Mój Bolt tez ma swoje lata.. nawet nie wiem ile.
Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Napisano 08 październik 2019 - 12:44
W/w nieaktualne. Jak zwykle wypuścili coś niedopracowanego i tym razem szybko wycofali z użytku.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 październik 2019 - 07:47
To nie wchodź. Kto Ci każe. I jakie idiotyczne? Jak przeanalizujesz historię ostatnich aktualizacji firmware, to w każdej jest jakaś niedoróbka: (tylko z ostatnich kilku) to pyskowanie o zjechaniu z kursu podczas jazdy po nim, brak synchronizacji segmentów Strava, problemy ze skalowaniem interwałów treningowych, wywalanie się przy długich jazdach, błędy w profilu wysokości, do dziś nierozwiązana sygnalizacja żółtym kolorem LED stref tętna i jeszcze parę innych. Co się polepszy, to co innego pogorszy.
I nie pomoże zaklinanie rzeczywistości, że wszystko jest cacy. Bo nie jest.
Na pocieszenie wczoraj wprowadzono poprawioną wersję oprogramowania ROAM:
ELEMNT ROAM WR14-6129 - 8 October, 2019
- Improved Turn by Turn directions and routes with missing cues
- Improved map download process
- Fixed: Maps page sometimes incorrectly reporting download failure
Napisano 09 październik 2019 - 08:15
Ja bym wolał, żeby produkty Wahoo opisywał i krytykował inny "sprawozdawca" niż użytkownik Garmina, który nie ma pojęcia i praktycznej możliwości sprawdzenia opisywanych urządzeń. To tylko taka mała uwaga, w sumie nie tylko na temat Wahoo, ale wszelkiego sprzętu. Po prostu takie opinie są mało wiarygodne. To tak jakbym opisywał jakość Maybacha widząc go tylko na zdjęciach ![]()
Napisano 09 październik 2019 - 08:27
No to sobie sprawdź tu: https://groups.googl...oo-elemnt-users - źródło wiarygodnych opinii od użytkowników.
Taka drobna uwaga: nie trzeba mieć złamanej nogi, żeby wiedzieć, że to boli i raczej biegać nie sposób ![]()
Ale propozycja: wyślij mi swój egzemplarz do testów. Nawet pokrywam koszty wysyłki w obie strony.
Napisano 09 październik 2019 - 08:48
Ale zrozum, Twoje opinie są mało wiarygodne, ponieważ nie masz tych urządzeń nawet w zasięgu ręki. Zauważ , że wszelacy Youtuberzy czy inni recenzenci pokazują opisywany przedmiot, a ty? Jesteś po prostu sprawozdawcą tego co piszą inni (kto konkretnie?) i powielasz być może bzdurne albo opłacone krytyczne opinie.
Już tu mamy jednego takiego teoretyka, który kopiuje wyczytane bzdury i już z niejednych teorii bronionych rękami i nogami wycofywał się rakiem ![]()
Przykro mi, nie mogę ci wypożyczyć mojego Wahoo, gdyż jest to mój jedyny komputerek, który posiadam i jest w ciągłym (bezawaryjnym) użytkowaniu ![]()
Napisano 09 październik 2019 - 09:08
Znaczy boisz się go udostępnić do testów? W pełni rozumiem obawy. No cóż, poprzestanę na dotykaniu innych urządzeń Wahoo podczas jazd grupowych z moimi znajomymi, kupować nie będę, a jakoś Wahoo nie chce mi dać do testów (prawdę mówiąc nie ubiegam się o to), jak to robi dla wszelkiej maści wazeliniarzy jutubowych.
Napisano 09 październik 2019 - 09:20
Ja mam Wahoo ELEMNT, BOLT, Garmin 800,810,820,520, 2x1000.
Wahoo powinno się skupić na dopracowaniu tego co jest i co było celem powstania tych liczników, czyli niezawodność, prostota i działanie.
Teraz szarżują z wymyślaniem bajerów, które nie były celem. Monokolorowe Wahoo nie ma szans nawet z Garminem 520 co do nawigacji bo po prostu nie do tego był przeznaczony. Między innym dlatego kupiłem wahoo licząc, że programisci skupią się na wręcz inżynierskeij obsłudze ant+ i jak pojawia się bajery to tylko z tym związane.
Kupiłem wahoo bo chciałem mieć licznik rowerowy z wyraźnym ekranem, niezawodny bez nawigacji i jakiś tam pierdół związanych z planowaniem treningów, stravą, radarami itd. Skoro są te dodatkowe funkcje to ok ale w żadnym wypadku nie można odpuścić tego co było celem, czyli prawidłowe współdziałanie z opaskami ant+, watomierzami.
