Koniec sezonu, pora na eksperymenty. Od 2013 roku udało mi się zrzucić ponad 30 kg i z lenia kanapowego zbudować całkiem przyzwoitą formę - nadal jednak nie byłem w stu procentach zadowolony ze swojej diety. W tym roku całkiem niezłe efekty przyniosła lektura książki M. Fitzgeralda "Racing Weight", teraz zabrałem się za następną pozycję w kolekcji, czyli "Racing Weight - Quick Start Guide".
Eksperyment rozpocząłem 31 paźdzernika przy wadze 77.4kg i 16.4% bf. Cel jest prosty - zrzucić wagę do 70 kg i ok 8% bf, postanowiłem trzymać się założeń diety i treningów co do joty przez 6 tygodniowy program.
Pytanie tylko, co jeść - gotowanie jest po kolarstwie moją drugą pasją, więc ułożenie dla siebie diety z nieprzetworzonej żywności w taki sposób, by osiągnąć dziennie 30% kcal z protein potraktowałem jako ciekawe wyzwanie. Póki co jestem po pierwsze zaskoczony jak wiele trzeba zjeść, by dobić do założonych makr, a po drugie niezmiernie ciekawe jest jak zmiana nawyków żywieniowych pobudziła moją kreatywność w kuchni. Strasznie to wszystko pyszne, aż trochę szkoda, że w sezonie trzeba będzie powrócić do węglowodanów .
Założyłem bloga głównie dla siebie by mieć punkt odniesienia na kolejne tygodnie diety, ale być może komuś się przyda:
http://racingweight.tumblr.com/
Będę tu wrzucał warte wzmianki posiłki które spełniają wszystkie założenia diety opisanej w quick start guide.