Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#261 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 06:32

Za to ja od dwóch dni testuje 2.01 mio na czujniku prędkości i byłbym zadowolony bo w koncu zanikający sygnał gps nie zaniża mi dystansu i średniej prędkosci,jednak co jakiś czas prędkość chwilowa np z 33 potrafi spaść na 14 km\h

#262 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwiec 2014 - 06:47

Może to zadyszka? ;-)
A na poważnie - może po wgraniu nowego FW warto zresetować urządzenie?

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#263 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 08:19

zresetowac w sensie do ustawien fabrycznych?

Mogłbyś mi jeszcze powiedzieć gdzie zrobic backupt ustawien w magelanie?

#264 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwiec 2014 - 10:48

Nie ma teraz pod ręką komputera z Magellanem, ale AFAIR to drugie menu od prawej strony. Configuration? W domu sprawdzę.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#265 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 11:13

Nowa-poprawiona wersja programu, w poprzedniej był spory błąd przy eksportowaniu danych do GPX-a/CSV-a gdy się ustawiło inny pełny interwał  niż ten z którym rejestrował Cyclo (wyszło na jaw przy okazji importowania parametrów z jazdy do Garminowego programu Virb Edit). Obecnie dodałem jeszcze możliwość wpisania dowolnego interwału (na potrzeby Virb Edit) - proszę o przetestowanie.

http://www.citysat.c...SforWIN2_02.exe

#266 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 12:13

yarex u mnie program tworzy tylko foldery ale nie ma w nich plików

#267 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 12:41

yarex u mnie program tworzy tylko foldery ale nie ma w nich plików

Gdzie trzymasz exe-ka? Czy w pliku debug.txt i w okienku programu coś się pojawia? Minimum jakie program tworzy to xml-e z treningami i to w zasadzie musi się pojawić - wszelkie błędy otwarcia pliku powinny wyświetlić się w okienku programu - czy coś się wyświetla?

#268 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 12:49

Nie ma sudo na windowsie ;)

#269 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 12:57

Gdzie trzymasz exe-ka? Czy w pliku debug.txt i w okienku programu coś się pojawia? Minimum jakie program tworzy to xml-e z treningami i to w zasadzie musi się pojawić - wszelkie błędy otwarcia pliku powinny wyświetlić się w okienku programu - czy coś się wyświetla?

na pulpicie,tak jak ostatnia wersje która działała.

Wyswietla sie cos takiego:

Import treningów z urządzenia.
Wybrano port COM9
Połączony z Mio Cyclo 105
TRACK0 20140613_073341 Eksportowanie
Błąd komunikacji z Cyclo105
Nie wyeksportowano - spróbuj ponownie.
TRACK1 20140615_131556 Eksportowanie
TRACK2 20140616_160206 Eksportowanie
Importowanie zakończone.

#270 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 13:09

na pulpicie,tak jak ostatnia wersje która działała.

Wyswietla sie cos takiego:

Import treningów z urządzenia.
Wybrano port COM9
Połączony z Mio Cyclo 105
TRACK0 20140613_073341 Eksportowanie
TRACK1 20140615_131556 Eksportowanie
TRACK2 20140616_160206 Eksportowanie
Importowanie zakończone.

Ja tu widzę błędy komunikacji z Mio - w jednej ze starych wersji programu było tak, że nie weryfikował czy pobrał wszystkie dane z Mio i wówczas przechodził import, z tym, że dane były niekompletne/uwalone na końcu. Proponuję zmienić port USB w kompie/kabelek, albo wręcz podłączyć do innego kompa. Inna sprawa czy inne programy importują poprawnie dane z Mio?.

#271 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwiec 2014 - 17:41

Mogłbyś mi jeszcze powiedzieć gdzie zrobic backupt ustawien w magelanie?

Configuration->Device configuration a tam load/save/reset

-- 

Marcin Trzaska

#272 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 18 czerwiec 2014 - 05:55

@yarex tak jak napisałem na poprzednim programie wszystko importowało sie bez problemu,akurat robiłem to wczoraj przed twoim nowym wydaniem.

@czach wielkie dzieki :-D

#273 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 18 czerwiec 2014 - 07:07

@yarex tak jak napisałem na poprzednim programie wszystko importowało sie bez problemu,akurat robiłem to wczoraj przed twoim nowym wydaniem.

