Proszę bez offtopu, bo będę musiał przerzucić wpisy komputerowe do "offtopu nie na temat"...
[...]
A tak z innej beczki, bo mój roam ma ok 1,5 roku i coraz szybciej traci baterię (od tego sezonu mam podpięty radar wsteczny varia z włączonym dźwiękiem - może to przez to też przez to?) I się zastanawiam czy jak tu jechać z Power bankiem i ładować na trasie. Bo np do Krakowa i z powrotem schodzi mi z 8h varia trzyma ok 6h ciągłej pracy, lampa przednia jeszcze krócej no i roam chyba też już nie wytrzyma (wcześniej dawał rade) ale jak to wszystko podepnę - nie zatrzymuje się na trasie to się chyba w te kable zaplątam
Tak, obsługa radaru wymaga pracy procesora, a ten z kolei wymaga prądu. Czym więcej ruchu na drodze, tym więcej prądu potrzeba do obsługi sygnałów radaru i wyświetlania powiadomień pojazdów. To jak dużo prądu na to idzie widać w Edge 520/820, które nawet bez tego nie są wybitnie energooszczędne. W nowszych Edge to nie stanowi tak dużego problemu, ale oczywiście też nieco odbija się na poborze prądu.
To samo dotyczy wszystkich innych urządzeń obsługujących komunikaty radaru wstecznego, w tym i Twojego Roam.
Jeśli chodzi o rozwiązanie problemu, czyli zasilanie urządzeń to są dwie opcje: jeden ciut większy powerbank i kabel Y do przodu (lampa/roam) + kabel do tyłu do zasilania radaru, albo dodatkowy mały powerbank do jego zasilania. Chyba ta druga opcja jest sensowniejsza, bo niweluje konieczność kablowego połączenia z przednim źródłem zasilania.