Kupiłem w/w licznik w promocji za 399,00zł wraz z pulsometrem, kadencją/prędkością. Pierwsze wrażania bardzo pozytywne, stosunek ceny do możliwości rewelacyjny – mówię oczywiście o 399,00zł. Konfigurowalne ekrany, na których możemy wyświetlić praktycznie wszystkie parametry, brakuje jednak liczby kilometrów total - w sensie jadę do pracy/sklepu, nie rejestruję tego jako trasy, ale kilometry powinny się sumować i być dostępne jako jeden z parametrów - niestety tego nie znalazłem. Przydała by się też możliwość ustawienia „przypominaczki”, która po przejechaniu pewnej ilości kilometrów np. 2000km informowała by o serwisie roweru – może kolejne wersje oprogramowania coś wniosą.
Drugi mankament (udało się go w moim przypadku naprawić aktualizacją oprogramowania, przywracanie ustawień fabrycznych nie pomagało) - licznik po około 20 minutach przestawał odbierać parametry z pulsometru - zawiesił się na jednej z wartości i taka pokazywał/rejestrował, niezależnie od tego czy w pulsometrze była bateria czy też nie. Aktualizacja oprogramowania z fabrycznej 1.1 do 2.01 wyeliminowała przypadłość - pulsometr działa idealnie. Chociaż licznik kolegi nie ma tej przypadłości a jedzie na sofcie 1.1.
Aktualizacji oprogramowania, brak jej na polskiej stronie Mio, dopiero wejście na wersje ogólnoświatową ją udostępnia, aktualizacja nie zawiera języka polskiego i pewnie dlatego nie jest dostępna dla naszego kraju.
Przy okazji oprogramowania, witryna mioshare.com, która pozwala na gromadzenie, eksportowanie i analizę naszych poczynań działa wyłącznie z poziomu przeglądarki IE i to nie każdej wersji, pod IE 10.0 nie mogę wybrać wyloguj. :-) W tej kwestii programiści mio muszą się jeszcze nieźle napracować. ;-). Dolewając oliwy do ognia - aplikacja niestety nie zaimportowała mi treningu domowego – w liczniku mam zarejestrowany trening na rowerku domowym, w mioshare jej brak, kolejne odpalenie mioshare i wszystko się wyjaśniło – radosny komunikat na stronie, że „The following recording(s) on your device may contain invalid information and cannot be processed. To avoid seeing this message again, the file(s) should be deleted from the device. „.
Mioshare mówie stanowcze dziękuje, postoję.
Na szczęście producent Mio jako Magellan sprzedaje ten sam licznik w Ameryce i dla nich udostępnia oprogramowanie pod Windows nazwane Magellan Desktop PC tool, które bez problemu współpracuje z licznikiem Mio.
Oprogramowanie wymaga jednak pewnych trików - ustawienia lokalizacji w systemie na Angielski (Stany Zjednoczone) by dane zapisywały się poprawnie lub „ręcznego” poprawiania danych, które zaimportowało z licznika przy lokalizacji Polski(Polska) . Problem jest z zapisem wartości dziesiętnych (raz program jako do zapisu „przecinka” używa amerykańskiej kropki a raz europejskiego przecinka). Próba podejrzenia tak zapisanych wyników treningu przy kolejnym odpaleniu programu wysypuje go (problem rozwiązałem zamieniając wszędzie kropki na przecinki – mam napisaną do tego mała aplikację która robi to z automatu, mogę udostępnić).
Dane z naszych treningów bez problemu możemy sobie skopiować w bezpieczne miejsce – każdy trening to osobny plik xml, pliki ładnie pogrupowane w folderach z nazwami roku, miesięcy dni - żadnych rejestrów, sql-ów to mi się podoba.
Jako ciekawostka na koniec Timex cycle trainer 2.0 gps ma identyczną obsługę (to samo menu, te same przyciski, złącze usb w tym samym miejscu i własne oprogramowanie na pc-ta - może uda się zmusić oprogramowanie z Timex-a do obsługi Mio Cyclo. ;-)
pozdrawiam
Jarek