@czach wielkie dzieki :-D

Zatem poproszę o info która to była wersja? Druga sprawa, to pliczek debug.txt dla sytuacji w której próbujesz pobrać dane z Mio i wyskakują w/w błędy z komunikacją, pliczek prosił bym na priva.

W komunikacji z portem szeregowym nic nie ruszałem, ale sprawdzę może coś się zmieniło. 

#274 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 18 czerwiec 2014 - 07:15

ostatni program o bodajże ten:FakeGPSforWIN1_99

Nie wiem za bardzo o jakim pliku debug.txt mowa,nie mam nic takiego

#275 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 18 czerwiec 2014 - 11:43

Jeśli exe-k jest na pulpicie to debug.txt też powinien się znajdować na pulpicie.

#276 rtsp

rtsp
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 27 czerwiec 2014 - 01:13

Po każdej zmianie firmware należy wykonać przywrócenie do ustawień fabrycznych - nie wiedzieć czemu dopiero wtedy cały soft jest poprawnie ładowany i powinien działać bez problemów. 

I jeszcze jedno w Ustaw.GPS należy włączyć poprawkę WAAS (dla usa)/EGNOS (dla europy) - zwiększa ona dokładność pozycjonowania 

#277 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 03 lipiec 2014 - 06:12

Przedwczoraj zauważyłem cos dziwnego w mio,a mianowiciej np miałem juz ostatnie 10 km treningu jechałem cały czas poniżej średniej,nie przekraczająć jej nawet przez chwile.Generalnie tendencja była spadkowa jednak czasami podskoczyła o 0.01 km\h gdzie jak mowiłem nie przekraczałem śr. predkośći.

Druga sprawa która mnie nurtuje to w poprzednim tygodniu miałem nagły spadek formy,ledwo robiłem średnią na poziomie 30 km/h, wiec zrobiłem sobie dwa dni przerwy potem nagle średnie na poziomie 35,36 km/h gdzie nigdy takich nie miałem.

W liczniku nie robiłem nic poza włąćz/wyłącz

#278 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 04 lipiec 2014 - 21:20

Witam,

mam pytanko do uzytkowników klona Mio105 z soft'em od Globalsat'a - jak sie wybiera profil roweru ? Skonfigurowalem sobie trzy w ustawieniach i tam tez jak wchodze mam podswietlony profil trzeci (ten do obecnego roweru) ale odczyty predkosci i odleglosci w porownaniu do starego przewodowego licznika sigmy ktory tez mam sa znaczaco zawyzone. Oczywiscie wartosc w mm jest identyczna w obydwu miejscach ale mam wrazenie ze Mio "uzywa" pierwszego profilu

Pomoze ktos ?

#279 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądGrójec

Napisano 09 lipiec 2014 - 00:11

Pytanie do użytkowników różnych firmware: czy wasz firmware podczas pauzy nadal nagrywa ślad GPS? Bardzo by mi się przydała ta funkcja, a mój obecny firmware (starsza wersja od Globalsata) tego nie robi.

Do czego mi to potrzebne? Na przykład do tego żebym mógł sobie włączyć aktywną pauzę i w czasie jazdy nadal mieć wszystkie średnie itd. poprawne ale żebym na zgranym z licznika GPX już widział wszystkie postoje. Teraz albo postoje mi psują średnie na liczniku albo są wycięte ze śladu i potem przy analizie wychodzi mi że wcale się nie zatrzymuję. Przez to też nie jestem na Stravie oznaczany jak jeżdżę ze znajomymi, bo według mojego śladu zgranego z licznika podczas każdego postoju, czy to na światłach czy gdzieś w knajpie, ja zyskuję nad nimi przewagę  :)

Miałem też sytuację że podczas jazdy poluzował mi się magnes na kole, włączyła się auto-pauza i przez to duża część treningu mi się wcale nie nagrała.

Jak to sprawdzić? Bierzesz plik GPX i sprawdzasz czy czas zapisu ostatniego punktu zgadza się z faktycznym czasem końca jazdy. U mnie jest on pomniejszony o czas postojów, czyli jak dziś faktycznie wróciłem z treningu o 21:30, w czasie treningu miałem 30 minut postojów to mam ostatni punkt w zgranym GPX zapisany o 21:00.

Pozdro!

#280 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 14 lipiec 2014 - 06:46

Ktoś wie o co chodzi z włączającą sie funkcją "auto resume"podczas treningu. Prędkość na chwile zejdzie do 0 i potem znów wraca do normy,dzieje sie to dość często.

Dodaj odpowiedź