No to już wiem, czemu mi czujnik kadencji takie cuda dzisiaj pokazywał. A baterię wymieniałem ze 2 tygodnie temu.
Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Posted 11 May 2020 - 06:16
W moim Bolt, po ostatniej aktualizacji jest problem z pomiarem prędkości. W momencie gdy przestaję pedałować, kadencja wyświetlana jest jako "---" i prędkość tak samo "---". Po kilku sekundach zaczyna wyświetlać prędkość. Efekt, lecę z góry ponad 60 km/h a prędkość średnia spada Ma ktoś z szacownego grona coś podobnego ?
PS. mam czujnik kadencji i prędkości garmina, który jak kręcę na stojaku to "czyta" prędkość i kadencję.
To efekt ostatniej aktualizacji - wygląda na to, że jak się przestanie kręcić korbą, to komputerek Wahoo przestaje liczyć nie tylko kadencję, ale i odległość. Jeśli jest tylko sam czujnik obrotu koła (bez kadencji) - problemu nie ma. Ewidentny babol.
Szczegóły: https://groups.googl...3k/bh1dInSPBwAJ
Rozwiązanie: do czasu naprawy tego błędu przez kolejną poprawkę oprogramowania (i potencjalnego spierniczenia czegoś innego) można:
- odłączyć czujnik kadencji/prędkości
- nie przestawać kręcić korbą
- przywrócić oprogramowanie do poprzedniej wersji...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 11 May 2020 - 07:25
Ja po dłuższym teście Bolta mam taki oto problem:
W pewnym momencie przestaje mnie śledzić opcja live tracking. Podesłałem linka do śledzenia, śledzi mnie do jakiegoś momentu, potem stop i aż do końca już nic się nie rusza jakbym umarł ;-D
Nie jest to kwestia braku zasięgu, bo to wyeliminowałem.
Oprogramowanie iOS.
Posted 11 May 2020 - 08:06
Sprawdźcie tu: https://groups.googl...ers/3-qaZtihhuA
Odpowiedź Wahoo: "znany problem" (od kwietnia...).
Posted 11 May 2020 - 08:53
Ja po dłuższym teście Bolta mam taki oto problem:
W pewnym momencie przestaje mnie śledzić opcja live tracking. Podesłałem linka do śledzenia, śledzi mnie do jakiegoś momentu, potem stop i aż do końca już nic się nie rusza jakbym umarł ;-D
Nie jest to kwestia braku zasięgu, bo to wyeliminowałem.
Oprogramowanie iOS.
U mnie taki problem pojawił się, ale dopiero po tej ostatniej nieszczęsnej aktualizacji. Śledzi mniej wieciej przez 20 km, poźniej ślad znika. Podobnie jest kiedy wracam z treningu, w historii w aplikacji też pokazuje się tylko od 20 km odcinek, dopiero ponowne parowanie i synchronizacja powoduje, że w apce zapisuję sie już cały trening.
Niestety ich aktualizacje coraz bardziej przypominają mi aktualizacje Windowsa, która za każdym razem usuwa mi sterowniki do touchpada
Miewałem też wcześniej problemy z live track ale było to właśnie spowodowane trybem oszczędzania baterii (też iOS).
Posted 11 May 2020 - 09:11
Jak to mówią... "Co się odwlecze, to nie uciecze" - faktycznie od jakiegoś czasu (coś roku chyba?) rzadko która aktualizacja czegoś nie psuje. Kiedyś Garminowi dostawało się pomyjami za wypuszczanie byle jakich aktualizacji, bez ich należytego sprawdzenia przed udostępnieniem publicznych wersji, to teraz obecna publiczna beta dla 1030/830/530 jest "dopieszczana" (mam nadzieję) już piąty miesiąc (prawie przegięcie w drugą stronę). Ponoć Wahoo też może udostępniać oprogramowanie w wersji rozwojowej, ale mogliby brać przykład z garniaka i przed udostępnieniem wersji produkcyjnej, udostępnić publiczną betę dla chętnych - dopiero po tygodniu/dwóch testów u chętnych (zebraniu danych diagnostycznych i stwierdzeniu braku problemów) mogliby udostępnić aktualizację dla wszystkich.
Posted 12 May 2020 - 07:15
Cały wątek na grupie: https://groups.googl...8k/5eGAHenrAAAJ (bezpośredni odnośnik do przepisu jak to zrobić), nie obejdzie się bez linii komend i ADB.exe (dla windows i odpowiedniki dla mac/linux - bo bolt i reszta to urządzenia androidem), ale jest to dość prosta czynność.
- adam1920 likes this
Posted 13 May 2020 - 06:18
No i chyba po problemie:
Thank you very much for taking the time to report this issue and send the data. Our developers were able to fast track the fix for the ROAM first and the BOLT followed early this morning. Both fixes are in the 7505 versions of the firmware. All you should need to do is update the BOLT.
Releasenotes of the just released WB15-7505:
Wczorajsza aktualizacja powinna raportowany problem usunąć, co zresztą potwierdzają testy użytkowników.
- lukaszzsch likes this
Posted 13 May 2020 - 06:58
No i chyba po problemie:
Thank you very much for taking the time to report this issue and send the data. Our developers were able to fast track the fix for the ROAM first and the BOLT followed early this morning. Both fixes are in the 7505 versions of the firmware. All you should need to do is update the BOLT.
Fixed: Speed and Cadence sensor dataWczorajsza aktualizacja powinna raportowany problem usunąć, co zresztą potwierdzają testy użytkowników.
Jeszcze tylko tracking i będę zadowolony.
Posted 14 May 2020 - 10:29
No i chyba po problemie:
Fixed: Speed and Cadence sensor dataWczorajsza aktualizacja powinna raportowany problem usunąć, co zresztą potwierdzają testy użytkowników.
Może okazać się, że jednak nie do końca - kadencję naprawili, ale prędkość może dalej być ignorowana...
Posted 14 May 2020 - 17:09
przepraszam jeśli ten temat był już poruszany, ale potrzebuje dość szybkiej odpowiedzi, a wyszukiwanie w temacie mi nic nie pokazuje. Jak Elemnt Bold współpracuje z tętnomierzem na bluetootha od Polara? Dokładnie model H7.
Mi on nie działa z Garminem 520 plus ale teraz szukając o jego współpracy z Wahoo znajduje informację, że działa ,ale też głosy że trzeba wyłączyć połączenie z telefonem żeby działał
Posted 14 May 2020 - 21:00
Tak, komputerki Wahoo obsługują czujniki BT.
Sprawdź w tabelce: https://www.dcrainma...pth-review.html
Posted 16 May 2020 - 17:45
Małe ostrzeżenie. Wg grupy google wahoo https://groups.googl...YY/aEcoWDjXAAAJ
Posted 16 May 2020 - 20:23
Usuwałem czujnik po ostatniej aktualizacji i normalnie mogę go dodać z powrotem. Wszystko działa normalnie. Wydaje mi się, że niektórzy nadziali się na inny problem czyli czujniki znikają (i oczywiście nie da się ich też wtedy dodać) jeśli licznik synchronizuje się przez wifi. Problem znika po zakończonej synchronizacji. Ta czasami może być przydługawa.
- lukaszzsch likes this
Posted 16 May 2020 - 22:49
Czujnik znika przy synchronizacji wifi? No ale po zakończonej synchroniacji powinien (powinny się pojawić)? To czemu u nich się nie pojawiły? Zresztą "zniknięcie" czujników na czas synchronizacji, jest co najmniej dziwne, prawda?