Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#1581 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 29 maj 2021 - 19:14

Czyli Roam też nie ma tych funkcji mocy.
Myślałem że w nowszych coś dodali a tu klops

#1582 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 maj 2021 - 21:32

Nie, Wahoo przyjęło zasadę: apka ta sama (bo to co widzisz to aplikacja androida), ale z ograniczeniami w Bolt. To co bez ograniczeń działa tak samo w każdym modelu.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1583 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 29 maj 2021 - 21:47

Mam pytanie trochę z innej beczki: jaki jest output z liczników Wahoo? Czy standardowym formatem, który eksportują jest Garminowski .fit? A może coś innego? Czy ktoś mógłby podesłać mi kilka przykładowych plików aktywności zarejestrowanych licznikiem Wahoo?

#1584 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 maj 2021 - 22:07

Tak, FIT. Tyle tylko, że nie jest to stricte "garminowski" plik, a ANT+ specyfikacja: https://www.thisisan...ant-fs-and-fit1

#1585 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 29 maj 2021 - 22:19

A to ANT Wireless to już nie jest (kocham to określenie) spółka-córka Garmina?

Niemniej czy są już różnice w formacie między Garminowskim .fit-em ( https://developer.ga...om/fit/overview) a tym opisanym na stornach ANT+ to doczytam, tylko byłbym wdzięczny od kogoś dopomógł dowolną aktywnością, gdziekolwiek nagraną którymkolwiek licznikiem Wahoo.

EDIT: doczytałem, dla potomnych: tak, sam format pliku .fit jest jeden. Nie mamy tutaj rozdzielenia na bardziej "garminowy" i "mniej garminowy". Inna sprawa, że obsługuje różnorakie rozszerzenia i generalnie jest bardzo uniwersalny.

#1586 Pazuzu

Pazuzu
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 29 maj 2021 - 22:59

Po ostatniej aktualizacji nie wyświetla mi profilu wysokościowego. Zarówno trasy które były wgrane jak i te nowe mają ten problem. A co ciekawe na stronie Wahoo przy ostatniej aktualizacji jest:
Fixed: Elevation graph
Miał ktoś taki problem? Jestem w stanie coś z tym zrobić czy muszę czekać na aktualizację?

#1587 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 maj 2021 - 09:53

Pewno musisz czekać na kolejną(kolejne?) aktualizacje. Prawdopodobnie trochę ich wkrótce się pojawi, bo będą poprawiać nowego Bolta. A w tym temacie, pojawiają się pierwsze opinie użytkowników nowego Bolta (bo recenzje często bywają... sponsorowane) na grupie google: https://groups.googl.../m/Y_ARrmB6BQAJ

My short verdict for the Bolt v2 after one longer road and one long mtb ride:

Don't buy it now, wait for some updates. Although the new maps are supposed to have elevation data included, the altimeter is way out of line and gives totally crazy data. And once I stuck in "Load.." on the map view and could not revive it until reboot.

General problems: The new display is polarized and if you have expensive polarized sunglasses, this is a big problem. The old Bolt looks pretty outdated if you put the two devices side-by-side, but on the bike the old b/w display beats the new colour display, at least for me. I'm over 50 and it's probably my eyes. 

Czyli potwierdza się, że nie ma co się spieszyć z zakupem i użytkowaniem nowości. Zastanawiające jest użycie ekranu spolaryzowanego, sprawiającego problem czytelności z niektórymi szkłami okularów z polaryzacją. 

• artho lubi to

#1588 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 31 maj 2021 - 14:51

Jeszcze mam takie pytanie odnośnie mocy w Wahoo bolt vs Strava.

Zrobiłem sobie trening z licznika na trenażerze i po zakończeniu patrze na wyniki mocy w liczniku i pożniej w aplkacji wahoo i jest wszystko ok. Ale po imporcie do stravy wyniki są o kilkanaście watów mniejsze szczególnie jeśli chodzi peaki czyli moc kilku sekundowa sprint i tak dalej. Strava po imporcie jakoś sobie wylicza wg własnego algorytmu moc że wychodzi inaczej a nie jak na liczniku i w aplikacji.

#1589 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 31 maj 2021 - 23:08

General problems: The new display is polarized and if you have expensive polarized sunglasses, this is a big problem. The old Bolt looks pretty outdated if you put the two devices side-by-side, but on the bike the old b/w display beats the new colour display, at least for me. I'm over 50 and it's probably my eyes. 

Czyli potwierdza się, że nie ma co się spieszyć z zakupem i użytkowaniem nowości. Zastanawiające jest użycie ekranu spolaryzowanego, sprawiającego problem czytelności z niektórymi szkłami okularów z polaryzacją. 

Poważnie? :D

Taki szkolny błąd. To co obrócą ekran o 90 stopni?

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1590 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 czerwiec 2021 - 06:32

No przecież naprawią polaryzację w kolejnej wersji firmware :P

#1591 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 czerwiec 2021 - 07:42

MFD w samolotach też mają ekrany spolaryzowane. 

#1592 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 07:59

MFD w samolotach też mają ekrany spolaryzowane. 

wtf ??? :)

Polaryzacja mam wrażenie, że jest już standardem w okularach, rowerowych także. Dziwny krok.

#1593 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 08:42

wtf ??? :)

W samolotach nie nosi się okularów z polaryzacją.

Tam jest wiele innych czynników, jak np ogrzewanie szyb kabiny które zmniejszają widoczność w okularach polaryzacyjnych już nie wspominając o ekranach.

#1594 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 08:57

No więc właśnie :D

Tym bardziej nie rozumiem tego kroku ze strony Wahoo.

#1595 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 08:58

No więc właśnie :D

Tym bardziej nie rozumiem tego kroku ze strony Wahoo.

