Który mostek najsztywniejszy? (fsa, 3t, deda, rotor...?)
Napisano 02 czerwiec 2010 - 16:14
Co do mostków to rozważam głównie pomiędzy : fsa os99, fsa os99 csi, 3t arx team, deda zero, ewentualnie newton. Ewentualnie mogę rozważyć thomsona i rotora.
Skłaniał bym się ku fsa, z prostego powodu - mam kiere fsa, i chciałem aby był zestaw z jednej firmy, z tym że jak poszperałem po zagranicznych forach to os99 podobnież jest strasznie miękki. Prawda to? Miał ktoś do czynienia? A może os115 był by lepszy? Drugi typ to arx team, bo jakoś bardziej pasuje 3t do fsa (niż np. deda czy ritchey), a co najwazniejsze pasuje mi pod rower wizualnie. No następny typ deda, bo jest po prostu ładny i kultowy, oraz pasuje mi pod rower wizualnie.
Mógłby ktos porównac jak się sprawują te mostki pod kątem sztywność, wytrzymałość. Waga jest podobna, więc tym się nie kieruje (tu chyba fsa njalepiej wypada) ale też ma jakies znaczenie.
Napisano 02 czerwiec 2010 - 18:08
Ja natomiast myślę nad 3t arx team albo syntace f119(widziałem niedawno na allegro za 250zł) - ale mam czas na to, bo w czerwcu albo lipcu planuję jego zakup ;]
Napisano 02 czerwiec 2010 - 18:16
Np jak się ma arx team do deda zero, lub deda zero do newton??
Co do fsa k-force, to raczej nie zapłacił bym tyle za mostek ważący ponad 200g :shock: Karbonowych mostków raczej nie warto kupować (chyba że looka). No chyba że macie jakieś argumenty za...?
Co do mostków fsa, to coraz bardziej się zniechęcam do nich, chociaż lubię tą firmę. Ale mostki (z wyjątkiem karbonowych) nie są jakieś szczególnie ładne, lekkie też nie, i jak się okazuje ze sztywnością też różnie bywa, jakies mają kiepskie opinie, więc sam już nie wiem czy jest sens sie w nie pchać?? (a może to tylko takie błędne opinie krążące w necie?) Może jednak lepiej wybrac arx-a?
Napisano 02 czerwiec 2010 - 19:27
Karbon na stronie pisze, że deda zero jest sztywniejszy i pewniejszy od arxa.
Nic więcej niestety nie pomogę. Mam tylko syntace f99 na 26 mm(niedługo do sprzedania z kierownicą) i jest naprawdę bardzo sztywny i leciutki - szkoda tylko, że taka średnica, bo nie pasuje mi do nowej kierownicy..
Gosc_oscar_*
Napisano 02 czerwiec 2010 - 19:38
mialem dede newton 31 (ta drozsza wersja) i byl strasznie sztywny z kierą deda newton.
teraz mam deda zero100 sc (ta drozsza wersja) i wciaz jest sztywno, ale newton jest sztywniejszy i ciezszy... tyle ze do zero100 mam tez lekka kiere full karbon, wiec wiesz-porownanie takie sobie, ale jest. polecam dede zero100 za wyglad
Napisano 02 czerwiec 2010 - 20:44
Oba mostki sa bardzo sztywne i pieknie wykonane. Na niekorzysc K-Force przemawia jego masa i "klockowatosc", ktora nie zawsze dobrze wspolgra z rama.
Napisano 02 czerwiec 2010 - 22:50
A jak na tle arx i dedy 100 wypada wcs (zwykły alu)?? Poniżej czy powyżej w rankingu?
Acha i czym różni się deda 100 od d 100 sc?
oscar, a znasz dokładne wagi tych dedów ( :mrgreen: ) , bo chyba 100 ma podobną wagę do arx (katologowa zaniżona podobno).
Napisano 03 czerwiec 2010 - 11:38
Napisano 03 czerwiec 2010 - 12:13
Napisano 03 czerwiec 2010 - 12:33
Napisano 03 czerwiec 2010 - 14:06
Pisanie, że 3T jest mniej sztywny od Dedy to informacje wyssane z palca. Jeśli są na to jakieś dowody, przeprowadzone testy, to ok, zgodzę się.
Jeśli jednak ktoś tak napisał na swojej stronie internetowej, bo akurat używa Dede, a nawet nie wiadomo, czy z ARX miał styczność, to dzięki bardzo za takie porównania.
Jeśli chcesz dobry mostek, to wybieraj z tych, o których jest mowa w temacie, a jeśli chcesz super sztywny mostek, to kup torowy wyrób PRO, podobny na jakim jeździ Cavendish.
PS. Osobiście wybrałbym FSA os99 csi, a przy mniejszym budżecie właśnie Eastona albo 3T.
Pzdr ;-)
Napisano 03 czerwiec 2010 - 17:06
Cytat
Kolejna sprawa, jaki masz widelec, bo najsztywniejszy mostek Ci nie pomoże jak widelec będzie miał miękką sterówkę.
Reynolds ouzo pro - co, miękka sterówka? ;-) :-P
Cytat
Pisanie, że 3T jest mniej sztywny od Dedy to informacje wyssane z palca. Jeśli są na to jakieś dowody, przeprowadzone testy, to ok, zgodzę się.
Jeśli jednak ktoś tak napisał na swojej stronie internetowej, bo akurat używa Dede, a nawet nie wiadomo, czy z ARX miał styczność, to dzięki bardzo za takie porównania.
Czyli mam rozumieć że uważasz na odwrót, czy po prostu wskazujesz na niewiarygodność takich twierdzeń i nierozstrzygalność "konkursu"

