Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Posted 29 May 2021 - 21:32
Nie, Wahoo przyjęło zasadę: apka ta sama (bo to co widzisz to aplikacja androida), ale z ograniczeniami w Bolt. To co bez ograniczeń działa tak samo w każdym modelu.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 29 May 2021 - 22:07
Tak, FIT. Tyle tylko, że nie jest to stricte "garminowski" plik, a ANT+ specyfikacja: https://www.thisisan...ant-fs-and-fit1
Posted 29 May 2021 - 22:19
A to ANT Wireless to już nie jest (kocham to określenie) spółka-córka Garmina?
Niemniej czy są już różnice w formacie między Garminowskim .fit-em ( https://developer.ga...om/fit/overview) a tym opisanym na stornach ANT+ to doczytam, tylko byłbym wdzięczny od kogoś dopomógł dowolną aktywnością, gdziekolwiek nagraną którymkolwiek licznikiem Wahoo.
EDIT: doczytałem, dla potomnych: tak, sam format pliku .fit jest jeden. Nie mamy tutaj rozdzielenia na bardziej "garminowy" i "mniej garminowy". Inna sprawa, że obsługuje różnorakie rozszerzenia i generalnie jest bardzo uniwersalny.
Posted 29 May 2021 - 22:59
Po ostatniej aktualizacji nie wyświetla mi profilu wysokościowego. Zarówno trasy które były wgrane jak i te nowe mają ten problem. A co ciekawe na stronie Wahoo przy ostatniej aktualizacji jest:
Fixed: Elevation graph
Miał ktoś taki problem? Jestem w stanie coś z tym zrobić czy muszę czekać na aktualizację?
Posted 31 May 2021 - 09:53
Pewno musisz czekać na kolejną(kolejne?) aktualizacje. Prawdopodobnie trochę ich wkrótce się pojawi, bo będą poprawiać nowego Bolta. A w tym temacie, pojawiają się pierwsze opinie użytkowników nowego Bolta (bo recenzje często bywają... sponsorowane) na grupie google: https://groups.googl.../m/Y_ARrmB6BQAJ
My short verdict for the Bolt v2 after one longer road and one long mtb ride:
General problems: The new display is polarized and if you have expensive polarized sunglasses, this is a big problem. The old Bolt looks pretty outdated if you put the two devices side-by-side, but on the bike the old b/w display beats the new colour display, at least for me. I'm over 50 and it's probably my eyes.
Czyli potwierdza się, że nie ma co się spieszyć z zakupem i użytkowaniem nowości. Zastanawiające jest użycie ekranu spolaryzowanego, sprawiającego problem czytelności z niektórymi szkłami okularów z polaryzacją.
- artho likes this
Posted 31 May 2021 - 14:51
Jeszcze mam takie pytanie odnośnie mocy w Wahoo bolt vs Strava.
Zrobiłem sobie trening z licznika na trenażerze i po zakończeniu patrze na wyniki mocy w liczniku i pożniej w aplkacji wahoo i jest wszystko ok. Ale po imporcie do stravy wyniki są o kilkanaście watów mniejsze szczególnie jeśli chodzi peaki czyli moc kilku sekundowa sprint i tak dalej. Strava po imporcie jakoś sobie wylicza wg własnego algorytmu moc że wychodzi inaczej a nie jak na liczniku i w aplikacji.
Posted 31 May 2021 - 23:08
General problems: The new display is polarized and if you have expensive polarized sunglasses, this is a big problem. The old Bolt looks pretty outdated if you put the two devices side-by-side, but on the bike the old b/w display beats the new colour display, at least for me. I'm over 50 and it's probably my eyes.
Czyli potwierdza się, że nie ma co się spieszyć z zakupem i użytkowaniem nowości. Zastanawiające jest użycie ekranu spolaryzowanego, sprawiającego problem czytelności z niektórymi szkłami okularów z polaryzacją.
Poważnie?
Taki szkolny błąd. To co obrócą ekran o 90 stopni?
Posted 01 June 2021 - 07:42
MFD w samolotach też mają ekrany spolaryzowane.
Posted 01 June 2021 - 09:34
Poważnie?
Taki szkolny błąd. To co obrócą ekran o 90 stopni?
