Jump to content

Photo

Mio Cyclo

1162 replies to this topic

#241 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 posts

Posted 10 June 2014 - 07:24

no np:)

Pytanie tylko co i dlaczego akurat w lesie.

#242 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2014 - 07:27

Pancerne brzozy? ;-) spróbuj wyłączyć czujnik i sprawdź jak wygląda na samym GPS.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#243 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 posts

Posted 10 June 2014 - 07:44

To co wymieniłeś jest w każdym rowerze i na trasie a np Ty nie masz problemu.

Aktualnie nie posiadam jeszcze czujnika prędkosci,jeżdżę tylko na gps-ie

#244 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 10 June 2014 - 08:04

@Czach,

zauważyłem, że jak nie działa czytanie z koła, to czytanie prędkości z GPS jest bardzo niedokładne i rzeczywiście w lasach przekłamuje ;)

@xander122

sprzęcik jest super, ale tylko z softem Globo i czujnikiem na koło. Mio 2.01 kłamie kłamie i jeszcze raz kłamie.

#245 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2014 - 08:09

@atomek, jak jechałem w lutym pierwszy raz szosówką to miałem tylko licznik i pulsometr (cad/speed został na MTB ) i wówczas pokazał mi dokładniejszy dystans niż to samo z czujnikiem. Stary (oryginalnie zainstalowany) FW Mio. Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#246 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 10 June 2014 - 08:11

Tak, bo MIO z GPSa nie może się mylić. MIO 2.01 miało zrypany pomiar z koła. A z koła na GLOBO pomiar jest bardzo dokładny, o ile idealnie, jak na warunki, zmierzysz obwód koła ;)

#247 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2014 - 08:14

No i wszystko na temat. Bez czujników używać oryginalny FW Mio, z czujnikiem FW z Globo. :-)
Muszę sprawdzić jak ten nowy FW "współpracuje" z programem yarex'a.

-- 

Marcin Trzaska

#248 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 posts

Posted 10 June 2014 - 09:32

Tak, bo MIO z GPSa nie może się mylić. MIO 2.01 miało zrypany pomiar z koła. A z koła na GLOBO pomiar jest bardzo dokładny, o ile idealnie, jak na warunki, zmierzysz obwód koła ;)

U mnie jak i mio tak i globo sie myla nawet o 10 km mniej w lesie,z globo moze jest minimalnie lepiej,testowane bez czujników

#249 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 11 June 2014 - 23:25

Dziwne rzeczy dziś mi się działy z najnowszym firmware Globalsat. Ślad GPS zapisał się zupełnie błędny, tak samo chwilowe wartości prędkości, kadencji itd. Średnie wartości, czas, dystans itd. są OK, ilość trackpointów w pliku tez się zgadza.

Na pewno GPS działał dobrze podczas jazdy, bo miałem wgraną trasę i za nią podążałem, doprowadziła mnie idealnie tam, gdzie chciałem dojechać.

Na początku myślałem że to może jakaś kaszana przy zgrywaniu z urządzenia ale nie, jak próbuję przejrzeć aktywność na Mio to jest to samo. Myślałem też że może ten FW jest niekompatybilny z Mio, ale z tego co widzę to już inni go używają i działa.

#250 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 June 2014 - 06:39

A za pomocą czego zgrywasz dane z Mio?

-- 

Marcin Trzaska

#251 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 12 June 2014 - 08:15

Zgrywałem różnymi wersjami wtyczki do SportTracks, przez program Globalsat (Training Gym Pro) i przez soft Yarexa, za każdym razem to samo. Tak jak pisałem wyżej, program na moim komputerze tu chyba nie ma znaczenia bo w samym liczniku jest błędnie zapisane, moim zdaniem.

Dodam, że podczas jazdy prawidłowo działał nie tylko GPS, ale też każdy inny pomiar.

#252 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 June 2014 - 08:21

Która wersja FW? I mnie z tą ostatnią też są problemy. Błędne dane w pliku i musiałem ręcznie edytować. Na razie wróciłem do wcześniejszej wersji FW (tej bez nawigacji).

