no np:)
Pytanie tylko co i dlaczego akurat w lesie.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:04
@Czach,
zauważyłem, że jak nie działa czytanie z koła, to czytanie prędkości z GPS jest bardzo niedokładne i rzeczywiście w lasach przekłamuje ![]()
@xander122
sprzęcik jest super, ale tylko z softem Globo i czujnikiem na koło. Mio 2.01 kłamie kłamie i jeszcze raz kłamie.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:09
--
Marcin Trzaska
Napisano 10 czerwiec 2014 - 09:32
Tak, bo MIO z GPSa nie może się mylić. MIO 2.01 miało zrypany pomiar z koła. A z koła na GLOBO pomiar jest bardzo dokładny, o ile idealnie, jak na warunki, zmierzysz obwód koła
U mnie jak i mio tak i globo sie myla nawet o 10 km mniej w lesie,z globo moze jest minimalnie lepiej,testowane bez czujników
Napisano 11 czerwiec 2014 - 23:25
Dziwne rzeczy dziś mi się działy z najnowszym firmware Globalsat. Ślad GPS zapisał się zupełnie błędny, tak samo chwilowe wartości prędkości, kadencji itd. Średnie wartości, czas, dystans itd. są OK, ilość trackpointów w pliku tez się zgadza.
Na pewno GPS działał dobrze podczas jazdy, bo miałem wgraną trasę i za nią podążałem, doprowadziła mnie idealnie tam, gdzie chciałem dojechać.
Na początku myślałem że to może jakaś kaszana przy zgrywaniu z urządzenia ale nie, jak próbuję przejrzeć aktywność na Mio to jest to samo. Myślałem też że może ten FW jest niekompatybilny z Mio, ale z tego co widzę to już inni go używają i działa.
Napisano 12 czerwiec 2014 - 08:15
Zgrywałem różnymi wersjami wtyczki do SportTracks, przez program Globalsat (Training Gym Pro) i przez soft Yarexa, za każdym razem to samo. Tak jak pisałem wyżej, program na moim komputerze tu chyba nie ma znaczenia bo w samym liczniku jest błędnie zapisane, moim zdaniem.
Dodam, że podczas jazdy prawidłowo działał nie tylko GPS, ale też każdy inny pomiar.
Napisano 12 czerwiec 2014 - 08:59
Najnowszy FW, czyli F-GGB-2O-1402241.
Swoją drogą, dziś wyszła nowa wersja Training Gym Pro, nie pomaga na mój problem ale informuję ![]()
Również wracam do starego softu, nawigacja jest fajna ale to samo można osiągnąć wgrywając mapkę przez SportTracks jako Activity i użyć funkcji follow. Cały proces nieco mniej estetyczny i bardziej czasochłonny, jednak efekt ten sam i wszystko działa ![]()
Napisano 12 czerwiec 2014 - 12:25
Która wersja FW? I mnie z tą ostatnią też są problemy. Błędne dane w pliku i musiałem ręcznie edytować. Na razie wróciłem do wcześniejszej wersji FW (tej bez nawigacji).
Sent from my iPhone using Tapatalk 2Dlaczego nie powiedziałeś mnie tego pare postów wyżej :roll:
Zapoda ktoś starszy soft poniewaz nie ma go juz na stronce glob
Napisano 12 czerwiec 2014 - 12:50
Napisano 12 czerwiec 2014 - 15:45
Stary firmware, już parę tysięcy kilometrów z nim nakręciłem i zero problemów:
https://drive.google...dit?usp=sharing
Napisano 16 czerwiec 2014 - 21:42
Dzisiaj przetestowałem firmware MIO ten, o którym pisałem wcześniej. Ustawienia rozmiaru koła ustawiłem na AUTO i ... po raz pierwszy licznik dobrze zmierzył mi odległość. Zarówno w na MIO Share oraz w Stravie widnieje ten sam dystans i średnia prędkość :-D Nie wiem dokładnie jak to działa - być może przy ustawieniu AUTO pobiera dane z GPS a nie z czujników. Tak czy siak ja jestem zadowolony, że wreszcie wszystko mi się zgadza.