Wprawdzie nie ten wątek (no chyba, że chcesz zdyskredytować Edge?), ale jak już kiedyś pisałem to akurat jest specjalnie w ten sposób zrobione. Kursy były/są pomyślane jako użycie do przejechania/przebiegnięcia ściśle określoną trasą, np. podczas rajdu czy wyścigu, gdzie zmiana trasy może być niekorzystna i np. kończyć się dyskwalifikacją itp. Czyli jeśli zawodnik podczas maratonu pojedzie skrótem, to oszczędność dzięki skrótowi będzie dla niego oznaczać dyskwalifikację. Stąd natychmiastowe przeliczenie trasy może mieć sens podczas jazdy turystycznej (choć nie zawsze), ale nie podczas wykorzystania sportowego.
Stąd komunikaty o zjechaniu z kursu i dość długi czas na rozpoczęcie przeliczania trasy przy ustawieniu automatycznego przeliczania.
Ustawienie Nawigacja -> Trasowanie -> Przeliczanie -> Monit po zjechaniu z kursu powinno wywołać komunikat z możliwością ignorowania zjazdu lub przeliczenia trasy do powrotu na kurs. W 1030 plus rozszerzono opcje nawigacyjne dodając możliwość np. wstrzymania kursu czy różne typy objazdów.
[...]
Chociaż w sumie po co ja pytam i tak pewnie kupię Bolta, stary się robię chyba bo zaczynam lubić to co znam...
[...]
Przyzwyczajenie niemalże na ogół bierze górę nad spróbowaniem czegoś innego. Coś jak lenistwo, ale nie martw się, nie tyle się starzejesz (choć to też - często wiekowo ludzie panicznie boją się zmiany trybu życia, czy nawet zmiany czegokolwiek w swoim życiu), ale po prostu robisz się leniwy
Mapy w urządzeniach garminowskich często mają przewagę dla kogoś, kto potrzebuje więcej, niż standardowo to co fabryka dała. Np. jeśli o szosę to mi wystarczy standardowa mapa (oparta o OSM, jak chyba większość teraz) z kontrastowym tematem. Ale w terenie wolę mieć nieco więcej szczegółów i to dobranych pod siebie - różna widoczność szczegółów na różnych poziomach skali mapy, kolorystyka itp. mapy. Tu wystarczy dodać alternatywną mapę i ją włączyć. Albo nanieść na dowolną mapę siatkę szlaków rowerowych/turystycznych. Też jako dodatkowa mapa. Aktualnie w terenie używam OMTB (Polska) - duża szczegółowość przy bardzo dobrej widoczności. Tego nie dostaniesz nigdzie indziej...
Jak sprawdzałem Roam, to mapy w moim terenie jednak odstawały od standardowych OSM, po prostu były dość znaczne braki pokrycia. Być może aktualnie jest z tym lepiej, ale teraz nie sprawdzę, chociaż jak u siebie masz pokrycie, to i będzie w nowszych modelach.