-- 

Marcin Trzaska

#253 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 12 June 2014 - 08:59

Najnowszy FW, czyli F-GGB-2O-1402241.

Swoją drogą, dziś wyszła nowa wersja Training Gym Pro, nie pomaga na mój problem ale informuję :)

Również wracam do starego softu, nawigacja jest fajna ale to samo można osiągnąć wgrywając mapkę przez SportTracks jako Activity i użyć funkcji follow. Cały proces nieco mniej estetyczny i bardziej czasochłonny, jednak efekt ten sam i wszystko działa :)

#254 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 posts

Posted 12 June 2014 - 12:25

Która wersja FW? I mnie z tą ostatnią też są problemy. Błędne dane w pliku i musiałem ręcznie edytować. Na razie wróciłem do wcześniejszej wersji FW (tej bez nawigacji).

Dlaczego nie powiedziałeś mnie tego pare postów wyżej :roll:

Zapoda ktoś starszy soft poniewaz nie ma go juz na stronce glob

#255 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 12 June 2014 - 12:50

Pytanie do użytkowników Mio z firmware Globo -  w oryginalnym firmware 2.01 od Mio zauważyłem, że obliczona prędkość ze śladu GPS-a czasami skacze w górę i następnie w dół - wygląda to tak: jadąc stałą prędkością 30Km/h obliczona prędkość ze śladu GPS w jednym interwale pomiarowym skacze do 50km/h a kolejnym spada do 10km/s dając prawidłową średnia z tych dwóch pomiarów 30Km/h - niby pierdoła, ale przy eksportowani danych do GPX-a na potrzeby programu Garmin Virb Edit mam później w wyrenderowanym filmiku z jazdy na rowerze skoki prędkości na liczniku w tym filmie, bo program Virb Edit niestety oblicza prędkość ze śladu GPS. Skoki spowodowane są tym, że licznik za późno pobrał informację o położeniu z GPS-a dla pierwszego z dwóch kolejnych pomiarów - pierwszy przejechany dystans w interwale wyszedł zatem za długi, a drugi za krótki, stąd pierwsza prędkość da duża a druga za mała.

Czy ktoś zauważył coś podobnego w danych dla firmware Globo?
Kolejne pytanie przy okazji - czy w Globo dla ustawionego interwału 1s zawsze  jest pomiar co 1s, czy może tak jak w firmware z Mio - przeważnie 1s, ale trafia się interwał 0.5s, 0.9s, 1.1s, itp...?

#256 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 June 2014 - 12:56

@xander pisałem o błędzie w najnowszym FW Globo. Nawet screeny dałem.

-- 

Marcin Trzaska

#257 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 posts

Posted 12 June 2014 - 13:05

W takim razie przepraszam.

czyli będę zmuszony wrócić do softu i po raz którys ustawiac znów wszystko pod siebie;/

Masz może soft do niego?

#258 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 June 2014 - 13:11

@xander Training Gym i Magellan Tool mają opcję zgrywania i wgrywania konfiguracji licznika (ekrany, obwód etc). :-)

• xander122 likes this

-- 

Marcin Trzaska

#259 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 12 June 2014 - 15:45

Stary firmware, już parę tysięcy kilometrów z nim nakręciłem i zero problemów:

https://drive.google...dit?usp=sharing

#260 marqsz

marqsz
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPodhale

Posted 16 June 2014 - 21:42

Dzisiaj przetestowałem firmware MIO ten, o którym pisałem wcześniej. Ustawienia rozmiaru koła ustawiłem na AUTO i ... po raz pierwszy licznik dobrze zmierzył mi odległość. Zarówno w na MIO Share oraz w Stravie widnieje ten sam dystans i średnia prędkość  :-D  Nie wiem dokładnie jak to działa - być może przy ustawieniu AUTO pobiera dane z GPS a nie z czujników. Tak czy siak ja jestem zadowolony, że wreszcie wszystko mi się zgadza.

Reply to this topic