Chcę nawigacji to włączam ją w telefonie, wkładam słuachwke BT i jadę i do nawigowania Wahoo nie potrzebuję. Nikt rozsądny nie kupi Wahoo do nawigacji po mapie. są strzałki, piszczki od nawi to ok.
Wahoo zaczyna się skupaić nie na tym co trzeba. Chę sie w końcu przejechać z Wahoo i moimi kilkoma SRMami i być spokojnym, ze waty będą ok a nie tak jak teraz. Wkładam SRMa do roweru to wyciągam Garmina i go paruję z SRM.
Obsługa standardu CTF (SRM) przez Wahoo jest czarno biała... albo zero jedynkowa. TO PODSTAWA kazdego porządnego licznika rowerowego do którego aspiruje Wahoo. Dodam CTF to pierwszy standard transmisji mocy opracowany przez SRM i zaimplementowany w specyfikacji Nordic (autor ANT+).
..mija już rok i w wahoo nie ma:
1. wyświetlania wartości kalibracji poprzedniej i aktualnej, której wartość nadawana jest co sekundę. Wahoo złapie i wyświetli pierwsz wartość, zapisze ją w swojej pamięci i koniec a tu co kolejną sekundę nadawana jest kolejna wartość. W Garminei tak jest. Dzięki temu od razu mamy diagnostykę watomierza, wiemy jaki jest dryft, porównując wartości poprzedniej i aktualnej, wiemy czy aktualnie jest stabilny, bo wartosć zmienia sie o maks 1-2Hz,.
2. Brak informacji o wpisanym w korbie Slope a o jej zmianie nie ma mowy, bo jej nie wyswietla.
3. Brak opcji włączenia/wyłączenia autokalibracji. Z moich obserwacji jest ona włączona na stałe co już w ogóle jest porażką.
4. Po puszceniu korb Wahoo potrafi się zamrozić z mocą, czyli nie pedałujemy a on ciagle wyswietla ostanią moc. Poprawili to juz mocą Pionier'a ale w niektórych miernikach jeszcze to źle działa.
Sprawdziłem sobie miernik PWR z apką ant+ ANT Plugins Sampler. Po dłuzśzej przerwie w kadencji apka od razu wykrywa STOP kadencji. Apka potrafi a Wahoo jests na to ślepy?
Wahoo nie przestrzega warunków obsługi standardu CTF, gdzie autokalibrajca może zostać przyjęta TYLKO wtedy gdy:, prędkość jest jakaś tam, kadencji brakuje z 5 sekund, wynik wartosci ofsetu, który SRM nadaje co sekundę po tej przerwie w kadencji nie zmienai się o +/- 4Hz przez kolejne 5 sekund.
Do niedawna wahoo potrafił sie zautokalibrować, gdy kolarz stał na światłach z jedną nogą na pedale i wywierał w ten sposób siłę.
To są rzeczy które powinny być poprawione NATYCHMIAST po sygnael użytkowników, ba takich błędów nie powinno już być podczas testów alfa. Ja napisałem o tym blisko rok temu.
...a oni skupiaja się na pierdołach, jakeiś radary, nawigacja, piszczki.. Jak chcą dorównać Garminowi w bajerach to niech wymyślą coś lepszego niż ROAM.
Ale już się powtarzam któryś raz z kolei z tym powyżej nie wiem który raz.
Jedno co Wahoo muszę oddać to, że działa i nie zawodzi, bardzo dobrze trzyma bateria. Nawet z tymi 9-cioma polami znaki są czytelne. Tak, że BOLTa napewno sobie zostawię.
Obsługę CTF u siebie poprawiłem w pod kątem Wahoo i działa.
Po prostu moje watomierze same zaczęły kontrolować nadawanie wartości offsetu po puszczeniu korb i same weryfikują czy wartość ostatniej ręcznej i aktualnej kalibracji nie różni się od siebie o +/-10Hz. Jeśli nie to dopiero wówczas nadaja sygnał autokalibracji z wartosćią offsetu. Teraz Wahoo może "łykać" co chce, bo wartość kalibracji zawsze będzie prawidłowa. Aczkolwiek to użytkownik powinien decydować czy ma zostać ona uwzględniona czy nie. Dlatego musi być opcja włącz/wyłącz autokalibrację.
- Prozor i muzycom lubią to
Napisano 09 październik 2019 - 16:45
To nie wchodź. Kto Ci każe. I jakie idiotyczne? Jak przeanalizujesz historię ostatnich aktualizacji firmware, to w każdej jest jakaś niedoróbka: (tylko z ostatnich kilku) to pyskowanie o zjechaniu z kursu podczas jazdy po nim, brak synchronizacji segmentów Strava, problemy ze skalowaniem interwałów treningowych, wywalanie się przy długich jazdach, błędy w profilu wysokości, do dziś nierozwiązana sygnalizacja żółtym kolorem LED stref tętna i jeszcze parę innych. Co się polepszy, to co innego pogorszy.
