Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#1001 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 23 styczeń 2020 - 11:54

Witam wie ktoś może jak zrobić żeby po jeździe na trenażerze wahoo element Bolt pokazywał wirtualnie przejechany dystans i wirtualna prędkość? Używam trenazera nie interaktywnego. W rowerze pomiar mocy i kadencji i czujnik prędkość załozony na tylne koło. Po skończonym treningu zawsze jest 0 przejechanych kilometrów i średnią prędkość też 0. Bolt ustawiony na trening indoor. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

#1002 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 styczeń 2020 - 12:44

Jeździć po wirtualnych trasach. W przypadku jazd indoor jeśli jest pomiar mocy, to rejestrowanie "przekręconych" km nijak mających się do rzeczywistych km jest kwiatkiem do kożucha. Po co to komu?

Wow! pozazdrościć jazdy inną trasą praktycznie na każdym wyjeździe :)

I na dodatek jazdy po nieznanych drogach w 99% jazd. Gorzej, jak zjedzie z kursu i trzeba wyznaczyć powrót na kurs 🤔

Dodam jeszcze, ze juz mialem zamowionego garmina 530 ale doczytalem, ze w garminach jest limit max 100 live segments i nie działają one przy nawigowaniu :( A już mam ponad 250 segmentów i 99% moich jazd jest z nawigacją.

Przy takiej nawigacji (czyli prowadzenie po wgranym kursie) jaką masz w tym Wahoo to działają o ile kurs jest wysyłany ze strava (albo przeniesione do segmentów garmina to nawet można używać bez płacenia abonamentu dla strava). Czy 100 segmentów to mało? Widocznie niektórzy potrzebują, choć ja tu sensu nie widzę, zawsze można oznaczyć tylko te, z którymi faktycznie che się zmierzyć. 

Na plus obsługi segmentów w Wahoo jest możliwość obsługi nakładających się segmentów. Z kolei aktualnie w Edge jest lepsza możliwość personalizacji ekranu segmentów i obsługa ClimbPro w segmentach. 

Ale z innej beczki - parząc na ekran tych dwóch urządzeń (pomijając rozlany w Bolt) wydaje się, że większy i starszy ma chyba jednak lepszy ekran? Akurat tego modelu w rękach nie miałem (Bolt/Roam tak) i stąd moja ciekawość.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1003 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 23 styczeń 2020 - 13:00

Jeździć po wirtualnych trasach. W przypadku jazd indoor jeśli jest pomiar mocy, to rejestrowanie "przekręconych" km nijak mających się do rzeczywistych km jest kwiatkiem do kożucha. Po co to komu?

Przy takiej nawigacji (czyli prowadzenie po wgranym kursie) jaką masz w tym Wahoo to działają o ile kurs jest wysyłany ze strava (albo przeniesione do segmentów garmina to nawet można używać bez płacenia abonamentu dla strava).
.

Chodziło mi o ciekawość jak to jest ze niktorym po treningu na trenazerze pokazuje przejechane kilometry a u mnie nie. A zgadzam się z tobą w zupełności, wliczanie tych przejechanych wirtualnie kilometrów do przejechanych kilometrów jest bez sensu.

A jak można zrobić żeby nie opłacać stravy premium a pokazywało segmenty? Da radę tak zrobić?

#1004 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 23 styczeń 2020 - 13:05

Chodziło mi o ciekawość jak to jest ze niktorym po treningu na trenazerze pokazuje przejechane kilometry a u mnie nie. 

Jeśli używają Zwifta, Trainerroad czy jeszcze czegoś innego, to pokazuje dystans i prędkość

#1005 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 styczeń 2020 - 13:30

Na danych Zwift czy innych aplikacji umożliwiających jazdę wirtualną tak. TrainerRoad - nie. Tu jest trening oparty na mocy.

W teorii przy wyłączonym gps (trening indoor) i rejestracji obrotów koła z czujnika prędkości powinien zliczać. A może trzeba ustawić prędkość z koła, ale bez wyboru treningu indoor? Dla mnie to akurat nie bardzo ma sens, wirtualne km rejestruje mi np. Zwift, ale  na komputerku treningowym rejestruję tylko czas, moc, tętno itd.

W Wahoo oficjalnie korzystanie z segmentów Strava bez konta premium nie jest to możliwe. Z nieoficjalnymi rozwiązaniami też się nie spotkałem - no może poza protezami typu dodanie punktów start-stop (segmentu) na RWGPS i po wyznaczeniu trasy wysłanie jej do urządzenia. Ale to jest bardzo ograniczona wersja protezy, umożliwia tylko określenie punktów startu/stopu segmentu, nic więcej. 

#1006 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 23 styczeń 2020 - 14:09

Ja mam wpisany obwód koła i  Trainerroad normalnie zlicza dystans i przesyła do Stravy. A że jest to nieistotny parametr, to inna sprawa ;) W zasadzie służy mi do określenia przebiegu napędu, głównie łańcucha.

#1007 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 styczeń 2020 - 14:14

Co do tego nawigowania, na szose zawsze sobie planuje trasę w RWGPS żeby nie wjechać na jakieś ślepe leśne drogi których u mnie jest sporo, lubie też mieć zaplanowaną trasę bo łatwiej mi czas rozplanować. Na MTB powiedzmy 80% planuję ale też trochę improwizuję. Nie jeżdzę zawsze po różnych trasach ale staram się nimi rotować i kombinować. Mam fazy, że raz jeżdzę na zachód, później na wschód, etc.

Segmentów mam dużo bo są to segmenty MTB i Szosowe więc już x2. Najczęściej jeżdzę trasy tak 60-80km więc w każdą stronę nazbiera się ich trochę. Do tego dochodzą jeszcze segmenty na jakichś trasach wyjazdowych. Po prostu nie chcę żeby licznik mnie w dzisiejszych czasach ograniczał do 100.