Na ogół nie używam okularów z polaryzacją, pożyczyłem od syna i sprawdziłem sobie ekran Edge 1030. O dziwo, tam też jest ekran spolaryzowany! To tłumaczy, dlaczego w Edge 1000 można było ustawić komputerek poziomo, a w E1030 już nie. Domysły były takie, że i tak prawie nikt nie używał trybu poziomego. A to tylko część prawdy, bo podstawową przyczyną jest właśnie ekran spolaryzowany, po obróceniu ekranu o 90* ekran w okularach z polaryzacją robi się... bardzo ciemny, a pod kątem czarny. Za to w normalnym ustawieniu patrząc w dość mocno przyciemnionych okularach spolaryzowanych ekran jest niemal tak samo jasny jak bez okularów, a wszystko co jest wyświetlane na ekranie zdecydowanie bardziej kontrastowe.
Być może użytkownik o którym wspomniałem ma jakieś felerne okulary z dziwną polaryzacją? Bo ciężko mi uwierzyć, żeby Wahoo walnęło się produkując ekrany spolaryzowane niewłaściwie. Jeśli jednak tak, to będą mieli problem. Poczekamy na testy pierwszych polskich użytkowników z tego forum? Użytkownicy Roam mogliby sprawdzić, czy ekrany w ich urządzeniach mają polaryzację? Niezbędne do tego są okulary ze szkłami spolaryzowanymi - wystarczy popatrzeć na ekran w normalnym położeniu i obrócić go o 90*. W tym drugim położeniu powinien dość mocno przyciemnić się.
Posted 01 June 2021 - 09:41
Mam to samo w przypadku licznika karoo2. Strava ma jakiś własny algorytm podobno.Jeszcze mam takie pytanie odnośnie mocy w Wahoo bolt vs Strava.
Zrobiłem sobie trening z licznika na trenażerze i po zakończeniu patrze na wyniki mocy w liczniku i pożniej w aplkacji wahoo i jest wszystko ok. Ale po imporcie do stravy wyniki są o kilkanaście watów mniejsze szczególnie jeśli chodzi peaki czyli moc kilku sekundowa sprint i tak dalej. Strava po imporcie jakoś sobie wylicza wg własnego algorytmu moc że wychodzi inaczej a nie jak na liczniku i w aplikacji.
Posted 01 June 2021 - 10:00
Strava nie ma żadnego własnego algorytmu. Wylicza piki na podstawie serii danych mocy zapisanych w pliku. Liczniki Wahoo nie zapisują w pliku prawidłowo wartości kiedy nagle przestajesz pedałować, pomimo tego że prawidłowo interpretują je w swoich wewnętrznych wyliczeniach pików mocy (!). Tak więc na przykład jeśli nagle przestajesz pedałować, moc zapisana w pliku powinna wyglądać tak: " 1000W, 0W, 0W, 0W", tymczasem Wahoo zapisuje coś takiego: "1000W, 666W, 333W, 0W". Wygładza w pliku sztucznie dropy sygnału. Strava jest tutaj bezradna.
- Prozor and JAY85 like this
Posted 01 June 2021 - 10:22
Strava nie ma żadnego własnego algorytmu. Wylicza piki na podstawie serii danych mocy zapisanych w pliku. Liczniki Wahoo nie zapisują w pliku prawidłowo wartości kiedy nagle przestajesz pedałować, pomimo tego że prawidłowo interpretują je w swoich wewnętrznych wyliczeniach pików mocy (!). Tak więc na przykład jeśli nagle przestajesz pedałować, moc zapisana w pliku powinna wyglądać tak: " 1000W, 0W, 0W, 0W", tymczasem Wahoo zapisuje coś takiego: "1000W, 666W, 333W, 0W". Wygładza w pliku sztucznie dropy sygnału. Strava jest tutaj bezradna.
No ok, ale np 1s moc chyba nie jest zapisana w schodkach i powinna być taka sama. Rozumiem jeszcze kilkunasto sekundowe to ok masz racje ale np peak z 1s powinien być taki sam?
Posted 01 June 2021 - 11:24
Raczej tak, ale dla pewności warto sprawdzić plik źródłowy fit. Wrzuć w GoldenCheetah i sprawdzisz.
Wracając do Bolt2, po podłączeniu do ADB można dowiedzieć się ciekawych rzeczy: