Co do RASO....
Mogę wrzucić "dwa słowa", posiadam komplet jesienny *(sklepowe spodnie długie, bluza), komplet lato *(spodenki ze sklepu, dwie koszulki jedna custom aero, i druga sklepowa aero ombre, dodatkowo mam komplet zimowy spodnie i kurtka).
Pierwsza rzecz: po treningu w mokrych/wilgotnych warunkach w spodniach jesiennych odrobina błota/piasku z asfaltu która dostała się na siodełko nieźle poprzecierała na tyłku te spodnie .... trochę dziwna sytuacja, w "gaciach" z raphy, castelli, santini, a nawet Danielo coś takiego nie miało miejsca....ale ok, może przypadek, może gdzie indziej poprzecierałem (ale wątpię, użyte max 5 razy).
Różnica w koszulkach custom aero team, a tą ze sklepu jest od razu zauważalna, nie było temperaturowo zbyt wielu okazji ich użyć w 2017, raz tylko Custom Aero Team.
Fakt, są różnice w materiałach, inny zamek, ogólnie jest to w ogóle inna koszulka - i ja bym nie porównywał, w obu koszulkach na uznanie zasługuje krój! To właśnie krój cechuje RASO in plus , jestem ciekawy jak latem będzie się spisywać wersja sklepowa.....*(pod uwagę biorę takie cechy jak odbarwianie, rozciągnięcie z jakie następuje z czasem itp. kraksy nie wchodzą)
Co do wkładek, rzeczywiście są grube i mięsiste, ale podobne - tylko szersze stosowane są w gaciach Rapha Classic, na długich dystansach zaleta. RASO mogłoby dopracować odszycie, jest dobre - ale mogłoby być jeszcze lepsze.
Przykładowo porównując gacie i wkładkę Castelli Velocissmo *(entry level) to mają najgorszą wkładkę spośród wszystkich jakie używałem, bardzo cienka, i zdecydowanie nie projektowana z myslą o "100km", raczej jakieś "50km" )
@Dao, odnosząc się do Twojego starszego posta - nie jest aż tak "źle" ze sklepowymi ciuchami Raso, po Raphie, koszulka Raso Aero Ombre ma na panelu przednim identyczny materiał jak Aero koszulka z Raphy Pro Team, spodenki Raso mają identyczne wykończenie i materiał jak spodenki Rapha Aero Pro Team *(mam aerosuit z Raphy) odstaje odszycie Raso w porównaniu zarówno od Castelli jak i Raphy, przypomina mi nieco Santini ;D