A ekran ma 2.7" vs 2.2" w bolcie ale co ważniejsze ma też trochę większą rozdzielczość 240x400 vs 240x320

#1008 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 styczeń 2020 - 15:23

Na plus obsługi segmentów w Wahoo jest możliwość obsługi nakładających się segmentów. Z kolei aktualnie w Edge jest lepsza możliwość personalizacji ekranu segmentów i obsługa ClimbPro w segmentach. 

W wahoo jest pelna customizacja ekranu live segments, czytajac instrukcje od garmina odnioslem wrazenie, ze tam nie da sie nic zrobic. Ale nie mialem wiec to tylko moje wrazenie na podstawie instrukcji. Da rade w garminie wyswietlic aktualna moc na ekranie live segments? Bo w wahoo tak i z tego korzystam.

#1009 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 styczeń 2020 - 16:56

Oczywiście, że się da. Nie tylko to, ale o wiele więcej. Praktycznie można umieścić tam wszystko co niezbędne, łącznie z polami IQ. Obecnie konfiguracja ekranu segmentów jest bardzo rozbudowana.

A pytałem się o różnice nie w rozdzielczości ekranu czy wymiarach (bo to znam) ale o subiektywną ocenę różnicy czytelności czy jakości ekranów.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
  • Orzecho lubi to

#1010 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 styczeń 2020 - 17:11

Oba bardzo dobrze czytelne. Jak na razie jedyny minus to dużo słabiej slyszalne powiadomienia dźwiękowe niż w bolcie. 

I mój egzemplarz ma chyba walniety termometr, bo było 3 stopnie a licznik nie pokazał mniej niż 8.

#1011 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 26 styczeń 2020 - 17:14

A przy okazji termometru w bolcie, to nie macie wrażenia, że zaniża 2°C?

Od czwartku jest nowy firmware, o którym nawet Wahoo nie wie :)

#1012 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 26 styczeń 2020 - 18:40

A przy okazji termometru w bolcie, to nie macie wrażenia, że zaniża 2°C?

W moim raczej nie zaniża. Na zmianę temperatury reaguje z pewnym opóźnieniem, ale to chyba standard w takich elektronicznych zabawkach.

#1013 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 26 styczeń 2020 - 18:49

Na zmiany będzie reagował z opóźnieniem, bo czujnik zamknięty jest w obudowie.
W lecie jako czarny chyba zawyża, ale teraz przy mrozach mam wrażenie że odejmuje 2 stopnie w stosunku do tablic stojących przy drodze. A czy one mierzą dobrze?
W sumie 2°C to żadna różnica podczas jazdy.
Ważne są przejścia przez zero bo wtedy jest ślisko. Samochód mi krzyczy od +3°C o możliwości oblodzenia, poprzedni od 5°C.
I tylko po to mi termometr w liczniku. Dlatego chciałem porównać jak jest u innych.

#1014 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 05 luty 2020 - 09:40

witam,

pytanie trochę z innej beczki. Zakupiłem  roam i nie umiem zmienić wyświetlania zegara w formacie 24h, na fiach widzę, że inni mają normalną godzine np 20:00 ja mam 8 pm. Trochę mnie to wkurza, pisłaem do suport ale na razie cisza. Wie ktoś jak to zmienić? Co ciekawe jak jestem w ustawieniach i jest możliwość nastawienia zegara ręcznie to wyświetla się 24h format

#1015 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 luty 2020 - 12:42

A to zależy jak masz ustawiony format godziny i daty w telefonie, czasem też od języka.
Aplikacja wahoo przyjmuje ustawienia z systemu.

#1016 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 06 luty 2020 - 13:27

Miałem w tel normalnie 24h, z suportu odpisali żebym odinstalował apke i zainstalował na nowo i zadziałało. Dzięki za odpowiedz

#1017 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 06 luty 2020 - 22:33

Witam, mam takie oto pytanie. Układam sobie trening w TP, synchronizuje z Element Bolt i odpalam. Wszystko działa super. Chcialem sobie uprzyjemnić trening i włączyłem Zwifta. Po skończonym treningu z Bolta zrzuca mi na Strave i ze Zwifta również. I na Stravie mam 2 takie same treningi. Czy da się to jakoś rozwiązać, żeby tak nie było. Pozdrawiam

#1018 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 07 luty 2020 - 07:35

Najszybciej będzie odpiąć konto Strava w Zwift?

#1019 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 07 luty 2020 - 07:38

Najszybciej będzie odpiąć konto Strava w Zwift?

No tak najszybciej ale chyba chciałbym żeby zostało. Można również nie włączać licznika i połączyć TP ze Zwiftem. Ale myślalem że jest może rozwiązanie jak zrobić żeby nie dublowało mi treningów a licznik i Zwift był włączony.

#1020 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 08 luty 2020 - 19:35

Pytanie o live track.
Jak wyślę jednorazowy link pani żonie to wszystko gra. Jak ustawię stały link to też działa. Ale jak to z paniami żonami jest, mail z linkiem ginie w przepastnych czeluściach kobiecej skrzynki mailowej i dzwoni gdzie jestem i kiedy będę. Ręcznie wysyłać za każdym razem mi się nie chce albo zapominam.
Ustawiłem, żeby każda nowa aktywność wysyłała maila i wysyła. Tylko jest problem, że w mailu są same krzaki i link nie jest do otwarcia przynajmniej na telefonie. Na kompie nie sprawdzałem ale i tak chodzi mi o to żeby był w telefonie.
Ja tylko tak mam czy ktoś jeszcze? Jak znajdę te krzaki wkleję print screena.
Ewentualnie w czym problem?

Dodaj odpowiedź