Za to ja od dwóch dni testuje 2.01 mio na czujniku prędkości i byłbym zadowolony bo w koncu zanikający sygnał gps nie zaniża mi dystansu i średniej prędkosci,jednak co jakiś czas prędkość chwilowa np z 33 potrafi spaść na 14 km\h
Mio Cyclo
Posted 17 June 2014 - 11:13
Nowa-poprawiona wersja programu, w poprzedniej był spory błąd przy eksportowaniu danych do GPX-a/CSV-a gdy się ustawiło inny pełny interwał niż ten z którym rejestrował Cyclo (wyszło na jaw przy okazji importowania parametrów z jazdy do Garminowego programu Virb Edit). Obecnie dodałem jeszcze możliwość wpisania dowolnego interwału (na potrzeby Virb Edit) - proszę o przetestowanie.
http://www.citysat.c...SforWIN2_02.exe
Posted 17 June 2014 - 12:41
yarex u mnie program tworzy tylko foldery ale nie ma w nich plików
Gdzie trzymasz exe-ka? Czy w pliku debug.txt i w okienku programu coś się pojawia? Minimum jakie program tworzy to xml-e z treningami i to w zasadzie musi się pojawić - wszelkie błędy otwarcia pliku powinny wyświetlić się w okienku programu - czy coś się wyświetla?
Posted 17 June 2014 - 12:57
Gdzie trzymasz exe-ka? Czy w pliku debug.txt i w okienku programu coś się pojawia? Minimum jakie program tworzy to xml-e z treningami i to w zasadzie musi się pojawić - wszelkie błędy otwarcia pliku powinny wyświetlić się w okienku programu - czy coś się wyświetla?
na pulpicie,tak jak ostatnia wersje która działała.
Wyswietla sie cos takiego:
Import treningów z urządzenia.
Wybrano port COM9
Połączony z Mio Cyclo 105
TRACK0 20140613_073341 Eksportowanie
Błąd komunikacji z Cyclo105
Nie wyeksportowano - spróbuj ponownie.
TRACK1 20140615_131556 Eksportowanie
TRACK2 20140616_160206 Eksportowanie
Importowanie zakończone.
Posted 17 June 2014 - 13:09
na pulpicie,tak jak ostatnia wersje która działała.
Wyswietla sie cos takiego:
Import treningów z urządzenia.
Wybrano port COM9
Połączony z Mio Cyclo 105
TRACK0 20140613_073341 Eksportowanie
TRACK1 20140615_131556 Eksportowanie
TRACK2 20140616_160206 Eksportowanie
Importowanie zakończone.
Ja tu widzę błędy komunikacji z Mio - w jednej ze starych wersji programu było tak, że nie weryfikował czy pobrał wszystkie dane z Mio i wówczas przechodził import, z tym, że dane były niekompletne/uwalone na końcu. Proponuję zmienić port USB w kompie/kabelek, albo wręcz podłączyć do innego kompa. Inna sprawa czy inne programy importują poprawnie dane z Mio?.
Posted 18 June 2014 - 07:07
@yarex tak jak napisałem na poprzednim programie wszystko importowało sie bez problemu,akurat robiłem to wczoraj przed twoim nowym wydaniem.
@czach wielkie dzieki :-D
Zatem poproszę o info która to była wersja? Druga sprawa, to pliczek debug.txt dla sytuacji w której próbujesz pobrać dane z Mio i wyskakują w/w błędy z komunikacją, pliczek prosił bym na priva.
W komunikacji z portem szeregowym nic nie ruszałem, ale sprawdzę może coś się zmieniło.
Posted 27 June 2014 - 01:13
Po każdej zmianie firmware należy wykonać przywrócenie do ustawień fabrycznych - nie wiedzieć czemu dopiero wtedy cały soft jest poprawnie ładowany i powinien działać bez problemów.
I jeszcze jedno w Ustaw.GPS należy włączyć poprawkę WAAS (dla usa)/EGNOS (dla europy) - zwiększa ona dokładność pozycjonowania
Posted 03 July 2014 - 06:12
Przedwczoraj zauważyłem cos dziwnego w mio,a mianowiciej np miałem juz ostatnie 10 km treningu jechałem cały czas poniżej średniej,nie przekraczająć jej nawet przez chwile.Generalnie tendencja była spadkowa jednak czasami podskoczyła o 0.01 km\h gdzie jak mowiłem nie przekraczałem śr. predkośći.
Druga sprawa która mnie nurtuje to w poprzednim tygodniu miałem nagły spadek formy,ledwo robiłem średnią na poziomie 30 km/h, wiec zrobiłem sobie dwa dni przerwy potem nagle średnie na poziomie 35,36 km/h gdzie nigdy takich nie miałem.
W liczniku nie robiłem nic poza włąćz/wyłącz
Posted 04 July 2014 - 21:20
Witam,
mam pytanko do uzytkowników klona Mio105 z soft'em od Globalsat'a - jak sie wybiera profil roweru ? Skonfigurowalem sobie trzy w ustawieniach i tam tez jak wchodze mam podswietlony profil trzeci (ten do obecnego roweru) ale odczyty predkosci i odleglosci w porownaniu do starego przewodowego licznika sigmy ktory tez mam sa znaczaco zawyzone. Oczywiscie wartosc w mm jest identyczna w obydwu miejscach ale mam wrazenie ze Mio "uzywa" pierwszego profilu
Pomoze ktos ?
Posted 09 July 2014 - 00:11
Pytanie do użytkowników różnych firmware: czy wasz firmware podczas pauzy nadal nagrywa ślad GPS? Bardzo by mi się przydała ta funkcja, a mój obecny firmware (starsza wersja od Globalsata) tego nie robi.
Do czego mi to potrzebne? Na przykład do tego żebym mógł sobie włączyć aktywną pauzę i w czasie jazdy nadal mieć wszystkie średnie itd. poprawne ale żebym na zgranym z licznika GPX już widział wszystkie postoje. Teraz albo postoje mi psują średnie na liczniku albo są wycięte ze śladu i potem przy analizie wychodzi mi że wcale się nie zatrzymuję. Przez to też nie jestem na Stravie oznaczany jak jeżdżę ze znajomymi, bo według mojego śladu zgranego z licznika podczas każdego postoju, czy to na światłach czy gdzieś w knajpie, ja zyskuję nad nimi przewagę
Miałem też sytuację że podczas jazdy poluzował mi się magnes na kole, włączyła się auto-pauza i przez to duża część treningu mi się wcale nie nagrała.
Jak to sprawdzić? Bierzesz plik GPX i sprawdzasz czy czas zapisu ostatniego punktu zgadza się z faktycznym czasem końca jazdy. U mnie jest on pomniejszony o czas postojów, czyli jak dziś faktycznie wróciłem z treningu o 21:30, w czasie treningu miałem 30 minut postojów to mam ostatni punkt w zgranym GPX zapisany o 21:00.
Pozdro!