Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Posted 29 September 2017 - 08:12
Jesli ktoś się uprze, to problemem jest tylko platforma Garmin Connect, która z tego co obserwuję, też nie zawsze działa tak jak należy.
Z każdą inną: Strava, TrainingPeaks i itp. Wahoo działa bez zająknięcia.
Mi się to podoba. Płynność działania i pełna synchronizacja, a nie zastanawianie się, czy jak coś zainstaluję, to aby napewno będzie działać lepiej, o ile w ogóle
Posted 29 September 2017 - 11:12
Posted 29 September 2017 - 11:58
Nie do końca o to chodziło - monitor aktywności (czy vivo, czy inna opaska, czy nowe zegarki typu fenix), komputerek sportowy, waga i inne elektroniczne gadżety monitorujące aktywność fizyczną w ciągu całego dnia i nocy (tak, spanie również), a i o ilości przyjmowanego jedzenia należy pamiętać. To (i sporo innych funkcji) skupia w sobie connect, choć ciągle jeszcze nie można się doprosić o synchronizację pewnych elementów między urządzeniami np. asystent odpoczynku określa na edge sugerowany czas odpoczynku, ale nie przeniesie tego na fenixa. Pułap tlenowy dla kolarstwa (czy biegu dla rejestrujących bieg), tętno i tak dalej to i owszem, ale akurat asystenta odpoczynku już nie. Ale to szczegół.
W odróżnieniu od tego Strava jest dość "wąska" - samej aktywności dziennej nie da się tam monitorować (no bo i nie do tego służy, to raczej FB dla sportowców ), ale również do różnych dyscyplin sportu można się przyczepić: o ile kolarstwo/biegi jest w miarę przyzwoicie zrobione, to pływanie "tak se", triathlon - rozbicie aktywności (powinno być to zrobione w jednym bloku), sporty siłowe jakaś wzmianka i tak dalej.
TreningPeaks? Wersja bezpłatna na zachętę do popatrzenia co można mieć jak się zapłaci, a i pełna jest dość wąsko specjalizowana.
Co więcej - bez platformy integrującej - obojętnie, czy jest to garmin connect, czy wahoo (nie wiem jak się to nazywa tam) pobierającej dane z urządzeń użytkownika, mielibyśmy ograniczenie do konieczności manualnego pobierania danych z każdego urządzenia i wysyłania ręcznie na pożądany serwis. A tak po podczas synchronizacji ze smartfonem/wifi dane są z automatu przekazywane do serwisu producenta urządzenia, ten przekazuje je do serwisów, które do niego podłączyliśmy - o ile są bardziej specjalizowane, niż serwis producenta. Czyli np. Strava, TP, Swim.com (pływanie, ale tylko basenowe ) czy wiele innych, również tych, które pomagają utrzymać rygor dietetyczny...
Czy urządzenie jest kompatybilne ze Stravą/TP? Samo na ogół nie jest. Bo niewiele jest takich, które potrafią zalogować się do Stravy bez pośrednictwa serwisu producenta. Tego typu udogodnienie raczej w programach smartfonowych.
- parmenides and Marcin321 like this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 01 October 2017 - 16:28
Co więcej - bez platformy integrującej - obojętnie, czy jest to garmin connect, czy wahoo (nie wiem jak się to nazywa tam) pobierającej dane z urządzeń użytkownika, mielibyśmy ograniczenie do konieczności manualnego pobierania danych z każdego urządzenia i wysyłania ręcznie na pożądany serwis. A tak po podczas synchronizacji ze smartfonem/wifi dane są z automatu przekazywane do serwisu producenta urządzenia, ten przekazuje je do serwisów, które do niego podłączyliśmy - o ile są bardziej specjalizowane, niż serwis producenta. Czyli np. Strava, TP, Swim.com (pływanie, ale tylko basenowe ) czy wiele innych, również tych, które pomagają utrzymać rygor dietetyczny...
Czy urządzenie jest kompatybilne ze Stravą/TP? Samo na ogół nie jest. Bo niewiele jest takich, które potrafią zalogować się do Stravy bez pośrednictwa serwisu producenta. Tego typu udogodnienie raczej w programach smartfonowych.
Ja nie mam żadnego konta na platformie producenta (Wahoo). Synchronizuje aktywności bezpośrednio do Stravy
Posted 03 October 2017 - 17:10
Jest update aplikacji android oraz FW Elemnt i Elemnt Bolt.
Na stronie producenta nie napisali jeszcze o zakresie zmian.
Posted 17 October 2017 - 18:30
Ok pierwszy drobny zgrzyt czyli jazda z pauzami z wyłączaniem urządzenia na czas postoju. Typowe załatwianie spraw na mieście. Na urządzeniu poprawny plik (dystans, wszystkie przerwy itd), w aplikacji na telefonie tylko do pierwszego postoju i na dodatek nie udaje się synchronizować do stravy. Rwgs przyjął, ale tam też tylko "pierwszy etap". Tak samo plik .fit exportowany do dropboxa.
Tak jakby CompanionApp nie ogarnął.
Inna sprawa, że dość długo bolt odzyskuje zapis po wyłączeniu urządzenia.
