSI, ale na 30 jest dużo przyjemniej. Nie tylko przyjemniej, bo wibracje o wysokiej czestotliwości przenoszone na mięśnie przyspieszają ich wyczerpanie, na tyle, że producenci rowerów endurance starają się je konstruować wy odsiewały wibracje tych częstotliwości.
A jak robisz kolejnego KOMa na asfalcie na 30PSI i oponach 38C to się zastanawiasz, czy tu takie trzepaki jeżdżą, czy te opony są takie szybkie.

#129 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2017 - 22:17

Nie no na szerszych i z niższy ciśnieniem na pewno jest wygodniej. Na MTB że sztywny widelcem i oponami 27,5" i 2,2" ja tam już w ogóle miałem wrażenie że to dywan :) Na slickach i wysokim ciśnieniu nie jest to super wygodne ale przejechać jak najbardziej można i nie powiedziałbym aby to była jakaś katorga. Jechałem też na tych Conti 35c i wiadomo, sporo przyjemniej.

No cóż, skoro nie zalecają to zostanę na wyższym ciśnieniu. Nie widziałem sensu abym ladowal tyle biorąc pod uwagę, że jesienią i zimą nie będę jeździł tyle co latem, a więcej biegal. No ale tu już przechodźmy do tego co kto robi i jakie ma plany, a to nie bardzo związane z tematem. W każdym razie nawet te performance to moim zdaniem świetna sprawa. Wcześniej nie miałem okazji przekonać się faktycznie jak przełaj może jechać
  • mburs lubi to

#130 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 październik 2017 - 22:26

Ja właściwie przełaj mam na jesień/zimę/wczesną wiosnę, gdy szybsza jazda na szosie jest mało przyjemna z uwagi na chłód. W terenie odczuwalna temperatura jest zdecydowanie wyższa, zwłaszcza jak się człowiek nie oszczędza :)

Minusem niskiego ciśnienia jest "pompowanie" przy mocnych depnięciach, co prawda można się do tego przyzwyczaić, no i ponoć guma trochę energii oddaje jak się prostuje, no ale trochę mnie to wkurza ;)

#131 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 październik 2017 - 15:59

Mam pytanie do specjalistów od tanwalli- możecie polecić oponkę w rozmiarze 33C bez bieżnika albo z minimalnym. Tzn chcę coś szerszego od 28C, ale typowo na asfalt i high performance, teraz mam maraton racer 35C, chcę coś lżejszego, z lepszą gumą i najlepiej trochę węższe. I z tanwallem, bo rower to piękny youngtimer.

#132 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 październik 2017 - 18:09

Nie tyle szersza opona = lepsza przyczepność i komfort, co odpowiednio niskie ciśnienie w oponie. W CX na 37mm i 20/25psi (oczywiście bezdętkowe) mam lepszy komfort i przyczepność niż na 2,25" w XC nabitych do ciśnienia na tyle bezpiecznego, żeby nie łapać snejków. Czemu nie wywalę dętek z XC? Bo nim prawie w ogóle już nie jeżdżę, to mi się nie opłaca zmieniać felg i opon :P

Nie bardzo rozumiem tego fenomenu systemu bezdętkowego jeśli chodzi o te niskie ciśnienia. 

Wiadomo, że wraz ze spadkiem ciśnienia wzrasta komfort, ale przy 20/25 psi na wąskiej oponie i tak będziesz już czasem dobijał obręczą do podłoża. Co z tego, że nie złapiesz snake'a, jeśli obręcz i tak możesz uszkodzić na tak niskim ciśnieniu. System tubeless pod tym względem nie ma żadnej przewagi. Chyba że jakąś funkcję ochronną dla obręczy pełni gruba ścianka boczna opony.

Ja w góralu na kołach 26 cali z dętkami nie stosuję aż tak niskich ciśnień, bo nie widzę takiej potrzeby. Gruba opona (2.2-2.4) nawet przy nieco wyższym ciśnieniu (25/30 psi) i tak daje dużo większy komfort i przyczepność niż jakakolwiek przełajowa prawie bez powietrza, a snake'ów nie łapię wcale (choć mam całkowicie sztywny rower). Jeżdżę czasem rowerem crossowym po terenie i ciągle czuję, że te 2 cm na szerokość (i wysokość) opony to jest przepaść, która bardzo mocno ogranicza.      

• parmenides lubi to

#133 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 październik 2017 - 18:14

Pojeździsz, zrozumiesz.