I nie pomoże zaklinanie rzeczywistości, że wszystko jest cacy. Bo nie jest.
Na pocieszenie wczoraj wprowadzono poprawioną wersję oprogramowania ROAM:
ELEMNT ROAM WR14-6129 - 8 October, 2019
- Improved Turn by Turn directions and routes with missing cues
- Improved map download process
- Fixed: Maps page sometimes incorrectly reporting download failure
Jak Garmin partolił wszystko jak leci, a Wahoo zbierało peany za to, że "just works" to siedziałeś cicho. Nagle Garmin ma lepszą passę od góra pół roku i wszędzie się chwalisz jacy to oni zajebiści. Wahoo chłam, bo ma kilka bugów. Najgorszy rodzaj fanboya jaki istnieje. Jako moderator tym bardziej powinieneś się zastanowić nad tym co piszesz. Generalnie lubię twoje posty, masz ogromną wiedzę, zazwyczaj lubisz się nią dzielić, ale od tego fanboyowaniu padło ci na mózg. Ogarnij się. Dałeś się sprowadzić do poziomu trolla beskida i niestety w tej walce jesteś przegrany.
Nie wiem czy jesteś tego świadomy, ale bugi są wszędzie. Wejdź sobie na jakiś większy projekt np. na Githubie i zobacz ile ma otwartych defektów. Będą ich setki, tysiące, dziesiątki tysięcy.
- beskidbike lubi to
Napisano 10 październik 2019 - 07:08
Wręcz przeciwnie. Zgłaszałem uwagi i dalej to robię. W odróżnieniu od co niektórych, jeśli coś działa źle, to nie udaję, że wszystko jest idealnie. Jak nie jest, to nie jest.
Nigdzie nie napisałem, że wahoo to chłam, bo nie jest. A że obalam buńczuczne teorie, jakoby sprzęt Wahoo był ideałem bez wad? No cóż. Nie jest. Ale tak jak napisał asedio - przez dłuższy czas ich atutem była prostota i niezawodność działania. A teraz co?
To, że bugi istnieją wszędzie to wiem. Jednak sposób wdrażania oprogramowania przez Wahoo odbija się czkawką na użytkownikach. Lepsza byłaby możliwość przetestowania wersji przedprodukcyjnej przez chętnych testerów, a dopiero po potwierdzeniu stabilności działania przepchnięcie do wersji produkcyjnej.
od tego fanboyowaniu padło ci na mózg.
I wypraszam sobie fanbojowanie, czy padnięcie na mózg. Takie odzywki to do kolegów wrzucaj.
A żeby było w temacie i to temacie problemów związanych z oprogramowaniem, wątek z wczorajszego wpisu na grupie wahoo.google w odpowiedzi pewno na pytanie:
Zapytam z ciekawości. Czy komuś z użytkowników wahoo przytrafiło się wyłączenie urządzenia skutkujące całkowitym lub częściowym brakiem zapisu przebytej trasy?
Hi Guys!
My wahoo bolt rebooted in the middle of an active ride and went into data recovery mode. I waited for the recovery to complete, ended that ride and then started a new one. However the first ride now doesn't upload to Strava from the wahoo companion app. I also think the Bolt rebooted because of a firmware update. If it did then is there a way to disable auto update of the firmware unless I manually check for updates and agree to it? Also could someone help me fix this fit file.
Thanks
Raghu
Załączony plik fit jest uszkodzony i z naprawą może być problem.
No i jeśli chodzi o problemy z pomiarem mocy w urządzeniach Wahoo, do tego co napisał asedio to trzeba jeszcze dodać:
występujący co najmniej od początku sierpnia.
Przykłady:
Denny: I have the 4iiiis dual and also am getting totally bad balance numbers like 69/31. A Garmin recording the same ride was very close to 50/50. I will contact support with my data.
Chris: Have been communicating with Wahoo and sending them files. No resolution at this point.
Tod: I get crazy numbers and I have a left-only power meter. I've even seen a -10/110 balance, yes, a negative percent on one side. It shouldn't even be showing me a L/R balance since left-only has no idea.
27 sierpień, Robert: I had the same issues with my ELEMNT and Vector 3 pedals. Filed a ticket at Wahoo customer support. They answered today: As of today there's a new firmware and a new version of the companion app with a fix for this. I couldn't test it yet, though.