Posted 18 October 2017 - 21:23
Udostępnij fit, zobaczę co się da (o ile się da?) zrobić? Przy okazji podaj całkowity czas/dystans do porównania.
Posted 19 October 2017 - 18:26
Ten wadliwy .fit po exporcie z appki. 1,1km 3m:31s
https://www.dropbox....D-58-0.fit?dl=0
vs 25,5km 1h:07m:48s https://www.strava.c...ties/1234803292po załadowaniu .fit z pamięci urządzenia do stravy
Posted 20 October 2017 - 08:10
Lipa, nic z tego sensownego nie wyciągnę
Posted 30 October 2017 - 19:59
Witam
Mam trzy pytanka
1. W opiniach o produkcie w sklepie Wiggle kilka osób w minusach zaznaczyło wykonanie Wahoo Element. Jak z waszej strony wygląda materiał z którego został wykonany ten komputerek ??
2. Rozumiem że jadąc po wyznaczonej prze zemnie trasie nie mam możliwości przybliżania i oddalania mapki. Co będzie w momencie gdy jadąc po kompletnym bezdrożu zjadę np. w lesie z wcześniej wyznaczonej trasy a droga którą sobie wyznaczyłem będzie poza skalą na moim liczniku ? czy będę mógł wrócić po swoim aktualnym śladzie który zrobiłem podczas jazdy ??
3. Czy bez wykupienia konta premium na Stravie będą wyświetlały mi się segmenty i moje najlepsze czasy zrobione na tych segmentach ?? Ewentualnie czy jest możliwość wgrania sobie jak w Garminie swoich ulubionych segmentów ??
Posted 30 October 2017 - 20:15
2. Można przybliżać i oddalać mapę dowolnie i bardzo sprawnie. Inna sprawa, że na dużym oddaleniu na mapie znikają drogi i zostają same nazwy miejscowości. Mam nadzieję że to poprawią. Albo dodadzą przesuwanie mapy gór/dół, lewo/prawo bo póki co nie ma takiej możliwości.
3. Nie.
- MarekB likes this
Posted 31 October 2017 - 20:11
W taki razie jak dla mnie kupno teko komputerka nie ma sensu. Wahoo Elemnt Bundle kosztuje 1600 zł. Z założenia używałbym go przez okres pięciu do ośmiu lat. Aby w pełni go wykorzystać musiałbym wykupić Strave Premium 6 lat x 230zł = 1380 zł. 1600 zł +1380zł = 2 980 zł co daje już cenę Gamina 1030 w którym ulubione segmenty mam za darmo. Nawet przy wykupieniu premium tylko na okres 6śćiu miesięcy w ciągu roku nadal przekraczamy kwotę garmina E1000. Aby Wahoo Elemnt w pełni wykorzystać trzeba jeszcze dodatkowo zapłacić tymczasem u garmina takiej polityki fnansowej nie ma.
Posted 31 October 2017 - 20:27
W taki razie jak dla mnie kupno teko komputerka nie ma sensu. Wahoo Elemet Bundle kosztuje 1600 zł. Z założenia używałbym go przez okres pięciu do ośmiu lat. Aby w pełni go wykorzystać musiałbym wykupić Strave Premium 6 lat x 230zł = 1380 zł. 1600 zł +1380zł = 2 980 zł co daje już cenę Gamina 1030 w którym ulubione segmenty mam za darmo. Nawet przy wykupieniu premium tylko na okres 6śćiu miesięcy w ciągu roku nadal przekraczamy kwotę garmina E1000. Aby Wahoo Elements w pełni wykorzystać trzeba jeszcze dodatkowo zapłacić tymczasem u garmina takiej polityki fnansowej nie ma.
Ciekawe wyliczenia. Nie sposób się nie zgodzić z Tobą.
Można jeszcze wziąć tańszego Bolt'a
Posiadacze Wahoo mogą tylko liczyć że producent z czasem dorzuci im segmenty do oprogramowania. Co wcale nie jest wykluczone, przy tych ilościach poprawek które podobno (nie mam więc nie wiem na pewno) producent wrzuca.
Garmin niestety mimo że jest potentatem na rynku, lubi testy przeprowadzać na ludziach, a nie wypuszczać na rynek dopieszczony wolny od "upierdliwych" wad produkt.
Pozdrawiam
Posted 31 October 2017 - 20:46
Dla tego po przeczytaniu forum odrzuciłem Gamina E520, E820 bo są słabszymi urządzeniami od Elementa. Byłem pewny że kupie Komputerek Wahoo ale gdy trzeba wykupić konto premium na stravie aby w pełni go wykorzystać to jego zakup stanął pod wielkim znakiem zapytania.
Posted 01 November 2017 - 20:11
Co wcale nie jest wykluczone, przy tych ilościach poprawek które podobno (nie mam więc nie wiem na pewno) producent wrzuca.
Regularnie, ~ raz w miesiącu.
Posted 03 November 2017 - 15:27
Wiggle z okazji Black Friday sprzedaje bez czujników Garmina Edge 1000 za 1 322zł z darmowa przesyłką do Polski. Teraz po dokupieniu czujnika kadencji i HR cenowo prawie wyjdzie jak Wahoo Elemnt.
Przy tak zbliżanych cenach w który komputer byście zainwestowali ??
http://www.wiggle.co...cycle-computer/