Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Napisano 29 sierpień 2017 - 18:35
Nawigacja daje radę, i nie zgubiła się nawet w lasach, duży plus dla bolta.
Napisano 11 wrzesień 2017 - 08:35
Odpowiedzi na Twoje pytanie nie znam. Ale bardzo możliwe, że ucina nie sam licznik, tylko serwis internetowy i jego algorytm.
Z moimi licznikami jest podobnie: po wyeksportowaniu pliku GPX z Suunto Movesount i zaimportowaniu go do Garmin Connect ucięło mi wczoraj 1,7 z 68,7 km!
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 11 wrzesień 2017 - 09:05
Rozwiązanie tylko dla iOSa, nie mam pojęcia z jakiego systemu korzystasz i czy Android też tak samo ma.
https://support.waho...LEMNT-Bolt-iOS-
"MAMIL"
Napisano 11 wrzesień 2017 - 12:41
To na apce androidowej. Na iOS mogę sprawdzić, ale później lub jutro. Jak potrzebujesz.
Wysłane z BlackBerry Passport
- stryjek i sargento lubią to
Napisano 19 wrzesień 2017 - 17:28
- Kresowiak lubi to
Napisano 19 wrzesień 2017 - 18:08
Bo ten model jest dość stary, praktycznie obudowa i wyświetlacz to edge 800, czyli model z roku 2010 - po liftingu oprogramowania (i dodaniu BT) na początku 2013r.
Raczej porównanie powinno wyglądać:
jednak muszę przyznać, że ekran monochromatyczny jest czytelniejszy - pomijając mapę.
aczkolwiek i porównanie ekranów e810/bolt może wypaść np. tak:
Kwestia kąta patrzenia i oświetlenia (tu naturalne) podczas zdjęcia
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 19 wrzesień 2017 - 19:16
Zdjecie jakie zrobilem jest mniej wiecej z punktu widzenia rowerzysty, poprostu polozylem na stole i cyknalem.
Zreszta z jakiego by tu kata nie brac pod uwage, bez lampy blyskowej w oczach i bez podswietlenia, roznica jest kolosalna. Bez podswietlenia 810-tka wyglada jak blada kupa
Zdjecia zrobione w tym samym czasie, tym samym smartem.
Z lampa blyskowa,810 z podswietleniem, Bolt bez
Z lampa 810 i Bolt bez podswietlenia
I ponownie bez lampy i oba bez podswietlenia
- Prozor lubi to
Napisano 21 wrzesień 2017 - 16:16
No tak, inny typ ekranu - monochromatyczny LCD (choć o dość dużej rozdzielczości) zawsze będzie bardziej kontrastowy i widoczniejszy (właściwie nie różni się niczym od wyświetlaczy zegarków, w których stosowane są od kilkunastu i więcej lat):
(i wcale nie twierdzę, że ekran rodem z zegarka sprzed pół wieku czy nawet więcej jest zły - bo nie jest, a wręcz przeciwnie - nadaje się do tego do czego został zastosowany wprost idealnie!)
od wyświetlaczy zastosowanych w garminach, które bez oświetlenia zewnętrznego (czy to słonecznego czy podświetlenia) nie są za bardzo widoczne. Co innego oświetlone światłem słonecznym (nawet nie musi być duże nasłonecznienie), wtedy wyświetlacze te nie potrzebują dodatkowego doświetlenia. W warunkach "domowych" nie ma tak dobrze, no i bez doświetlenia się nie obejdzie. Ale czy to problem? Może tylko w przypadku jazd >7h, tak to nawet stałe podświetlenie na poziomie 80% powinno wystarczyć w każdym modelu i zapewni czytelność ekranu.
A właśnie - jak wygląda ekran Bolt'a z włączonym podświetleniem w porównaniu do ekranu Edge również z włączonym podświetleniem? Jazda wieczorem/nocy bez podświetlenia raczej widoczności nie sprzyja , a podświetlane LCD jednak super wrażenia nigdy nie robiło...
Znalazłem:
Nie jest źle, choć z czarno/białego zmienia się widok na niebiesko/niebieskawy i przypomina
Niestety, ta technologia ma również swoje minusy - właśnie w warunkach nocnych po doświetleniu ekran nie rzuca na kolana, zaś w przypadku doświetlonych garminowskich wyświetlaczy ekran jest bardzo naturalny. Na szczęście większość jazd odbywa się w warunkach dziennych i nie wymaga doświetlenia, tak więc w tych warunkach ekran LCD spisuje się bardzo dobrze.
Napisano 21 wrzesień 2017 - 17:22
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 22 wrzesień 2017 - 12:02
E1000 ma lepszy ekran od e800/810, brak warstwy dotykowej robi swoje, przy podświetleniu jednak jest nieco bardziej "żółtawy" niż e520, ten na oko jest po prostu czarno/biały, choć na zdjęciach może wychodzić nieco inaczej, raczej problem matrycy foto, moje oko odbiera to inaczej.
E-ink jest odpowiedzią na ten problem
Tak, dokładnie - E-ink byłyby dokładnie tym co sprawdziłoby się w tego typu wyświetlaczach. Zresztą o tym już parę lat temu pisałem, jak widać żaden z producentów na ten pomysł nie wpadł, a szkoda - obecnie produkowane wyświetlacze e-ink praktycznie nie wymagają dodatkowego odświeżania (zrobienia inwersu ekranu), normalne odświeżanie w tempie 1s jest w przypadku wyświetlaczy komputerków rowerowych wystarczające - właściwie można odświeżać w przypadku zmiany danych. Efekt byłby idealny: doskonała widoczność w dzień i w nocy (przy podświetleniu efekt bieli papierowej, a nie ekranu zegarka lcd, co mnie strasznie wkurzało przy edge 500), bez podświetlania przedłużenie działania urządzenia do co najmniej doby bez większych kombinacji (no chyba, że zmniejszą pojemność akumulatora...). Minusem byłby brak kolorów, bo e-ink kolorowy jakoś nie może powstać (w sensownym i użytecznym rozwiązaniu technicznym), ale to dla mnie nie jest problemem. Ciekawe, czy wreszcie któryś z producentów wpadnie na pomysł wykorzystania ekranu e-ink w urządzeniach sportowych, tak naręcznych, jak i do innego zastosowania np. rowerowych.