Naprawili? A skąd:
3 września, Chris: I did 3 rides over the holiday weekend. If anything it is worse with new firmware. Yesterdays ride showed 42/58 L/R balance. Golden Cheetah showed 49.9/50.1. Pretty aggravating. You would think since it worked once they would be able to figure it out.
Już mniejsza z tym balansem L/R% wyświetlanym na komputerku, plik z aktywnością zawiera prawidłowe dane, chociaż tyle. Chowanie głowy w piasek i udawanie, że nic co złe nie może dotyczyć urządzeń Wahoo jest niepoważne..
Napisano 10 październik 2019 - 21:26
Zgaduję, że Tobie.
xD
Jak cytujesz, to cytuj całość - dodałem co wypraszam sobie i już za odzywki typu "padło na mózg" to powinieneś dostać ostrzeżenie.
Napisano 10 październik 2019 - 21:43
Zgaduję, że Tobie.
Tak mi, bo na pewno nie Tobie. Paradoksalnie jesteś jedną z najbardziej udzielających się osób w temacie urządzenia którego nie posiadasz, nie planujesz kupić i nie masz o nim pojęcia. Nie uważasz tego za absurd?
Jak cytujesz, to cytuj całość - dodałem co wypraszam sobie i już za odzywki typu "padło na mózg" to powinieneś dostać ostrzeżenie.
Ma rację, władza ci nie służy. Niedługo będziesz straszył ostrzeżeniami za napisanie "dzień dobry"
Napisano 10 październik 2019 - 22:19
Niby czemu za dzień dobry straszyć czymkolwiek? Czy ja Tobą jestem? Nie? No właśnie.
Tak mi, bo na pewno nie Tobie. Paradoksalnie jesteś jedną z najbardziej udzielających się osób w temacie urządzenia którego nie posiadasz, nie planujesz kupić i nie masz o nim pojęcia. Nie uważasz tego za absurd?
Bo w odróżnieniu od fanboyów typu Ty potrafię dostrzec to czego Ty nie potrafisz. Nie mam, nigdy nie miałem i nie planuję choroby wenerycznej, ale wiem, że przyjemne to nie jest. Absurd? Bynajmniej ![]()
Kolejny raport o wywalaniu się Elemnt'a:
ELEMNT crashing randomly about once a week
Hi all
I have an ELEMNT, currently running release WF48-6025. About half a dozen times in the two months I've looked down during a ride to find the screen off. I switch it back on and start a new ride. The original ride is lost, so I'm guessing the unit has crashed. I don't have any external sensors connected, and I'm not following a route - just riding.
In the first year+ of owning the ELEMNT I had only a single (minor) problem with it, and certainly it never crashed. Now the crashing is becoming a regular occurrence and it's of course about the most frustrating thing a bike computer can do to you... (well, unless you own a Garmin, in which case it also robs you of several years of your life spent going in circles or doing random U-turns :-)).
I've been through a few system upgrades in this time (and there's another one I could now make). At first I figured this was just a temporary problem that would be fixed with an upgrade, but it has persisted.
Do others see this? I guess I'll upgrade again and report back when/if I get the next crash...
Terry
Myślę, że to kara za złe myślenie o Garminie, który wg niego zabiera mu lata życia ![]()
Napisano 11 październik 2019 - 19:09
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Napisano 14 październik 2019 - 20:44
Witam miał ktoś z was tak w Bolcie, że jest zrzucony trening na aplikacje widać mapę podstawowe parametry ale jak się chce wejść i zobaczyć szczegóły treningu to się nic nie wyświetla. Zrobiony rename workout i dalej to samo.
Miałem tak na początku użytkowania. Nie wiedziałem, że do pełnego połączenia Bolta z aplikacją niezbędne jest włączona lokalizacja (GPS) na smartfonie. Bez tego synchronizacja z aplikacją nie jest kompletna lub w ogóle niemożliwa. Wchodziłem do domu i zbyt szybko wyłączałem GPS, aby nie żarł baterii, bo wydawało mi się, ze wi-fi i BT wystarczy. Ale nie wystarczy.
Napisano 14 październik 2019 - 20:48
Mam włączony GPS w telefonie ale nic nie pomaga jest tylko mapa i podstawowe parametry. Chyba że chodzi Ci o to żeby telefon był cały czas podłączony do Bolta w czasie jazdy. To w czasie tego treningu tak nie było. Połączyłem telefon dopiero po skończonym treningu żeby się zsynchronizowal.Miałem tak na początku użytkowania. Nie wiedziałem, że do pełnego połączenia Bolta z aplikacją niezbędne jest włączona lokalizacja (GPS) na smartfonie. Bez tego synchronizacja z aplikacją nie jest kompletna lub w ogóle niemożliwa.