Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Posted 24 May 2020 - 11:00
Podaję rozwiązanie za: https://groups.googl...ers/ew-PeDD2PjE
Jay:
- Question...does this not work anymore..since Mondays announcement? I created a route, and it no longer transferred over to my WAHOO ELEMNT app.
- Happened to me this week: I suddenly couldn't sync strava routes to my elemnt bolt.
I de-authorized then re-authorized strava and it all started working again.
- Nice! That worked. Was hoping it had nothing to do with the changes Strava made to how 3rd party apps interact with Strava.
Przy okazji wczoraj ukazała się aktualizacja oprogramowania dla wszystkich urządzeń Wahoo:
BOLT WB15-7512 - 22 May, 2020
- Fixed: Missing speed and cadence data
quote]
Rzeczywiście działa
Posted 28 May 2020 - 18:19
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 29 May 2020 - 09:16
Dokładnie. Kalkulacja z pulsu była, aczkolwiek mało dokładna.
Nie było kalkulacji z kJ co było dość dziwne i od dawna użytkownicy domagali się tego sposobu wyliczenia kcal.
Ciekaw jestem jak teraz będzie to wyglądać.
Ps. A "Polish translation" ciągle ani widu, ani słychu... :/ - daliby możliwość przetłumaczenia tego dla społeczności, dawno mieliby taką wersję językową.
- lukaszzsch likes this
Posted 29 May 2020 - 10:35
Dokładnie. Kalkulacja z pulsu była, aczkolwiek mało dokładna.
Nie było kalkulacji z kJ co było dość dziwne i od dawna użytkownicy domagali się tego sposobu wyliczenia kcal.
Ciekaw jestem jak teraz będzie to wyglądać.
Ps. A "Polish translation" ciągle ani widu, ani słychu... :/ - daliby możliwość przetłumaczenia tego dla społeczności, dawno mieliby taką wersję językową.
Jakoś bardziej wolę ANG od PL w takich urządzeniach.
Posted 29 May 2020 - 14:42
Chodzi mi o to że można brać kJ jako kalorie w przeliczeniu 1 do 1. Zawsze miałem ustawione pole kJ, nie kalorii. Na nie też patrzyłem, żeby ustalić wydatek energetyczny treningu. Nie tylko w liczniku zresztą. W każdym serwisie i programie. Kilodżul to kilodżul, a z kaloriami każdy dostawca sprzętu i usług kombinuje inaczej.
- Jaca911 likes this
Posted 29 May 2020 - 18:43
Chodzi mi o to że można brać kJ jako kalorie w przeliczeniu 1 do 1.
Nie do końca. Poprawnie fizycznie to 1 kCal = 4,186 kJ.
Skąd więc 1 kJ mniej więcej 1 kCal? Bo sprawność "silnika" biologicznego to ledwo nieco około 24%. Ledwie niecałe 24% energii zamieniane jest w napęd, pozostała część tracona jest w większości w postaci ciepła.
Ale w efekcie na ogół przyjmuje się niemalże identyczną wartość 1 kCal i 1 kJ. Dlaczego w takim razie brać pod uwagę kCal? Bo kaloria (no, kCal) jest powszechnie używana tak jako wartość energetyczna posiłków czy szacowanie w innych sportach, niż kolarstwo i praktycznie jeśli nie ma miernika mocy, to wszystkie urządzenia szacują spaloną ilość kCal (dyskusyjne jest jak dokładne lub raczej mało dokładne może być to oszacowanie), a nie kJ.
Stąd rozsądnie gdy komputer treningowy mierzy/szacuje w określonych jednostkach w jednym przypadku, a w innym inaczej, to jest to swego rodzaju rozbieżność (jak zwał, tak zwał ) i jeśli szacuje w kCal, to dobrze byłoby, gdyby przeliczył kJ na te kCal - w końcu jest to bardzo prosty algorytm. Jasne, że można to zrobić we własnym zakresie, nawet poprzez traktowanie kJ na równi z kJ, no ale w końcu co za problem to zrobić z automatu?
- Arked likes this
Posted 29 May 2020 - 19:45
Tak Prozor, wiem to wszystko. Mam małą obsesje na punkcie tych cyferek i wszystkich około-treningowych zagadnień związanych z metabolizmem 😅 Może dlatego nie ustawiałem nigdy kcal bo widziałem gołym okiem żałosną dokładność wyliczeń z tętna...
- Prozor likes this
Posted 29 May 2020 - 20:47
Wiem, że wiesz 😉