Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pętla Beskidzka, 10.07.2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
243 odpowiedzi w tym temacie

#221 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 17 wrzesień 2010 - 13:25

A może końcówka trzeciego etapu ROAD TROPHY z Jaworzynki przez Zapasieki i dalej do Lalik i na Ochodzitą.

#222 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 17 wrzesień 2010 - 13:50

Cytat

A może spróbować dodać np Straconkę. Nie wiem jak to by wyszło z ruchem samochodów w kierunku Bielska .
Potem już mamy dużo możliwości np Targanice, Kocierz, Ślemień Rychwałd.
AP.

Te kawałki zostawiamy na małą niespodziankę sezonu 2011: TOURdeŻAR 8-)

#223 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • SkądWioska

Napisano 17 wrzesień 2010 - 19:43

Wiesiek Legierski, TOURdeŻAR ???? Kiedy coś takiego sie odbedzie :mrgreen:

#224 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 17 wrzesień 2010 - 23:08

Kierunki Bielsko-Szczyrk czy Bielsko-Żywiec zdecydowanie odpadają z powodu nasycenia ruchem samochodowym. Więc jeśli jakaś impreza ma do Bielska-Białej zawitać, to jedynie ta organizowana przez Langa ;)

#225 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 18 wrzesień 2010 - 21:34

Cytat

Kierunki Bielsko-Szczyrk czy Bielsko-Żywiec zdecydowanie odpadają z powodu nasycenia ruchem samochodowym.

Dokładnie tak, choć marzy mi się osobiście taka Hiper-Pętla Beskidzka obejmująca praktycznie wszystkie beskidzkie przełęcze w tym również Przegibek, np. Kubalonka, Salmopol, Przegibek, Targanicka, Kocierska, Rychwałdzka, Ślemieńska, Przysłop, Krowiarki, Glinne, Juszczyna, Glinka, Kysucka Vyrchowina, Oszczadnica, Zwardoń, Sól, Kotelnica, Milówka, Kamszenica, Ochodzita... kto za? Taki mały hardkor na 5-tą rocznicę pokonania 276km po górach :mrgreen:
Niestety z Żywiecką będzie problem, przynajmniej do czasu otwarcia ekspresówki. Trasa z 2008 w wariancie GIGA przebiegała w poprzek Żywieckiej i tylko nieliczni kamikadze nie stracili kilku dobrych minut na przedarcie się na drugą stronę ulicy.

#226 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 18 wrzesień 2010 - 21:56

Wiesiek jeżeli planujesz "coś" w przyszłym sezonie z związku z Żarem, czyli np. finisz pod ten podjazd i ja tam będę to zaznaczam: na szczycie ma być karetka tylko i wyłącznie do mojej dyspozycji, sprzęt do reanimacji wysokiej klasy i takie tam :-P

#227 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 19 wrzesień 2010 - 14:42

Marzy mi się osobiście taka Hiper-Pętla Beskidzka...

trasa Hiper Pętli Beskidzkiej

Upsss, wyszło mnie tego ok 360km - są chętni?

#228 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 19 wrzesień 2010 - 16:11

wymyyyyslił ... :lol:
A propos - coż to za droga z Porąbki do Targanic bez .... górek, bez Wlk Puszczy ?

#229 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 19 wrzesień 2010 - 17:16

Z tego co widzę, to jest Beskidek Targanicki ;). Ale w związku ze zbiesieniem się gipsiesa, proponuję takie narządko kompozycyjne: http://www.bikemap.net/ Trochę za bardzo wygładza wykresy, ale jednak pokazuje adekwatną wysokość ;)

#230 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 20 wrzesień 2010 - 10:59

Cześć
Pytanie do Wieśka L.
Czy jet może przejazd między Solą a Vrescovką.
Na mapie widać jakby Słowacy coś nowego podciągnęli drogowego pod granicę.
Znasz to tam ?
Bo jeśli by się dało jechać to jest następna alternatywa .
Pozdrawiam
AP.

#231 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 20 wrzesień 2010 - 12:27

Piękna asfaltowa droga kończy się dokładnie we Vrescovce na granicy, dalej łąki i pastwiska. Droga po polskiej stronie powstanie niebawem, czekam niecierpliwie, bo to będzie dla nas ciekawy odcinek w górę i dół, czyli to co lubimy najbardziej ;-)

#232 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 21 wrzesień 2010 - 15:28

Cytat

Cytat

A może spróbować dodać np Straconkę. Nie wiem jak to by wyszło z ruchem samochodów w kierunku Bielska .
Potem już mamy dużo możliwości np Targanice, Kocierz, Ślemień Rychwałd.
AP.