• Malik lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#134 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 październik 2017 - 18:30

Wąska i niska opona wciąż pozostaje wąską i niską oponą. Praw fizyki pan nie zmienisz. Obecność dętki lub jej brak nic tu nie zmienia, oprócz potencjalnie łatwiejszego złapania kapcia na dętce. Poza tym przy zbyt niskim ciśnieniu i tak pojawiają się problemy, o których pisał sam Prozor.

Opona najlepiej pracuje gdy ma określone ugięcie wstępne, przewidziane przez konstruktora.

Jeśli Prozor obniża ciśnienie do 20 psi w oponie przełajowej /crossowej by poczuć się komfortowo i uzyskać wystarczającą przyczepność to znaczy, że ma za wąskie opony. 

#135 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 październik 2017 - 08:07

Opony mam WTB Nano 40c  TCS Light - nie ograniczają mnie przepisy UCI do 33mm szerokości opony, a raczej tylko szerokość widełek (zwłaszcza tylnych) no i opona do 42mm wchodzi do tylnego koła. Co ciekawe te 40c to chyba wtedy, gdy opona się rozpłaszczy, albo napompuje do maksymalnego dopuszczalnego ciśnienia (ale chyba też nie, muszę zmierzyć), bo przy 20/25 psi (przód/tył) jakie używam to jej szerokość nie przekracza 37mm (pisałem już o tym).

Czym węższa opona tym ciśnienie musisz mieć większe, bo inaczej faktycznie będziesz jeździł na feldze i rozpłaszczonej oponie. 

Ciśnienie dobierałem doświadczalnie poprzez stopniowe obniżanie i wyczuwanie roweru. Spuszczanie i dopompowywanie w czasie jazdy (no dobra - po zatrzymaniu :P), później sprawdzenie manometrem optymalnego ciśnienia. Czyli standard. 

Co ciekawe faktycznie po jednej jeździe uszkodziłem obręcz - zagięcie rantu felgi od bocznego uderzenia kamienia (kamieni?) po wpadnięciu w kamienistą dziurę. W sumie dziwię się, że uszkodzenie było niewielkie. Opona nabita do maksymalnego ciśnienia może przyjęłaby to uderzenia na siebie. Może. Ale akurat to było dość specyficzne uderzenie, wgięcie co prawda było (po powrocie wyprostowałem szczypcami i wyrównałem), ale nie spowodowało rozszczelnienia. Na pewno nie ma żadnych uszkodzeń felgi od kamieni/korzeni/itd przyjmowanych centralnie - wierz mi, że tego typu nawierzchnia jest na porządku dziennym. 

#136 BackJauer

BackJauer
  • Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 13 październik 2017 - 08:50

Opony mam WTB Nano 40c  TCS Light - nie ograniczają mnie przepisy UCI do 33mm szerokości opony, a raczej tylko szerokość widełek (zwłaszcza tylnych) no i opona do 42mm wchodzi do tylnego koła. Co ciekawe te 40c to chyba wtedy, gdy opona się rozpłaszczy, albo napompuje do maksymalnego dopuszczalnego ciśnienia (ale chyba też nie, muszę zmierzyć), bo przy 20/25 psi (przód/tył) jakie używam to jej szerokość nie przekracza 37mm (pisałem już o tym).

Prozor, dałeś mi do myślenia... kupiłem już opony (zawsze mogę zwróćić), ale zastanawiam się co będzie lepsze w lekkim terenie - 33mm (350g), czy 40mm (530g) ? Oczywiście zwykły trening, nie żadne ściganie.

Szkoda, że nie można nic więcej poczytać o tych oponach WTB... TPI, wkładki, materiał, etc.

#137 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 październik 2017 - 10:27

Możesz trochę poczytać np. w katalogu WTB 2017. Technologie stosowane przez WTB w oponach: tutaj opis.

Przede wszystkim musisz określić warunki w jakim mają być eksploatowane. I tak WTB ma 3 opony do CX (instrukcja):

Cyclocross 700C: 

CrossWolf 700x32C Cyclocross Condition 2 Tubeless   D to W / S to M 32-622 15-22C

Nano 700x40C Cyclocross / Gravel Condition 2 Both     D to D / H to S 40-622 17-25C

Cross Boss 700x35C Cyclocross Condition 2 Tubeless D to D / H to L 35-622 16-23C

gdzie:

D to W / S to M oznacza: Dry to Wet / Sand to Mud (warunki od suchych do mokrych / od piasku do błota)

D to D / H to S  oznacza: Dry to Damp / Hardpack to Sand (suche do wilgotnych / twardo (szuter?) do piasku)

D to D / H to L oznacza: Dry to Damp / Hardpack to Loam (suche do wilgotnych / twardo do iłu)

czyli typowa opona przełajowa to CrossWolf, mieści się w wymaganiach UCI i nadaje się praktycznie na wszystkie warunki nawierzchniowe. No i najlżejsza. (aczkolwiek w katalogu jest przeznaczona na warunki od nawierzchni utwardzonej, czy raczej bruku do piasku, dziwne...)

