no np:)
Pytanie tylko co i dlaczego akurat w lesie.
Posted 10 June 2014 - 08:04
@Czach,
zauważyłem, że jak nie działa czytanie z koła, to czytanie prędkości z GPS jest bardzo niedokładne i rzeczywiście w lasach przekłamuje
@xander122
sprzęcik jest super, ale tylko z softem Globo i czujnikiem na koło. Mio 2.01 kłamie kłamie i jeszcze raz kłamie.
Posted 10 June 2014 - 08:09
--
Marcin Trzaska
Posted 10 June 2014 - 09:32
Tak, bo MIO z GPSa nie może się mylić. MIO 2.01 miało zrypany pomiar z koła. A z koła na GLOBO pomiar jest bardzo dokładny, o ile idealnie, jak na warunki, zmierzysz obwód koła
U mnie jak i mio tak i globo sie myla nawet o 10 km mniej w lesie,z globo moze jest minimalnie lepiej,testowane bez czujników
Posted 11 June 2014 - 23:25
Dziwne rzeczy dziś mi się działy z najnowszym firmware Globalsat. Ślad GPS zapisał się zupełnie błędny, tak samo chwilowe wartości prędkości, kadencji itd. Średnie wartości, czas, dystans itd. są OK, ilość trackpointów w pliku tez się zgadza.
Na pewno GPS działał dobrze podczas jazdy, bo miałem wgraną trasę i za nią podążałem, doprowadziła mnie idealnie tam, gdzie chciałem dojechać.
Na początku myślałem że to może jakaś kaszana przy zgrywaniu z urządzenia ale nie, jak próbuję przejrzeć aktywność na Mio to jest to samo. Myślałem też że może ten FW jest niekompatybilny z Mio, ale z tego co widzę to już inni go używają i działa.
Posted 12 June 2014 - 08:15
Zgrywałem różnymi wersjami wtyczki do SportTracks, przez program Globalsat (Training Gym Pro) i przez soft Yarexa, za każdym razem to samo. Tak jak pisałem wyżej, program na moim komputerze tu chyba nie ma znaczenia bo w samym liczniku jest błędnie zapisane, moim zdaniem.
Dodam, że podczas jazdy prawidłowo działał nie tylko GPS, ale też każdy inny pomiar.
Posted 12 June 2014 - 08:59
Najnowszy FW, czyli F-GGB-2O-1402241.
Swoją drogą, dziś wyszła nowa wersja Training Gym Pro, nie pomaga na mój problem ale informuję
Również wracam do starego softu, nawigacja jest fajna ale to samo można osiągnąć wgrywając mapkę przez SportTracks jako Activity i użyć funkcji follow. Cały proces nieco mniej estetyczny i bardziej czasochłonny, jednak efekt ten sam i wszystko działa
Posted 12 June 2014 - 12:25
Która wersja FW? I mnie z tą ostatnią też są problemy. Błędne dane w pliku i musiałem ręcznie edytować. Na razie wróciłem do wcześniejszej wersji FW (tej bez nawigacji).
Sent from my iPhone using Tapatalk 2Dlaczego nie powiedziałeś mnie tego pare postów wyżej :roll:
Zapoda ktoś starszy soft poniewaz nie ma go juz na stronce glob
Posted 12 June 2014 - 12:50
Posted 12 June 2014 - 15:45
Stary firmware, już parę tysięcy kilometrów z nim nakręciłem i zero problemów:
https://drive.google...dit?usp=sharing
Posted 16 June 2014 - 21:42
Dzisiaj przetestowałem firmware MIO ten, o którym pisałem wcześniej. Ustawienia rozmiaru koła ustawiłem na AUTO i ... po raz pierwszy licznik dobrze zmierzył mi odległość. Zarówno w na MIO Share oraz w Stravie widnieje ten sam dystans i średnia prędkość :-D Nie wiem dokładnie jak to działa - być może przy ustawieniu AUTO pobiera dane z GPS a nie z czujników. Tak czy siak ja jestem zadowolony, że wreszcie wszystko mi się zgadza.