Te kawałki zostawiamy na małą niespodziankę sezonu 2011: TOURdeŻAR 8-)

Apropos. Też zrobiłem propozycje przy powodzi:
http://www.bikemap.net/route/591633
http://www.bikemap.net/route/592054
http://www.bikemap.net/route/593539

Co do 'ucha' do pętli też mam propozycję, ale zakładam, że niemal w całości pokryło by się z Rajcza Tour 2011. Póki nie zrobią ekspresówki Żywiec - Bielsko jesteśmy trochę ograniczeni

#233 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 21 wrzesień 2010 - 20:32

Jak będzie nastepna powódź to jeszcze popracuj. Dobrze ci idzie .
Ja bym zmienił odcinek który biegnie drogą 946 , tą do Suchej B.
Chodzi o odcinek Okrajnik - Las , dużo tam samochodów . Myślę, że lepiej by było przez Gilowice i można też wykorzystać drogę przez Hucisko.
Co ty na to ?
AP
A ja pomyślę o 360 po górkach, może w lipcu w przyszłym roku.

#234 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 21 wrzesień 2010 - 21:02

Cytat

Jak będzie nastepna powódź to jeszcze popracuj. Dobrze ci idzie .
Ja bym zmienił odcinek który biegnie drogą 946 , tą do Suchej B.
Chodzi o odcinek Okrajnik - Las , dużo tam samochodów . Myślę, że lepiej by było przez Gilowice i można też wykorzystać drogę przez Hucisko.
Co ty na to ?
AP
A ja pomyślę o 360 po górkach, może w lipcu w przyszłym roku.

Wbrew pozorom niewiele tam samochodów, tym bardziej w sobotę. Przez Gilowice jest płasko, węziej i pojazdów podobnie. Ruch na tej drodze gęstnieje tylko od Stryszawy - skrzyżowania z drogą na Lachowice, dalej na Hucisko lub Koszarawę, czyli od miejsca gdzie mini odbijałoby "nazot". Od tamtego miejsca trasa robi się fajna. 5 podjazdów, które robią się coraz łatwiejsze a na końcu Żar ;)

ps. i tak mojej ulubionej trasy nic nie pobije; jutro ją jadę, a jakby korzystnie poszły wybory samorządowe, to może się na niej spotkamy kiedyś:
http://www.bikemap.net/route/698168

#235 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 21 wrzesień 2010 - 21:14

Dla mnie terra incognita (ziemia nieznana) nigdy tam nie jechałem.
Co mają do tej trasy wybory samorządowe.
Sądząc po twoim wieku nie kandydujesz.
AP

#236 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 21 wrzesień 2010 - 21:23

Nie kandyduje, ale mają :P

#237 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądBeskidy

Napisano 22 wrzesień 2010 - 19:24

Cytat

ps. i tak mojej ulubionej trasy nic nie pobije; jutro ją jadę, a jakby korzystnie poszły wybory samorządowe, to może się na niej spotkamy kiedyś:
http://www.bikemap.net/route/698168

oooo
za kilka dni też pojadę sporą częśc tej trasy-mam więc pytanie:
Jak z nawierzhnią,,podjazdami na odcinku drogi od Harbutowic przez Bieńkówkę,Jachówkę do Makowa?

#238 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 listopad 2010 - 16:57

Jutro prawdopodobnie jadę trasę Mega proponowaną na 2011, wszystko zależy od pogody.

#239 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 23 listopad 2010 - 19:29