Ja swoje eksploatuję głównie na szutrze, drogach/ścieżkach leśnych i... piasku (Nano to najmniej wymagające opony do jazdy w piachu - nie rzuca na boki, prowadzi się jak po sznurku) stąd taki, a nie inny wybór. W błocie taplać się nie lubię, jednak to błoto które u mnie jest nie stanowi dla moich opon żadnego wyzwania, występują głównie mokre piaski, które nie zaklejają wszystkiego z czym się zetkną i odpadają od opon dość szybko. Nawierzchnia ilasta występuje u mnie incydentalnie i raczej śladowo. Na pewno nie brałbym ich na bieszczadzkie błota, ale na piachu, szutrze i utwardzonej nawierzchni sprawują się idealnie.

Co do ciśnienia - producent zaleca dla opon TCS ciśnienie od 30 do 45psi (2,1 - 3,5 bara), jeśli miałbym trzymać się dokładnie zaleceń to trzymałbym się w dolnym zakresie. Zależy to tez od wagi rowerzysty i raczej 100 kg potrzebował będzie wyższych ciśnień. Tak czy siak, ciśnienia do 25 psi na przodzie są bezpieczne, ewentualnie mógłbym dorzucić po 5 psi na przód/tył. 

#138 BackJauer

BackJauer
  • Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 13 październik 2017 - 10:48

Możesz trochę poczytać np. w katalogu WTB 2017. Technologie stosowane przez WTB w oponach: tutaj opis.

Przede wszystkim musisz określić warunki w jakim mają być eksploatowane. I tak WTB ma 3 opony do CX (instrukcja):

Cyclocross 700C: 

CrossWolf 700x32C Cyclocross Condition 2 Tubeless   D to W / S to M 32-622 15-22C

Nano 700x40C Cyclocross / Gravel Condition 2 Both     D to D / H to S 40-622 17-25C

Cross Boss 700x35C Cyclocross Condition 2 Tubeless D to D / H to L 35-622 16-23C

gdzie:

D to W / S to M oznacza: Dry to Wet / Sand to Mud (warunki od suchych do mokrych / od piasku do błota)

D to D / H to S  oznacza: Dry to Damp / Hardpack to Sand (suche do wilgotnych / twardo (szuter?) do piasku)

D to D / H to L oznacza: Dry to Damp / Hardpack to Loam (suche do wilgotnych / twardo do iłu)

czyli typowa opona przełajowa to CrossWolf, mieści się w wymaganiach UCI i nadaje się praktycznie na wszystkie warunki nawierzchniowe. No i najlżejsza.

Ja swoje eksploatuję głównie na szutrze, drogach/ścieżkach leśnych i... piasku (Nano to najmniej wymagające opony do jazdy w piachu - nie rzuca na boki, prowadzi się jak po sznurku) stąd taki, a nie inny wybór. W błocie taplać się nie lubię, jednak to błoto które u mnie jest nie stanowi dla moich opon żadnego wyzwania, występują głównie mokre piaski, które nie zaklejają wszystkiego z czym się zetkną i odpadają od opon dość szybko. Nawierzchnia ilasta występuje u mnie incydentalnie i raczej śladowo. Na pewno nie brałbym ich na bieszczadzkie błota, ale na piachu, szutrze i utwardzonej nawierzchni sprawują się idealnie. 

Super. Dzięki za wyczerpujące info!

Szkoda tylko, że WTB nie wysyła do europy... eh. A już się napaliłem na Nano 40c z Tanwallem. Ktoś wie gdzie można dostać te opony?

#139 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 październik 2017 - 12:22

Tanwall? Czyli z brązowymi boczkami? Takich faktycznie nie widziałem, z listy dystrybutorów dla Polski jest:

Poland ROWER + SPORT 0-77 487 28 11 rowersport.pl

Dzwoń, pytaj, może mają/sprowadzą?

Ewentualnie ich lista dystrybutorów do sprawdzenia.

#140 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 październik 2017 - 14:03

Nie musi być ten tanwall, ale stwierdziłem że warto zapytać.

Dodaj odpowiedź