Jump to content

Photo

Mio Cyclo

1162 replies to this topic

#341 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 posts

Posted 19 August 2014 - 11:44

Dzięki, doszedłem, że brakowało mi kroku "zerowego" czyli otwarcia pliku .gpx poprzez Files->Open. Wcześniej robiłem to Routes->Upload ale pojawiał się komunikat żeby wskazać jakąś drogę i myślałem, że po tym komunikacie powinno się otworzyć jakieś okno dialogowe a to po prostu trzeba zrobić wcześniej.

#342 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 25 August 2014 - 13:39

@yarex sprawdź PW, mam podobne problemy czasem jak kolega MaRcIn30 i wychodzi mi na to że czasem zgrywając trening z urządzenia dostajemy dane z innego obszaru pamięci niż ten trening jest zapisany. Wnioskuję to po tym że jak mam taki zepsuty trening to wygląda on następująco: najpierw poprawny fragment trasy, potem jakieś bzdurne kreski do Afryki czy gdzieś na ocean, a potem ewentualnie poprawny fragment zupełnie innego treningu. W dodatku, po usunięciu tego drugiego treningu (którego fragment jest omyłkowo dołączany do zgrywanego) i zgraniu jeszcze raz właściwego treningu otrzymujemy inny wynik.

Czy z urządzenia wychodzi plik gpx czy jest on dopiero parsowany na podstawie danych zapisanych w jakimś wewnętrznym formacie?

#343 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 25 August 2014 - 14:58

W/w problem z mieszaniem się danych występował w poprzednich wersjach programu w sytuacji w której Mio/port ubs nie wysyłał/odbierał takiej ilości danych jaka zadeklarowana jest w nagłówku dla poszczególnej paczki danych - teraz w/w sytuacja nie powinna mieć miejsca - w programie sprawdzana jest ilość odebranych danych z tą jaka zadeklarowana jest w nagłówku, jeżeli coś nie pasuje to wyświetlany jest błąd a sam plik z treningiem usuwany.

Z urządzenia wychodzą rekordy "binarnych" danych i z nich wyciągane są poszczególne dane, które później eksportowane są do odpowiednich plików tekstowych.

pozdraiwam

Jarek

#344 Epep

Epep
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 25 August 2014 - 20:56

Witam, czy ktoś może się orientuje, czy mio cyclo 105 będzie współpracował z czujnikiem tętna Garmin HRM2 PREMIUM ANT+ ?

Pozdrawiam

#345 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 26 August 2014 - 11:23

@yarex czy w przypadku tego mieszania się danych problem występował u Ciebie też przy podglądzie zapisanej trasy na samym liczniku? Bo ja zgrywałem różnymi programami, i patrzyłem na liczniku i zawsze na mapie te same głupoty. No i najważniejsze: czy taki "zepsuty" trening da się jakoś odzyskać?

#346 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 26 August 2014 - 14:31

@krazen w moim liczniku w/w problem nie występował/występuje wcale, u innego użytkownika występował błąd związany z komunikacją przy pobieraniu danych (zmiana laptopa pomogła), tyle że w tym konkretnym przypadku treningu nie dało się pobrać z urządzenia oryginalnymi softami - programy się zatrzymywały przy pobieraniu, natomiast moje stare wersje programu nie sprawdzały komunikacji i pobierały niepełne rekordy i mieszało się to z wcześniej pobranymi rekordami.

#347 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 28 August 2014 - 22:14

Dziś zrobiłem 3h trening na ostatnim firmware z Globo (ten z rejestracją temperatury) i przepadł - z 3h zrobiło się 21min, data wskoczyła na 2014-08-20, z godziną 00:00, pierwsze 2min maja jakąś sensowną pozycje z gps, a reszta się skaszaniła na maxa (gps coś w okolicach równika). Trening pobierałem GS-Sport Trainging Gym Pro więc to nie wina mojego softu :-). W samym mio skaszaniony terning wygląda identycznie jak ten pobrany, poprzednie treningi pobrałem ponownie i te są nie zmienione. Jak do tej pory to pierwszy tego typu przypadek. Na oryginale 2.01 z mio nie miałem takiego przypadku od grudnia, a tu 1 na 10 dni, więc ja wracam do oryginału . 

#348 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 posts
  • SkądŁask

Posted 03 September 2014 - 20:39

A jak na tym firmware z Globo zastopować trening? Jest tylko pauza. Na razie robię to trochę bez sensu bo włączam pauzę podłączam do komputera i jest zapisz trening.