Dzisiaj mi się udało przejechać trasę Mega 2011 z małym dodatkiem.
Dokładny opis dzisiejszej trasy:
O 9:30 wyjechałem z Buczkowic w kierunku Lipowej. Na tym odcinku ruch umiarkowany. Praktycznie cały czas pod górkę, chociaż czasami są wypłaszczenia i krótkie zjazdy. Przed Lipową zaczynają się ostrzejsze podjazdy, droga tutaj strasznie pofalowana. Asfalt w miarę dobry, za to dalej w kierunku Radziechowych trochę dziurawy i połatany. Niebezpieczne skrzyżowanie jest w Radziechowych gdzie skręcamy w lewo, trzeba tam uważać bo z prawej może wyskoczyć samochód a samo skrzyżowanie jest po dosyć stromym zjeździe. Jak już pokonamy to skrzyżowanie to jedziemy lekko w dol w kierunku drogi Żywiec-Zwardoń. Po kilkuset metrach skręcamy w prawo do Przybędzy. Ten odcinek to też trochę gorszy asfalt. W Przybędzy znowu niebezpieczne skrzyżowanie, prawie tam dzisiaj wpadłem pod samochód. Skręcamy tam w lewo i zjeżdżamy w kierunku Węgierskiej Górki.Przejeżdżamy pod estakadą i dojeżdżamy do skrzyżowania, kolejny raz skręcamy w lewo. Tutaj też trzeba uważać bo na drodze na ktorą wjeżdżamy jest dosyć spory ruch. Jak się dostaniemy na tą drogę to na najbliższym skrzyżowaniu skręcamy w prawo w kierunku Cięciny. Możemy tutaj odpocząć od ruchu samochodow, bo ich praktycznie tutaj nie ma, dojeżdżamy do centrum i skręcamy w lewo w kierunku Juszczyny. Po chwili zjeżdżamy z tej drogi na lokalną drogę którą dojeżdżamy z powrotem na drogę z Cięciny do węgierskiej Gorki. Znowu lewoskręt, trzeba uważać bo może coś wyskoczyć. Po chwili dojeżdżamy do skrzyżowania z główną drogą do Zwardonia, znowu skręcamy w lewo i jedziemy kilka kilometrów główną drogą aż dojeżdżamy do ronda w Milówce, jedziemy na nim prosto i skręcamy po chwili w prawo na Nieledwię. Tutaj uwaga na nierówny asfalt i psy obszczekujące prawie każdego rowerzystę. Zaczyna się stromy podjazd, po niecałych dwóch kilometrach zdobywamy Przełecz Kotelnicę, słynną już w tym roku na Pętli czy Rajczy. Potem znowu zjazd, pokonywałem go spokojnie bo po co szaleć. Po kilku kilometrach w prawo kierunku Lalik i znowu w prawo i jedziemy tą nieszczęsną drogą ktorą jechaliśmy w tym roku na Rajczy i na którą nie mogłem trafić. Jest caly czas pod górkę i dojeżdżamy na drogę na Milowka-Koniaków. Skręcamy w prawo i zjeżdżamy do Milówki. Znowu niebezpieczne skrzyżowanie na którym skręcamy w lewo i jedziemy w kierunku Kamesznicy. Jedziemy na Ochodzitą przez Kamesznicę. Początkowo płasko ale asfalt połatany im dalej tym stromiej ale asfalt coraz lepszy. Ten kilkukilometrowy podjazd dal mi dzisiaj w kość. Moje przełożenie 39x28 dzisiaj wystarczyło, ale strasznie przepychałem jadąc 7km/h. Jakoś się dotoczyłem na Przełęcz Koniakowska. Teraz czeka nas krotka i ostatnia ścianka na Koczy Zamek. Jakoś wyjeżdżam bez zasapania. Jesteśmy na Koczym Zamku, skręcamy w prawo i jeszcze pól kilometra i jesteśmy na Ochodzitej gdzie prawdopodobnie będzie Meta. Trasę zaczynałem w Buczkowicach więc tam ją skończę. Szybki zjazd do Koniakowa i skręciłem w lewo w kierunku Czadeczki, trochę w dół, trochę pod górkę, był nawet odcinek płyt bez asfaltu, skręciłem w lewo i jechałem trasą w dół, ta co Pętla 2009 w gorę. Dojechałem do Jaworzynki i wyjechałem na główną drogę w okolicach skrzyżowania na Beskidzie. Zjechałem przez Wojtasze do Istebnej. Droga dalej remontowana, następnie pojechałem w kierunku Wisły, ale przy sklepie i stacji na Andziołówce skręciłem w prawo do Zaolzia. Kawałek droga był strasznie zabłocona, może coś kopali. Wyjechałem przez Zaolzie na Stecówkę, następnie zjechałem do Czarnej Wisełki. Zobaczyłem znak zakaz jazdy rowerem, zignorowałem go i pojechałem wzdłuż potoku do Czarnego, wdrapałem się kolo Zameczku na Kubalonkę i zjechałem do Wisły, na rondzie w prawo w kierunku Szczyrku. Na skoczni trenowali skoczkowie kadry B. Wyjechałem na Salmopol i zjechałem do Szczyrku. Pętelkę zakończyłem w Buczkowicach przy kościele. Wyszło mi 109km, czas 4:29.
http://www.bikemap.n...&zoom=12&type=2

#240 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 listopad 2010 - 10:56

gres, jeżeli start byłby od tego skrętu w lewo gdzie zaczyna się podjazd, to problem chyba nie istnieje bo co Ci daje wożenie na kole przyprędkości od 10-15 km/h - nic no chyba że będzie bardzo wiało. Poza tym nawet jeśli będzie 150 startujących i byliby puszczani co minutę, to każdy kto dogoni poprzednika i tak będzie miał dużo większe tempo i go minie na nic nie patrząc. A 150 uczestników puszczanych co minutę zakładając około 30 minut podjazdu zamknie imprezę w około 4h łącznie z dekoracją.

Chyba więc jest to wyolbrzymiony problem ;-)

PS. Wiesiek przenieś te dwa posty do tematu Tour de Żar. Dzięki