Cytat
Jeśli chcesz dobry mostek, to wybieraj z tych, o których jest mowa w temacie, a jeśli chcesz super sztywny mostek, to kup torowy wyrób PRO, podobny na jakim jeździ Cavendish.
Tak czekałem aż ktoś wspomni o pro. O jakim torowym mówisz, chodzi ci o plt, czy jakiś specjalny na tor? Co do pro, hmm, jakoś tak nieciekawie wyglądają. Wręcz brzydko, a ja chciałem aby było przy okazji ładnie. A nie sądze aby plt był sztywniejszy od arx, chyba że jest? (chociaż pro zapewne najkorzystniej wypada pod względem sztywność-cena-jakość.
Cytat
PS. Osobiście wybrałbym FSA os99 csi, a przy mniejszym budżecie właśnie Eastona albo 3T.
Czyli jednak fsa.. Właśnie mam okazję kupić ta karbon-alu wersje w miarę nie drogo, ale nie wiem czy warto. A co sądzisz o wersji alu. Podobnież miękka jak cholera. CSI niby lepiej, ale czy duzo lepiej to nie wiem, waży też trochę, czy warto do niego dopłacać względem np. arx-a?
Napisano 03 czerwiec 2010 - 18:48
Chodziło mi o ten model PRO:
http://www.chainreac...x?ModelID=38374
Podobnie, chociaż nie tak masywnie prezentuje się jeszcze controltech, którego miałem okazje pooglądać dzisiaj na żywo:
http://www.chainreac...x?ModelID=19596
Jeśli chodzi o estetykę, to faktycznie mostki firmy Pro prezentują się nieciekawie, są za to PRO jeśli chodzi o cenę/jakość. ;-)

To stiffen up the front end of his SCOTT Addict Cavendish rides a monster PRO stem actually designed for the track that weighs almost a half pound.
Napisano 03 czerwiec 2010 - 23:56
Co do vibea to raczej odpada, już wolał bym kforca, który przy podobnej wadze jest full carbon i 100razy ładniej wygląda

edit. chociaż może nie będzie tak źle z tym control techem :mrgreen: :
http://cgi.ebay.co.u...=item53e124f864
Składa się ktoś na przesyłkę jak by coś? Cena niezła :shock:
Acha Miguel, jak masz do niego dostęp, to mógł byś sprawdzić realną wagę?
Napisano 04 czerwiec 2010 - 14:32
Kurde, wypasiony mostek za 20%ceny sklepowej :shock: :mrgreen: i nikt nie był by chetny na zamówienie... :shock:
Apropo, Miguel, co możesz o nim powiedzieć więcej? A może mial ktoś do czyneinia lub wie gdzie w warszawie mozna obejrzeć?
Dodaj odpowiedź