#349 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 September 2014 - 20:40

Przycisk LAP. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#350 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 posts
  • SkądŁask

Posted 03 September 2014 - 20:51

Przycisk LAP. ;-)

Dzięki nie wpadłem na to

#351 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 posts
  • SkądPomorskie

Posted 04 September 2014 - 12:00

U mnie sam wciśnięcie samego przycisku LAP nie powoduje zakończenie trasy, w pierwszej kolejności naciskam START co powoduje włączenie PAUZY, dopiero następnie LAP i wtedy wyskakuje komunikat czy zakończyć i zapisać trening.

Odnośnie nowego FW od Globo początkowo miałem z nim przeboje, wgranie na nowo pomogło i jak do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów.

#352 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 05 September 2014 - 10:18

Czy ktoś otwierał MIO 105?

Mój egzemplarz całkowicie stracił sygnał GPS, na forum Globalsata znalazłem info że to najpewniej wina anteny, która jest słabo przylutowana i z czasem potrafi po prostu odpaść. Jednak jak patrzę na ten komputerek to raczej jest nierozbieralny w żaden konwencjonalny sposób, więc sam sobie jej nie przylutuję.

#353 efen

efen
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 08 September 2014 - 13:44

witam

czy ktoś moze próbował montować mio 105 do mocowań garmin np edge 500 dokładnie chodzi mi o pasek na nadgarstek (licznik służy jako zegarek w trakcie treningów biegowych). Niestety mio nie posiada takich akcesoriów w swojej ofercie. A może ktoś ma własny patent na taki pasek. ?

#354 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 posts

Posted 08 September 2014 - 21:53

paska nie uzywam ale mam dodatkowe mocowania na rower od garmina i daja rade

#355 efen

efen
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 09 September 2014 - 06:06

ok dzięki czyli pasek od garmina powinien się sprawdzić

#356 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 09 September 2014 - 13:09

Kiedy zaczynałem czytać ten temat byłem nastawiony dosyć poważnie na kupno 105 TC/HC/ABS/Pal_Secam itd. Z zakładki na zakładkę mina coraz bardziej mi rzedła aby osiągnąć wygląd smutnego klauna na sam koniec.

Czy MIO jest aż tak słabym producentem, że nie potrafi wypuścić przez prawie 2 lata bezawaryjnego, wyciągającego ze swojego urządzenia wszystko co można oprogramowania?

Dobrze, że Garmin wypuścił Edge 510 dzięki czemu być może uda mi się wyszarpać 500 w wersji Bundle w jeszcze bardziej sprzyjającej cenie.

Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim, którzy dzielili się doświadczeniami z użytkowania MIO Cyclo 105 w tym temacie. Garmin tez powinien Wam podziękować ;)

Trzepak 

"MAMIL"

#357 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 posts

Posted 09 September 2014 - 13:20

A jestes przekonany, ze Garmin to bedzie dzialal bez problemu? 

Ja w kazdym badz razie bardzo chetnie poslucham opinii od kogos po dwuletnim uzytkowaniu 500-tki

#358 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 09 September 2014 - 13:46

Nie sądzę aby PROsi musieli urządzać jakieś kombinacje alpejskie aby przetransportować zapisany trening do formy dającej się łatwo zanalizować w przypadku Garmina, a jest to często używana platforma przez nich.
Za to w przypadku MIO - hohohooo! Przy czym opieram się na doniesieniach w tym temacie ponieważ jest największym skupiskiem opinii na temat MIO 105 w całym polskim internecie.

Skoro coś jest dobre dla nich to powinno być również dobre i dla takiego amatorka-gadżeciarza jak ja :)

Trzepak 

"MAMIL"

#359 krazen

krazen
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądGrójec

Posted 10 September 2014 - 11:40

Sądzę że PRO to używają tego co im da sponsor, nie chodzi tu tylko o liczniki :) No ale zgodzę się że Garmin ma lepszą "otoczkę" i eksport treningu np do Stravy to zawsze kilka kliknięć mniej. Nie zapominajmy jednak że Garmin 500 z czujnikami nadal kosztuje prawie dwa razy tyle co MIO

#360 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 10 September 2014 - 11:47

Mio obecnie 520,40 na Morele. Wczoraj kupiłem Edge 500 Bundle za prawie 900 zł (898 dokładnie). W obu przypadkach darmowa przesyłka.

Z bólem ale dołożyłem różnicę licząc na mniej problemów, bardziej dopracowany firmware i soft do rzeźbienia w zarejestrowanych aktywnościach. Teraz najwyżej będę narzekał w temacie o produktach Garmina ;)

Trzepak 

"MAMIL"

Reply to this topic