;)

#1596 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2021 - 09:34

Poważnie? :D

Taki szkolny błąd. To co obrócą ekran o 90 stopni?

Na ogół nie używam okularów z polaryzacją, pożyczyłem od syna i sprawdziłem sobie ekran Edge 1030. O dziwo, tam też jest ekran spolaryzowany! To tłumaczy, dlaczego w Edge 1000 można było ustawić komputerek poziomo, a w E1030 już nie. Domysły były takie, że i tak prawie nikt nie używał trybu poziomego. A to tylko część prawdy, bo podstawową przyczyną jest właśnie ekran spolaryzowany, po obróceniu ekranu o 90* ekran w okularach z polaryzacją robi się... bardzo ciemny, a pod kątem czarny. Za to w normalnym ustawieniu patrząc w dość mocno przyciemnionych okularach spolaryzowanych ekran jest niemal tak samo jasny jak bez okularów, a wszystko co jest wyświetlane na ekranie zdecydowanie bardziej kontrastowe. 

Być może użytkownik o którym wspomniałem ma jakieś felerne okulary z dziwną polaryzacją? Bo ciężko mi uwierzyć, żeby Wahoo walnęło się produkując ekrany spolaryzowane niewłaściwie. Jeśli jednak tak, to będą mieli problem. Poczekamy na testy pierwszych polskich użytkowników z tego forum? Użytkownicy Roam mogliby sprawdzić, czy ekrany w ich urządzeniach mają polaryzację? Niezbędne do tego są okulary ze szkłami spolaryzowanymi - wystarczy popatrzeć na ekran w normalnym położeniu i obrócić go o 90*. W tym drugim położeniu powinien dość mocno przyciemnić się. 

#1597 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 09:41

Jeszcze mam takie pytanie odnośnie mocy w Wahoo bolt vs Strava.
Zrobiłem sobie trening z licznika na trenażerze i po zakończeniu patrze na wyniki mocy w liczniku i pożniej w aplkacji wahoo i jest wszystko ok. Ale po imporcie do stravy wyniki są o kilkanaście watów mniejsze szczególnie jeśli chodzi peaki czyli moc kilku sekundowa sprint i tak dalej. Strava po imporcie jakoś sobie wylicza wg własnego algorytmu moc że wychodzi inaczej a nie jak na liczniku i w aplikacji.

Mam to samo w przypadku licznika karoo2. Strava ma jakiś własny algorytm podobno.

#1598 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 10:00

Strava nie ma żadnego własnego algorytmu. Wylicza piki na podstawie serii danych mocy zapisanych w pliku. Liczniki Wahoo nie zapisują w pliku prawidłowo wartości kiedy nagle przestajesz pedałować, pomimo tego że prawidłowo interpretują je w swoich wewnętrznych wyliczeniach pików mocy (!). Tak więc na przykład jeśli nagle przestajesz pedałować, moc zapisana w pliku powinna wyglądać tak: " 1000W, 0W, 0W, 0W", tymczasem Wahoo zapisuje coś takiego: "1000W, 666W, 333W, 0W". Wygładza w pliku sztucznie dropy sygnału. Strava jest tutaj bezradna. 

• Prozor i JAY85 lubią to

#1599 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 10:22

Strava nie ma żadnego własnego algorytmu. Wylicza piki na podstawie serii danych mocy zapisanych w pliku. Liczniki Wahoo nie zapisują w pliku prawidłowo wartości kiedy nagle przestajesz pedałować, pomimo tego że prawidłowo interpretują je w swoich wewnętrznych wyliczeniach pików mocy (!). Tak więc na przykład jeśli nagle przestajesz pedałować, moc zapisana w pliku powinna wyglądać tak: " 1000W, 0W, 0W, 0W", tymczasem Wahoo zapisuje coś takiego: "1000W, 666W, 333W, 0W". Wygładza w pliku sztucznie dropy sygnału. Strava jest tutaj bezradna.

No ok, ale np 1s moc chyba nie jest zapisana w schodkach i powinna być taka sama. Rozumiem jeszcze kilkunasto sekundowe to ok masz racje ale np peak z 1s powinien być taki sam?

#1600 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2021 - 11:24

Raczej tak, ale dla pewności warto sprawdzić plik źródłowy fit. Wrzuć w GoldenCheetah i sprawdzisz.

Wracając do Bolt2, po podłączeniu do ADB można dowiedzieć się ciekawych rzeczy:

bolt2p0:/ # cat /proc/version
Linux version 3.18.120-perf-gebca802-00001-g4163b9b (bolt@bolt-Parallels-Virtual-Platform) (gcc version 4.8 (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Mon May 10 20:58:32 EDT 2021
bolt2p0:/ # cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
model name      : ARMv7 Processor rev 5 (v7l)
BogoMIPS        : 38.40
Features        : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant     : 0x0
CPU part        : 0xc07
CPU revision    : 5
[...]
Hardware        : Qualcomm Technologies, Inc APQ8009
Revision        : 0000
Serial          : 0000000000000000
Processor       : ARMv7 Processor rev 5 (v7l)
bolt2p0:/ # cat /proc/meminfo
MemTotal:         962780 kB

Procesor to budżetowy  Qualcomm Snapdragon 212 APQ8009. Wydajność  jest raczej niska i plasuje się na poziomie podstawowym z 2015 roku. Pamięci RAM jak widać też poskąpili, chociaż w przypadku systemu zoptymalizowanego pod jedną aplikację, może i wystarczy tego 1GB RAM, aczkolwiek sądzę, że jak na urządzenie oparte na Androidzie to mimo wszystko trochę mało. 

Dodaj odpowiedź